Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Вашите експерименти
Бюджетен самоделен ветрогенератор - още един.
coke2k:
Боже, с какви неразумности се занимавате КОЛЕГИ?
Колега (приятелю) Jaret, купи си един правотоков двигател на "Динамо" Сливен, сложи му една перка и си готов.....топлата вода тече от лявото кранче не е необходимо да си даваш парите за да го разбереш. Извинявай , не искам да те обидя, но има няколко човека в този форум , които наистина експериментират и имат нужда от финансова помощ и влагат парите и времето си за търсене на нещо ново и наистина поназнайват доста неща - та мисълта ми е ако имаш излишни средства, по - добре да се организираме и да си помогнем да направим нещо, отколкото да се харчат пари за играчки. (Може да е нескромно , ама и аз давам доста левчета от собствения джоб за материали и знам колко е трудно и бавно). Форума не върви .....трябва да се обединят сили и средства за да се получи нещо най-после.....някой скоро може да реши да си прави платноходка и отново да се изхарчат маса средства на "вятъра", а друг , който е на косъм от целта да не успее защото няма 5 кинта за 100м бакър.....Не се сърдете , мисля , че все пак трябва да се отсява плявата от зърното.....
Още веднъж се извинявам, ако на някой му е станало "дискомфортно".
Поздрави
giunal:
Jaret
Като разгледах снимките който си показал виждам че, проблема ти е ,в неправилно разположените магнити и от там, неправилно се затварят магнитните силови линии през статора - това води до ниски нива на Е.Д.Н(електродвижещо напрежение ). Трябва да спазваш следните принципи за имаш работещ генератор.
1. Максимален брои магнитни силови линии от ротора трябва да се затварят през магнетопровода на статора,като се спазва правилото на лявата ръка(ако не го знаеш потърси информация) при това колкото концентрацията на силовите линии около един проводник в статора е по- голяма толкова, по-голямо Е.Д.Н ще имаш. По - начина по които си разположил магнитите това не става.??????
2. колкото въздушната междина между статора и ротора е по малка толкова ще ти е по -високо КПД-то.
3. Голямо значение има и материала който си използвал за направата на ротора. Защото от магнитната проводимост на този материал зависи всичко останало.
Съобрази се и с това което ти е написал Seeker. Аз споделям напълно това което казал.
Jaret:
--- Цитат на: coke2k в Ноември 14, 2010, 07:29:27 pm ---Jaret, купи си един правотоков двигател на "Динамо" Сливен, сложи му една перка и си готов.....
--- Край на цитат ---
Напълно се съгласих с това, което написа. Само за реша своята моментна нужда да попитам:
Кой точно от продуктите им ще ми свърши работа за 500W ветрогенератор?
http://www.dynamo-bg.com
Благодаря!
mi68:
Алтернатора от лада е трифазна машина и вграден трифазен изправителен мост тип Ларионов. Мостът е със силициеви диоди и да пробие трябва минимум 1,2В , получениният ток минава през възбудителната намотка и генератора работи. При въртене на ротора, от остатъчния магнетизъм генератора не може да се възбуди, заради 1,2 волта на моста. Две решения
-ползване на акумулатор решение при автомобилите
-ползване на постоянни магнити
Така подредени магнитите са за изложба, но магнитната верига е много лоша. Оригиналният ротор е от една бобина S и N и две 6 звезни железни накрайници влизащи едно в друго и образуват 6 или 12 полюса (по памет).
Най- простото е да разглобиш фабричния ротор, да избиеш звездообразният накрайник отпред (към шайбата той е на шлици) да извадиш бобината и да я замениш с постоянни магнити N е към едната звезда, а S към другата, колкото събере и да върнеш звездата. Така направеният ротор се поставя в генератора. S и N определя посоката на въртене на фазите но за практиката няма значение заради моста тип Ларионов.
Трифазните машини са по-леки от постояннотоковите динама.
coke2k:
http://www.dynamo-bg.com/product.php?id=41
Този ....и всички модели преди този и всички постояннотокови двигатели с постоянни магнити ще ти свършат отлична работа. Просто намери начин да ги въртиш с около 1500 min-1
Намери си нещо на старо за да ти излезе по ефтино.....аз имам такъв, който е на 20 години и при 1000 min-1 произвежда 12 волта 15 А , ако проявиш интерес ще ти пратя снимка.
По данни на производителя е 600 вата (динамо сливен преди 20 год)
Магнитите му са феритни и са доста слаби вече .....едвам държат отверка и въпреки това мотора е много силов и върши отлична работа, като генератор...
Поздрави
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия