Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти

Електролизер на ilia_92

(1/6) > >>

ilia_92:
По молба на другите потребители от форума пускам и моя скромен електролизер :)
Спецификации:
Добив:           1л/мин
Брой клетки: 7 пластини - 6 клетки 200х100мм поцинкована ламарина (САМО такава НЕ използвайте при бъдещи проекти)
Електролит:  <50% NaOH
"Горелка" :   Ръчна изработка от медна тръбичка от хладилник
Арестор:       Памук  и бъблър естествено :)
Всичко е с подръчни средства и материали като се старах да нямам пропуски в добива (добро уплътняване)
Консумиран ток:            огромен (греца 35А се вижда на една от снимките /136/ - само двата диода са вързани успоредно на енополупериоден токоизправител за да мога да постигам по-голям ток (70А при идеалния случай) )

Консумирана мощност: огромна (захранвано от малък електрожен - за напрежение не мога да кажа нищо със сигурност, но по памет беше около 40 волта )

Не съм гонил ефективност както другите съфорумници, а целта ми беше да видя с очите си свойствата на оксиводорода - за играчка за пораснали е перфектна :). Стигнах до извода че тая смес не прави никакви чудеса :).
Ето и снимки, коментарите ги оставям на ВАС.

mi68:
Нямаш катализатор волфрам. Днес питах волфрам на прах - струва 100 лв за 100 грама - германски. Трябват две пръчки. Като прост вариант трябва да ползваш от изгорели електрически лампи. Най-вероятно да го стопиш и да получиш пръчки. Разгледай патента на  Юл Браун.  Пламъкът е син с катализатор.

FreeEnergy:
И аз това щях да кажа. Пламъкът е син. Виждал съм в действие машината по патента на самият Юл. Там обаче той прави нещо друго - променя слабо съотношението между водорода и кислорода. Дали с магнити или нещо друго - незнам. Само около 4% разлика допринася за вълшебните свойства на този газ.

Поздрави

mzk:
И за да не са празнословни горните два коментара ще подчертая, че ilia_92 прави нормален електролизер, не съм видял да пише, че търси браунов газ.

А сега за брауновия газ - според FreeEnergy e точно отношение, според мен не е. Баруновият газ би трябвало да е едноатомно състояние на газовете. Електролизерът е способен да произвежда параводород и ортоводород в различни отношения, но не и едноатомен. Не е ясно какви точно са свойствата на този газ, но предполагам, че едноатомните кислород и водород имат най-силни действия (неутрализиране на радиоактивни отпадъци заради силното окисление от едноатомен кислород и т.н.).

mi68 написа, но не поясни - в горелката на Илия Вълков се използва искрище. Илия Вълков използва магнити за разделяне и прецизиране на количеството газ, но както в патента е написано, това е с цел промяна работата на горелката (за рязане или запояване). За свойствата на искрището ще оставя да тълкувате разсъжденията на mi68.

ilia_92:
Пламъка е жълт, защото хабя много енергия и електролита се затопля -> изпарява и горя натриевата основа, която мисля че гори с такъв пламък. Опитах да сложа алуминиево фолио по пътя на газа, за да премахна основата и да получа още водород и така да стигна тея 4% повече съотношение, ефекта беше нулев. Алуминия трябва да е повече (не ми се прахосва филтър) не става само с хартийка. Пък и се съмнявам в резултата.

До колкото съм чел водорода гори със син/ултравиолетов пламък.
За искрище като за начало може да се ползва графит според мен пък и за пробата не е ли по-лесно да се направи 2 см искра (примерно) и през нея да се прекара пламъка и да се запишат резултатите (ако ме разбрахте какво имам впредвид)? Отделянето на двата газа според мен не е лесна задача а прекарването им през искрище дори и разделени не ми се вижда разумно. Аз тея опити нямам възможност да ги проведа :).
@mi68, как ще стопиш волфрама, не се ли сублимира/изпарява ?

Браунов газ по памет беше силнозапалимата смес която се получава само и единствено при разлагане на водата (тогава съотношението е максимално точно) 4-те процента повече водород не ги смятам за важни защото те може да са "избягали" по течове в системата и за това да е нужно да се добавят.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия