Автор Тема: Детектор на инфразвук  (Прочетена 110138 пъти)

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #45 -: Май 20, 2011, 07:33:16 pm »
Работи… пушка помпа :)

Подложена на всякакви симулации за устойчивост. Обаче виртуалната и нормалната реалност са различни неща. Ще трябва да се сглоби проекта с SMD-та за по-голяма стабилност (при параметрите на опроводяването). Кога ще стане – не знам. Много неща са ми на главата.
« Последна редакция: Август 10, 2011, 05:35:55 pm от vitan »

eclipse

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #46 -: Май 21, 2011, 03:59:38 am »
Ако идеята е устройството да се ползва вкъщи или иначе казано в сграда, а не да е мобилно и да се ползва навън, аз бих се пробвал да използвам стъклата на прозорците за снемане на сигнал по оптоелектронен път. Това е първото което ми дойде на ум като попаднах на статията, но досега никой не го спомена. Мисля, че ще имаме много голяма мембрана и достатъчно голямо отклонение в средата на стъклото за да свалим от него полезен сигнал чрез отражение. Дори сега си мисля дали за приемник вместо фотодиод или фототранзистор не може да се използва ПИР детектор към което ме наведе emilvtc, а от другата страна инфрачервен светодиод. Би могло да се сложат такива датчици и на повече от един прозорец и на други стаи, а сигнала да се сумира. Разбира се фонограмата по принцип ще е различна от всеки прозорец, но ако има свръхниски честоти то те би трябвало да присъстват почти в еднаква степен на всеки от тях и да бъдат максимално близки за разлика от по-високочестотните от тях които вече влизат в звуковия диапазон. Другото което ми хрумна в момента е подобно - изпънато на голяма рамка метализирано фолио, ще се получи много фина мембрана с голяма площ и малка маса, но мисля, че ще е добре от едната страна да е със затворен въздушен обем.

Тази ми идея е до някъде провокирана и от един много неприятен ефект който понякога, сравнително рядко се получава от работещи на паркинга под нас снабдителски автомобили и понякога се получава отвратителен нискочестотен резонанс при който въздухът в цялата стая (на трети етаж) сякаш трепери и боботи отвратително, а понякога и прозорците започват да резонират.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #47 -: Май 21, 2011, 08:31:59 am »
eclipse, нали се сещаш от филмите, че с такъв лъч към прозореца могат да се подслушват разговори от доста разстояние. Значи пак опираме до филтрация на сигнала в много тясна лента без самовъзбуждане в безкраен интервал от време…. Без филтрация – за никъде.

Дали ще е стъкло? Може много неща, включително и стъкло. За себе си съм открил най-практичния вариант. Дървена маса. Дървото (маса, праг, плоскост) е отличен резонатор за инфразвука. Mасата има голяма площ, а и краката „хващат” малко в друга посока. Макар че, при инфразвука хващането на посока е безсмислено занимание. Слагам говорителя на масата с мембраната надолу и съм щастлив. :) Дали може така и със стъклото? Сигурно може. Но да усложнявам нещата с лъчи…. Всеки прецизен измервателен уред не е прост, защо да усложняваме? :)

А ако си спомняш, с високоговорителя целя да хвана и електромагнитни вълни с ултраниска честота – колкото мога. Затова и съм с него.
« Последна редакция: Май 21, 2011, 08:33:54 am от vitan »

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #48 -: Юли 13, 2011, 07:57:40 pm »
Проекта се придвижи качествено много напред и на практика е готов. Усилена е стръмността на филтрация. Без нея общото усилване е около 6 000 000 пъти. Още усилване е рисково. Работи стабилно!

 Опирам до качествен източник на инфразвук и най-вече до голям говорител или подобна голяма мембрана: за по-високо ниво на входния сигнал, че вече не сработва от по-високи честоти от инфразвуковите.

Нещо не ми се влагат пари за перфектно доказване и изпълнение на проекта. Чудя се дали да го публикувам така или когато някога си набавя каквото ми трябва…

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #49 -: Юли 15, 2011, 12:49:34 pm »
Прикачам целия проект по-долу: схемата и HEX файла за програмиране на PIC-a (MCU-то). Използва се „развоен” микроконтролер и всеки уважаващ себе си програматор трябва да може да го програмира. По-добра схема, която да е FREE и да има информация да си я направите от-до, в Нета не съм срещал. Ако има такава, свиркайте :)
Можете и пари да правите с нея, само не и да подменяте автора…

Много неща могат да се напишат, но малко хора ги интересува темата. Ако има пазар, може да се махне единия диод и в микроконтрелера да се вкара „филтрираща математика”. Това още малко би подобрило тази схема, но за без пари толкоз: другото е доста играчка. Само аналоговата част не е добре. Общото усилване от милиони пъти (с филтрацията пада де) прави схемата НУРС ( НеУправляем Ракетен Снаряд, „Катюша” по народному). Нещата заспиват след добавянето на MCU, т.е. един импулс още не е инфразвук – трябват 2 за сработване… Алармата е достатъчна. Ако човек иска малко преди земетресение да бъде събуден (и спи по-тежко), да си увеличи мощността с НЧУ.

Основно трябва много голям говорител за датчик (или голяма мембрана някаква с бобинка+магнит). Използвам говорител, който няма и 1 педя размер, „подкован” отдолу с 4 магнита от HDD. Но това не е решение: трябва ГОЛЯМ габарит. Ако не вярвате, потърсете в Нета и вижте за какви габарити си говорим (на тема инфразвук). Диаметър, измерван в метри…

2-ра глава от „Изгубените открития” на Джери Василатос – „отметната” :)

П.п. Ако купувате готов траф със средна точка, премерете 1-во изводите: само интуиция не стига! Използват се 10 uF керамични SMD кондензатори – има такива и се намират на пазара. Всичко, което може е SMD. Разработил съм и платка, но не я прикачам, че има промени в нещата. Ако някой ще прави схемата, може да ми дойде музата да я коригирам и публикувам.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #50 -: Август 10, 2011, 05:36:33 pm »
Трябва говорител с голям диаметър. Може бъгъв и гъгнещ. Сваля се бобинката и се пренавива с много по-тънък проводник на повече навивки. За по-голямо индуктирано напрежение и да не пречи на движението на мембраната. Не се търси качество на звук или мощност…., а индукция на напрежение. Ако има HDD магнити още отзад: колкото повече, толкова повече :)

Задачата е решима и това трябва да е завършека на системата. Остава да намеря някой бракуван голям говорител.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #51 -: Април 03, 2020, 10:37:22 pm »
Интересна тема VITANE. Още по интересно до къде си я докарал за тия години. Нещо не виждам авторски снимки или клипове. До колкото схващам целта е единствено удоволствието, че правиш нещо. Щом те кефи няма лошо въпреки, че лично мен въобще не би ме удовлетворил подобен подход. Обаче, съдба паднало ти се е да станеш инженер. Ако беше имал по добрия късмет да станеш  миньор щеше да се досетиш, че има и друго много по забавно и вълнуващо решение на проблема. Нищо спий спокойно аз ще отмъстя.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 784
 • Невежеството ражда химери...
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #52 -: Април 03, 2020, 10:44:27 pm »
Още по интересно до къде си я докарал за тия години.
Имах още по-интересна занимавка...
Нещо не виждам авторски снимки или клипове.
Няма нужда.
Нищо спий спокойно аз ще отмъстя.
Ам'чи къ! 8)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #53 -: Април 03, 2020, 11:13:18 pm »
Това, че имаш още по интересна занимавка е добре. Забавлявай се с нея защото със тази много бързо ще се разочароваш ако започнеш практически упражнения. Впрочем дано и другата не е като тая. Във смисъл всичко добре обаче рече и отсече, че ще ползваш високоговорител като приемник и край. Няма нищо по неподходящо за заявената цел от електродинамичния сензор. Тука за двайсетината минути между двете публикации измислих един прекрасен сензор за целта, но той определено не е високоговорител и няма да те изкефи. За това продължавай си със по интересното занимание.