Автор Тема: Детектор на инфразвук  (Прочетена 77314 пъти)

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #30 -: Май 10, 2011, 09:38:14 pm »
Прикачам файла на руснаците, де с него хващали човешки стъпки от 10 метра. Липсва доста информация, но е добра база за размисъл.

Прикачам и моя проект. Признавам, че заради много ниската консумация подцених захранването. Трябва по-яка филтрация, но точно там по платките нямам никакво място. Хрумва ми да поставя още един електролитен кондензатор м/у филтриращите ОУ. Няма да спадне диаграмата почти, но ще се спре постояннотоковия дрейф. И филтрацията на захранването трябва да се подобри.
Отказвам се от тия боклуци 555 в полза на само +5 волта и управление с MCU – аларма и светодиод. С единия 555 увеличавам малко времето на импулса, каращ диода да свети, а с другия 555 при импулс – за известно време алармата цирика и после спира. Просто, ма тъпо решение. Мощна аларма обаче би повлияла евентуално на големия говорител (детектора). Честотата на алармата трябва да е висока, за да не пречи.

Прием всякакви идеи, стига да са аргументирани :) Имам много задачи „в стека”, но вероятно ще направя по-добър проект…. в обозримо бъдеще.

emilvtc

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #31 -: Май 11, 2011, 12:18:16 am »
vitan,
Усилвателя U1B е без установен постоянно токов режим.
Би могъл да  премахнеш кондензатора С4 и да свържеш постояннотоково входа на филтъра изграден с U1B към изхода на усилвателя U1А. Отрицателната обратна връзка (ООВ) по постоянен сигнал на U1А е 100%, така че изхода му без сигнал на входа ще е около 0V. Т.е. спокойно можеш да премахнеш C4.

Каква е ролята на R6? смятам, че може и без него.
Кондензатора С5 по-добре да е към маса, а не към -5V. Така пулсациите на -5V изхода на стабилизатора няма да се подават на входа на филтъра.
Същото се отнася и за С8.

Компаратора с U1Б нещо не ме кефи. И така би работил, но не е ли по-добре да го направиш по класическата схема? Така би могъл да премахнеш С9 и да свържеш постояннотоково входа на компаратора към изхода на филтъра U2А.
Може и без R14.

Кондензатори с капацитет 10000uF ми изглеждат прекалено големи.
Може да се използват по-малки, ако веригите в които участват се направят високоомни. (говоря за С2)


Ако искаш мога да преработя аналоговата част на схемата ти за еднополярно захранване +5V например. Само ми дефинирай усилването на входния сигнал.
« Последна редакция: Май 11, 2011, 12:22:43 am от emilvtc »

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #32 -: Май 11, 2011, 03:33:09 pm »
emilvtc, в момента имам време колкото да прочета отговора ти. Тия дни съм "в разход". Като дойда на линия ще пиша по същество.

Поздрави

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #33 -: Май 12, 2011, 10:51:38 am »
Vitan, имам известен опит с прецизни усилватели и искам да ти дам няколко приятелски съвета:
1. Използвай усилватели с преобразуване на сигнала по схема (модулатор - променливотоков усолвател - демодулатор)
2. Непременно направи хубав изправител или използвай батерии за експериментите.
3. Захранвай първите стъпала на усилвателя с по-ниско от последващите стъпала напрежение. Първият усилвател във веригата не трябва да има повече от К =10 усилване (стабилизирай захранването му най малкото с параметричен стабилизатор)
4. Развързвай захранването на всеки операционен усилвател (резистор (или индуктивност)  20 - 100ома и кондензатор 100nF). Разполагай тази верига(физически на платката) колкото се може по близо до операционника.
Извинявай, бях те забравил. Преди доста време ти обещах една схема и още не съм ти пратил нищо. Ще се поправя... 

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #34 -: Май 12, 2011, 03:55:56 pm »
emilvtc, за кратко пиша отговор:
Да, за С4 кондензатора е добра идея. Това е моя модификация, трябваше да се придържам към решението, генерирано от програмата за филтри на Microchip.
R6 – класическа схема по дейташиит... без него симулацията няма да излезе.
С6 и С8 са по начин/схема, генериран от въпросната програма. Не пречи да се пробва, но първо може да ударя една симулация.
U1В и U2А са 2-та филтриращи ОУ, другите са усилватели. Без R14 също няма да излезе симулацията, т.е. необходимия коефициент на усилване.
10000uF – еми големи са, ама 0,1 - 0,2 херца ако искаш, няма как.... С2 – той да е кусура. Там може малко да се пипа, но доста и там си играх със симулации....
Вход 2 миливолта. Нормално 1. Ако е с еднополярно захранване, усилването ще падне драстично. Rail-to-rail (по-скъпи) се намира трудно, а пък и за такъв с моделни параметри.... малък ужас. Цената също се вдига, увеличения брой на стъпалата ще намали долната граница на честотната лента.
Благодаря за препоръката :)

Vetap,
1.   Не зацепих добре по тази точка.
2.   Батерия ОК, но бягам от нея, защото искам да работи нон-стоп (колкото може нон-стоп).
3.   Еми когато човек е работил с мегахерци, няколко херца и малка консумация колко му е да се подценят. Така е, ще се преработва там. Иначе си прав.
4.   Да, филтрацията куца, но вече писах за това. Благодаря :)
« Последна редакция: Май 12, 2011, 03:58:14 pm от vitan »

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #35 -: Май 12, 2011, 09:27:07 pm »
Имам спомени, че преди години бях научил отнякъде, че за сензор на инфразвук отлично може да се използва балон пълен с водород. Няма да говоря за електронни схеми но това, което бях чул или прочел, е че ако на морския бряг човек долепи до ухото си балон с водород може да получи силно главоболие тъй като, водорода резонира с нискочестотните въздушни трептения чиито източник могат да бъдат морски бури, ветрове и вълни на стотици километри навътре в морето...

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #36 -: Май 13, 2011, 09:23:21 am »
Tова е схемата(аналоговата част) на детектор, действащ при отваряне на врата в затворено помещение. Размери на стаята до 36 - 40 m2. Дано да бъде полезна за всички "инфарзвукари"

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #37 -: Май 13, 2011, 12:41:32 pm »
Това с водорода може да бъде заменено с голям пластмасов бидон/варел, пълен наполовина с вода. Колкото повече, толкова повече :)

Дадената схема е за микрофон. Не го знам какъв е, а е важен момент. Не мога да преценя схемата, макар и да изглежда професионално пипната. Т.е. не мога да преценя дали микрофон би свършил работа за повтарящи се, а не за еднократни действия. Еднократно ще сработи, спор няма. Моята е за нискоомен вход - датчик говорител, което е по-доброто в случая. Сега съм на друга вълна, но вероятно ще довърша някога проекта. Нямам навици да не довършвам нещо :) Когато стане...

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #38 -: Май 13, 2011, 01:25:01 pm »
Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения и съответно действа, като един вид усилвател на инфразвуковите вълни.

emilvtc

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #39 -: Май 13, 2011, 01:35:24 pm »
Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения и съответно действа, като един вид усилвател на инфразвуковите вълни.

А акустичната система неможе ли да се преизчисли за всякакъв газ?
Това не е ли въпрос на акустика и не непременно на вида на газа?

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #40 -: Май 13, 2011, 01:40:13 pm »
Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения....
Аз пък не мисля, защото невероятните твърдения трябва да бъдат следвани от невероятни доказателства. А съм виждал добре какво и как света използва за датчици...

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #41 -: Май 17, 2011, 06:13:17 pm »
Кондензатора С4 може да се избегне най-вероятно. Ония кондензатори 390 nF, които са на -5V сега са на маса….. но няма разлика. Иначе симулацията излиза с горните преработки, но явно не е достатъчно.

Ще трябва да се прави нов дизайн на схема и платка. Дано да стане, защото ако обработката трябва да минава през АЦП, С++ и пр. става сложно….

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #42 -: Май 17, 2011, 08:49:34 pm »
В нашия форум навремето един участник каза, че Gogo55 не можел да пише програмен код и ред такива неща, принизявайки тотално уменията му. Сега гледам се е развихрил в неговия си форум. Прикачам код на C++, генериран от една програма за целите на детектора. Може да се види и датата на файловете кога са създадени: 20.02.2011 г. Не днес разбира се.

Ако напише завършен код за MCU, влагайки в него въпросната математика на C++, ще види как работи истинска райф-лампа на 1,5MHz с dV/dt = 3,4 kV/us ( изменение от 3400V за 1 милионна от секундата). Със стабилни импулси разбира се. Понеже го раздава голям програмист, офертата важи 24 часа….

Разбира се всеки резултат ще се проверява за вярност :) Лично аз оставям С++ за по-нататък.

Защо се занимавам с глупости ли? Признавам, тоя път за кеф :) !

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #43 -: Май 17, 2011, 11:56:30 pm »
Здрасти! Не схванах много коментара от предния ти пост, но може би е от часа :)
Това, което виждам е генериран код и графики на стабилност на нискочестотен цифров филтър.

Това ще оставя настрана, защото обработката на сигнала и т.н. може да се направи навсякъде, след като имаме снети отчетите веднъж.

По темата, признавам, че не съм прочел предните три страници и не съм наясно докъде сте стигнали. Идеята ми, обаче, беше за балона (за който писа) да се използва чувствителен датчик за налягане. С микроконтролер се снема стойността от пресостат, полученият резултат се предава за запис в компютър и от там нататък нещата са ясни.

Правил съм цифрова обработка и използване на ЦАП и АЦП на atmega8, като кодът е почти същия за всички останали (библиотеката за avr контролерите е една и съща). Дори бих казал, че 32 битовите контролери много малко се различават, макар че все още не съм писал програма за тях.

Имам желание да помогна в това начинание.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #44 -: Май 18, 2011, 08:22:44 am »
В Интернет има само една схема за детектор на инфразвук, която може да си направи човек и тя издиша откъм най-ниските честоти. Ако беше просто, в Нета щеше да се намерят поне 1000 схеми.

Нещата не са само софтуер, а и подходящия хардуер. При MCU-то например всеки модел чип смята различно бързо не само от тактовата честота, но и в зависимост от архитектурата си. Така че, тази математика за филтрация трябва да работи с подходящата скорост, за да има верен резултат. А и в генерирания от програмата код има забележки, които ако не се съобразят пак резултата е за кошчето :) Не е толкова просто, колкото изглежда. Играчка си е.

Ще седна да направя още един вариант, като MCU-то ще е след детекторната част. То няма да смята филтрация. Па после ще видя. Ако ти се занимава – супер. Ще комуникираме.

Колкото до балони, датчици и т.н., задачата може да се  реши по много начини. Основното е, датчика да има ГОЛЯМ габарит. На мен най-удобно ми е говорител.
« Последна редакция: Май 18, 2011, 08:24:37 am от vitan »