Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер
Детектор на инфразвук
emilvtc:
Не разбрах каква точно е схемата за която говориш и какъво имаш в предвид като казваш Altium ме подведе ...
Щом връзват единият вход на ОУ към изхода - предполагам, че това е инвертиращият вход. Така усилвателя работи като повторител (импедансен преобразувател) с коефициент на усилване "1". Не е задължително ОУ да е rail-to-rail за да работи като повторител. Ограничението идва от обхвата на входните и изходните напрежения в зависимост от захранването. Т.е. ако примерно захранването ти е 3.3V и обхвата на входният сигнал ти е 0.1-3.2V - значи ти трябва rail-to-rail ОУ и то както по вход, така и по изход.
Относно шумовете по захранването - когато усилването е голямо - пулсациите по захранване подтиснати от ОУ (с CMRR по захранване) се усилват. За да избегбеш това - захранването трябва да ти е добре филтрирано или по-добре стабилизирано със стабилизатор.
За да съм по-полезен и да не разправям общи приказки - дай конкретна схема за да я обсъдим и коментираме.
vitan:
Алтиум-а даваше пример за компютърна симулация с ОУ - схема НЧФ. До сега не съм правил симулация и те така... Захранване -5V и +5V. Иначе с еднополярно захранване не излиза симулацията. Схемата виртуално работи, но реалността винаги е друга :)
Тия дни ще направя още 1-2 неща, които ми хрумнаха и ще седна да коригирам последно схемата. И ще я постна. Между другото в Нета няма постната схема, която да е сериозна и човек да си я направи. Защо ли? :)
emilvtc:
Симулаторите са много хубаво нещо - стига да има подходящи модели на компонентите.
Вероятно не получаваш правилни резултати заради модела на използваните усилватели. Зависи кой за какво и как е правил моделите.
Само като пример - един транзистор има няколко модела в зависимост от схемата която симулираме. Примерно високочестотен модел на транзистор (отчетени за високочестотните параметри, както и паразитните индуктивности на изводите му). Разбира се нискочестотния модел на същия транзистора не отчита тези неща.
Освен това моделите имат своите ограничения наложени още при създаването (моделирането) им.
Използвам от около 10г. P-SPICE и го използвам основно за идейни симулации на схеми, като не разчитам на 100% на резултаа. Идеята ми е да оценя кое как и до колко влиае на схемата. За да нямам изненади гледам да използвам идеализирани компоненти - интегратор, идеален усилвател и др.
Използвам ги и за да оценя и до колко разброса от толерансите на стойностите на компонентите би повлиал на изходния резултат.
Т.е. за да получим истински резултат от симулаторите - трянва да сме много навътре в материята и да сме в състояние да направим сами моделите на компонентите. Само като пример един транзистор има над 60 параметъра и множество семейства характеристики, които зависят и от работната точка.
За точен резултат- взимаме въпросния транзистор, снемаме му параметрите и характеристиките в работия режим в който ще го използваме (при използваната работна точка), Правим си модел с тези параметри, използваме модела в симулираната схема и едва тогава бихме получили точен (много близък до реалния) резултат от симулацията.
Разбира се това почти никой не го прави по обясними причини.
CPU:
рей то рейл усилвателите са направени основно за да решат някои проблеми при еднополярното захранване, ако се ползва +- 5 волта не би трябвало да е наложително използването им. По скоро трябва да се търси нещо с малк шум и малък офсет, освен това ако използваш ОУ като филтър, там усилването не може да е голямо, слагаш още един, който само да усилва.
И някои съображения по високоговорителя който използваш като микрофон:
При такива ниски честоти, дължината на звуковата вълна е голяма ( напр. 34 м при 10 херца) и на практика, както между впрочем е и при възпроизвеждане, получаваш акустическо късо съединение между предната и задната част на мембраната, и сигнала е близък до нула. Според мен, най малкото нещо което трябва да се направи е да се постави говорителя в затворен обем.
vitan:
Благодаря за акъла :) Може би и това, че няма идеална симетрия м/у +5 и -5 волта е причина за "натрупване" на паразитен сигнал. До колкото се сещам в професионалните разработки май имаше един ОУ да се грижи за работната точка. Както и да е. Тия дни трябва да постна моята и чуждата схема....
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия