Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Детектор на инфразвук

<< < (5/11) > >>

emilvtc:
Дадох само като пример процесването на сигнали с близък честотен спектър, които съм правил. PIR = Pasive Infra Red сензор. Използват се по алармените системи за детектване на движение и присъствие (сензори по стените с френелова леща )

Може да им се изхвърли PIR преобразувателя и на негово место да се закачи въпросния сензор на инфра звук.  Усилвателният им тракт е променливотоков и усилва над 1000 пъти в честотен спектър 0.2 - 20Hz.

Аз ли бъркам или не се разбираме за какво говорим, но с тези говорители ще приемете инфра звък само ако източника е отпред или отзад на говорителя. Какво правим, ако източника е отстрани или отгоре/ отдолу?

До колкото ми е известно всички микрофони (в това число и високоговорители) имат сравнително "тясна" диаграма на насоченост. При говорителите слагат в центъра им хартиена полусфера (хартиена за да е лека), която да разшири (отвори) малко диаграмата им на насоченост ...

Т.е. опитвам се да кажа, че въпросният уред със сензор - говорител ще отчита различни стойности в зависимост от насочеността на говорителя към източника на звук.  Т.е. за какво ви е такъв "насочен" сензор ? 
Като за начало трябва с "ненасочен" уред да отчетем наличие, а след това ако е нужно с "насочен" уред да търсим и определим посоката към източника на инфра звук.

vitan:
Това може да стане едикак-си не ми върши работа. Особено, ако НЕ говорим за инфразвук, а за нещо, което само на пръв поглед изглежда подобно.

Знам, че с MCU ще стане най-добре, но нито имам времето за дълго навлизане в материята, нито времето за експерименти. Става просто едва, когато монтираш времедиаграми и математика за филтрация в алгоритъма. А така става бързо и достъпно за всеки. Ако някой намери пазар за това, да отделя ½ година… Ама няма нали?

Колкото е по-висока честотата, толкова по-насочен е звука. Елементарно е. Един бас трудно се открива по посока на звука (за разлика от чинели например). При инфразвука посоката е още по-малко откриваема. Ако сложиш говорител, обърнат надолу към една дървена маса например, откъдето и да иде инфразвука, дали няма да получиш сигнал в детектора? Приеми дървената масата като инфразвуков резонатор (по подобие на китара "кухарка").

vitan:
Да, компютърната симулация е голяма работа, но не отразява реалния живот :) Та детектора има усилване към 1 000 000 пъти. С честотната обратна връзка става към 1000. Обаче и най-малкото влияние на захранването или паразитна обратна връзка дават отражение (натрупване) и след време усилването отново става 1 000 000. Което в следващия момент обръща системата в генератор (самовъзбуждане). Принципно работи, но не мога да преценя дали е надежден.

Направил съм нещата с каквото съм имал на хвърчащ монтаж. А трябваше на 1 платка с SMD-та за миниатюрност и устойчивост. Ако някой има мерак да повтори нещата, мога да постна схемата и да седна да разработя SMD платка. Иначе не знам кога ще ми дойде музата да го направя. Друг проблем е, че ОУ-тата не са rail-to-rail. За това че не са, ме подведе едно примерно решение на Altium за 1 стъпало [ не нашия, а фирмата Алтиум :) ] Така де, нали ми трябваха моделни параметри за проектирането… Някой има ли опит с rail-to-rail ОУ-та ?

emilvtc:

--- Цитат ---Някой има ли опит с rail-to-rail ОУ-та ?
--- Край на цитат ---

Имам някакъв опит с тах. Какво те интересува?

vitan:
Въпроса е принципен:

Фирма Алтиум дава пример като връзва единия вход директно към изхода, без ОУ-то да е: rail-to-rail.

Възможно ли е от това да се самовъзбужда след време системата? Примера е един филтър, но той може да е за някаква постоянна обработка на сигнали, а не в "чакащ" режим...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия