Автор Тема: Детектор на инфразвук  (Прочетена 77315 пъти)

vitan

 • Гост
Детектор на инфразвук
« -: Юни 30, 2010, 12:49:52 pm »
Колко е вреден инфразвука го пише и в „Изгубените открития” на Джери Василатос. У нас най-вече го има до строежи, до дискотеки, натоварени пътища и най-важното: най-често достатъчно време преди земетресение.

Този ми проект бях го оставил за неопределеното някога, но е полезно човек да има включено такова устройство в къщи. Не е ясно кой болен мозък ще реши да ползва терена за нек’ви многовариантни HAARP постановки, а и България е земетръсна зона.

Ако на някого му е интересно, може да спретнем някакъв детектор. Има фабрични такива, но цената им е голяма. Идеята ми е следната:

Микрофон за НЧ >> НЧУ >> НЧФ >> АЦП на MCU и оттам през MCU >> LED display за честотата и говорител за аларма

Нямам опит с АЦП на микроконтролер, макар и да има доста инфо по въпроса. Вероятно може да се замени с компаратор, но намалява миниатюризацията.
1 - 25 Hz граница мисля е добре. Ако някой има идеи, да драска тука :)

Дори теоретично постановката може да спаси нечий живот/животи - така че има смисъл. Колкото до здравето, дългото стоене на инфразвук освен психясване, води и до други проблеми. А инфразвука не се чува...
« Последна редакция: Януари 21, 2011, 05:37:06 pm от vitan »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #1 -: Юни 30, 2010, 07:09:22 pm »
Аз бих разширил малко границата на инфразвука : от 0,1Хц до 40Хц. Приемника представлява надут балон с залепени по обвивката тензодатчици или  електронен датчик на налягане от електронен вариометър/висотомер/барометър, или датчик на налягането на входния колектор на автомобил. Получените колебания ще усилят, филтрират и после да се подадат на няколко NE567, PLL тон детектор, настроени на  определени честоти, така че да се покрие целия банд. От всяка схема излиза светодиодна индикация, така че при прехвърляне на допустимия праг да светне диода. Мисля  че това е най-опростения вариант на инфразвуков индикатор.   

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #2 -: Юли 01, 2010, 08:13:59 pm »
Да, може с някакви уреди за измерване на налягане, ама става сложно, а и всеки ли му разбира?

Освен написаното по-горе, инфразвуковия детектор може да алармира срещу психотронно оръжие и по-важното: срещу кражба. “Преодоляване” на стъкла, врати и стени. Няма подходящи микрофони за толкова ниски честоти, но ако се използва микрофон, той трябва да покрива 20 Hz.
Вероятно говорител с лека широка мембрана може да свърши работа. Но и 2-те да се прекарват през електролит поне 10 000 uF ! Усилвателя-НЧФ го има на картинката. Ако няма да се прави разработка с MCU, то сигнала може нататък да отива за честотомер, а след някакъв амплитуден детектор – към аларма. Аларми под слънцето всякакви. Като цяло проекта е очертан достатъчно за направа. Ако има някакъв интерес, ще сглобя схемата като чертеж.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #3 -: Юли 02, 2010, 07:28:48 pm »
Продукта ми е стар и затова пиновете на ОА трябва да се проверяват и коригират. Иначе мисля става ясно (дали?) кое и как. Ако има въпроси – отговарям. Иначе най-добре човек сам да си направи датчика: от лека бобинка, голяма лека мембрана и няколко магнита от HDD. Схемата няма да я правя скоро. Ако някой я прави и има проблем – да свирка :)

Схемата така както бях я направил няма да тръгне 1:1... Затова я махнах.
« Последна редакция: Април 21, 2011, 10:25:40 pm от vitan »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #4 -: Юли 02, 2010, 08:14:21 pm »
Да, може с някакви уреди за измерване на налягане, ама става сложно, а и всеки ли му разбира?............

Не е сложно, има готови модули които се захранват на 5В и вадят напрежение от 0,2 до 4,8В пропорционално на абсолютното налягане. Работят с максимална честота на промяна на налягането 500Хц. Чувствителноста е 4,4мВ на хектопаскал. Виж файла. 

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #5 -: Ноември 16, 2010, 03:44:32 pm »
Здравейте,
Като говорим за инфразвук, си спомням една охранителна система, която беше доста разпространена през 1996 - 97 години. Произведена беше в Израел, ако не се лъжа и работеше на улавяне на трептене на въздуха при отваряне на врата или прозорец. Много малко изменение на налягането в стаята се улаваше. Имам някъде една такава система....Датчикът беше обикновен пиезо микрофон. Беше реализирана на обикновенни операционни услватели и не беше сложна за реализация.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #6 -: Ноември 16, 2010, 08:34:55 pm »
Здравей Vetap, ако си направиш труда да се поровиш из Нета на тема инфразвук, ще видиш, че истинските датчици са с ГОЛЯМ габарит, а цените на устройствата хич не са народни… Това, което съм спретнал като проект мисля е минимума като цена и сложност.

На това твое нещо му дай схемата, па после да видим дали е по темата. От сега не мога да кажа, но трябва да се види. 1 импулс още не е инфразвук. Може и да не е така - трябва да се види.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #7 -: Ноември 17, 2010, 10:26:57 am »
Здравей Vitan,
Ще се опитам да намеря схема. Дай ми само време, защото в момента се местя и всичко е с главата надолу. Още нещо, което случайно научих от някои мои руски състуденти.... В секретния институт, в който работят е забранено използването на лампи с нажежаема жичка. Казват, че по изменението на съпротивлението на волфрамовата спирала, предизвикано от деформацията на стъкления балон от звукови вълни може да се възстанови звуковата картина. Абе с други думи - микрофон. Това ми дойде на ума като четох, че искаш да използваш сфера или нещо подобно. Колкото до тензо-датчиците! Работил съм с такива и съм проектирал някои електронни системи за обработка на информацията от тях. В световен мащаб проблема с тензо - датчиците и елекрониката към тях е решен. В Южна Африка има доста фирми, които предлагат готови модули - главно за измерване на тегло на руда и въглища в процес на транспортиране. Много добра термостабилност и точност. "Аnalog Device" има готови пред-усилватели и т.н. Така, че това не трябва да те плаши.
Аз лично се интересувам повече от излъчвател на инфразвук с цел самозащита и охранителни системи. Предполагам, че ще доста скъпо удоволствие, защото на времето имахме един стенд на Bruel & Kear, който прдставляваше нещо като гигантски високоговорител и покриваше диапазон от 20Hz до 15kHz
... и беше ужасно скъп. Пиши, ако имаш някаква " по - ефтина" идея.


vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #8 -: Ноември 17, 2010, 11:38:17 am »
Здравей,
Карай си нещата спокойно, никой няма спешна работа. Сещам се за няколко начина за „производство” на инфразвук, но това само на лични. И не са много евтини. На тая тема евтино става, само ако вече имаш необходимите неща – само да ги „сглобиш”.
Ако прочетеш „Изгубените открития” на Джери Василатос (към края) има глава за инфразвука. Той е коварно нещо, но не става ни за атака, ни за самозащита.
1.   Дока на крадците им се „сбози” настроението, ще са те обрали. Ако вдигнеш мощност, като нищо може да утрепеш някой с хилаво здраве.
2.   Защитата от твоя си инфразвук е много скъпа и сложна. В книгата всичко си пише :)
Просто прочети това, което по-горе ти препоръчах, ако не си го чел.

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #9 -: Март 11, 2011, 12:08:55 pm »
Заради втория филм реших да си остана на детектор с говорител за датчик, а не с елемент за налягане. Най-доброто за HAARP досега:
http://www.youtube.com/watch?v=zBXq_2B7uVY&feature=player_embedded << 1
http://www.youtube.com/watch?v=tQQiZHhJBKk << 2

След доста компютърни симулации (the best!!! за нисковолтово проектиране) се оказа, че домашния детектор на инфразвук е възможен. Първата схема иска много преработка, за да чини нещо. Материята е тънка и борбата е да се смъкне АЧХ-то под 3-4 Hz. Има още много работа, но за да се смъкне до 1 Hz (по-надолу е трудно) трябва обработка на сигнала с MCU.

Тия пущини ги програмирам на асемблер, но сега трябва „С”. Заедно с експериментите, по настройка на скоростта на смятане, отидоха 2-3 месеца. Засега съм на ОУ-та (трябва усилване 1000000 пъти). Ако някой иска да помага за MCU, да свирка – може и на лични. Няма смисъл да публикувам схеми, които са още проект.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 618
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #10 -: Март 12, 2011, 12:03:06 am »
Аз обаче не можах да разбера, каква е целта на тоя детектор. Що ми се струва, че няма никаква цел........
За какво ще го ползваш Витане, много ми е интересно?

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #11 -: Март 12, 2011, 09:50:30 am »
Първо малко лирическо отклонение:
Направи ми силно впечатление тия дни по медиите (по памет) случая с циганите, на които бяха съборени незаконните постройки и на общинска земя с обществени средства си сглобяваха нови къщи. Питат циганката:
-   Харесва ли ти новата къща?
-   Не, сега трябва да плащаме ток, вода и наем.

Сега по същество. Отмятам каквото ми е интересно от „Изгубените открития” на Дж. Василатос.
Един детектор на инфразвук може да служи за:

1.   Детектор на естествено природно земетресение. България е земетръсна зона. Навремето повечето хора по дворовете са имали доста животни. 1-2 минути преди земетресение някои от тях са усещали инфразвука и са „алармирали” - кое както му иде „отвътре”. Сега по обясними причини такива дворове (ако ги има в жилищата) са рядкост.
2.   Детектор на HAARP активност. Ние като сегашни съюзници на САЩ едва ли ще имаме „късмета” за високите енергии, предизвикващи земетресения, но за всички други „екстри” на HAARP-a не виждам пречки за „внос на демокрация”. Ако някой има съмнения по въпроса, нека първо изгледа 2-та филма по-горе.
3.   Детектор за кражба/крадци. Счупване на стъкло и други. Под други може да се разбират стъпки, скок от по-високо, превозно средство. Ако стена/стая пречи да се чуе звук от такива неща, то за инфразвука това не е особена преграда („Изгубените открития”). Едни руснаци се хвалят, че засичат стъпки от 10 метра, но не дават пълна информация за детектора си. Изобщо по тая тема в Нета не съм намерил нещо, което да ми хареса. Ако да кажем детектор хваща 5 метра радиус, това е 10 метра диаметър. Ако по периферията на кръг с диаметър 10 метра (да речем) се поставят 8 такива устройства, то реалния диаметър на засичане става около 30 метра. И ако по кабели (или по друг начин) със светодиоди се види активността на датчиците, то може да се определи посоката, защото човек е в неактивния кръг (а по периферията са активните зони). Ако устройството засича радиус от 10 метра, то от 30 отиваме на към 60 метра диаметър покритие (което си е достатъчно сериозно). Стъпките се хващат най-трудно, а скачането и каруца/кола могат да се „чуят” от по-далече. Нейтън Стъбълфиилд (пак в „Изгубените открития”) е засичал отдалеч откъде идват хлапаците. Много трудно може да се преоткрие как го е правил, но този момент мисля би се решил по гореописания начин.

Разбира се, много рядко някой би имал нужда в двора си от 8 датчика. Разбира се не всички цигани крадат, както и не само те го правят. Отказах се дори алармата да е с MCU. Мисля устройството да е достъпно. Все пак таймери 555 още се произвеждат :) АЧХ-то от вчера имам надежда, че ще го докарам някак до желания обхват. Стига компютърната симулация да отразява реалността. При тия честоти и напрежения за сега не се съмнявам, но пък сефте проектирам така…. ( ма пък е голям кеф :) ).
« Последна редакция: Март 12, 2011, 10:42:49 am от vitan »

vitan

 • Гост
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #12 -: Март 12, 2011, 12:49:37 pm »
Да, но когато той бъде проверен на практика и съответно съм доволен от него. Защото това е доста по-различна аларма.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 618
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #13 -: Март 12, 2011, 02:38:40 pm »
 :D интересни мотиви!  Първо ХААРПа е създаден точно заради бай манго (в широк смисъл), птичия, пучия, козия и т.н. грип също  ;D.......

Ама струва ми се човек не трябва да е толкова параноичен. Ние творим реалността със съзнанието си. Ако мислим за ХААРП, вместо това, как да прекараме приятно, като например да ощипем някоя мома или чужда булка по ......или пък да изкараме по някой и друг лев, то и ХААРПа ще ни застигне и бай манго ще ни обере, да не говорим, че един лев няма да се свърти в джоба с губене на време по щури идеи. Между другото, забелязал съм, че хора които ходят с 2 или 5 лв. в джоба и са склонни към свръх пестеливост, вселената не е благосклонна към тях и тия 5 лв. не стават повече - ето доказателство за транссърфинга на реалността, затова как творим реалността със собственото си съзнание. "Скромни" изказвания от рода "аз не съм материалист" и "на мен пари не ми трябват, ще се храня духовно" или "тия мръсни пари", да се поогледаме, те само вредят, нито гарантират резервация в рая, по-скоро гарантират мизерно екзестиране. Извинявам се, не е много по темата, но всяко нещо си има своята философия и колкото по-скоро я разберем, толкова по-бързо "шЪ сЪ Упрайм". Препоръчвам филма който DEX посочи - "Транссърфинг на реалността" - от Колибка.

Иначе по техн. част, аз не виждам кво толкова има да се "проектира". Не виждам абЦолютно никаква нужда от MCU. Наистина един говорител за даттчик (най-доброто), само че с по-голям диаметър и ако може да му се подмени пружината с по-мека (всичко за по-добра сензитивност), после едно високоомно стъпало с не голям коефициент на усилване,НЧ-филтър, следващо стъпало с много голям коефициент на усилване, на изхода прагова схема за сработване с аларма и по желание може да се върже честотомер, но не да се програмира, а да се купи готов (струва жълти стотинки, дори имам един ненужен, мога да го подаря, да се оттърва от него).

Големите коефициенти на усилване, особено за променливи напрежения се постигат свръх елементарно. Всеки операционен усилвател е с усилване поне 100 000 пъти. Елементарно е да пресметнем какво усилване бихме могли да постигнем само с два ОУ, например TL 082, които струва 10 ст. Проблем е да се усилват постояннотокови сигнали с голям коефециент, защото има дрейф, но за променливи, особено за НЧ - никакъв проблем!

Инфразвука е ползван от фашистите срещу руската армия. Даваха филм за това навремето, преди 20-25 год. На войниците им се пръскаха главите, течеше им кръв от ушите и т.н., но мощностите бяха големи. Не мисля, че с малка мощност може да се навреди, има куп машини, които излъчват в инфра спектъра..........

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Детектор на инфразвук
« Отговор #14 -: Март 12, 2011, 03:43:17 pm »
 TL071/72/74 са по-подходящи за целта. Ползвал съм ги за ЕКГ усилвател, и се справят по-добре от 82-ките.
Интересна е идеята, според мен е интересно също да се наблюдават и магнитните полета от този честотен диапазон.