Автор Тема: Биогорива - биодизел, биоетанол  (Прочетена 45684 пъти)

Bat Sande

 • Гост
Биогорива - биодизел, биоетанол
« -: Юни 26, 2010, 03:46:07 am »
Потърсих и не видях някъде да има подобна тема във форума, а мисля че темата е актуална. Аз лично от около година и половина се занимавам с това и установих .че още много други хора го правят, но тихомълком....може би защото сме българчета и не искаме да споделим "далаверката" с другите та и те да намажат?!! ;-)

 Ето какво съм открил по въпроса:

  Биодизелът може да бъде използван в автомобилите поне по три начина. Първият е те да горят 100% растително масло, т.нар. SVO fuel (straight vegetable oil).
Това обаче не е особено препоръчително, защото не всички дизелови двигатели и горивните им системи са пригодени за горене на чист биодизел. При подобни опити обикновено се забелязва, че моторът работи в около 10 градуса по-студен режим, а отработените газове миришат на второкласна закусвалня.
   Вторият начин е да се смесват мазнини с други горива. Най-популярни са смесите с керосин, петродизел или дори биозидел.
Пропорцията зависи главно от два фактора - от вида на двигателя и горивната система и от атмосферните условия, при които ще се ползва.
Посочените два начина са удобни за практиката, но те невинаги са икономически по-изгодни и екологично по-приемливи в сравнение с биодизела.
   Третият начин е простото конвертиране на мазнините в биодизел. Биодизелът за сметка на това има по-подходящо за двигателите цетаново число.

  Аз лично ползвам комбинация от вторите два начина, а именно: първо преработвам мазнините в биодизел и след това ги смесвам с минерален такъв.
  Личните ми наблюдения са, че двигателя утихна (може би заради по-доброто мазане от нафтата).Разлика в разхода като количество няма - само като стойност ;-).След мен не мирише на долнопробна шкембеджийница и не се е налагало да правя някакви тежки ремонти по двигателите дължащи се на използването на биогориво.

 Ако и вие имате опит - ще се радвам да го споделим!
« Последна редакция: Юни 26, 2010, 10:26:22 am от altium »

Bat Sande

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #1 -: Юни 30, 2010, 10:46:36 am »
Охоо темата за ГМО може да се обособи в отделна такава и там да се изпишат реки от мастило, но не мисля че мястото и е тук.
 То в БГ почти няма земеделие вече, а това което е останало ползва "екстрите" на съвремието (виждал съм засети тестови полета с различни сортове царевица) да не говорим, че и домати,краставици и др. вече нямат вкуса на едновремешните, но за сметка на това пък са много красиви  ;).
 Това че преориентирането на земеделските производители към производство на маслодайни земеделски култури може да доведе до още по-голям недостиг на храна в световен мащаб - също е вярно, но е вярно че преди 15-20 години се обработваха много повече площи в БГ отколкото сега. Просто с традиционните култури трудно се реализира възвращаемост и за това замират селските райони и хората бягат по градовете.....стига!Спирам, че много се отплеснах.
 Конкретното в моя случаи е че, аз събирам ВЕЧЕ ИЗПОЛЗВАНИ мазнини, преработвам ги и ги използвам повторно. Така от една страна спестявам замърсяване от изхвърлянето им, а от друга спестявам замърсяване от използването на конвенционални горива. Мисля че по този начин се реализира екологичният ефект. Не знам колко точно енергия се изразходва за преработката, но мисля че след като крайната цена е по-ниска от крайната цена на конвенционалните горива - значи и енергията използвана за преработката е по-малко.
 До колкото знам като отпаден продукт остава глицерин, но и той е продукт които може да се използва в различни производства. Преработвателят ми каза, че е разработил технология с която го преработва за котелни горива.
 ...Скоро гледах филм за един град в САЩ които се издържа изцяло от отглеждането на пуйки, като са затворили напълно процеса. Дори екстрементите ги използват 2 пъти. Веднъж като гориво за производство на електроенергия и след това като торове.
 Не виждам нищо лошо в това да повишим ефективността си и да оползотворяваме повторно продукти които сега смятаме за отпадъци.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #2 -: Юни 30, 2010, 10:52:44 am »
Тема за ГМО вече има и то доста обширна, прочетете я.

С цялото олио от София да има няма 5 коли, които да се задвижат. Едно домакинство я направило, я не 1 литър "отработено" олио за 1 седмица, та даже и това ми се струва много. Ако говорим само за припалване на колата веднъж седмично става. В този смисъл това не е никаква алтернатива.
« Последна редакция: Юни 30, 2010, 11:52:57 am от altium »

Bat Sande

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #3 -: Юни 30, 2010, 11:01:59 am »
 Това вече е незнание и неинформираност по въпроса.
 Само аз за месец събирам и използвам около 1 тон олио от София и съм най-малкия контрагент на преработвателя ми.По негови думи само от София той събира и преработва около 30 тона месечно и това е една малка част от всичкото количество което се използва.
 Не забравяйте, че има много заведения и производства които използват промишлени количества мазнини.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #4 -: Юни 30, 2010, 12:23:31 pm »
Моята кола харчи 8, но да речем, че реалният разход е 7,5/100 градско (малко е издухала). 30 000 / 75 = 400. Деля на 75, защото месечно имам около 1000 км градско. 400 коли. Не са малко и признавам, че съм изненадан от сметката, но за съжаление това не е решение за нашите проблеми. Както е написал altium, спасение в биогоривата няма.

ПС: на Орлов мост за 2-3 минути минават 400 коли, толкова са реално хората, които биха могли да се възползват от този вариант, т.е. 0,00... %

Bat Sande

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #5 -: Юни 30, 2010, 04:28:38 pm »
Не ме разбирайте неправилно. Аз също твърдо съм против ГМО и изобщо всякаква намеса на чоека в естествената еволюция. Както знаем "пътят към ада е постлан с добри намерения" и в края на краищата всички значими открития (или поне повечето) измислени за благото на човечеството в края на краищата се изопачават,израждат и обръщат срещу същото това човечество. ... Но и това не е по темата.
 Не казвам също, че с използването на биогорива ще се спре замърсяването, но поне ще изхвърля в атмосферата онези въглеводороди които растението е усвоило в растежа си (получава се затворен кръг).
 Няма да е зле и ако някой които е добре запознат с производството на олио в национален мащаб да изнесе данни. Ясно ми е че не е възможно да се събере и използва повторно всичкото количество, но и половината ако може да се оползотвори - цифрите вече ще са други.
 Освен това не Ви разбирам защо отричате повторното използване на даден ресурс, след като практиката е показала, че това е по-рентабилно от добиването му.За пример мога да дам най-елементарното събиране и повторно използване на отпадъци от всякакъв тип – метали,стъкло,пластмаси и т.н...Освен това по-напредналите в този форум се опитват да използват повторно отработените газове в реакторите на ПАНТОН...,а за АВТОТЕРМИЯТА – още не съм пораснал до толкова че да я разбера.
 Концентрирал съм се върху нещо по-разбираемо и достъпно.
 Относно „електрическите автомобили“ и аз съм ЗА, но гледайте  филма „Кой уби електрическата кола“ (Who killed the electric car) и ще разберете, а именно – ПАРИТЕ.
 Технологията е измислена и е била въведена в сериино производство дори и то от гигант в автомобилостроенето. И всичко това е направено с много пари, но „НЯКОИ“ хора са преценили, че ще донесе повече загуби от намалената консумация на петролни продукти и ...гледайте филма за да разберете! То и работата по разработката и използването на биогоривата е спъвана от същите тези интереси.
 Сигурен съм че някъде по света се работи много усилено по идеите и проектите споменати тук и го правят с много повече пари, но съм сигурен и ,че го пазят в строга тайна, а не го разгласяват по форумите....но и това не е по темата...
 
 Интересува ме има ли още някой от форума който да ползва биогорива и какъв му е опита с тях?

P.S. Ето какво намери чичко 'ЖУЖЪЛ' ;-) относно произвежданите количества, а има и още...

Капацитетът на добричката рафинерия "Kaлиакра" АД е 80 хил.тона годишно, но в момента оттам излизат само около 40-45 хил. тона олио.

В рафинерията “Бисер Олива” добиваното сурово масло ще е 225 т на денонощие.

Лидерът на румънския пазар за растителни масла Bunge Romania ще започне с износа приблизително на 15-20 000 тона растително масло годишно за България.Количеството съставлява почти 8% от общото производство на олио в Румъния.
Румънският пазар на растително олио възлиза на около 250 000 тона годишно.

През последните 50 години броят на предприятията от растително-маслената промишленост в България намалява над 50 пъти, а производството на олио нараства около 4 пъти, достигайки 200000т през 1999г.

 Цифрите изглеждат другояче вече.
« Последна редакция: Юни 30, 2010, 04:58:13 pm от Bat Sande »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #6 -: Юли 01, 2010, 12:26:42 am »
Така е, цифрите изглеждат по друг начин. Дори това да е суровина за ядене, то тя може да се "рециклира" и естествено е за предпочитане. Никой тук не отрича рециклирането. Занимавайте се, пък дано има повече успехи :)

Bat Sande

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #7 -: Юли 01, 2010, 12:42:25 am »
 Вярно - това не е нещо ново, не откриваме топлата вода,обаче технологията е сравнително нова и непопулярна и ще е интересно ако повече хора я използват и споделят опит и впечетления.Така ще се стигне до осъвършенстване и развитие както в производството така и в използването.
 Лично на мен например ще ми е интересно как евентуално някои колега решава проблема с промяната на вискозитета в зависимос от околната температура. Има ли "добавки" които да го стабилизират или трябва да се поддържа по-висока температура чрез топлообменници.

ppankov

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #8 -: Юли 01, 2010, 05:10:42 pm »
@Bat Sande,
служебната ми кола съм я карал доста на биодизел.
Ето равносметката :

                  нормален дизел            биодизел
 разход|          8/100ltr                          10/100ltr
 
температура|    в граници                   +10°C

разход
масло |             в граници                     +5%

CO2|               ~в граници                    +25%

мощност
@90 HP |          ~в граници                    -15%

Двигателя - френски атмосферен дизелов, 1.9D,
биодизела е ползван без минерални добавки или смесван с нормален такъв.

До колкото знам, според българското законодателство, търговеца при продажба на биодизел на краен клиент, вече е длъжен да го смесва с нормален дизел при съотношение най малко 1биодизел/0,35дизел.

Имал съм възможност за динотестове, дълги преходи и преразход на гориво,
което ме отказа напълно от биодизела като гориво.

Иначе, биодизела за отопление във комбинация с мазут за новите парни котли
със рециклиране на CO2 е доста по ефективен.

При ползването му във ДВГ, са необходими много корекций на нормалния
дизелов двигател за оптимизиране на горенето, температурата и отработката
на CO2.

Неактивен miroslav_yovchev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 21
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #9 -: Февруари 07, 2013, 07:14:07 pm »
Бих искал да попитам, някой може ли да открие как се получава бензин от коноп?

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 365
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #10 -: Февруари 08, 2013, 08:11:03 pm »
Аз отново да отговоря в случай че предният пост е убягнал- става въпрос за нафта, а не за бензин от коноп!

mi6o

 • Гост
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #11 -: Април 17, 2013, 11:45:19 am »
Здравейте, бих искал да попитам, дали някой е пробвал да смеси Бензин (безоловен) със дизел/нафта/биодизел?
Аз пробвах преди малко 200г бензин със 100г нафта- запалва се моментално при внасяне на открит пламък в близост до повърхността. Отделя се много голямо количество топлина (радиация- на 1.5 метра от метален пепелник, "щипе на очите") и много черен пушек. Пробвах също 200г бензин и 300г нафта- същият резултат. Имам малък мотор (125сс) карбураторен 4-тактов на който ще пробвам смесите. Ако някой има предишен опит- моля да сподели резултати.

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #12 -: Април 17, 2013, 04:17:32 pm »
Мишо не разваляй бензина, той  достатъчно е бъкан с боклуци. В бензиновите двигатели горенето е на базата на бензино-въздушна смес. Нафтата е тежка. Не образува такива смеси и няма да изгори добре.

Неактивен Сашо

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 67
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #13 -: Декември 03, 2013, 08:33:07 pm »
Ето тук има още технологии за биодизел http://www.hielscher.com/bg/biodiesel_transesterification_01.htm

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 365
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Биогорива - биодизел, биоетанол
« Отговор #14 -: Октомври 19, 2014, 09:27:16 pm »
Чувал съм за биобензин от стърготини- някой знае ли нещо?