Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Магнитни усилватели

(1/3) > >>

getca:
Магнитни усилватели - общи положения, принцип на работа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_amplifier - в световната енциклопедия
http://www.youtube.com/watch?v=qpqNZejzK2k&feature=related - видео на руски, обясняващо принципа на работа на магнитния усилвател

Магнитните усилватели са изключително устойчиви на външни въздействия усилвателни устройства и се използват в автоматиката, в ракетната техника още от 60-те години, в старите стабилизатори на напрежение и др.

Основават се на ефекта "регулируемо индуктивно съпротивление" и съдържат 2 дросела на 2 магнитопровода със затворено сечение (най-често тороиди), които имат индуктивно съпротивление за определена захранваща честота. Чрез управление на подмагнитването на дросела с отделна управляваща намотка, навита на същия магнитопровод, се изменя магнитната проницаемост на материала му, а оттам и индуктивността му. Намаляването на индуктивността на дросела води до спадане на честотното му съпротивление и до протичане на повече ток през него.

Намотките на дроселите са свързани електрически последователно, като съставната управляваща намотка пак е от 2 части последователно свързани електрически, но с противопосочни магнитни потоци, като по този начин се неутрализира индуктирането отвън в самата управляваща намотка. Въвеждането на положителна обратна връзка спомага за много сериозно повишаване на коефициента на усилване.

По този начин, чрез управление на тока в управляващата намотка се постига управление на тока през дросела. Изискването към конструкцията е да има променливотоково захранващо напрежение. По тази особеност магнитните усилватели се различават от комутаторите на магнитни потоци от типа на MEG/Inkomp, понеже последните се захранват с източник на статично магнитно поле.

Материалите, използвани в магнитите усилватели са с висок коефициент на магнитна проводимост (Мю) - най-често пермалой.

Коефициентът на усилване по моищност на магнитния усилвател пряко зависи от стойността на магнитната проницаемост на материала и може да достигне много големи стойности.
Съществува и понятието "коефициент на доброкачественост", който представлява отношението на коефициента на усилване по мощност към времеконстантата, понеже магнитните усилватели са сравнително бавни устройства.

Източници:
1. Магнитни усилватели, Александър Александров, Библиотека на електромонтьора, ДИ "Техника" 1964.
2. Магнитьй усилитель - что такое?, А. Соболевский, Массовая радиобиблиотека, Госенергоиздат 1963 - качвам книгата в DJVU. Формата е DJVU, така че е необходима програма за разглеждане на такива файлове. Например WinDjview http://windjview.sourceforge.net/

getca:
МУ, направени с подръчни средства http://sparkbangbuzz.com/mag-amp/mag-amp.htm
Видео от автора...

http://www.youtube.com/v/DBX1-POuJMw

edin:
Нещо ме съмнява в тези постановки. Това, което разбирам е че имаме промяна в насищането на магнитопровод, с постоянно напрежение от което следва, че се променя и преминалото през бобината променливо напрежение. Видяното, бих нарекъл регулатор, но усилвател НЕ.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: edin в Февруари 19, 2014, 10:39:17 am ---Нещо ме съмнява в тези постановки. Това, което разбирам е че имаме промяна в насищането на магнитопровод, с постоянно напрежение от което следва, че се променя и преминалото през бобината променливо напрежение. Видяното, бих нарекъл регулатор, но усилвател НЕ.

--- Край на цитат ---
Всъщност така се наричат работещите на този принцип магнитни устройства още от началото на миналият век. И да, това наистина е усилвател защото с много слаб ток (зависещ само от омичното съпротивление на управляващата бобина) могат да се управляват мощности дори в мегаватовият диапазон!

svetlio760:
https://www.youtube.com/watch?v=15V0gUXUPko Якоооо!!! ;D ;D ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия