Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електроника в автомобили и мотоциклети

Регулатор за ламбда сонда (O2 sensor)

<< < (2/24) > >>

mars79:
Изнася навън сензора спрямо нормалното му положение, след което се променят и отчетените стойности от сензора.


--- Цитат ---Не е по-лесен от простите ел. схеми, показани в горните постове.
--- Край на цитат ---

Според мен си заслужава първо да се пробва дали ще стане с втулка отколкото да се правят платки, кутийки, да се режат кабелите до сондата и да се опъват нови кабели.  Няма как направата и монтажа на една втулка да е по-сложно от изработката на електрическата схема. Друг е въпроса, че и в двата случая няма как да се разбере точно какво отива към ЕКУ-то без да се замери с необходимото оборудване. Поздрави!

Радeв:
Полезно е да се наблюдава показанието на ламбдата. Ако карате с обикновено АГУ /с плочка/ и сондата е коректно работеща може да се направи най-точната настройка.
В Интернет най-масовата схема е със LM3914. /дори купешките по 40€ са с тази интегрална схема/ Има възможност за ползване на 2бр и така показанието ще е със стъпка 50mV. Това ще е полезно за широколентова ламбда.
В и бей LM3914 се намира  - 10бр за 4$, а тука по родните магазини я предлагат за 4лв бройката ....  :o
Другата седмица възнамерявам да си поръчам, много е удобна за показване заряда на акумулатори.  8) Примерно в интервала от 10 до 14V. Може да се използва и за измерване на ток, ако мери пада в/у товарен резистор.


П.С. Тези двг са отживелица, но имам мерак някога да добавя воден инжектор + HHO + плазмено запалване /но не високочестотното, а разряд на кондензатор 5-6nF зареден на 40kV DC по 0Ω кабели и свещи/. Да не земе пa да тръгне само на чиста вода ... :D

Ред. Добавям снимки на индикатора с 393. Определено е голяма играчка, варианта с LM3914 си заслужава повече заради простотата!

Радeв:
Днес сложих индикатора в колата... Не проработи, сега гледам всички TL339-ки изгорели. Една залепнала с извод към маса .... Най-вероятно са ментета ....
Но за превенция ще добавя стабилизатор 78l12 и ограничение на входния сигнал с ценер ....
Ще кача променената схема като го направя.

Радeв:
Да известни са ми тези китове, не ми харесва че са с по 15см платка .... с LM3914 е къде къде по-елегантно и компактно.
И тях ще ги сполети същата съдба, явно има прекалено големи пикове в ел. инсталацията на автомобила! /поне моя ..../ Задължително трябва стабилизация и даже защита от пренапрежение по входовете.
За мое учудване кабела на Сондата се оказва 5 квадрата дебел кабел с двойна изолация, вместо някакъв екраниран кабел или примерно коаксиал .....

П.С. Върха на идиотщината ... Чак след като цъфна и 7812-ката разбрах че черния кабел е + .....

juliang:
Макар че темата е стара, искам да се похваля с това което е на моята кола, а именно самоделен ламбда контрол:
http://www.youtube.com/watch?v=GTHk5PtyJGs
LED-четата дето мигат бяха началото, вече ги няма. Много дразнеха нощно време :)
Цялата галимация се състои от PIC процесор на Microchip (вече му забравих точния модел), клапан със стъпков мотор монтиран на маркуча между изпарителя и плочката, H-bridge схема за управление на мотора, дисплей и от време на време клавиатура (ако се наложи корекция в параметрите на работа).
На това видео се вижда теста на бюрото: реакция на клапана при промяна на напрежението което уж е подавано от ламбда сондата:
http://vbox7.com/play:1c2c162484
Реалната икономия е ... по-скоро псхихологична. Реално стига до 1/100, но аз си поддържам газовата в добро състояние, така че трудно може да се оптимизира кой-знае какво - все пак е обикновена газова. По-осезаема е на дълъг път, където се кара равномерно и мотора може да се позиционира достатъчно дълго за да повлияе на разхода.
Да, има фабрични такива уреди, ма не обичам да имам нещо, дет не знам как работи, и да ходя на "майстор" всеки път когато искам да променя начина му на работа. Затова си я направих сам. А и 150 кинта не ми се даваха.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия