Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Котел на оксиводород или Браунов газ
mosh:
--- Цитат на: nikolayst в Февруари 26, 2012, 04:30:37 pm ---Получих следните резултати: След изправянето напрежението от 231V AC стана 205V DC. През веригата протече ток от 8,35А, еднакъв естествено и за клетката и за каната. Падът на напрежение върху клетката беше 2,5V, а върху каната 202,5V. Според законите на Джаул-Ленц и Ом се получава, отделената от каната мощност е /P=U.I/ 202,5.8,35=1690,9W. При протичането на тока естествено в клетката започна отделяне на газ. След това шунтирах клетката /т.е. захраних само каната с прав ток/ и получих ток 8,45А и напрежени 205V. Следователно отделената в този случай мощност 1732,3W. Разликата при включена и изключена клетка е 41,4W.
--- Край на цитат ---
Здравейте,
моля да ме извините за повдигането на стара тема.
Искам само да обърна внимание, че няма разлика в употребяваната мощност от мрежата в горните два случая.
1 случай: 8,35*202,5 + 8,35*2,5
2 случай: 8,45*205
Малката разлика в мощностите от горните два случая са в следствие на неточността на самия измервателен уред/и и самото измерване.
slavcho_dinev:
Здравейте съфорумници, аз съм нов и с интерес чета и се образовам. Признавам си, че не съм на вашето ниво в тая сфера, но ще се помъча да стана с времето.
Имам едно питане-идея:
Ако пластините, по които тече тока, се вложат (например в стъкло) в някакъв материал, който няма да ги екранира разбира се, няма ли да е по-добре. В смисъл мехурчетата, които се образуват при разлагането на водата няма да прилепват върху пластината, а ще прилепват върху материала (да кажем отново стъкло). Тъй като са малко по-далече не би трябвало да залепват толкова силно.
Разбира се просто идея на човек, който не е в час толкова, колкото вас. Надявам се да съм прав поне малко ;D ;D
Ctah:
И аз се надявах, ама нищо не стана!
Продължавай с опитите, белким стане нещо!
Ако се ползват титаниеви или бариеви пластини,
резултатите са по-други! ;)
PyroVeso:
Материалът трябва да е електропроводящ - стъкло не става. То ако имаше такъв материал - направо да си направим електродите от него, защо да си играем с метали? Най-евтините и сравнително устойчиви електроди се правят от 1 - 1,5 mm дебела стомана 316L, съдържаща хром, никел и молибден, или 316Ti (хром, никел, молибден + титан), като повърхността им силно се надира с едра шкурка в две перпендикулярни направления (за максимална контактна повърхност), след което се кондиционират за няколко дни в разтвор на натриева основа, според описанието на Bob Boyce (за разтварянето на повърхностите кристалчета желязо).
Няма материал (химичен елемент) "титаний" и следователно пластините не могат да бъдат "титаниеви". Има "титан" (Ti) и пластините от него (според правилата на българския език) се наричат "титанови".
Барият е алкалоземен метал, подобен на калция, който пък е ма-а-алко по-слабо активен от натрия и калия, а последните в контакт с вода се самозапалват, като в по-големи (от няколко грама) количества - експлодират. Така че бая зор ще видите да правите електролиза с бариеви пластини. По-точно - ако потопите барий във вода, то никакъв ток няма да ви е необходим за да си произведете водород, по-скоро проблемът ви ще е как да спрете отделянето му, преди да е станала някоя голяма беля... :)
Господа, започнете малко по-отдалече, първо с теорията (от училище) - достатъчно материали има и в този сайт, да не говорим в Интернет. Така ще си спестите много време, пари, разочарования от неуспешни експерименти, а и накои рискови за здравето и живота ви ситуации. Или си купете готов продукт - изпитан, безопасен и т.н.
slavcho_dinev:
Всъщност дойде ми друга идея. Някъде четох, че газа експлоадира при 0.2 бара налягане. Тогава не става ли цялата тази работа да се прави и складира във вакуум?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия