Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Котел на оксиводород или Браунов газ
mzk:
Здравей nikolayst,
1. Писането на няколко коментара последователно от един потребител противоречи на добрите практики и в този смисъл следващия път недей да пишеш три отделни коментара един под друг, а ги напиши като един коментар. Ако си се сетил за нещо в последствие, използвай бутона "редактирай".
2. Обикновено се дава подробно разяснение за това, което искаш да обясниш. Например от поста ти не се разбира за кой точно "колега топлотехник" иде реч. Прегледах всички коментари на втора страница, и не виждам някой да се е представил като такъв. Предполагам, че става въпрос за пламгаз.
3. Давай елекетрическа схема на това, за което говориш. В случая си свързал някаква кана и твоята клетка последователно, но хората не са длъжни да четат трите ти коментара. Подробното писане само ще улесни и теб, и хората, които ще коментират твоя текст.
4. Не си дал абсолютно никаква информация за изработената от теб клетка. Както знаеш (в нашия форум има най-подробна и най-пълна информация в цялото българско интернет пространство по отношение на електролизата, гарантирам, а и спрямо доста международни форуми) има доста теми, в които са описани типовете клетки, използвани електролити и т.н. Не си посочил брой пластини, електрическо свързване и т.н.
В заключение - независимо с какво КПД работи клетката, при всички положения ще получаваш топлина. В единия случай от изгарянето на газа, в другия случай от ниско КПД (загряване на електролита).
Ако мислиш за по-ефективно нагряване на водата, може би интерес за теб ще бъдат коментарите на emm и пламгаз, които правят анодно отопление.
пламгаз:
Привет на всички оцелели през тази люта зима!
Приятелю nikolayst, разбира се, че ще постигнеш изгаряне с повече от 42w. мощност. Въпроса е ще направиш ли топлообменник, който та абсорбира енергията с висок КПД? Аз лично още не съм успял да го постигна и ще се радвам, ако някои колега сподели свой успешен опит. Мисля, че на фона на бързорастящите цени на енергоизточниците, трябва да отделим повече внимание на слънчевата радиация, защото това е единствената безплатна енергия, която получаваме.
nikolayst:
Благодаря на MZK за критиките! Това ми беше първото писане във форума. От скоро се интересувам от разлагане на вода и признавам си, не съм успял да прочета всичко, което вие сте писали от 2008г. насам. Относно топлотехника, именува се puschi и е написал три поста преди мене "5. Това с парното е ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ повярвайте / по образование и професия съм топлотехник /". Относно клетката ми, тя е експериментална и за вас няма да има интерес. Направена е от подръчни материали. Пластините изглеждат така, и ги поставям в кутия от маслини. Уплътнява, но не държи на налягане. Малко да я надуеш и прави "Фъс с с". Пластините са пет броя, паралелно свързани от някъква нараждавейка /попадна ми и не знам каква е/, размера им 13х9см и са потопени в сода каустик. Прилагам и въпросната схема на свързване:
mzk:
В този файл съм събрал доста информация. За съжаление не съм я обновявал скоро (последно е от 2009), но горе-долу служи за отправна точка.
http://mazeto.net/index.php/topic,614.0.html
ПС: мисля, че след стр. 16 не е необходимо да се чете. Някои последни резултати на някои колеги не показаха повишаване на производителността чрез ползване на различни импулсни системи.
nikolayst:
--- Цитат на: nikolayst в Февруари 26, 2012, 04:30:37 pm ---Получих следните резултати: След изправянето напрежението от 231V AC стана 205V DC. През веригата протече ток от 8,35А, еднакъв естествено и за клетката и за каната. Падът на напрежение върху клетката беше 2,5V, а върху каната 202,5V. Според законите на Джаул-Ленц и Ом се получава, отделената от каната мощност е /P=U.I/ 202,5.8,35=1690,9W. При протичането на тока естествено в клетката започна отделяне на газ. След това шунтирах клетката /т.е. захраних само каната с прав ток/ и получих ток 8,45А и напрежени 205V. Следователно отделената в този случай мощност 1732,3W. Разликата при включена и изключена клетка е 41,4W.
--- Край на цитат ---
Е сега като предполагам, че стана ясно какво съм направил, въпроса е по-скоро теоретичен даже философски, можем ли да накараме тока протичащ през клетка и нагревател да свърши повече работа отколкото протичащ само през нагреватела /макар и малко по-висок отколкото в първия случай/. Много добре осъзнавам, че е по-изгодно нагреватела на котела, да е с 500W по-слаб, а да си направим клетка с мощност 500W. Това може би не е по темата, ама на мене пък ми хрумна в тази тема.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия