Автор Тема: Питане за фундаменталната физика на тока  (Прочетена 50432 пъти)

Velektra

 • Гост
Re:Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #15 -: Март 22, 2010, 09:02:39 pm »
Здравейте!

Кой си е представял, че тая тема ще е основната за днес.
Какво е електричеството?
Ние сме тръгнали да правим висши технологии за извличане на енергии от етера, а не знаем какво е електрически ток!
Оставете киловолтите и бета- и гама- лъчението и кинескопите и коронарните светения.
Дайте да видим какво става като "пуснем" 1,5 V от една обикновена батерия по проводник.
Ако ел. ток е насочено движение на електрони, то ако съединим два проводника - единия меден примерно, а другия златен и ако + е на медния и - на златния то електроните от медния ще влязат в златния (или обратно) и ще стане пълна каша.
Ако пък нямаме движение на електрони, а само предаване на тяхното трептене (както морските вълни  ;)), тогава има ли трептене има и честота. Ама нали тока е постоянен в случая с батерита от 1,5 V.
Говори се за токоносители. Това били електроните в проводниците, електроните и дупките в полупроводниците, йони в електролитите.
Тогава питам: ако това са само "токоносители" значи носят тока, кое тогава всъщност е тока? И като го пренесат се връщат да вземат още ток та и него да пренесат. Значи тока е нещо друго, което се пренася от електроните, дупките, йоните.
Представяте ли си - "дупките фактически не съществуват, но това понятие било въведено за да се онагледи липсата на електрони!"
Значи се въвежда нещо нереално, недействително(дупка), за да се обясни нещо реално! Ужас!!!
Явно има нещо тотално объркано в понятията или човечеството не си признава, че не знае какво е електричеството и само го използва, защото случайно го е открило, но не може да си го обясни. Просто човек е открил, че като въртиш магнит около намотка или обратно, възникава ел. ток. Използва го за телевизия, перални, компютри, крушки и др., ама какво е ел. ток не може да си отговори.
А може би в учебниците нарочно се пишат небивалици за ел. ток, за да объркват и държат в неведение простолюдието, а няколко посветени знаят всичко за ел. ток (а и за други неща) и сега като четат това доволно потриват ръце и се усмихват ехидно ;D

Приятна вечер на всички и не се затормозявайте много около електричеството. Има много по-приятни неща от него.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 337
Re:Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #16 -: Март 22, 2010, 09:51:44 pm »
Здравейте,
хвърлете едно око на обяснението на Едуалд Лийдскалнин, човек доста по-напред от нас  материала - и то на практика. Цитат:
  In a car battery the North Pole magnets run out of positive terminal and South Pole magnets run out of negative terminal. Both kinds of magnets are running,
one kind of magnets against the other kind, and are running in the same right-hand screw fashion.  By using the same whirling motion and running one kind of
magnets against the other kind, they throw their own magnets from the wire in opposite directions. That is why if you put a magnet metal across the copper
wire the one end is North Pole and the other end South Pole.
Цялото писание е доста интересно и се покрива с други ъндърграунд виждания по темата. Източник:
http://keelynet.com/unclass/magcurnt.txt
Поздрави

vitan

 • Гост
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #17 -: Март 22, 2010, 10:31:42 pm »
Щом сме на вълна чужди езици, да приключим фрии енерджи трактовката така:

В дополнение к этому, приведём  следующее  удивительное  заявление Теслы, взятое из  статьи
"Проблемы увеличения энергии человека",  опубликованной в июньском выпуске журнала "Century
Magazine" 1900-го года (с. А145): "Чем бы ни было электричество, на самом деле оно ведёт себя подобно
несжимаемой жидкости, и на Землю можно смотреть, как на огромный резервуар электричества...".

Учитывая,  что Никола Тесла был изобретателем многофазной системы распределения
электрической энергии, которая сейчас используется во всём мире, удивительно, что он говорит, будто не
знает,  что такое электричество,
  но  что  оно  определённо  ведёт  себя  как  жидкость  под  давлением!  Это
понимание сути электричества, разумеется, полностью расходится с общепринятой точкой зрения.

Щом самия Тесла говори така, като да не знае какво е електричество, какво да чепкаме въпроса? Освен Тесла - Андреев може би и проф. Константин Мейл добре разясняват. Пълно официално обяснение няма да дойде скоро. Така де, тока не е само електрони :)

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 711
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #18 -: Март 22, 2010, 11:26:48 pm »
  Темата е чудесна и може би още повече защото, тя е и АБВ-то на свободната енергия или ключа към нея. Все едно как звучи но в последно време си задавам и опитвам да си обясня именно въпроси свързани с тока и напрежението.  Например: Какво е напрежението в действителност и на какво съответства?   Ако тока е поток от електрони и големината му характеризира количетвото електрони движещи се в един токов (електропроводим) кръг, то тогава каква е разликата  и какво  характеризира голям ток(например 10А) при ниско напрежение и при високо напрежение със същия ток? Тоест с какво тока при ниско напрежение е по-различен от тока при високо напрежение?  Приемам че тока е количество (плътност) на електроните(токоносителите, зарядите) в единица обем или сечение от проводник. При един и същи ток но при различно напрежение. Размишлението ми е че при високо напрежение имаме по-голяма скорост на електрическите заряди(електроните) а при ниско напрежение е по-малка скороста на електронния поток.  Абстрахирам се от идеята че тока се движи от + към -  и приемам  че имаме електронен поток, движение от - към +. Електрическото поле или  по точно , напрегнатостта(напрежението) на електрическото поле е което движи електроните, ускорява ги и им придава скорост. По високо напрежение  = по висока скорост на електроните.  Единия от методите прилаган в ускорителите на елементарни частици е съчетание от електрически полета в които се движат и ускоряват зарядите -(елементарните частици): електрони, протони или техните античастици.  Голямата скорост на един електрон харектеризира голяма енергия.  Голямата енергия или мощност на електроенергията в един проводник  отговаря на голяма скорост и голям ток.    Какво е общото на всичко това със свободната енергия? Амиии.....

Reformator

 • Гост
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #19 -: Март 22, 2010, 11:36:03 pm »
Я вижте това от учебника ми по Електротехнически материали:

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #20 -: Март 22, 2010, 11:42:52 pm »
teofilius, ами нали напрежението е разликата в потенциалите на две точки...  :o

По принцип електроните се движат хаотично в проводника със скорости, описани по книгите (преди малко дискутирахме с някои участници скорости от порядъка на 108 m/s), дори проводника да не е свързан. Когато има протичане на електрически ток, тогава има дрейфова скорост на електроните, която е няколко см в минута.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 760
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #21 -: Март 23, 2010, 12:25:19 am »
Тук като цяло се дискотира постоянния ток. Тази тема е разработена от Тесла и ще изложа неговото схващане. Скоростта на електроните(постоянен ток) в проводниците е ниска 1-2мм/сек но се ускорява в съпротиввения-нишка на нажежаема жичка на лампа около 10мм/сек. Задава се важният въпрос нишката или ефира свети отговора е свети ефира итака се появява луминисцентни лампи. Второ доказателства ако се направи двойна спирала и се увеличи обема при константен ток светлината се усилва. Задача да се постигне максимална скорост. Токът мигновенно тръгва заради високата скорост на полето 3.10^8 м/сек за симетрични проводници е около 2,7.10^8м/сек в електронни схеми още по-ниска . При променлив ток електроните трептят(Тесла нарича това трептене електронни вълни). При прептене имаме амплитуда;честота и скорост на нарастване(стръмност) тези величини са честотно зависими и взаимо свързани както личи нелинейно.Предимството на променливия ток е лесното трансформиране и задачите са свързани с него да се премине критичната граница и ефира да свети и прехвърля енергия.
« Последна редакция: Март 23, 2010, 12:29:05 am от mi68 »

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 711
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #22 -: Март 23, 2010, 01:28:59 am »
МZK ! Може би ще се съглася с теб но възникват още два въпроса в този ред на мисли. Кой и как е установил че скороста на електроните е няколко сантиметра в минута? Просто не си спомням кога и къде съм чел че това е така и доказателствата за това.  Другия въпрос е, каква е скороста на електроните в свърхпроводник. Знаем че в свърхпроводим пръстен електроните се движат без съпротивление, без хаотични движения, и без да спират движението си. Тъй като в свърхпроводник електроните не срещат съпротивление ако приемем че скороста им е по голяма от скоростта им в обикновен проводник то ще е много интересно, какво се случва на прехода между свърхпроводник и проводник между които, протича ток? Ако - се подава на единия край на свърхпроводника а + е на края на проводника , то какво се случва на прехода между тях? Дали се натрупват много свободни електрони на края на свърхпроводника при прехода с проводник? Възниква и въпроса , ами ако имаме подобие на термодвойката или елемента на Пелтие(със полупроводници) но в този случай е проводник-свърхпроводник а между тях товар , какво се случва в този случай?
   Ще отида на следващото положение: "Напрежението е разликата в потенциалите на две точки".   Разлика в какво ?  Количеството свободни електрони - Да ! Но не само това. Електрическото поле е следствие от разликата в потенциалите но то само по себе си е нещо различно. Аз смятам че електрическото поле е електрогравитационно поле. Защо? Ами защото един високоволтов кондензатор намиращ се свободно в пространството се движи в посока от - към + (Таусенд Браун , също и лично установено). Свободни електрони в електрическото поле между електродите на високоволтов кондензатор също се ускоряват и привличат в посока към +.  Все пак характерното е че цялата конструкция се движи  в тази посока включително и поставена във вакуум. При лични експерименти и с напрегнатост на полето ~32 киловолта , при обвита в парафин конструкция която отвън е обвита във алуминиево фолио и посредством допълнителен проводник заземена, тя се движи в същата тази посока, което елиминира наличието и създаването на йонен вятър.  При друг експеримент при пускане на дим около конструкцията , димът се отклонява и тръгва в посока на електрогравитационното движение на  самата конструкция. Тоест  - имаме реална изкуствена гравитация, без реактивни сили. В голяма степен съм убеден че електрическото поле само по себе си е електрогравитационно поле в което се движи електронния поток и така имаме ток в проводниците.  Не само това - всеки електрон има собствено електрическо(електрогравитационно)  поле посредством което се движи в пространството и по тази причина няма електрон в покой освен ако е изкуствено забавен. Може би ще прозвучи като ерес или глупост, но смятам че електронът е много повече от електрически заряд. Електронът е поляризирана пространствена структура. В посока на движението си, пространството пред него е с положителен потенциал а от към противоположната страна е с отрицателен потенциал в следствие на което, електронът представлява елементарен електрогравитационен дипол. Бих го формулирал и по друг начин.  В посока на движението си , пространството пред електрона се свива и поглъща от самия електрон а зад него се разширява . Пред електрона пространството(ефирната среда)  е с по ниска плътност...   От позиция на физиката на естествените процеси на Андреев, електроните не са това, което традиционната физична парадигма твърди а , са потоци от ефирни частици и субстанция около положително заредените протони на материята.   Андреев представя и солидни практични доказателства за теорията си, като много логично и практично оборва съществуващата физика. Той доказва и твърди че материята е съставена от положително заредени атомни ядра и отрицателно заредени ефирни потоци около тях, които ние наричаме електрони.  От тази позиция излиза че електронния поток в проводниците е поток от ефирна субстанция а  магнитното поле също.  Никола Тесла пък нарича Етера - електрически частици и газ. Всички тези пределения малко или повече са верни и взаимно се допълват и обогатяват. ..
  Има и още нещо което е интересно. Ако електронният поток в проводник е с нищожна скорост , то каква е скоростта на електроните при електрически разряд? Между електродите на едно искрище  електроните се движат и ускоряват в електрическото  поле между тях и в действителност търпят много по малко съпротивление отколкото в проводниците и така скоростта им е много по-голяма.Съответно придобиват и по-голяма енергия.  Едно от обясненията за свободната енергия при използването на разрядници е именно в това , че електрическото поле между електродите ускорява електроните до по-голяма скорост отколкото в проводниците а също и увлича допълнително заряди от околното пространство. ..

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 711
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #23 -: Март 23, 2010, 01:36:05 am »
Има още един интересен факт. При разрядник с прав ток , многократно повече се загрява катода в сравнение с анода.  Това навежда на идеята че ако електронния поток се движи от - към + , то в обратна посока имаме движение на нещо друго или трябва да приемем че катода губи енергия като излъчва и топлина а анода понеже е с по-малко енергия(или количество свободни електрони) и за това е по студен. ..
  И ако големината на тока не е свързана със скоростта на електроните тогава с какво е свързана? Със плътността и силата  на електрическото ли поле, защото това също е възможност?
« Последна редакция: Март 23, 2010, 01:40:37 am от teofilius »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #24 -: Март 23, 2010, 06:48:39 am »
teofilius, темата е "какво е електрически ток", а не "какво е електрона". Не смесвай нещата, защото и без това стана голяма лудница в темата. Иначе по твоите разсъждения добър отговор е дал проф. К. Мейл.

Вижте тази книга на стр. 10 и стр. 11: http://kn34pc.com/books/book-shishkov-ppt-3-1.djvu
Също и тази книга- стр. 12 (файл img_4012 и нататък). http://lib.mazeto.net:8080/Knigi/radioelektronika-shishkov/

Въпросът за мен е приллючен.
Ще добавя за пореден път (интересно защо никой не ми обърна внимание)- проблем с теорията по отношение на електроните и проводниците НЯМА.

Проблем има с теорията на електромагнетизма. Тя не се сгрешена, но е непълна.
Ще добавя и виждането на mi68 - множество от законите важат за линейни системи. Когато направим нелинейна електрическа система, тогава ще има и изменение в някои от формулите. Това вече са пренебрегвани неща. Пренебрегвано е центростремителното движение на електрона по плоска палачинкова намотка тип Тесла (потвърждава и проф. К. Мейл). Ето тези неща би трябвало да обсъждаме, колеги.

Не си правете труда да отговаряте на неща, на които далеч по- мъдри хора от нас вече са дали конкретен и вярен отговор.
« Последна редакция: Март 23, 2010, 06:50:51 am от mzk »

Velektra

 • Гост
Re:Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #25 -: Март 23, 2010, 09:04:52 pm »
Здравейте!
Цитат
Ще добавя за пореден път (интересно защо никой не ми обърна внимание)- проблем с теорията по отношение на електроните и проводниците НЯМА.
Извинявай mzk, но според мен проблем с ПРАКТИКАТА по отношение на електроните и проводниците НЯМА. По отношение на ТЕОРИЯТА - ИМА.

Интересно е какво бихте отговорили на следния въпрос: имаме батерия 4,5V,+ на батерията е към меден проводник, след него резистор (примерно 2к), след това светодиод за 3V, след това златен проводник който се свързва към - на батерията. Та въпроса е: Електрони от медния проводник ще влязат ли в златния (или от златния в медния) или не?

Просто дори и с да или не - кажете.

Само пак да не достигнете до киловолти, кинескопи, плътности на ел. поле и др.
Само да или не.

Благодаря!

Неактивен sbk1

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 184
  • sgcar.hit.bg
Re:Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #26 -: Март 23, 2010, 10:03:35 pm »
Много опити са правени да се обясни "физиката  на тока" и ако беше направено,нямаше да се задава и въпроса.Няколко опита  от миналия век...
Отговор от 1945г.
http://www.youtube.com/watch?v=nZjMARe6APs&feature=player_embedded#
http://www.youtube.com/watch?v=IpaEGhjpZgc&feature=player_embedded#
По съвременна версия.
http://www.youtube.com/watch?v=5laTkjINHrg&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=EJeAuQ7pkpc&feature=player_embedded
Може да попитате и как се е появил нефта  в земните недра........пак няма кой да  го потвърди на 100%.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #27 -: Март 23, 2010, 10:07:42 pm »
Здравейте!Извинявай mzk, но според мен проблем с ПРАКТИКАТА по отношение на електроните и проводниците НЯМА. По отношение на ТЕОРИЯТА - ИМА.

Интересно е какво бихте отговорили на следния въпрос: имаме батерия 4,5V,+ на батерията е към меден проводник, след него резистор (примерно 2к), след това светодиод за 3V, след това златен проводник който се свързва към - на батерията. Та въпроса е: Електрони от медния проводник ще влязат ли в златния (или от златния в медния) или не?

Просто дори и с да или не - кажете.

Само пак да не достигнете до киловолти, кинескопи, плътности на ел. поле и др.
Само да или не.

Благодаря!

Да, ще влязат. Също така ще има взаимно проникване на частици на много малко разстояние. Ефектът се нарича "дифузия" и е обяснен в книгите, които съм посочил. Това беше последният въпрос, на който бях "изпитан".
« Последна редакция: Март 24, 2010, 06:13:25 am от mzk »

Неактивен vlindos

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 192
 • In the chaos I order
Re:Какво е движение на ел. ток
« Отговор #28 -: Март 23, 2010, 11:56:07 pm »
Има още един интересен факт. При разрядник с прав ток , многократно повече се загрява катода в сравнение с анода.  Това навежда на идеята че ако електронния поток се движи от - към + , то в обратна посока имаме движение на нещо друго или трябва да приемем че катода губи енергия като излъчва и топлина а анода понеже е с по-малко енергия(или количество свободни електрони) и за това е по студен. ..
  И ако големината на тока не е свързана със скоростта на електроните тогава с какво е свързана? Със плътността и силата  на електрическото ли поле, защото това също е възможност?
Още един пример във подкрепа на горното твърдение.
По книгите пише количеството на тока се мери с количеството електрони отнети от дадена среда . Следва, че говорим за движение на електрони все пак. От друга страна, дрейфувота скорост се свързва с напрежението. Знаем Закона на Кирхов, че тока е един същ за цялата верига, а напрежението е различно. Ако напрежението е различно следва и дрейфувата скорост е различна, следва и скоростта на електроните следва, оттам и тока.
« Последна редакция: Март 31, 2010, 08:24:25 pm от vlindos »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Питане за фундаменталната физика на тока
« Отговор #29 -: Май 11, 2010, 11:25:56 pm »
Електрическият ток е движение на ел. заряди. Самата дума ток показва, че "нещо" тече. В твърдите вещества могат да текат само електроните, а в течните и газообразните могат да текат както електрони така и положителни и отрицателни йони. Но за да се задвижи какъвто и да било ел. заряд (+ или -) в определена посока, то на него трябва да му действа сила. Това се постига по поне два начина -
    1. Електромагнитно и 2. Електростатично. При електромагнитния начин в близост до бобините на генератора се движат постоянни магнити или електромагнити. При това движение се променя магнитното поле в генераторните бобини и между двата им извода, които са свързани към най-обикновените ни контакти вкъщи, се появява напрежение. И като включим в контакта щепсел на някакъв електроуред се получава затворена електрическа верига, нещо като окръжност от жица, по която електроните обикалят в кръг. Просто едната страна на тази окръжност е в променливо магнитно поле, което ускорява електроните ту в едната, ту в другата посока, а другата страна на тази окръжност е консуматора (примерно жица с високо съпротивление, която се нагрява). Така електроните просто обикалят в кръг напред-назад в зависимост от честотата на електромагнитното поле. А за икономия на жица се използва и земята като проводник. 
    2. Електроните могат да се ускоряват и електростатично, например в генератора на Уимшърст (Вимшурст) или в електронно лъчевите тръби (ЕЛТ), каквито са ТВ екраните и осцилоскопите. Там движещата сила се поражда от електростатичното действие на неподвижен ел. заряд. Самата дума "статично" показва неподвижността на зарядите. При ЕЛТ имаме цилиндричен метал, обеднен на електрони (т. е. зареден + ), който се нарича анод. Напрежението му е примерно 2000 V или 15 kV. В началото на тръбата има подгрят метал (катод). Тук интересното е, че анодът всъщност има електрическа връзка с катода посредством високонапрежителната бобина, в която променливото напрежение е изправено с диоди. Попадналите върху положителния анод електрони се връщат отново на катода, минавайки през бобината - в нея те се ускоряват по "стандартния" електромагнитен начин чрез първична бобина с ниско променливо напрежение, като двете бобини образуват трансформатор и са свързани с ферит. Удрящите се в стъклото на кинескопа електрони също попадат на анода и през бобината за високо напрежение се връщат отново на катода. Така че и тук всичко се върти в кръг.
    За мен по интересно е как точно става взаимодействието от разстояние. Електроните са примерно на 1 см. от анода (+ заряд) и в дълбок вакуум. Как се разпростира положителната електростатична сила така, че електроните да я "усетят" на такова и даже далеч по-големи разстояния ?  А какво да кажем за електромагнитното взаимодействие на две бобини, намиращи се например на разстояние 5 см. една от друга ?  Да речем в едната бобина сме пуснали променлив ток - как електроните от другата бобина го "усещат" за да се ускорят в една или друга посока ?  Явно има някакъв посредник дори във вакуум чрез който движението на електроните в първата бобина се предава на тези във втората. Това е своеобразен флуид (етер, ефир), който създава електромагнитно налягане.