Автор Тема: Магнитни ключове  (Прочетена 105290 пъти)

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 329
Re: Магнитни ключове
« Отговор #60 -: Септември 19, 2011, 10:47:04 am »
Varvarin, без да се обиждаш, но оставам с убеждението, че не четеш патентите и схемите, които приложих ;). И на двете места е показано включване 2 х 2 намотките на кръст (канал А и канал Б). А разликата е много голяма:
При ИНКОМП има само един ключ (по скоро магнитен шунт);
Тока в магнитния шунт се включва в момента когато магнитния поток в товарната сърцевина е минимален и неговото повишаване (реакция на Ленц) се противопоставя на всички причини, които го предизвикват, а това са тока в шунта и полето на ПМ. Това означава не само интензитет но и продължителност на реакцията.
При схемата с 4 ключа, тока във всяка двойка се включва в момента на достигане на максималната стойност на потока и когато започва неговото естествено стабилизиране в точката на максимума. Това вече означава по-слаба реакция с по-малка продължителност. Основната работа тук се извършва при отварянето на другата двойка ключове, а за това не се изисква никаква енергия. От този момент повишаването на магнитния поток се извършва само за сметка на действието на ПМ. Въпрос на синхронизация е да не се позволява естественото затихване на потока в товарната сърцевина, защото това би предизвикало реакция в управляващите бобини.
Идеята е хибрида да бъде изработен от силициева ламарина за да осигури съгласуване на магнитната индукция в зоните на преход ПМ-магнитопровод, магнитопровод-ключ, ключ-магнитопровод. Не очаквай 100% прекъсване на веригата - това изисква твърде много енергия. Оптималното е около 90 %. За онагледяване прилагам една графика.

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Магнитни ключове
« Отговор #61 -: Септември 19, 2011, 11:36:34 am »
Здрасти, Bat_Vanko,

Имам усещането за предъвкване на вече коментирани и правени неща, което с нищо не помага на развитието. Ако поразгледаш назад в темите ще видиш, че с колегата varvarin доста сме умували по въпросите с шунт/комутатор, Ленц, потоци, сърцевини и т.н...и що си мислиш, че реакцията ще бъде различна при един, два, четири или N бр. комутатори или пък ще зависи от момента на включването/изключването им.
Между другото мрежовия ИНКОМП на 50Хц е с два комутатора, а не шунт...има доволно снимки във форума. Не ми ясно още и защо се отделя толкова внимание на реакцията в управляващите намотки, след като е по-важна тази в изхода. Тя е една от основните пречки за прескачане на 1-ца ефективност.

Моето виждане за постигане на СЕ с ПМ е следното:
  - Оптимизирано управление с връщане на част от енергията в източника;
  - Намалена реакция на товара чрез дефазиране на ток и напрежение, нелинейност и др. подобни;
  - Сърцевина на шунт/комутатора от материал с висока Bs и максимален коефициент на правоъгълност.


Поздрави...

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 329
Re: Магнитни ключове
« Отговор #62 -: Септември 19, 2011, 01:46:20 pm »
Успех!

varvarin

 • Гост
Re: Магнитни ключове
« Отговор #63 -: Септември 20, 2011, 10:20:08 pm »
Bat_Vanko, чета публикуваните неща но е възможно да съм пропуснал нещичко. Канал А и канал Б на кръст са ми ясни. По принцип осцилограмките в патента са твърде идеализирани, но става ясно за какво иде реч. Моята електроника работи така:
1 Пуска тока рез първия канал;
2 Спира тока през първия канал;
3 Пуска тока през втория канал;
4 Спира тока през втория канал и отиваме пак на 1.
Уравляващата схема е UC3525. В патента не е дадено защитно време между двата канала, при мене такова има, но не е проблем да се премахне.
Сега относно реакцията - това че включваш намотката когато има поток в товарната нищо не прооменя, ти предизвикваш с това намаляване на изходния поток което също води до реакция срещу това което поражда промяната. Реакцията на Ленц се появява при промяна на потока, а не просто срещу самия поток нали? А пък отварянето на другата двойка ключове не изизсква енергия но тогава се връща енергията изразходвана за затварянето им (ако има как да се върне :) ) И понеже си съгласен с мен че наситената сърцевина на шунта притежава някаква индуктивност ми е любопитно какво правиш с управляващата намотка когато прекъснеш тока? Какво става с напрежението на самоиндукция при твоите експерименти?
За хибрида имам различни ламели може да режевм Ш имам и ленти които могат да се наредят така че ако решиш можем да го направим. Аз не съм много убеден че с насищане на толкова малка част ще получим добър резултат и мисля че и прошиването няма да ни помогне. Ако отрежеш 0,5мм от електрическа верига тока спира, ако отрежеш 0,5мм от магнитна верига потока само намалява така че трябва да се реже повече а това иска повече енергия. Първите ми образци от ферит бяха точно с такива шунтове - прошити, нещо като балум трансформатори сърцевината си е цяла и няма междини. Това което ми прави впечатление че характеристиката е по стръмна и по бързо изхвърля потока но само това. Аз направих феритната схема и резултата е почти същия като с предната - много ниско изходно напрежение, което означава малка промяна на потока в товарния клон на веригата. Освен това включването на товар повишава консумираната енергия от източника, което мисля ясно показва за чия сметка е цялата работа. Ако смяташ че нещо не е наред с комутиращата схема моля кажи, мога да я променя и да тествам отново.

Относно реакцията на Ленц лично аз имам особено мнение, това си е другата страна на електромагнитната индукция, както знаем това явление е обратимо, така че ако се преборим с нея няма да има електромагнитна индукция. По скоро може да се мисли за друг тип индукция който все още е неизвестен или нещо такова...

Поздрави!

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 329
Re: Магнитни ключове
« Отговор #64 -: Септември 29, 2011, 02:37:43 pm »
Varvarin, до къде докара работата с хибрида?

varvarin

 • Гост
Re: Магнитни ключове
« Отговор #65 -: Септември 29, 2011, 09:49:34 pm »
Имам разни Ш-образни ламели от които може да стане външната верига. Ако дадеш размери на ключовете мога да дам по конкретни размери.

Щом си правил вити тороиди пробвал ли си какъв е ефекта ако пуснеш ток по лентата? Имам предвид дали влияе по някакъв начин на магнитната проницаемост.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 329
Re: Магнитни ключове
« Отговор #66 -: Септември 29, 2011, 10:13:14 pm »
Не съм пробвал, нямам голямо доверие на изолацията между лентите. От друга страна лентата има съпротивление 3,5 ома/м дължина. Каква ти е целта?
Имам нанокристална лента с широчина 20 мм и 35 мм, а също така и аморфна - 20мм. Броя намотки ще зависи от сечението на магнита и ламелите. По скоро трябва да изходим от сечението на магнита.

varvarin

 • Гост
Re: Магнитни ключове
« Отговор #67 -: Октомври 01, 2011, 11:13:01 pm »
Целта е да се получи насищане на магнитопровода от тока протичащ през него. Идеята обаче май не е удачна за навити магнитопроводи, тъй като на потока ще се наложи да преодолява възд. междина между отделните навивки.