Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Калкулатор за ефективност на електролиза

<< < (3/5) > >>

mzk:
Не съм дефинирал понятиеото "електрическа ефективност" коректно в калкулатора. Сметката за "електрическа ефективност" представлява отношение на експериментално получената енергия спрямо теоретичното необходима. В твоя случай експериментално получената енергия е

11,5 * 45 * 60 = 31050 ватсекунди

Теоретично необходимата енергия изчислявам, като вместо напрежението, което е измерено експериментално, се използва теоретичния минимум за протичане на електролиза (1,23 v). По тази причина калкулаторът показва "електрическа ефективност" далеч по-голяма от фарадеевата. Причина за това при теб най-вероятно са доста сериозни пробиви в електролита.

Отново повтарям, понеже сметките във версия 1.3 са конкретно описани за строго специфичен дизайн на електролизер, изчакайте малко време, докато пуснем новата версия на калкулатора. Тя ще използва еквивалент на енергия на даден обем газ спрямо измерения. Така ще се избегнат всички евентуални грешки от попълването на данните в калкулатора.

ПС: изчислената необходима минимална енергия е 46500 ватсекунди за 37,15 литра газ (!). Това отношение не съм го дефинирал правилно (взимам само отношение на енергии, без да взимам предвид произведеното количество газ)

antares48:

--- Цитат на: zkm в Март 04, 2011, 09:46:25 am ---Благодаря за калкулатора.
Според него имам 150% електрическа ефективност ??????
Това да ли е вярно?

--- Край на цитат ---

А защо си вписъл 0.2 Атм налягане?
Не трябва ли да е над единица?
mzk защо има толкова голяма зависимост налягане-производителност?
Примерно при 0.01 Атм имам 0.36% фарадеева ефективност, а при 1 Атм - 35.91%?

mzk:
Атмосферното налягане е 1. Ако впишете стойности под 1 в калкулатора, значи работите във вакуум. Ако клетката ви не работи под налягане, или вакуум, недейте да пипате тази величина.
Ако вместо 1 пишете 0,1, това ще рече 10 пъти разлика в обема на газта (примерно). За това налягане калкулаторът пресмята 10 пъти по-голям обем (теоретично) и съответно вие получавате 10 пъти по-малка ефективност (изчислено).

Много скоро ще пуснем следващата версия на калкулатора. Оправих величината "електрическа ефективност", но ще изчакам да пуснем направо версия 1.4. Ще дам подробно описание за измерването в посочените теми.

koce93:
Благодаря за отговора и се извинявам, попитах защото е по-различен от стария.

mzk:
Здравейте!

Днес пуснахме дълго очакваната версия 1.4 на калкулатора (вижте в началото на тази тема). Постарахме се да проверим всички сметки и грешки в изпълнението на програмата преди това. Също така преведохме калкулатора на английски и руски, така че да бъде от полза на колкото може повече хора. Използвайте го, и ако откриете грешки (от всякакъв род) моля да пишете в тази тема!

Успех :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия