Автор Тема: Маккейн обеща $300 млн. награда за революционна автобатерия  (Прочетена 3549 пъти)

administrator

  • Гост
Според US сенатора зависимостта от петрола може да се преодолее с технологичен скок

Републиканският кандидат за президент Джон Маккейн има план да реши енергийния проблем на САЩ. Той предложи правителствена награда от 300 млн. долара за разработването на революционна автомобилна батерия, надминаваща досегашните технологии, съобщи The Associated Press. Според сенатора е възможно с огромен технологичен скок да се преодолее зависимостта от петрола. По негово мнение с бъдещата технология ще се произвежда енергия с разходи, възлизащи на едва 30% от досегашните. Предложената от Маккейн награда представлява сборна сума от по един долар за всеки мъж, жена и дете, живеещи в Щатите, чието население е около 300 милиона.
Сенаторът от Аризона изложи плана си за решаване на енергийните проблеми по време на произнесената вчера реч в университета във Фрезно, в щата Калифорния. В нея той предложи да се въведат и по-големи глоби за производителите на автомобили, които не спазват стандартите за енергийна ефективност, както и по-големи стимули за използването на етанол.
В отговор на конкурента си на свой ред кандидатът за президент на Демократическата партия Барак Обама обяви плановете си за нов данък върху печалбите на петролните компании. Обама предлага данъкът да се изчислява върху печалбата, получена при продажба на петрол при цени над 80 долара за барел.
Барак Обама предложи да се затвори и т. нар. вратичка Enron в действащото законодателство, която позволява практически неконтролируема търговия с петрол на електронните борсови пазари. Мнозина експерти днес смятат, че именно този пропуск в законодателните текстове е довел до спекулативни действия на енергийния пазар и до стръмното покачване на цените на петрола.
Вратичката Enron бе прокарана от сенатора Фил Грем в края на 2000 г. под натиска на лобистите на компанията Enron. Тя позволи пазарът на петролни фючърси да се изплъзне от контрола на Комисията за контрол върху търговията с фючърси и едновременно с това лиши комисията от възможността да разследва случаите на прекалено спекулативно повишаване на цените, припомня Обама.

Неактивен oniatam

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 106
Пълни глупости, хората са я измислили, но няма кой да я използва тая батерия.

Цитат
Японската електронна компания "Тошиба" е създала нова презареждаща се батерия, която за пет минути може да се зареди до 90% от пълния си капацитет, предаде ДПА. Батерията SCiB (Super Charge ion Battery) ще се използва в индустрията и автомобилостроенето.