Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Теория и експерименти на mi68
mi68:
Сили,чиято работа не зависи от формата и дължината на пътя при преместване на тяло, се наричат консервативни. При криволинейни движения въртящият момент е М=F.r.sina sina e 1 при 90градуса; F e силата; r e радиуса. При спирално движение въртящия момент е различен от нула. имаме два случея:
-центростремително
-центробежно
При центростремителното движение работното тяло,заради големият радиус създава въртящ момент,а излиза на нулев радиус и въртящият момент е нула и работното тяло ще свърши работа за сметка на своята вътрешна енергия(тялото ще се охлади).
При цетробежно движение въртящият момент ще нараства пропорционално на радиуса и работата ще е за сметка на кинетичната енергия.
Изложеното горе го пригаждам за магнитен дипол(палачинкова намотка). В=S.I- I e токът;S e площа(лицето);В е магнитната индукция. Токът е константен ,но лицето е променливо. Магнитното поле е минимално в центъра ,а максимално по периферията т.е. получава се радиално поле(според Тесла ефирни кръгове,както кръговете на пушач или капки мастило във вода). Ако токът е променлив то тези кръгове се откъсват и при увеличена площ енергията ще е усилена пропорционално на площа. Трябва да се уточни посоката на тока:центробежно или центростремително.
П.П.Формулите за електрически дипол(кондензатор) и магнитен дипол изключително си приличат, размишлявам по темата. Зависимоста е на куб(на трета степен) явно трите кординати на пространството. Както имаме паралелно и последователно свързване на кондензатоти така имаме и паралелно и последователно свързване на магнитни диполи. При серийно свързване на еднакви диполи имаме селеноид събиране и увеличаване на индукцията,а затворен селеноид се получава тороид. При паралелно имаме палачинка най-вероятно изваждане и намаляване на индуктивноста,а паралелно последователно-конус. Паралелното свързване не е изяснено в електротехниката и според мен трябва да се прилага з-н за пълният ток.
mi68:
Играх си доста време. Правих експерименти и не ми тръгваха трептенията. Кондензатора зареждах до практични стойности 620-1200В. При по високо напрежение ми пробива изолацията и всичко се пренавива. Трябва да се ползва масло но това е не практично и стигнах до извода качеството(напрежението) да то трансформирам в количество(ток). От з-н на Фарадей за електромагнитна индукция потокът има две величини:магнитна индукция В; и сечение(лице). Близко до акъла е,че едновременното изменение на индукцията и сечението ще даде сферична(радиална)вълна и потокът ще е по динамичен, но изключително бързо затихва(на куб от центъра),отколкото изменението на индукцията при константно сечение-плоска вълна и з-н за запазване на енергията. Разписах формулите за магнитен дипол и те показаха,че се получава пясъчен часовник. Изводът се потвърди от практиката в селеноид магнитното поле е вътре в бобината(както в кондензатор елекричното поле е между двете плочи). Трябва да направя три бобини: тук има варянти-три плоски бобини или две конусни и една плоска, широката част на конусите е към плоската бифилярка отдвете страни симетрично. Имам две коннусни бобини и тях ще почна. Трите бобини правят преход индуктивност-бифилярка-индуктивност(както транзистор) и към индуктивноста се включва външен капацитет. Кондензатора ще е самаделкин от фолио от шоколад и тънък пазарски плик. Целта е малък високоволтов капацитет. Калайдисването на алуминия е проблем но ползвам ниско топим тинол с кадмий и син камък за помедняване.
vitan:
@mi68, тук на това клипче: http://vbox7.com/play:63c8d507
има говорещи котки на английски. Без майтап :)
Особено на последната (черната) най-много и разбирам :) , ма на твоите писания: ей на - нищо.
mi68:
Читателя трябва да е наясно със закон на Фарадей;Закон на Био-Савар-Лаплас;закон на Кулон;теорема на Остроградски-Гаус;теорема-закон за пълният ток;Формули за взаимна индукция и самоиндукция;последователно и паралелно свързване на кондензатори и бобини със и без взаимна индуктивност;Изчисление на индуктивност или магнитна индукция на селеноид и коаксялен селеноид(тороид);изчисления на плосък и коаксялен(тръбен)кондензатор; изчисление на индукцията на ток по окръжност(магнитен дипол);изчисление на капацитет на сфера и още допълнителни неща. Ако Витан си пропуснал нещо наваксай.
Всичкото това е за да се получи Нехомогенно поле и допълнително движение. Нехомогенно поле се получава в електрофилтрите и взависимост от поляритета на единият електрод се натрупват сажди.
ppankov:
mi68,
аз имам три готови фабрични соленоида на 48 волта,
ползвани се като електромагнитни клапани, като сърцевините им ги няма - мога да ти ги предоставя за експерименти.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия