Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Теория и експерименти на mi68
mi68:
Разглеждам геополетата като източник на енергия: интензитети (напрегнатости-силови взаимодействия)
-гравитационно- 9,8 Н/кг или м/сек^2
-електрично- 130 Н/Кл или В/м
-магнитно- 16 Н/ Вб или Т (не ми е ясно) или А/м
От тези потенциални полета параметрично може да се извлече енергия. Гравитационното поле го оставям на страна ,там се мести теглото. Извесно ми е два начина на работещи устройства за местенето на теглото чрез:
-центробежна сила
-подемна (архимедова сила)
Ако имаме бобина с един квадрат площ то потока е Ф=В.S=40мкВб. От закона на Фарадей за електромагнитна индукция излиза ,че практични волтове ще имаме в мегахерцовият обхват. Големи бобини не са от най-практичните но трябва да се почне от тях.
mi68:
Припомням стояща вълна е частен случей на интеференция т.е. проста интеференция. В София има интеференачен максимум от минерална вода докарват от Девин,Банкя и т.н. При електричеството интеференачните максимуми на тока и напрежението се намират на разтояние 1/4ланда или 90 градуса (за кръгова диаграма,динамомашини). Говоря за най-простото монофазна стояща вълна. В една динамомашина имаме магнитна индукция В=1Т ,а във въздуха 30мкТ, съотношение близо един милион пъти. В динамо машината имаме максимум на матнитното поле. Друк трик от радиотехниката. Имаме предавател на 1МХц дължина на вълната 300м, 1/4 ланда е 75м не приемлива дължина. Ползваме феритна антена и променлив кондензатор и пак сме в резонанс. Индуктивността и капацитета намаляват скоростта на разпространение на електромагнитното поле. Веднага може да се изчисли коефицента на пречупване. За това ,че елекронната оптика може да получи много голени коефиценти на пречупване следва, че електонния микроскоп усилва много повече спрямо оптичния. При ниски честоти отражението е много голямо имаме "пълно"отражение и резонанса не е задължителен.
Разгледах схемата на GMG. Подобна схема имам с лампи. Бобините L1.1 и L1.2 са съпосочни т.е.свързани 1/4ланда. Получава се връх в напрежението и възел на тока. Лампите са изгодни защото издържат високо напрежение и малък ток. Проблем е не намерих добър начин на трансформирането на напрежението. Подобен проблем имах при тесловите трансформатори. Ако се обърнат нещата и бобините да са противоположно навити то имаме токов максимум,който идва от захранването. излиза, че трябва да се захранва индуктивно. GMG схемата трябва бобинити L2.1 и L2.2 да са целовълнов вибратор т.е трептящи кръгове -паралелно на бобините свържи променливи кондензатори- по отделно са полувълнови вибратори. Енергия да се сваля на мястото на C рез т.е. заменя се с лампа. Модернизирай схемата. Мое виждане с пример. Имам вятър и той свири в бутилки (резонатор) звукът се преобразува и връща за създаване на вятър. Това го прехвърлям в електричеството имам задаващ генератор и резонатори и положителна обратна връзка по електрически ток т.е. самовъзбуждане. Самовъзбуждането е във всяка динамомашина но иска механично въртене. Ако въртенето се имитира от електронен генератор то динамомашината става генератор на СЕ. Най-важно е преобразуването на напрежението в ток от резонатори (вибратори). Проблем е смъкването на честотата. Нямам пълна гама бифилярки тип тесла на жележни магнитопроводи, съответно на ферити. Това схемно решение ми се вижда разумно. На теория нещата изглеждат логични, остава елементната база и настройки. 70% от работата е свършена и трябва да реша в къкъв честотен диапазон ще работя зависи от финанси и т.н.
П.П. Забележете при стоящи вълни говорим за напрежение, ток и мощност, а не за магнитно поле или електрично.
GMG:
Здравей !
Схемата няма нужда от модинг, освен един
кондензатор в колекторите или катодите на
лампите...(зависи)...Резонанса е автоматичен !
Понеже не съм на Ти с лампите, би ли дал или
нарисувал действаща схема на лампов мултивибратор...?
Ако нямаш възможност за постинг, дай я на mzk да я
покаже...
Ще съм Ти благодарен !
П.П. Преди няколко години, видях СЕ в подобна схема...
Служебен тел.: 0878876936
mi68:
Няма проблем. Практичен проблем имах с загряването на кондензаторите. Трябват високоволтови слюдени кондензатори. Аз ползвах коаксялен кабел като полиетилена е хубав ВЧ диелектрик но уви кабела грее. Най-добре е въздушни кондензатори но за НЧ е неприемливо. Друг подход е намаляване на анодното напрежение. Интересно схемно решение е ползването на паразитните капацитети на лампата, приложимо за ВЧ.
mi68:
Теоретични възгледи за ново навиване на бифилярни бобини.
Разглеждам ф-ла на Максвел за скорост на електромагнитната вълна в проводяща среда:
V=c/(e.m)^-1/2 където, с е електромагнитна константа= 300 000км/сек
e e относителна диелектрична проницаемост
m(мю) е относителна магнитна проницаеност
Да изчислим скоростта за водата с е=81 и m=1 то V=c/9. 9 пъти се намалява дължината на вълната.
Да изчислим за феромагнетик с m=10 000 и е=1 то v=c/100. 100 пъти се намалява дължината на вълната.
Коефициента на пречупване е съответно 9 и 100.
Формално за метал е=безкрайност и v=0 металите отразяват електромагнитното поле.
Да изчислим за безиндуктивна бифилярка m=0 то v=безкрайност (скорости над електромагнитната константа са теоретично изчислени и доказани експериментално в тежки атоми виж книгата вакумна теория).
Скорости над елекромагнитната константа излиза, че липсва магнитното поле, а имаме само електрично. Да се преобразува в магнитно трябва да се усуче т.е. да се ползва усукана двойка (катоДНК)-чифт.
m0=1,257.10^-6 H/m
e0=8,854.10^-12 F/m
Вижда се, че съотношението е един милион пъти и преобразуването на електличното поле с капацитет е неудачно. Натъквам се на поредната загатка и затова взаимствам от биологията земното поле е успоредно, а разтението се увива. Трансформатора има следния вид алуминиево фолио (може и медно но поначало алуминият е ВЧ екран) навита безиндуктивна успоредна бифилярка, върху нея навита усукана резонансна бифилярка тип Тесла. Проблем е посоката на навиване. Правя го произволно, а после ще местя начало край да улуча правилната подредба.
Относно спиралните (конусни) намотки. Интензитета на полето в центъра на единична намотка в (А/м) е:
H=I/2R където; Н - интензитета на магнитното поле (А/м) ; I - сила на тока (А) ; R - радиус (м)
Формулата показва, че радиуса е обратно пропорционален. При спирални (конусни) бобини в центъра се получава усилен интензитет.
При пускане на ток имам интензитет над вакума и това поле се стреми да се разсее като електромагнитна вълна. Явлението се обръща ако се ползва без индуктивна бифилярка или електромагнитното поле се отрази в метална повърхност-при извесни загуби.
П.П. Набива ми се механична аналогия между центробежна сила (магнитно поле) и тангенциална сила (електрично поле). Ще разработя въпроса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия