Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория

<< < (2/5) > >>

mi68:
Изказвам мой виждания по-въпроса. Скаларните вълни за мен са стоящи вълни, приемника  зависи от разтоянието и от честотата за да имаме възел на тока или напрежението според нуждите. Проследих историята на развитие на електротехниката и радиотехниката. Стоящи вълни са наблюдавани през 1890 г. от Лехер. 1999 г. Тесла ги наблюдава при атмосферна буря, паметна дата в човешката история, но забравена. Във физиката се разглеждат само линейни (плоски) стоящи вълни, както е в Лехерова система, това е така заради простите сметки. При акустиката извеждат уравнение на вълната и то не може да се реши  общо и се решава за:
-плоска вълна
-сферична вълна
-рупор (конус)
При сферична вълна уравнението е много сложно и се въвежда понятията близък и далечен край. Тава зависи от разтоянието и дължината на вълната (дисперсията).
-В далечния край сферичната вълна се преобразува в плоска и решенията са лесни
-В близкия край сферичната вълна има силен реактивен характер. По дефиниция реактивното съпротивление е закъснително съпротивление, и в зависимост от условията може да се получи форсиращо.
Стоящи вълни възникват във вторичната намотка на тесловия трансформатор. Това е заземен четвъртвълнов вибратор, топчето или ринга е капацитет и се настройва резонанса. обикновено се работи в инпулсен режим широколентово или относително слаба дисперсия. Резонансната система автоматично си намира честотата и имаме връх на напрежението в топчето (високо напрежение) и възев на тока, обратно в земята имаме възел на напрежението и връх на тока в земята. Новото е получаване на стояща вълна в 4 трептящи кръга, правя разработки, реални резултати нямам. Това съм взаимствал от магнетроните.

vitan:
1.   Скаларна и стояща вълна са 2 различни понятия, които ПОНЯКОГА могат да се покриват.
2.   При скаларната вълна нямаш магнитна съставяща.
3.   „Формата” на вълната при „придвижване” е друга.

Seeker:
Само да изясня: близка зона за електромагнитните вълни се счита разстоянието от 10 пъти дължината на вълната мерено от антената. В тази зона преобладават електростатичните взаимодействия, докато магнитните са много по-слаби. След тази зона започват да действат законите определени от формулите на Максуел.
Интересно ми е какво точно става с електроните при 511кВ, защото  при експерименти са достигани и по-големи напрежения, без да се демонстрират някакви специални ефекти. Например има 1МВ тестови инсталации за изкуствени гръмотевици, но нищо особенно не е регистрирано при разрядите.

vitan:
Не става дума за променлив ток, де си сменя полярността. Не става дума и за високи волтажи постоянен ток. Истински тесла-траф над 511 kV си требе. Но и да има кой да поеме и трансформира енергията вероятно, щото само светкавици са за осветление.

Какво точно става не помня наизуст (затова и не цитирам), но го пише в оная тухла за скаларните вълни на проф. Константин Мейл :)
Да се хване нишката май-май трябва да се прочетат 10-тина страници на ингилизки. Може и да търсите само по числото 511, но е добре да се чете и по-преди.

mi68:
Одавна обяснявам, че магнетизъм не се предава. То е в следствие на кривообразно движение, най-вероятно на неутриното. Най-прост опит - ако се направи въздушна междина от 1мм в магнитна верига на трансформатор, индукцията рязко спада, индуктивноста също, а това води до изгаряне на бобината. Ясно е, магнитни частици не се предават и теорията прябва да се преразгледа и да се обясни явлението. Нещата образно ги представям. Имаме атмосфера, въздух и атмосферно налягане. Имаме две основни линейни движения:
-вертикално частен случай на усилване- комин, заради градиента на атмосферното налягане
-хоризонтално движение - вятър заради различни температури, частен случай на усилване с рупор
Имаме и две криволинейни движения:
-по окръжност - усилване в цетробежна помпа
-постъпателно криволинейно - торнадо поддържано от атмосферното налягане - свободна енергия
С кондензатор създаваме постъпателно движение може хоризонтално или вертикално
С бобина създаваме кривообразно движение.
Тези движения не довеждат до торнадо. Има неясни фактори за създаването на торнадо. Скаларната вълна е торнадо откъснато от антената, в приемника енергията е усилена за сметка на атмосферното налягане. Тесла нарича торнадото вихров ефирен обект. Плоска стояща вълна не може да създаде торнадо, но затворена резонансна система може. За това понятията се припокриват и става объркване.
В акустиката блика зона е разтоянието до 0,16 ламбда, а 0,48 ламбда (полувълна) се приема за плоска вълна.
 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия