Автор Тема: Bob Boyce TPU  (Прочетена 26089 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Bob Boyce TPU
« -: Март 13, 2010, 11:33:16 am »
Прикаченият файл Bob_Boyce-Toroidal Power Unit.pdf е ПДФ на същият импулсен трифазен трансформатор на Боб Бойс, който се използва за електролизата и е описан в темата в раздел електролиза, но в случая е пригоден за независимо електрическо захранващо устройство, зареждащо акумулаторна батерия и консумиращо едновременно от нея.

Южноафрикански изобретател го е репликирал успешно и с него презарежда автономно акумулатора на детския автомобил на дъщеря си.

В документa е обяснено подробно положението с въртящите се магнитни полета. Всъщност двата варианта за изпълнение са:
1. 3-те намотки са с една честота, леко дефазирани импулси - малко енергия от ефира, но достатъчно сигурно да не изгори техниката;
2. 3-те намотки са с дефазирани честоти на 120 градуса, фазирането е критично, с точност до 1 Хц за "доказателствени" изпълнения и 0,1 за 500-1000% КПД.

Боб Бойс нарича двата режима "въртящо се магнитно поле" и "въртящ се магнитен вихър". В конструкцията за вихъра има допълнителни палачинкови намотки, едната използва ток няколко стотин милиампера, другата напрежение- 150-200 волта. Товарната намотка се разделя галванично през кондензатор. Теоретично ток не може да протече, но надлъжната енергия може (вижте графиката в края). Освен това кондензаторът преобразува надлъжната в напречна електрическа енергия, годна за използване в повечето електроуреди.

Относно електрониката за управление:
http://peswiki.com/index.php/Directory:Bob_Boyce_Hex_Controller#Boyce_TPU_PDF - в енциклопедията
http://www.overunity.com/index.php?topic=8289.0 - темата в overunity.com форума
http://www.overunity.org.uk/showthread.php?t=496 - репликация във форума на Glanzer (без сорс, но пък с картинки и симулации на формата на импулсите)
http://pesn.com/2009/11/12/Child_rides_on_free_energy_Boyce_watkykjy1/ - статията Child Rides EV Toy on Boyce Free Energy! - "Детски електромобил, задвижван от свободна енергия".
Цитат
A South African experimenter has modified an electrolysis circuit developed by Bob Boyce so that now it recharges his daughter's electric vehicle riding toy. What makes this remarkable is that the energy is not drawn from the wall but from the environment somehow. He's done this around 35 times now and knows of three replications of the effect by others.
http://www.youtube.com/user/watkykjy1 - страницата на южноафриканеца в youtube.com


« Последна редакция: Юни 01, 2010, 10:18:29 am от altium »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Трансформатора на Боб Бойс в ролята на TPU
« Отговор #1 -: Март 13, 2010, 11:36:19 am »
Първо искам да направя следните уточнения:
Бойс казва, че има два режима за екстракция на енергия от ефира:
Импулсен (слаб, но много по-безопасен).

Втори режим е въртящи се магнитни полета, който не е споделял. (11.2009- вече се знае конструкцията на вторият режим, но няма да се описва за сега)

Другото, което искам да уточня е, че К. Мейл говори за наличие на повече енергия между приемател и предавател, но много от устройствата за свободна енергия се състоят само от един трансформатор и преобразуване на изходната енергия: Дон Смит, Капанадзе, Боб Бойс.

Съсредотчавам силите върху тези изобретатели, тъй като открих някои сходни неща, които ще изпиша по- долу.

Първо Боб Бойс. Макар и да е навит на сърцевина от железен прах (мю-75, ако нямате такава сърцевина е подходящо използването на въздушна намотка, защото ферити и пермалой се насищат лесно), неговият т-р е трансформатор на Тесла. Няма искрища, няма въздушни бобини, за капак на вторичната намотка има прав ток.

Бойс казва, че това е увеличаващият т-р на Тесла, в комбинация с Tesla radiant energy receiver.

Енергията се модулира в тороида. Важна забележка е, че това е радиантна енергия и не винаги е готова за директно ползване в товари за напречно електричество (например неонови лампи светят в близост до теслов т-р, плазмени кълбета и т.н.). Коментарът на Бойс е, че скаларната енергия може да се конвертира чрез кондензатор, може да се използва директно в неонови лампи или във високоиндуктивни товари.

При Бойс има три първични намотки, но това не трябва да ви смущава.

Клетката на Бойс за резонансен режим работи при 160 волта (този през вторичната) и около 2 ампера ток. При тези стойности импедансът на клетката е 80 ома.

Знаем, че колкото повишаваме напрежението на електролизера, толкова скача и тока (преодоляваме съпротивлението чрез доливане на електролит или повишаване на напрежението). Тъй като при 160 волта на 100 клетки все още напрежението е 1.6 волта, то е недостатъчно за ефективна конвенционална електролиза.

Примерните данни за намотките сочат следното:

Цитат
Например (И НАИСТИНА САМО ЗА ПРИМЕР) нека кажем, че сме измерили 155 волта.
След това отношението в навивките трябва да е 155, делено на 4, което е 38,75 и след това
делим пак на 12,5, кето дава отношение 3.1 Ако вашата вторична, да кажем е 134 завивки,
тогава числото на завивките на всяка от трите първични намотки трябва да е 134 / 3.1,
което е 43,23 навивки. Закръгляме това число до 44 навивки.

Няма да изпадам в подробности, ще спомена че при това отношение и при индуцирано напрежение 3.1*12.5 = 38.75

155+38.75= 193.75 волта

Т.е. ако пренебрегнем dV/dt можем да приемем че напрежението върху електролизера ще бъде около 200 волта.

При това напрежение съответно ще протече по- голям ток. Знаем, че инверторът на Боб Бойс е 850 вата, с който захранва клетката. Освен това Бойс не обича тоци по- големи от 4 ампера. Обикновено казва, че ако са по- големи от 4 ампера има сериозни пробиви в клетката.

Затова приемам че в работен режим върху клетката имаме 200 волта и протичащ ток от 4 ампера. Импедансът при тези стойносто е 50 ома.

Боб Бойс във всеки един случай говори за съвпадане на импедансите. Импедансът на клетката може да съвпадне само с импедансът на една от първичните намотки. Не вземам предвид реактивното съпротивление на вторичната намотка, в която тече прав ток, макар че може да има някакви малки стойности.

Взех примерните данни от сайта free-energy-info (най- богатият източник на данни за клетката на Бойс), сравних AL на тороида с броя на намотките на първичните и стигнах до следния извод:

AL = 405 nH/N2

Брой навивки на първична намотка - 43- 44.

По формулата L = N2 * AL получаваме 1936*405 = 784080 nH = 784.08 uH

По формулата XL = 2 * (22/7) * f * L получаваме

За първичната намотка: 10700 Хз

6.2857 * 10700 * 0.000784 = 52

Т.е. 52 ома реактивно съпротивление на първичната, която е с честота 10.7 кХз.

Съответно това ще е и намотката, която ще прави най- голям пик, защото има най- малко реактивно съпротивление от трите.

Вече стана ясно, че се изравнява импеданса на първичната намотка при 10.7 кХз с клетката, за която получаваме 50 ома. Това се потвърждава и от Боб Бойс, който казва, че използва най- ниската честота за да отведе получената в тороида енергия до клетката.

Честотите са подадени в следната последователност:

1. (А) 4*F kHz

2. (B) 2*F kHz

3. (C) F kHz

Честота 1 - 0 градуса; честота 2- 120 градуса; честота 3- 240 градуса;


Това се прави със следната цел- чрез най- ниската честота се прави съвпадане на импедансите и канализиране на енергията към товара (вторичната). Когато тя участва всеки път, завихрянето ще бъде по- слабо. Когато не участва всеки път, ще има достатъчно време за другите 2 честоти да "ускорят" потока така, че да се получи по- голямо взаимодействие с ефира.

---
Ако не се използва електролизер като товар, то тогава последователно на вторичната се слага неполярен кондензатор, който не пропуска правия ток (вече пуснат на вторичната), а пропуска само модулираният от първичните намотки (най- вече от тази първична намотка, чийто импеданс съвпада с товарния импеданс) ток.

На вторичната последователно се поставя кондензатор към товара, блокиращ правия ток. През него преминава само модулирания от първичните сигнал, и по- точно (поне при първи вариант на трансформатора, при използване на водна клетка Zтр = Zт) - модулираният от намотката с импеданс изравнен с товарния импеданс.
Предполагам, че през кондензатора се наблюдава ефекта на Казимир демонстриран в лекцията на Доналд Смит- енергия се "проектира" през непроводима среда (диелектрика на кондензатора). Така преминава съставката от надлъжната енергия през кондензатора, а ток по вторичната преминава в малки или никакви стойности тъй като е напречен и не преминава през диелектрика (кондензатора).

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re:Трансформатора на Боб Бойс в ролята на TPU
« Отговор #2 -: Март 13, 2010, 11:53:55 am »
Искам да припомня, че активно работя по репликацията на Боб Бойс - използването на самоиндукцията на трите намотки за зареждане на акумулатор (виж тази тема: http://mazeto.net/index.php?topic=3212.0 )

Също така искам да припомня, че информацията от файла bobboyce-comments.pdf от първия пост няма да намерите никъде другаде в интернет синтезирана по този начин (изключвам групите workingwatercar, където аз лично я качих по молба на техни потребители).

Т-р на Боб Бойс може да се използва за най- различни цели, но основните му три приложения са:
1. Т-р за електролизер (няма подходяща електроника и изпълнението е много тежко поради промяната на нивото във водната клетка)
2. Електрически трансформатор - описан във файла Bob Boyce TPU.pdf в първия пост - дадена е и електрическа схема.
3. Използване на самоиндукцията за зареждане на акумулатори по образец на watkykjy1 .

По отношение на третият вариант за употреба схемата е на типичен обратен преобразувател. За съжаление аз правих опити с няколко различни сърцевини (феритни и сърцевини от желязен прах), при които ефект нямаше. Както написах по - рано - вижте темата с моите опити за репликация на това устройство.

За желаещите се да се занимават по третия вариант искам да споделя, че за сега няма повторена репликация. Повече информация ми е трудно да споделя, тъй като условията за участието ми в b-hex групата посветена на този проблем не ми позволяват.

За най - запалените ще споделя, че сърцевината може да се купи от Германия на цена 35 евро без ДДС, доставка още 35 евро (пристига на следващия ден с DHL express). Заедно с цената по банковата операция, ДДС и т.н. всичко излиза около 190 лв. Какво да се прави, експериментите искат жертви :D
По принцип можете да използвате желязен прах и епоксидна смола, но простата сметка показва, че цената излиза същата, а не се знае какво точно ще се получи като резултат.
Във фирма Прамиз можете да купите желязна сърцевина от идентичен материал (същото мю), но с външен диаметър 5 см, на цена около 5 лв (по спомени). Питах ги за по- голяма сърцевина, но обясниха, че нямат преса за по - голяма.
« Последна редакция: Март 13, 2010, 11:59:51 am от mzk »