Автор Тема: вода-бернули-енергия  (Прочетена 5955 пъти)

lpafdm

  • Гост
вода-бернули-енергия
« -: Юни 06, 2008, 03:04:16 pm »
идеята е следната :два конуса един в друг като външният е пресечен/потопени във течаща вода/.От закона на Бернули следва че потока вода между тях трябва да увеличи скороста си ... водата среща турбинка тя върти генератор ....Устройството може да се използва в бавно течащи води за добиване на енергия.Ще ви бъда благодарен за коментари  ;)
« Последна редакция: Юни 06, 2008, 09:29:20 pm от lpafdm »

Неактивен darky

  • Наблюдаващ
  • Публикации: 18
Re: вода-бернули-енергия
« Отговор #1 -: Юли 24, 2008, 10:50:10 am »
В този случай можеш да използваш само динамичния напор, който се получава от скоростта на потока флуид. статичния напор който имаш на входа и изхода се самоунищожава, прибави и загубите от кавитация, защото, за да имаш голям ефект от това, трябва скоростта на потока да е голяма, но кавитацията на изхода пречи ако успееш да докараш скоростта на изхода на колелото в границите на допустимото,без кавитация...ще имаш успех. И друго за да увеличиш скоростта преди работното колело, трябва да имаш конфузорна входа,  а на изхода дифузор... виж тръба на Вентури.

v_silianov

  • Гост
Re: вода-бернули-енергия
« Отговор #2 -: Август 25, 2008, 05:12:32 pm »
Ми то това е доста одавна измислено. Има много такива турбини , специално твоята се нарича "Bulb turbine" и се използва за реки и приливни вецове.