Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи

Плазмено комбинирано акумулаторно запалване (CDI+TCI)

(1/5) > >>

vlindos:
Интервю за изобретателя инж. Бъчваров, една от разработките на който е плазмено запалване за автомобили на бензин/газ.
Първа част: http://e-vestnik.bg/3914
и втора: http://e-vestnik.bg/3906

getca:
Относно горния цитат искам да уточня, че това е мое лично мнение и не ангажирам други хора с него. Просто споделих впечатления от господин инженера (и аз съм такъв, но не парадирам с това).

Да уточня за какво става въпрос. Устройството на Бъчваров представлява генератор на 50 кХц, който повдига 12в напрежението от акумулатора на 30 кВ и през изправител захранва свещите на ДВГ. Получава се капацитивен разряд между електродите, който се състои от множество разряди с продължителност 10-20 мксек. Като казвам малка мощност на искрата имам предвид, че при такова директно преобразуване не може да се получи такава както при разряд на кондензатор, който трупа енергия в паузата между искрите. Цифрите са 10кВ(запалителен пик)х2ма=20вт за неговото запалване и 3кВх0,1а=300вт за кондензаторния вариант. За това говори цвета на дъгата, която при него е жълтеникава, а при другия вариант - синьо-виолетова. В реалната запалителна система на ДВГ съществуват утечки и вторичен капацитет(кабели, свещи...) от порядъка на 10-50 пФ, който приведен към първичната страна при коеф. на трансф. 100 е от порядъка на 0,1-0,5 мкФ. Познайте какво ще стане при натоварване на неговия генератор с тия утечки и капацитети. Именно затова той рекламираше двойна запалителна уредба - за да използува мощния индуктивен запалителен импулс от стандартната уредба на ДВГ. Не ми се ще да коментирам надеждността на повишаваща бобина собствено производство и диоди на 30кВ, подложени на високи температури и вибрации под капака на колата.
С тези писания не искам в никакъв случай да омаловажа неговите резултати. Просто мисля, че трябва да има междинно натрупване на енергия. А относно пакета къси искри съм с двете ръце за, защото една дълга искра се гаси лесно от турболенцията в цилиндъра на ДВГ.


Oписание на блоковете от втората руска схема (russian_plasma_ignition_2.jpg), последователно отляво надясно:
  1. Тригер на Шмит (VT1, VT2) - формировател на управляващ сигнал на входа;
  2.  Чакащ моновибратор1 (VT3, VT4) - запуска тиристора и определя момента на включване на комутатора;
  3.  Чакащ моновибратор2 (VT5) - задава времето на включено състояние на схемата в обратно пропорционална зависимост от оборотите;
  4.  Блокинг генератор (VT8) - повишава и стабилизира напрежението от 12 на 300-400V за CDI кондензатора C8 и зарежда волтодобавъчния TCI кондензатор C7 до 16-20V.

Принцип на работа на схемата:
1. Високоволтовият кондензатор С8 се зарежда от блокинг генератора VT8, който се явява и стабилизатор на заряда.
2. През акумулатора, първичната намотка на запалителната бобина, тиристора VS1 и диода VD9, кондензаторът се разрежда резонансно двупосочно със затихващи колебания.
3. След затихването на осцилациите на ЛЦ кръга, се включва допълнителният класически TCI модул C7, VT7, който запасява ток в намотката, като после рязко спира този ток, при което се получава допълнителна искра.
Казано с други думи, схемата представлява сбор от два CDI+TDI модула, които сумират ефекта си и удължават времето на искрите.

Фактически блокинг генераторът на двете руски схеми е един и същ с малки разлики, просто втората е по-усъвършенствана.

Моят съвет към желаещите да правят такова запалване е първо да попрочетат за искрообразуването и след това да се захващат. По-добре първо да се реализира първата схема, защото е по-проста и лесна за настройка па макар и само като макет. Да се види как работи и да се направят измервания.

Относно елементите схемата не е капризна, защото работи на честоти около 2 кХц. Аз например ползувам универсални диоди 1N400x и си работят прекрасно. За по-натоварените елементи съм дал токове и напрежения - лесно се намират заместители. За комутатора е важно да има малък пад при ток 5-6а. Засега толкова. Ако има неясноти питайте.

getca:
Истината е в пакет много къси разряди, получени чрез резонансен заряд/разряд на високоволтов кондензатор. Първата схема от PDF-а по-горе е изпробвана на УАЗ-ка. И макар, че плазма се получава само на средни и високи обороти, резултатът е много добър. Двигателят става по-гъвкав, свещите се изчистват от нагар, ауспуха побелява, няма чукане на аванса при лошо гориво.

Втората схема от същият PDF е пробвана на различни автомобили и е още по-добра.

getca:
Относно резонансния процес - на индуктивността й трябва време за да натрупа енергия (E=0.5xLxI^2). В един LC кръг колебанията започват, ако има енергия в единия от двата елемента.

Сравнение на принципа на работа на това плазмено запалване с класическите транзисторни запалителни с-ми:
При резонансния процес, скоростта на изменение на тока е много по-голяма, отколкото когато бобината е свързана към 12V през мощен ключ, защото напрежението е около 200-300V.

Така, че с генератор на импулси в 12 волтова транзисторна система няма да може да се поддържат незатихващи колебания. Има начин за удължаване на времето на разряда, като в подходящ момент от резонансния процес се подава енергия към бобината от захранването или допълнителен токоизточник. Въобще тези процеси са доста сложни и интересни.

P.S. Оптималното време за исрообразуване е около 30 град. по коляновия вал на ДВГ. Така, че смятай. За 4-цилиндров ДВГ от 4-5мсек за ниски до 1-1.5мсек за максимални обороти (6000об/мин).

getca:
Ето примерна схема за монтаж на плазменото запалване. Според мен е по-добре с отделна бобина, за да не стане сакатлък с оригиналната, пък и има две независими системи. Би могло да стане и с оригиналната, но трябва да се знае индуктивността на първичната намотка и да се настрои изходното напрежение на запалването.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия