Автор Тема: Контролер за оловни акумулатори, увеличаващ капацитета им  (Прочетена 59106 пъти)

Неактивен fantom4e

  • Beginner
  • *
  • Публикации: 83
Може mzk, аз за това искам да видя статията, за да разбера какво точно се има предвид.
Причината да не се изтощават батериите до 0волта е различна, и зависи от това каква е химически батерията: например при металните литиеви, разряда до 0волта ще доведе до отлагане на "гъбест" литий, което води до късо. Генерално "изцеждането" на батерията съкращава в пъти нейния живот.
Сулфатизацията на оловните не ми се коментира, безсмислено е.

goody

  • Гост
Благодаря mzk за уточнението, не съм обяснил добре тезата. Пулсовото разреждане позволява използване на повече енергия от вече съхранената в батерията с по-малък делта спад на волтажа. Ако не се взема предвид лошото въздействие върху структурата на батерията, е удачно да се използва при аварийни случаи. Първите разработки са на Токийския университет и бяха представени през 1991 година. Изследванието с което разполагам е съвместно от университетите на Торино и Сан Диего. Принципът е подробно обяснен, но не са извършени допълнителни изследвания върху дълговечността на опитните батерии. В моя лаборатория се показа лошо въздействие. За съжеление повечето "страхотни открития" се базират на открити вече физични и химични процеси, които не са обществено достояние или не се представят в пълнота. 
Моят интерес към батериите е и моя професия. Работя с оловни батерии ежедневно, но не мога да кажа че разбирам процесите в пълнота все още.

П.С. За съжеление словореда и пунктуацията не са в силните ми страни, за което моля да ме извините.
Линк към изследванието: http://www.tlc-networks.polito.it/oldsite/carla/papers/ieee_wcnc99.pdf