Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни
Кирил Чуканов - свободна енергия от плазмата
Иван Димов:
В книгата си, Кирил Чуканов е описал устройството за "кълбовидна мълния" по следния начин: Два кръгли плоски електрода са разположени на около десет сантиметра един от друг. Така те образуват нещо като кондензатор като диелектрикът му може да е инертен газ или даже просто въздух една атмосфера. С този кондензатор е свързана бобина, друг кондензатор и генератор в областта на "гигахерците" (GHz). Другият кондензатор е с добър изолатор, докато десет сантиметровият се йонизира между плочите си и електронният облак осцилира с висока скорост между тях. Получава се плазма, в средата електронният сноп се свива (пинч ефект), а в близост до електродите се разширява. При процеса се отделя топлина, в по-голямо количество от нужната енергия за поддържане на плазмата. Получената енергия в повече има чисто електростатичен произход - когато отрицателно натовареният електрод спира електронния облак за да го ускори в обратно направление, се получава електростатично отблъскване на струпалите се на едно място електрони, което отблъскване е в посока перпендикулярна на ел.полето на този десет сантиметров кондензатор, т. е. радиално спрямо "пинч оста". В следващия момент електроните се ускоряват към отсрещния положително натоварен електрод като при това отново се свиват към оста. Така в резултат имаме освен осеви и радиални трептения, които именно "ни идват в повече". Електростатичните сили са много силни. :) Високите честоти са нужни за да не дават възможност на електроните да достигат до плочите и така да ги стопяват. Системата се екранира с метален екран за предпазване от рентгенови и ултравиолетови лъчи.
Vetap:
Спомням си за една книжка от Капица. Там се описваше магнитната установка, чието предназначение е да държи плазмата във въздуха. Там се говореше за секунди - време за задържане на плазмата. При Чуканов явно този въпрос е решен по някъкъв начин.
В сайта на този упорит българин се показват електростанции, които работят на принципа на кълбовидната мълния. Самият Чуканов казва в една от книгите си: (по памет) "Енергията се взема от "никъде". Нека да е така. Ако се вярва на направените измервания ( предполагам, че учен като Чуканов с докторат по термодинамика няма да прави ефтини трикове) имаме производство на енергия. Изходната енергия е във вид на топлина, светлина и меки рентгенови лъчи.
Аз зададох на Чуканов следния въпрос: Как става преобразуването на тази енергия в електрическа?
Защото, съгласете се: Ако аз получавам от генератора с 20% повече енергия отколкото вкарвам, и после нагрявам вода за производство на пара и въртя турбина и генератор с К.П.Д. 10%, да предположим, аз нищо не печеля. Освен това свтлинната енергия си е чиста загуба, освен ако не се използва за захранване на фото-панели.
От 6 месеца чакам отговор, защото смятам, че в Ю. Африка има условия за малки електростанции - от порядъка на 100кW и богати фермери, които да ги купят. Аз също мога да инвестирам, стига да се убедя, че идеята работи.
Моите уважения към Д-р. Чуканов, но да правиш кълбовидни мълнии още не значи, че произвеждаш електроенергия. Искренни пожелания за успехи, но за сега (мое мнение) идеята е още "зелена"
Vetap:
Бих искал да повдигна отново въпроса: Смятате ли, че технологията на Чуканов може да даде енергия? Следя сайта му. Уважение към труда му и таланта му (сега се е хванал сам и без финансова поддръжка да направи източник на свободна енергия - елекростанция). Но все пак - по какъв начин смята да реши проблема "светлина+топлина+меки рентгенови лъчи" = електричество. "This is the question?", както беше казал някой на времето.
Мнението беше редактирано от модератора с придържане към темата.
vitan:
--- Цитат на: Vetap в Декември 09, 2010, 08:29:19 am ---Но все пак - по какъв начин смята да реши проблема "светлина+топлина+меки рентгенови лъчи" = електричество.
--- Край на цитат ---
Ми то затова му и трябват много пари. Трябва да строи мини атомна централа, за да ги реши тия въпроси...
Пак ще повторя, дано да не изчезне. Установка като на Чуканов съм виждал на руски научнопопулярен филм - тогава вероятно човека е бил хлапе. Така че, ако вие го уважавате много, аз не толкова. Не може да не е бил в час какво правят руснаците. Бил е в научните среди доколкото знам, а навремето имахме тесни връзки със "Съюза".
Vetap:
Чуканов е завършил 30kW опитен образец за добиване на енергия, наречен Ангел - I. Твърди, че входната енергия е 7.5kW, a изходната е от порядъка на 30kW. Изходната енергия е във вид на топлинна и светлинна енергия.
Подробности - в http://pesn.com/2011/05/04/9501826_Chukanovs_Angel-I_Quantum_Free_Energy_Generator_demos/ и в неговата web страница www.chukanovenergy.com
Видео: http://www.youtube.com/watch?v=CUOnYxRcDHU&feature=player_embedded#at=16 - Kiril Chukanov Demonstrates Angel-1 Ball-Lightning Quantum Free Energy Generator
В коментара си, Стърлинг Аллан дава кратка информация за методите, използвани за измерване на входната и изходна енергии. Чуканов твърди, че се нуждае само от 1 милион долара за довеждане на разработката до промишлен образец и самозахранване.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия