Автор Тема: Ток от нивата на земята  (Прочетена 32756 пъти)

Bledoliki

 • Гост
Ток от нивата на земята
« -: Април 26, 2008, 11:36:44 am »
Говорих с един приятел и той ми разправи за метална пръчка 1см диаметър, дълга около метър с навита изолация в/у която се навиват един меден и един стоманен проводник с диаметър около 1мм .Забита в земята произвеждала ток до 1,5волта.Като за произвотството имало значение и мястото като на едно място се получава повече а на друго по малко. По такъв начин в зората на телекомуникациите подпомагали телефонните батерии. пробвах идеята и ето какво се получи:Преди да я бодна навих памучен плат и го намокрих мултицета ми отчете до 0,8в в последствие падна до0,6в и задържа.Пробвах я с кондензатор да не би напрежението на мултицета да я зарежда,излезе че генерира електричество. Забивайки я в земята за около 3ч достигна 1,2в след което започна да пада и задържа напрежение 0,7в вече3 седмици.Съседа ми е бившия началник на енергото в Севлиево и споделих с него за това при което той поохлади ентусиазма ми. Оказа се(за което имах съмнения) че проивежда ток на базата на електролизата при което в/у анода се образуват мехурчета водород което пречи да носи товар.Каза ми също че най добър резултат се получава при един меден и един цинков проводник,но нямам месингова тел да пробвам.Но си мисля че забивайки повече бройки да може да захранва поне един свето диод.Направил съм една по къса и я държа в работилницата като пръчката вместо с тиксо я изолирах с плат, навих проводниците,отгоре плат и я затворих с тиксо за да не се губи влажността.Мерейки я периодично установих че поддържа 0,5в като отвреме на време прокарвайки ръка по дължина повишава напрежението до 0,7, Предполагам вследствие отмахване част от водорода и допира на тъканта до проводниците.
   Направих също един био кондензатор от 19 водопроводни тръби 10см всяка от които навита с памучен конец и увити заедно в правилен шестостен във всяка от които поставих по 3 хартиени цилиндърчета.Целта му е за подпомагане на разтеж на растения.Но измервайки го с мултицета се оказа че поддържа напрежение до0,2 от централната към крайните тръби.Продължавам с експериментите и ще ви информирам за резултати.
« Последна редакция: Февруари 20, 2010, 04:56:31 pm от altium »

vitan

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #1 -: Юни 26, 2008, 02:42:08 pm »
"Изгубените открития" на Джери Василатос - в тая книга има цял раздел за откривателя Нейтън Стъбълфилд (ако не се лъжа). Там има най-ценната информация по въпроса. Може да се докара до миниелектроцентрала, но трябва много бач. Земята е най-големия резервоар на отрицателно електричество, който човечеството познава. Там има и за Мъри - нещо подобно, но той гони космическата радиация.

aviv

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #2 -: Август 20, 2009, 09:12:11 am »
Аз се интересувам. Прати на мен пдф -а

MARKO

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #3 -: Август 21, 2009, 02:37:56 am »
Изпратих ти ги на меила.
Аз просто не знаех че латиницата е забранена...............както и да е, та това устроиство маи наистина си работи. Та повтарям ако някой се интересува имам го на пдф и мога да го изпратя.

Неактивен gaco

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 42
Re: Ток от нивата
« Отговор #4 -: Август 21, 2009, 01:08:46 pm »
Пробвайте да качите pdf-a тук или на някой фрии сървър :-)

voikov

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #5 -: Август 21, 2009, 01:37:57 pm »
Пробвайте да качите pdf-a тук или на някой фрии сървър :-)

ето пдф -то на изгубените открития
а това еномера на патента на Стъбълфилд за въпросното устройство патентовал го е като електрическа батерия през 1898 г
патент номер 600 457 в Гугъла може да го намерите в пдф аз го имам разпечан и не можах да го открия на компа :))
« Последна редакция: Август 21, 2009, 01:45:01 pm от voikov »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 624
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Ток от нивата
« Отговор #6 -: Август 21, 2009, 01:57:45 pm »
Прилагам и превод от мен, без да претендирам за точности.

Патент номер 0600457

Това изобретение се отнася към електрическите батерии и има за цел да предостави нова и практична батерия за генериране на електрически токове в достатъчна сила за практическо използване, и също да предостави среда за генериране не само постоянен първичен ток, но също така и индуциран моментен вторичен ток.

Знае се, че ако коя да е галванична двойка се потопи във вода или се постави във влажна земя, положителният елемент на двойката ще бъде подложен на галванични действия в достатъчна интензивност за да произведе ток, когато и двата края на двойката са в контакт, и този тип батерия е често срещан като "водна" батерия, обикновено използвана за зареждане на електрометъри (?), но без възможност да отдаде някакъв задоволителен ток заради голямото вътрешно съпротивление. Принципът използван в тези батерии участва в настоящото изобретение, но аз очаквам при връзка с вода или влага като електролит, използването на нова галванична двойка, конструирана по такъв начин, така че много да увеличи електрическата мощност на обикновена галванична клетка, като в същото време се привежда в действие магнитно поле, което има достатъчно силен индуктивен ефект за да индуцира ток в соленоид или вторична намотка.

Иновацията се очаква да се състои от галванична батерия имаща свойствата за магнитна индукция от такъв интензитет, който да позволи използването й за практически цели и за да се изпълнят очакванията за това изобретение ще бъде предложена конструкци за батерия, която да предоставя ток с практически постоянна електродвижеща сила и който да бъде практически свободен от рязката поляризация в гакваничните и волтаичните батерии.

-----

В чертежите, Фиг. 1 е напречен разрез на електрическа батерия, конструирана в съответствие с изобретението. Фиг. 2 е централно-надлъжно сечение на батерията, което показва батерията потопена във вода като електролит. Фиг 3 е увеличен напречен разрез на тази част от батерията, която показва по- ясно формата на навивките на волтаичната/галваничната двойка. Фиг 4. е вертикален напречен разрез на батерията, показващ модификация за използване с индукционна намотка.

Приведено към посочените чертежи, номер 1 обозначава (soft-iron core piece)- сърцевина от меко желязо, простираща се по дължината на батерията и за предпочитане под формата на болт, който на единия край има гайка - 2, което позволява частите на батерията лесно да се подредят заедно и също да се разглобят за ремонт. На разположената в центъра по дължина сърцевина (core-piece) 1 (номер 1) на батерията са поставени в краищата глави (3), обграждащи корпуса на магнитната намотка (magnetic coil body) 4 на батерията, като кажем че главите са от дърво или подобен материал. Магнитната намотка 4 е формирана от гъсто навити навивки от меден и желязен проводник 5 и 6, респективно, като проводникът формира електротие на волтаичната двойка и естествено са изолирани един от друг, така че няма металически контакт, и е за предпочитане да бъдат навити по пример на фиг 3.

По предложения начин за намотката, проводниците 5 и 6, медният кабел 5 е обвит в изолация 7, докато железният кабел 6 е оголен, така че да бдъе изложен повече на действието на електролита и в същото време да увеличи магнитното поле което се създава и поддържа в близост и около намотката (coil-body) 4 (?- за справка - ред 95), когато батерията е в действие и произвежда електрически ток. Докато железният кабел 6 е оголен заради посочените причини, този кабел може също да бъде изолиран без да се наружава действието на батерията, и за да се достигнат най- добри резултати кабелите 5 и 6 са навиди един до друг във всеки слой на намотката както е показано ясно на фиг. 3.  така че при всеки слой на намотката ще има редуващи се навивки на меден и желязен проводник, които формират волтаичната двойка, и естествено може да има произволен брой самостоятелни бобини или слоеве от проводник според нужния размер и капацитет на батерията. Всяка намотка или слой от навивките е разделен от съседните намотки или слоеве чрез застъпване на слой от плат или подобен изолиращ материал 8, и подобен слой изолиращ материал 9 обгръща поставената сърцевина (coil-piece) 1 за да изолира най- вътрешната намотка ило слой навивки.

Едните терминалите 10 на медния и желязният кабел 5 и 6 са откачени за да се осигури действието им като електроди на волтаичната двойка, но другите им краища са свързани в контакт чрез някакъв електрически инструмент или устройствео, за да се генерират електрически импулси в намотката (coil body) 4 които да преминат през устройството.

Използването на батерията, конструирана както бе посочено, може да се потопи в клетка или съд 11, съдържащ вода като електролит; но най- важно е просто влажността на намотката (coil-body) 4 да подбуди действието за продукцията на ток в двойката, и смисълът на изобретението е батерията да се постави във влажна земя, която самостоятелно е достатъчна за да предостави електролитното влияние за продуктията на електрически ток.

Установи се, че заради намотката от меден и желязен проводник в coil-body (сърцевина?) токът преминаващ през намотките на това тяло ще произвежда магнитно поле в и около тялото с достатъчно силен индуктивен ефект за практически цели посредством соленоид или вторична намотка 12, както е показано на Фиг 4.

Соленоидът или вторичната намотка 12 е с обикновена конструкция, състояща са от проводник, близко навид то бопбината, от произволен размер, навит върху шпула 13 и обхванат със защитно покритие 14 от слюда, целулоид или подобен материал. Шпулата 13 на соленоидут или вторичната намотка може да се защити директно от външността на намотката (coil-body) 4 между главите 3 с подходящ слой или навиване на изолиращ материа 15, вместен между шпулата и намотката 4, и между терминалите 16 на соленоидът или вторичната може да се включи какъвто и да е инструмент, който ще се управлява от вторичните токове, например телеграфско реле или микрофонен предавател. Магнитното поле произведено от тока преминаващ през намотката (coil-body) 4 индуцира вторични токове в соленоидът или вторичната намотка 12, докато обикновеното създаване и прекратяване на първичните токове се получава в намотка 4 и е между краищата на тази намотка- 4. Затова ще се види, че конструкцията на батеритта във Фиг 4 практически е самогенерираща индукционна намотка, и може да се използва за всякакви цели за каквито намотка от този характер може да се използва, толкова, доколкото намотката (coil-body) 4 e мокра/влажна и през нея ще може да протича електрически ток по даденото обяснение. Също така е явно, че поради магнитно-индуктивните свойства на намотката (coil-body) 4, сърцевината (coil-piece) 1 ще се магнетисира докато протичат ток през намотка 4, така че батерията може да се използва за самогенериращ електромагнит, и ако това се предпочита, трябва просто да се свържат краищата на кабел 5 и 6 заедно след като се навлажни или намокри намотката (coil-body).

Много други приложения на посочената батерия могат да се посочат, и аз разбирам че всякакви промени във формата, пропорциите и по- малките детайли на конструкцията могат да увелича способностите, без да жертват от положителните качества на изобретението.
« Последна редакция: Август 21, 2009, 09:32:34 pm от altium »

MARKO

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #7 -: Август 22, 2009, 02:36:13 am »
Здравеите , ето и ПДФ- а. Бях чел някъде, че колкото повече стои под земята, тока се засилва. Дъждовете действат положително. Успех на всички с тока от нивата..................................и пишете какво и колко сте уловили.

aviv

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #8 -: Август 22, 2009, 01:49:07 pm »
Благодаря за инфото много полезни неща. :)

vitan

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #9 -: Август 28, 2009, 08:47:19 pm »
Баща ми навремето с багетите проследи една подземна река. Аз със мултицет му направих проверка – единия електрод в земята, а другия през графита на молив забит на няколко сантиметра по-встрани. Където обаче има кладенец (доста подземна вода) дава почти 2 волта ей така на повърхността на почвата. Другото подземно много не важи. А освен това където има израсъл бъз, там определено има подпочвени води. Има хляб в тая работа, но категорично трябва да се види като се смучат подземните токове – как влияе това на реколтата. Най-малко едни токове ще влияят на структурирането на водата, а оттам на плодородието. Но докато някой не направи нещата на практика – няма как да се разбере.

staria_jak

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #10 -: Ноември 10, 2009, 07:53:24 pm »
Така и аз да се намеся. Имам две батерий в задния двор едната е 0.6в, а другата е изградена от половин килограм алуминий и доста навивки медна тел ( играх си цял ден). Оказа се, че ако не ме лъже уреда имам 4 волта ток на голямата батерия, но има един проблем нищо немога да подкарам с тоя ток. Имаше едно клипче в youtube едно моче зареждаше калкулатор, не съм пробвал и незнам. Пробвах с диод като вързах двете батерий заедно, имам 4.6в, но без успех. Пробвах с лампа 1.5 волта с нажежаема жичка, без резултат.Ако ми кажете какво мога да направя с това напрежение, обещавам, че ще пробвам. Относно тока имам някакви мизерни милиампери и ме съмнява, че всичко идва от това, че просто нямам ток.

vitan

 • Гост
Re: Ток от нивата
« Отговор #11 -: Ноември 10, 2009, 08:46:12 pm »
Важни са 2 неща:
- да уцелиш мястото, даващо най-много напрежение;
- да имаш търпение, дори с месеци, защото това напрежение има свойството на "вегетативен растеж", както като чакаш нещо да израсне един вид.

По-горе има едни PDF-и, където на английски има всичко необходимо за целта. Някой да го преведе?

Неактивен rebel

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 333
 • Пол: Мъж
 • Взаимно да уважаваме труда и идеите си !
  • Xora Bg
 • Скайп: plam72
Re: Ток от нивата
« Отговор #12 -: Ноември 10, 2009, 09:12:50 pm »
Така и аз да се намеся. Имам две батерий в задния двор едната е 0.6в, а другата е изградена от половин килограм алуминий и доста навивки медна тел ( играх си цял ден). Оказа се, че ако не ме лъже уреда имам 4 волта ток на голямата батерия, но има един проблем нищо немога да подкарам с тоя ток. Имаше едно клипче в youtube едно моче зареждаше калкулатор, не съм пробвал и незнам. Пробвах с диод като вързах двете батерий заедно, имам 4.6в, но без успех. Пробвах с лампа 1.5 волта с нажежаема жичка, без резултат.Ако ми кажете какво мога да направя с това напрежение, обещавам, че ще пробвам. Относно тока имам някакви мизерни милиампери и ме съмнява, че всичко идва от това, че просто нямам ток.

Свържи бял светодиод, ако светне го остави постоянно включен, нощно време ще свети атрактивно и най вече независимо :)

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 404
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Ток от земята. Стъбълфилд, Тесла, Капанадзе...
« Отговор #13 -: Май 25, 2012, 12:50:35 pm »
Доста време мислих какво става с тези земни батерии, и намерих общото между Стъбълфилд, Тесла, и Капанадзе. Източника на електрони е земята, значи трябва да ги привлечем някак, нали така? Погледнете устройството на Стъбълфилд като на Тесла траф, на който първичната е в контакт със земята, и при еднополярните импулси чрез които се получава високото напрежение във вторичната, се увличат електрони от земята. Въпрос на импулси (едва ли са сложни за достигане) най вероятно постигани с механичен прекъсвач. За това и 3тата намотка е външна -в допир със земята, тя се явява първична. И както се досещате не се подават импулсите само в началото, а се подават постоянно. Просто от вторичната се е отделяло някакво електричество за дозареждане на акумулаторите, чрез които се създават импулсите. И Тесла след това го доразвива с големите трансформатори, и с огромните напрежения, но заземяването е основният източник на енергия, вижда се ясно в патентите му. И при грузинеца е същото, просто има изменение на платките и заземяването, както и по-голяма честота --> по-малки намотки, но източника на енергия си е все същия - земята. Мисля че много скоро ще се потвърди това.
« Последна редакция: Май 25, 2012, 01:17:40 pm от gotiniq7 »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 892
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Ток от нивата на земята
« Отговор #14 -: Май 25, 2012, 02:36:06 pm »
gotiniq7 Мисля че си прав, обаче с някои малки уточнения. Наистина всичко се случва под земята само ,че се инициира от слънчевата активност не от намотки. Може да се получи сериозен ток дори и с разрушителна сила, но на определени места и в определени моменти. Като при ветрогенераторите.
За справка потърси инфо за блуждаещи токове в интернет