Алтернативни енергоизточници > Трансформатор на Tesla
Транзисторен Тесла Трансформатор /пулсиране с една честота/
valex:
Един приятел ми поръча да му направя силовата част на Тесла трансформатор. Идеята е да се управлява от външен генератор, който го имам направен. Ползват се честоти от 100Hz до 800KHz. Търси се излъчването в ефира на тези честоти с високо напрежение. Направих го в кутия от компютърно захранване с пробна платка. Пускам схемата и снимки. Пробвах го на автомобилна бобина. Остава приятеля ми да навие Тесла трансформатора. Някой може ли да помогне с конкретни размери на бобините. Примерно за размери около 50-60 см. дължина.
Ctah:
Ако ще правиш пеещ траф, мога да помогна ;)
valex:
Ctah
Не е 'пеещ'. Идеята е да се подава точно определена честота (+- 1 Hz).
Имам направен хардуер от типа на мостовата схема с MOSFET 100..620V, но не смятам за сега да пробвам с него.
Мен ме интересува по скоро как се намотават първичната и вторичната намотка: съотношение ширина/височина, изолации, дебелини на проводник, основа за навиване, цилиндрична/кръгова или конусна намотка, брой оптимални намотки и т.н. Нямам никакъв опит с Тесла траф и гледам да пропусна някои евентуални несполуки.
Ctah:
Ами първичната е "бял кахър" , а втората може много лесно да се ВИДИ:
valex:
Проблема при мен е че имам безкрайно много честоти и не мога на всяка честота да променям вторичната, че да я накарам да работи в резонанс. По-скоро ще работи кото повишаващ трансформатор.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия