Автор Тема: Tesla Turbine  (Прочетена 245202 пъти)

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 876
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Tesla Turbine
« Отговор #45 -: Февруари 23, 2018, 03:10:34 am »
@Robinzon,
имам доста правописни грешки, особено в миналите си коментари. Стремя се да ги проверявам, но все още имам пропуски, както се забелязва. Надявам се все пак да имам измерими подобрения. Това разбира се само колегите могат да кажат.

@sorrry,
Разбира се че може на "ти", при мен някак си от влиянието на чужди езици ми е по лесно да комуникирам с "вие",  като се надявам това да не пречи в обменянето на мисли ( като поне до сега не е било проблем ).
Сега на по-трудните въпроси. Във коментарите по темата съм опитал да изразя основните постулати които Тесла е проповядвал, според мен ще е добре най-малко те да бъдат прочетени, особено ако човек се интересува от ТТ. Когато Тесла говори за използването на принципите на конструкцията, и динамиката на процеса, като в турбина, съпоставено с помпа, речта изцяло се води за пара, под определено налягане и дебит в зависимост от диаметъра, дебелината и разстоянието между дисковете, като работен флуид.

(също и @GreenHulk)

Колегата на линовете от предишния ми коментар прави тестове със сгъстен въздух и постига резултати, но според мен трябва да се следва това което Тесла казва и само след като се усвои технологията, тогава да се експериментира в различни направления.
Според мен парна затворена система на фосилните горива с водна риза/бойлер и малък диаметър на дисковете до 6-7 см, кондензираща клетка и "live steam injector" (съжалявам но нямам представа за еквивалентното име на български) ще бъде оптимално за тестване а даже и за мини турбина за използване като генератор в къща/вила. Подобно е на това което прави този човек https://www.youtube.com/watch?v=oW2x6heSYS8 ( клиповете от по-горния ми коментар са негови ), само той го прави със сгъстен въздух (доколкото разбирам), което е, според мен, съботпимално особенно ако се търси висока ефективност на трубината, имайки в предвид енергиен еквивалент акумулиран в парата (1 л – изпарена вода има енергиен еквивалент на 2.2 МДж или съдържанието на енергията в приблизително 120 гр. дървен материал ).

След добиване на отпит при работа с такава турбина предполагам, че човек или по-скоро група от хора могат да се насочат към експлозивните или лесно запалими горива.  Но там задължително трябва да се прилага вала на Тесла ( „Tesla valvular conduit“ ) https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_valve като калапан за да се контролира посоката на компресията.

Относно дали има работеща турбина в България почти сигурен съм че отговора е не. Всъщност, след доста време изследване в това направление мисля, че за сега няма работеща ТТ ( поне официално ) никъде по света. Човека на който пуснах клипове е най-напред, поне от това с което съм запознат, в това отношение.
 
Ако имате намерение да се "пробвате" с ТТ, според мен не го правете (съжелявам за негатвиния тон, но го казвам откровенно), особено, ако както казвате, гледате да спестите време. Това не е 3-6 месечен или даже годишен проект. Мисля, че работата в тази насока, и то при наличие на подходящото оборудване, или колеги съмишленици, може даотнеме 2-3 години ако не и повече, и то за да се постигнат основни резултати, а не оптимални. Също така, са необходими и работни условия, все пак има боравене с пара под налягане (11-12 атмосфери, ако се спазват стриктно препоръките на Тесла, а това даже и за опитни хора не е шега работа. Всъщност и за това предполагам, всички експерименти ( освен един ) който съм виждал, и абсолютно всички университетски изследвания в тази насока работят със сгъстен въздух. Което както казах няма същия ефект. Тесла е дефинирал устройството си като термодинамичен трансформатор, и това само по себе си показва нещо.

От друга страна успех в начинанията каквито и да са, но е добре да се прочитат нещата и то в оригинал, педи човек да се захваща с каквото и да е било. В интерес на истината, много от "теорията" която си мислим че знаем, е еволюирала като такава от много практични хора, правейки купища експерименти преди 100-200 години. И въпреки, че и те са правили, както и ние правим, грешки е добре да се четат в оригинал, понеже се вижда линията на техни мисли във връзка с интерпретацията на физическите експерименти които са правили и са ги вълнували. Така се спестява много време и когато човек се захване или прави нещо знае, че поне е тръгнал в правилното направление.

Активен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 958
Re: Tesla Turbine
« Отговор #46 -: Февруари 23, 2018, 04:04:24 am »
Ако тази турбина изобщо има смисъл да работи, тя няма да работи така както е описана с нищо различно от пара. И парата трябва да постъпва в турбината с точно определено налягане и температура, която за всяка конструкция ще е различна.

Отново ви призовавам да използвате въображението си и да си представяте какво се случва в едно устройство. Ако не успявате - занимавайте се с нещо друго, не се опитвайте да "изобретявате". Може би това е едно от нещата които признавам на Тесла - успявал е да си представя процесите.

Конкретно - в тази турбина постъпва пара по периферията на дисковете. Там скоростта на въртене е най-голяма, и пътя който изминава парата за един оборот е най-голям. За да слезе парата на по-ниска "орбита" тя трябва да се охлади, защото там радиуса е по-малък и тя трябва да заема по-малък обем за да се събере в по-малката дължина на обиколката. Тоест хем налягането което я свива е по-малко, хем пътя който трябва да измине е по-малък, а трябва да се придвижи същото количество (тегловно) пара. Това може да стане само ако парата се охлажда и се свива по време на движението си от периферията към центъра. Ако не е подадена под точното налягане или температура, парата няма да се свива съобразно намаляването на обема по пътя който трябва да изминава и "ще създава навалица" между дисковете, като пречи сама на себе си.

Опитите с въздух са абсолютно безмислени и не водят до никакви резултати. Тоест воят до ГРЕШНИ резултати. При въздуха липсва свиването, той даже напротив - при пътуването си към центъра ще се разширява поради намаляване на налягането, и все по-големия обем ще трябва да преминава покрай дискове имащи все по-малка линейна скорост (заради намаляване на радиуса с приближаването към центъра).

Направо се чудя на някои от хората тук ... липсват ви основни познания за процесите които протичат в едно устройство, но продължавате да "биете глава в стената", опитвайки се да репликирате неща от които хабер си нямате как работят.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Tesla Turbine
« Отговор #47 -: Февруари 23, 2018, 09:56:48 am »
Ако тази турбина изобщо има смисъл да работи, тя няма да работи така както е описана с нищо различно от пара. И парата трябва да постъпва в турбината с точно определено налягане и температура, която за всяка конструкция ще е различна.
====
Опитите с въздух са абсолютно безмислени и не водят до никакви резултати. Тоест воят до ГРЕШНИ резултати.
=========
Направо се чудя на някои от хората тук ... липсват ви основни познания за процесите които протичат в едно устройство, но продължавате да "биете глава в стената", опитвайки се да репликирате неща от които хабер си нямате как работят.

Боже... доживях да се съглася на 100% с juliang  ;D Но което си е така, така е.
Има и още един основен процес, който лаиците в областта на енергийните устройства изпускат - а именно дясновъртящото спирално движение на парата от периферията към центъра, същото както каналите при униполярния генератор на Тесла /усъвършенстван Фарадеев/, същото както при Шаубергер и Уолтър Ръсел... но това е вметка за който се сети  :) Не за просто динамично свиване на парата - системата генерира силен оргонен плюс в центъра, усеща се дори и по снимки /макар на недобре направени ТТ работещи със сгъстен въздух, изгорели газове и прочее/. Парата съдържа вода, а водата е кондензатор на жизнената енергия. Тесла е виждал нещата пряко - и е вкарвал подобни процеси в реални устройства.
Турбината е термодинамично СЕ устройство - нито е помпа, нито други подобни!!! Двигател, направен за да задвижва други негови неща /високоволтови генератори на ток и др./ Опростяването води до изпростяване! Все едно да кажеш че автомобилът е просто за стационарен подслон в дъжда - т.е. барака, или айде цигански рязан москвич с конска тяга/  :)
Поздрави!
« Последна редакция: Февруари 23, 2018, 10:27:01 am от caduceus »

Robinzon

 • Гост
Re: Tesla Turbine
« Отговор #48 -: Февруари 23, 2018, 10:27:02 am »
! Опростяването води до изпростяване  :)
Изобщо не е така колега Асен  ;) Вие това много добре го знаете!

@epwpixieq-1, Извинявам се! Всеки греши, моите искренни извинения!

Моля бъдете снизходителен, зная че сте готин и чета всичките Ви постове, моля простете - сбърках.  :-[

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 712
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Tesla Turbine
« Отговор #49 -: Февруари 23, 2018, 04:08:10 pm »
Ако може и колегата june1900 да се включи, с цел по-нататъшно разясняване на ТТ, а и някои други практики не само теслови. Тук има натрупан богат оргонен опит, който може да спомогне за окончателното разгадаване на тесла тайните.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Tesla Turbine
« Отговор #50 -: Февруари 23, 2018, 04:32:59 pm »
Нека чуем и твоето ценно мнение, не само някакви тънки иронии  :) Щото май само това има от теб откакто си във форума, без грам полза. Не е ли така?
А ако не съществуваше жизнена енергия /оргон/, всички щяхме да сме умрели и без възможност за тракане по клавиатурата  :)
Въпрос към модераторите - какво е това "Специалист - Подготвен" в заставката на колегата ndm - в какво точно е специалист и защо да е подготвен?
Аз поне мога да докажа това което пише в моята, с факти.

Неактивен бай Теню

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 473
 • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
Re: Tesla Turbine
« Отговор #51 -: Февруари 23, 2018, 04:40:59 pm »
Вземете и я подкарайте само със ОРГОН тая ТТ турбина, защото със пара е нерентабилно и е директно за кофата. Напънете се и измислете нещо ЕКО и безплатно....мой съвет. Поздрави от бай ви Теня

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Tesla Turbine
« Отговор #52 -: Февруари 23, 2018, 05:05:44 pm »
ОК. Явно ще трябва да я направя аз. Слагам го в плана за есента, дотогава има няколко други проекта. Така или иначе щях да стигна до нея, защото ми трябва захранване за нов модел голям дрон, а литиевите батерии не ме устройват напълно.
Ще е с дискове от медна сплав, пара и всичко което е нужно. Мини вариант, за захранване на генератор. Пропан-бутан + газова горелка за топлината, или бензинова - ще видим. Надявам се да излезе под 30 кг общо тегло - поне така показват първоначалните сметки /все пак без кръчмаря :)/.
Благодаря на съвета на бай Теню, приказките от мен по темата свършиха.
Вметка - оргонът се генерира като следствие в началото, а влиза в играта след определени обороти. Тогава етерният вихър би трябвало да поддържа и ускорява системата, както много други подобни - но по-сложни като конструкция.
Поздрави!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Tesla Turbine
« Отговор #53 -: Февруари 23, 2018, 07:46:11 pm »
От публикацията на Юлиян става ясно, че е много по на ясно със турбините отколкото със жироскопите.  На 99% съм съгласен с него. От чиста куртоазия отбелязвам, че има възможност да се направи турбина работеща и на въздух защото въздуха отдаващ енергията си на дисковете ще изстива адиабатно, но това ще е чисто демонстрационна постановка. А да и да ви кажа има и работещи тесла-турбини поне няколко на брой, амрикански са даже. Ако искате да знаете колко точно са на брой проверте колко броя томни подводници "Охайо" все още са на въоръжение. Мисля, че бяха по две турбини в подводница. За голямо разочарование на теслопоклонницит ще трябва да отбелжа, че не се използват като главна турбина. Вместо това са и дали второстепенната роля на кондензатор. Устройството в което отработената пара се превръща отново във вода "според цикъла на Ренкин" Да устройството работи, но не е възприето в нито един тец, защо ли. Защо предпочитат тривиалните охладителни кули. Аз се сещам само за един отговор защото е по просто и безпроблемно. В атомните подводници просто нямат избор и цената не ги интресува. Не 4 и 40 години няма да са достатъчни да се направи работещ прототип в любителски условия, хеле пък ръководейки се от данните описвани в тази тема.
Забелязал съм, че колкото едно такова устройство е по просто техничски толкова е по нсложно технологично. Збравете, за този чрпак са ви много малки устите момченца.  за да работи такова нщо ще е необходимо да се спазват дистанции невъзможни в целия темпратурен диапазон на работата му. Наистина няма нито една работеща турбина по света, нито е имало. Дори и Тесла не е успял да направи такава. 

Активен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 958
Re: Tesla Turbine
« Отговор #54 -: Февруари 23, 2018, 08:04:27 pm »
Хмм... да кондензираш вода в подводницата с турбина, при условие че имаш буквално неограничено количество студена вода извън корпуса ... това за пръв път го чувам. Обикновено подводниците (и корабите) разчитат на околната морска вода за охлаждане на реактора и за кондензиране на парата. А идеята "да изкараме още малко енергия за да не става зян" специално при съдове с ядрен реактор на борда никога не е стояла на дневен ред - там тя винаги е в излишък.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Tesla Turbine
« Отговор #55 -: Февруари 23, 2018, 09:13:10 pm »
Охайо бяха замислени да са призраци не само безшумни но и с нищо не издаващи присъствието си. Едно такова охлаждане със външна вода би улеснило страшно много намирането на подводницата. Във филма "по дискавъри май беше" акцентираха вържу друго де. Върху това как са използвали финни въздушни мехурчета за пълното заглушаване на всички звуци.

Активен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 958
Re: Tesla Turbine
« Отговор #56 -: Февруари 23, 2018, 09:23:29 pm »
Когато една подводница стане прекалено тиха, това също е проблем. Стои като "черна дупка" в иначе не съвсем тихия океан.

Неактивен MTM

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 420
Re: Tesla Turbine
« Отговор #57 -: Февруари 23, 2018, 09:29:33 pm »
Публикувам дадено нещо и то си изчезва, не знам каде. Остана,само една дума, от писаното,, Поздрави "
Извинявам се,  за което.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Tesla Turbine
« Отговор #58 -: Февруари 23, 2018, 09:44:11 pm »
Когато една подводница стане прекалено тиха, това също е проблем. Стои като "черна дупка" в иначе не съвсем тихия океан.
Така е, но това е тема за други специалисти. А предполагам се досещаш, че няколко мегавата бързовар потопн в морето ще бъде забелязван дори и от метеорологичните спътници.

Неактивен MTM

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 420
Re: Tesla Turbine
« Отговор #59 -: Февруари 23, 2018, 10:03:00 pm »
Исках да кажа, че ТТ си е ел. двигател. Отвсякаде погледнато е така.