Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

ПОЛУЧАВАНЕ НА ДИAМАНТЕН ПРАХ БЕЗ ВИСОКИ НАЛЯГАНИЯ

<< < (2/4) > >>

Seeker:

--- Цитат на: sascho44 в Февруари 14, 2010, 01:21:01 pm ---Кварца и въглерода са различават по име. Принципа е метода. 

--- Край на цитат ---
Освен по име, се различават и по съдържание. Кварца е силициев двуокис и получаването му става като стопилка се оставя да изстива по определен начин и при голямо налягане. Въглерода много трудно се топи и за да се подредят атомите в диамантена конфигурация пак трябва налягане. Без налягане се получава графит(кокс).
Но знае ли човек ? Някой може да е открил нещо ново....

The Phantom:
   Трудно е да се повярва в нещо, но това пък от своя страна не го прави самото "нещо" невъзможно ! Като малък, в детските си години, съм си задавал въпросът от къде идват диамантите. По простичко казано , по естествен път те се получават при високи температури над 4000 градуса по Цезий и високи налягания (мисля че беше мин 70 хил. Паскала ) и с последващо много плавно изстиване във времето. В нашето съвремие изкуствените диаманти са за редпочитане. Първо защото са кристал с много висока твърдост . Второ , защото са по-евтини от диамантите получени по естествен път. И трето , защото производството им не отнема много време.
   Срещал съм в нета различни наименования на такива изкуствени кристали. Работата е там , че при различните темпертури и налягания, както и с различните примеси на елементи, се получават кристали с различна (но много близка) структурна решетка и с близки показатели. Тук става въпрос за група кристали , които са доста близки , и е трудно за непросветените да бъдат различени. Аз също съм от непросветените.
   Търсил съм, и съм намирал различна и противоречива информация относно производството на изкуствените диаманти. Дори си спомням , че преди доста време ми направи впечатление нещо за производството на стъклото. Интересен ми беше фактът , че когато гръмотевица премине през кварцов пясък , то песъчинките се превръщат в разтопено стъкло (стъклото по своята същност си е точно кварц). Оказва се , че милионите волтове са способни да променят структурата на елементите. Осигуряват вътрешна температура и така необходимото налягане (дали от експлозия или имплозия, което в случаят не е много важно) за да се получи разпадането на връзките и промяната в кристалната решетка (а самата промяна в кристаланата решетка се осигурява от правилното изстиване на ново полученият елемент).
    Неразполагам с траф на Тесла. Който има , може да пробва да получи стъкло от кварцов пясък. И със сигурност няма да се получи от първият път.

mzk:
Колкото и диаманти и злато да напрвите- не можете да ги изядете. Не можете да ги изгорите или да се стоплите с тях. Уважавам труда на всички, но приканвам за трезва мисъл. Вече се появи човек от Солун, който сподели за кола на вода, след което остави темата. Накрая ни се присмя и употреби доста лоши думи към нас.

teofilius:
Чудя се защо някой ще твърди, че е направил диамантен прах и само толкова, без да разскрива "страшната" тайна "КАК?" .  Едва ли този форум е най-подходящото място за хвалене, но какво пък. Всяко хвалене и чудо за три дни....  
  Ако говорим за получаване на диамантен прах и условията са висока температура и  налягане, то аз бих пуснал през  графитен проводник за нищожна част от секундата голям ток и голямо напрежение от предварително зареден кондензатор. За много кратко но достатъчно време ще имам висока температура и налягане и с голяма доза вероятност ще получа диамантен прах. Допълнително мога да спомогна за процеса като графитения проводник бъде разположен в достатъчно здрава метална търба на която, вътрешната повърхност е покрита с непроводим материал. Ако графитения проводник не контактува с вътрешната повърхност на търбата няма да е нужна изолация. Когато през графит се пусне голям моментен ток и напрежение, той буквално се взривява. Предимство е и че крайният продукт ще остане в търбата...
  Тук http://www.space.bas.bg/astro/SES2005/m7.pdf частично се споменава как се получава диамантен прах. В действителност според масовата информация не е нещо скъпо и сложно. Миналата вечер по нова тв имаше дори предаване как диамантения прах лекува успешно рака ....  и за колко много неща още може да служи. Например - изолационна плоскост с употребата на диамантен прах само с два милиметра дебелина, наплъно заменя използваните понастоящем изолации за жилища...
  Това също е интересно http://mazeto.net/index.php?action=post;topic=3586.0;num_replies=9

caduceus:
Колеги,
това е елементарна, леко секретна технология, за която имаше доста интереси преди време - включително и български. Взривява се малко ТНТ или друг подходящ експлозив в центъра на затворена сферична метална камера, май беше облицована отвътре /не помня с какво точно/. Доколкото си спомням, ползваха в началото дори някакво готово здраво буре. Камерата е херметична /може да има и клапан който се отваря при рязко вдигане на налягането че да не се пръсне/, пълна с инертен газ, който охлажда частиците въглерод придобиващи кристална структура докато се ударят в стената. Като резултат на дъното се събира диамантен прах който се ползва при изработката на режещи инструменти и няма бижутерна стойност.
Колегата може да е гръмнал бучка ТНТ на открито в условия на вакуум за да не изгорят частиците /примерно в затворен здрав гумиран съд или нещо подобно/. Не е голямо постижение  :) Постижение ще е да се регулира процесът на кристализация и да стане бижутерски диамант, това си е в областта на трансмутацията - това е въпрос не само на промяна на хим. елементи, а и при по-простото - на вътрешен строеж и видове кристални решетки.
Поздрави  

ПП
Сега чак видях линка на колегата teofilius... Нещата потвърждават горното - взлривно синтезирани ултрадисперсни диаманти  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия