Автор Тема: Магнитен мотор на Нелсън Камю  (Прочетена 30622 пъти)

nofy

 • Гост
Магнитен мотор на Нелсън Камю
« -: Февруари 12, 2010, 08:26:15 pm »
От известно време съм се фокусирал върху този магнитният мотор-генератор на Нелсън Камю: http://www.newenergybg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14&catid=13&Itemid=2&8ccceb85868de6df6bb773436a65d2a0=8b26c8023adf3756fb5031ea46b7b9c1

Намерих си сайт за магнити: http://www.magsy.cz/bg/page/17378.magnit-neodimov-ndfeb в който както виждате мога да си избера подходящите магнити за този мотор/генератор. Готов съм да отделя известна сума пари според възможностите си за този проект, (конструкция, магнити, лагери, за всичко...) единствено и само ако чуя от Вас, начинаещи, напреднали и професионалисти, че този мотор/генератор наистина работи.  ???
На мен лично ми се вижда доста обещаващ проект и бих го започнал още другата седмица, но искам да знам със сигурност, дали си заслужава парите и работата, или ще се окаже поредния неуспех за постигане на Кпд повече от 100%  :-\
Приемам съвети относно целия проект - какви магнити да използвам, от какъв материал да се направи въртящата се част(ротора), как да се закрепят, залепят магнитите за ротора...
Благодаря за вниманието.  ;)
« Последна редакция: Юни 25, 2010, 08:55:15 pm от altium »

vitan

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид мотор
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2010, 08:47:28 pm »
Опс, т'ва май е препратка от БГ сайт с аналогичен нов форум за Свободна енергия :) И то се цитира "И накрая бих искал за завърша с думите на администратора на сайта teosfera.narod.ru." в раздела "кои сме ние".

А teosfera-та е добре позната тук :) Поста ми не е по темата, но се интересувам от коментар по него.

LTK

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид мотор
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2010, 08:59:20 pm »
За доставчици на магнити виж темата http://mazeto.net/index.php?topic=255.0, добави и сайтът, който си намерил.

Strashimir

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2010, 10:39:10 am »
Аз бая изчетох и мислих върху този двигател. На първи поглед изглежда обещаващ. Проблема е същия като при Перендев - не е сигурно, че може да се направи (репликира). Дори създателя на двигателя май не е успял да го репликира наново. Иначе проблема на този двигател е същия като при останалите магнитни двигатели - как да се внесе асиметрия за да не спира сам от равните сили на отблъскване и привличане. Единственото теоретично нещо което ми е хрумвало е, че алуминиевите пластини които са своеобразен "екран" внасят необходимата симтерия. И то не защото алуминия е наистина екран (всъщност той е диамагнит), а защото при движението си в магнитно моле (въртене на ротора) в алуминиевите пластинки се поражда електричество (закон на Ленц), което електричество пък прави магнитно поле с обратен знак на роторното.... Обаче, ако се замислим, това нещо с пластинките пак НЕ внася асиметрия в двигателя, защото самите пластинки са неподвижни и във всеки един момент във времето са симетрични. А асимтрията изисква нарушаване на една от магнитните сили на привличане или отблъскване в полза на другата. Т.е. ако успеем да внесем този дисбаланс може и да тръгне двигателя. Друг метод за асимтерия е, ако се ползва само едната магнитна сила (примерно на привличане) да се направи така, че в определен момент, когато ротора е подминал статорния магнит, силата на привличане да изчезне за кратко, докато роторния магнит успее да се отдалечи. Така става при електродвигателите където електрическите намотки импулсно им се спира и подава тока - дали механично, дали електронно - няма значение. Ако разширим още идеята, то трябва да създадем въртящо се магнтно поле, или пулсиращо такова, което да "увлича" роторните магнити за да се въртят и това трябва да стане БЕЗ вкарването на външна енергия, каквато е електричеството!

В интерес на истината мотора на Нелсън Камю ми се вижда по-реалистичен от този на Перендев. Но изисква много механика за изработване, както и настройки и търпение. Пак казвам - истината според мене е в тези алуминиеви пластинки (според мене може и медни, брознови или каквито и да са диамагнетици в които може да се индуцира електричество и съответно магнитно поле), като тука се прави опит да се експлоатира закона на Ленц!

Успех в начинанието и дръж в течение съ-форумците. Аз особено съм много заинтригуван от този тип двигатели, но досега след много опити не съм успял да направя работеща репликация на нито един магнитен двигател.
« Последна редакция: Февруари 13, 2010, 10:44:16 am от Strashimir »

nofy

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #4 -: Февруари 14, 2010, 03:57:10 am »
Здравейте отново  ;D
Съгласен съм със Strashimir, че ключа от бараката е в тези алуминиеви пластини, но сме обърнали ключа не както трябва и не можем да отворим вратата към свободната енергия.  :)
Според мен този двигател никога няма да заработи, (надявам се да греша) ще се опитам да Ви обясня защо. :)
Както се вижда на следния чертеж, алуминиевите пластини се движат в посока успоредна с оста.Това ме накара да се усъмня, защо трябва да се движат успоредно с оста ?
На практика, ще се получи не тази посока на отблъскване от статорните магнити която ни трябва, ще се получи сила, която ще се стреми да отблъсква ротор 1 и ротор 2 един от друг.
Вижте тази рисунка, не е много добра но ще можете да добиете някаква представа какво мисля аз.
Това е изглед от страни на ротора.Оцветените в зелено правоъгълници се явяват алуминиевите пластини, тънките черни драскотинки са магнитните полета, червените стрелки показват кое накъде ще се задвижи.
Така, сега, виждаме, че магнитното поле е по-малко от страната на алуминиевата пластина, а от другата по-слно, по-силното магнитно поле ще мъчи да избута ротора по собствената си ос, в случая на ляво, което действие е същото и с другия ротор, само че там ще се стреми да го избута на дясно, това означава, че силите на отблъскване не са насочени в правилната посока.
В този случай, както аз мисля, мотора няма да се завърти.
След като видях този проблем, се сетих как евентуално може да се разбалансира магнитното равновесие.
На нас ни трябва енергия, която да избута роторните магнити така, че да се получи един вид кръгово бягащо магнитно поле, за което спомена Strashimir. :)
Моя вариант за евентуалното разбалансиране на магнитните полета е следната картинка :)
Изглед по оста.Зелените правоъгълници са алуминиевите пластини, стрелките пак показват кое на къде ще се задвижи, черните драскотинки са магнитните полета а черната линия по средата показва  центъра на устройството.
Такааа, тук също се вижда, че магнитното поле в областта на алуминиевите пластини е по-малко, а от другата страна по-силно.
В случая ротора ще се завърти обратно на часовниковата стрелка.
Когато роторните магнити започнат да доближават статорните магнити, известно количество отблъскваща енергия ще се стреми да ги задвижи в обратна посока, но с помоща на енерцията ротора ще продължи да се върти, тук идва ключовия момент.
Когато роторните магнити са в горна и долна мъртва точка, силата на отблъскване е все още същата, което им позволява да преминат през мъртвата точка с по-малки загуби в енерцията, но, когато преминат мъртвата точка, внезапно получават прилив от отблъскваща енергия.
Най важното е, че получават тази енергия след мъртвата точка, в следствие от което започват да ускоряват до доближаването на следващите магнити, там се забавят малко, но мотора няма да спре, защото отблъскващата сила на предишния оборот е била по-голяма от отблъскващата сила, която се стреми да завърти ротора в противоположна посока, така със секи един оборот, скоростта на въртене на ротора ще се овеличава с малко по-малко...
При тази ситуация, на следващия оборот, входната скорост(преди магнитите) е по-малка от изходящата скорост(след магнитите), така на теория трябва да се получи непрекъснато ускоряващо се въртеливо движение.
Надявам се да не съм написал някоя свръх глупост :)
Ще очаквам коментари по тази постановка. :)
Благодаря за вниманието  ;D
« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 01:04:38 am от nofy »

Strashimir

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #5 -: Февруари 14, 2010, 10:35:50 pm »
Няма причина полето в областта на алуминиевите пластини да е по-малко! Те са ДИАМАГНИТ, което означава, че те нито пречат на магнитните линии, нито ги събират в себе си, както го правят феритите. Следователно те не са желания от нас магнитен екран! Проблема пък с феритите е, че - да, те събират в себе си магнитните линии, но в същото време и се привличат от магнитите като материал сам по себе си! Т. е. феритите ще създадат сходен проблем - силите на привличане с които ще изтеглят ротора ще са равни и когато ротора се опитва да се отдалечи, т.е. ще действат като магнитна спирачка. Това последното съм го пробвал - не работи. Разбира се, може да не съм направил конструкцията като хората, може да не съм настроил разстоянията или други параметри, но така или иначе не стана.

На мене по-скоро идеята ми е, че при движението на ротора в металните диамгнетици (алуминии, мед, бронз, месинг) се индуцира електричество от движещите се магнитни полета, което от своя страна поражда магнитно поле! Дали се сумира или е противоположно на роторните магните не знам, но знам, че ще го има според закона на Ленц! А до колкото за разположението при Камю на алуминиевите пластинки - може би там е ключа от бараката - да са перпендикулярни на движението, а не по движението! Мисля, че без точна реконструкция на този двигател и без прецизни настройки и игра няма да можем да преценим какво става. :-(  е ,  
« Последна редакция: Февруари 14, 2010, 10:43:10 pm от Strashimir »

nofy

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2010, 01:29:25 am »
Аз мислех, че алуминиевите пластини един вид дават на късо магнитното поле като се индуктира в тях противоположното поле и се самоунищожава. :)
Явно ще трябва да опитам и двата варианта, перпендикулярния и успоредния, но първо ще започна със оригиналния чертеж.
За сега намерих двата лагера, те са от хард-диск и са много прецизни и мното леко се въртят, което ги прави подходящи за мотора.
Следва да намеря някой приятел да ми направи остта и след това да направя роторите, искам да ги направя с голяма точност защото ако се появи биене, единия магнит ще е по-близо до статорния магнит, и няма да заработи.
Но от какъв материал да направя роторите, дървото е груб материал за тази цел, ако от пластмаса, трябва да е много здрава и да не поддава на огъване.  ???
Тази седмица някъде ще поръчам магнитите, ето кои магнити мисля да използвам от гореспоменатия саит за магнити:

http://www.magsy.cz/bg/product/17152.eraicn-ndfeb-acre-20x5-z/

Тези горе-долу 4 кила за отделяне мисля, че ще са достатъчни да преодолее собствените си загуби на сили по време на въртене на мотора.
Това е от мен за сега.  :D
« Последна редакция: Февруари 17, 2010, 02:14:47 am от nofy »

nofy

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #7 -: Февруари 15, 2010, 11:48:15 pm »
Мислех по тоя въпрос с евтините магнити, но аз съм на принципа:
или ще се прави нещо като хората или не. :)
По-добре да сложа по-яките магнити за да съм сигурен, че ще са достатъчни по сила. ;)

nofy

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #8 -: Февруари 16, 2010, 10:39:47 pm »
Гъди гъди  ;D  ;D
Намерих и остта, тя е от принтер. Пасва идеално с лагерчетата, влиза стегнато във вътрешния пръстен на лагера. Малко е дългичка, но мога да я одрежа до размера, който ми трябва.
Добре, че погледнах през прозореца да видя колко сняг е наваляло, в този момент виждам как комшията си изхвърля стария принтер в кофата за боклук, веднага му извиках  "спри изчакай!".
Купих го за 5 лева  ;D  ;D .
За сега съм похарчил 5 лева за този проект  ;D  ;D .
Между другото принтера си работеше, но беше матричен и това ми даде куража да го разруша :) .
Но за жалост покупката на магнитите ще почака.
Явна ми се проблем по монитора и трябваше да купя чаркове за да го поправя и похарчих парите заделени за магнитите  :( .
Ще Ви информирам за по-нататъчно развитие по проекта :)
Това е за сега.
« Последна редакция: Февруари 17, 2010, 02:16:52 am от nofy »

FreeEnergy

 • Гост
Re: Нелсън Камю:Рид-мотор
« Отговор #9 -: Май 27, 2010, 07:37:23 pm »
Нофу,

Чел съм доста за този мотор и характерното за него е че е изключително трудно да се настрои фино, за да заработи. Бъди готов с огромно търпение и постоянство.

Желая ти успех

Неактивен Vector

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 559
Re: Магнитен мотор на Нелсън Камю
« Отговор #10 -: Декември 03, 2017, 12:21:42 pm »
Има ли развитие?
Ще тръгне ако се добавят още ротори и статори!според мен!

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 712
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Магнитен мотор на Нелсън Камю
« Отговор #11 -: Декември 03, 2017, 09:45:49 pm »
Ами ще има развитие и според мен. Трябва само да се добавят още петка ротори и десетка статори.

Неактивен Altium

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 172
 • Неведоми са пътищата на глупака.
Re: Магнитен мотор на Нелсън Камю
« Отговор #12 -: Април 12, 2020, 12:49:36 pm »
Този магнитен мотор е с по-ниско КПД дори от конвенционалните, заради отсъствието на магнитопроводи и съответно неоптимално разположение на магнитния поток в пространството.
И съотношението му тегло/мощност също е много зле.

Неактивен mind

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 382
Re: Магнитен мотор на Нелсън Камю
« Отговор #13 -: Април 12, 2020, 11:51:06 pm »
Този магнитен мотор е с по-ниско КПД дори от конвенционалните..
Как преценявате КПД на нещо, което не работи?

Неактивен Altium

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 172
 • Неведоми са пътищата на глупака.
Re: Магнитен мотор на Нелсън Камю
« Отговор #14 -: Април 13, 2020, 01:58:08 am »
А откъде знаеш, че не работи? :)
« Последна редакция: Април 13, 2020, 02:22:17 am от Altium »