Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Анодно отопление

<< < (17/65) > >>

Dan Milan:
Без тефлон, по-добре си отрежи шпилката. Знам, че магнезия пречи да се образува водород. Какво ще каже клуба на знаещите за магнезиев електрод от бойлер. Другото което знам, е че температурата в радиаторите/топлоносителите/ винаги трябва да е 60° и нагоре, защото се въди една от най опасните бактерии - Легионелата .
Легионелоза – инфекциозна болест, предизвикана от бактерия, живееща във вода, от семейство Legionellaceae, наречена легионела, , от които най-известна е Legionella pneumophila. Бактерията се развива в затоплени вода и органична среда, богата на цинк, желязо, алуминий (климатични инсталации , бойлери, радиатори, съдове за вода и под). Легионелата най-добре се развива при 37-40° С. Нагласете бойлера и радиаторите на 60° С, и никога не ги намаляйте. При тази температура легионелите умират за 1 ч. и 25 м.

Dan Milan:
Термостата на радиатора ми е контактен прост механичен - биметален с пружина 0/30-90°  C - марка C.A.E.M. Може да се монтира към тръбно тяло от малко до голямо. Продава се в комплект със затягаща пружина за закрепване към тръбата. Мисля, че работеше през 4°. Примерно 60° +/- 2°. Закачен ми е за тръбата, която влиза от нагревателя в радиатора. Така всички кабели ми са на едно място. Кутийката му е бежова с черна врътка с градуирана скала/малък и симпатичен/. Струва 25-30лв., не си спомням точно. Това само за информация. Има най различни  потопяеми, контактни и на цена от 20 – 200 лв. Ще ти трябва ако нямаш и автоматичен обезвъздушител. Топлинното разширение  на водата в проценти при диапазона от 10 до 100 градуса е: 10-20 градуса =1,5 %, 20-40=3,02 %, 40-60=4,58 %, 60-80=5,87 %, 80-100 6,95 % . Моя радиатор е голям и събира много вода и като къпехме малката качвах температурата на 27-8° в стаята. Имам голямо температурно разширение на водата. В другия край имам монтирана тетка. На нея има монтиран  голям маслен филтър от автомобил с обем към 1.2-1.3 литра и обезвъздушител, който е малко по високо от разширителя. По магазините няма толкова малки разширители. Отначало си мислех да приспособя казанче от бояджийски пистолет или да си правя, но филтъра свърши работа. Само го боднах вътре няколко пъти да не филтрира нищо. Още не се е пробил. Ако радиатора е с по малък обем и само обезвъздушител ще свърши работа, а ако протече тогава пак има решение – маркуче в буркан докато спре да тече. Това са всички патентовани тайни  при мен друго няма.

plaschoka:
А не доливаш ли вода и ако е така по колко се губи гере-долу?

Dan Milan:
Около 05-1 литър. Външния ми нагревател горната част е наравно с нивото на радиатора. Там имам пробка - от която доливам. В долния край на радиатора има тръба с кран за източване. Септември изпуснах малко вода да я видя каква е - беше си бистричка и само го долях - нямаше повече от литър и то само 1 път преди да пъхна щепсела в контакта. Давам идея за анодно отопление на бойлер. Пустият ми харчи към 500 лв. на година. Това само ми е замисъл. Планувам това лято да го изпълня. Голяма играчка ще падне. Нямам точни размери и конкретни резултати. Цялото изпълнение ще бъде от термоустойчив хромникел - неръждавейка. Външната тръба може би ще е с диаметър 100мм. или 800мм., колко дълга не знам. Горна тапа заварка на глухо-затваряне. Долна тапа отвор с резба - мисля 1 цол и заваряване. Тази тръба се пълни с трансформаторно /радиаторно/ масло - има по малко разширение. Фланеца на бойлера ще го пригодя да си влиза свободно и да се захваща към него, не съм мислил още захващането. В долния край завивам анодния нагревател. Анодния нагревател. Мисля да е от 3/4 тръба. В горния край пак тапа. Долния край с резба, на който се завива текстолитовата основа и премина, и излиза от нея. Слага се гумен уплътнител, шаиба и гайка. После маста и заземяването, шайба и гайка. Вътрешния диаметър пак с резба и се завива текстолитова тапа на която е заготована шпилката. Шпилката ще е къса - може би 4-5-6 см.. Вътре ще има съвсем малко вода, колкото да покрие шпилката. Това чудо ще работи под налягане - трябва да успее да изпарява всичката вода и да достига 120-130°. Парата ще кондензира, ще се стича по стените, допре ли се до шпиката пак пара и така цикъла е затворен. Парния аноден нагревател ще загрява маслото във външната тръба, а тя на свой ред водата в бойлера. Всички защити на бойлера си остават. По тоя начин се избягва пробив на фазата и горещата вода ще е безопасна за ползване. Дори тоя нагревател ще е по безпасен от сеганите - конвенционални нагреватели, защото мене досега ме е прал нямолко пъти 30-40 волта ток при пробиване на нагревателя. Ако постигна разход 500-700 Вата и ако успея да загрея 80 литра за 30 - 60 мин. направо ще е фантастика, това означава 10-15 лв. на месец ток за боилера. Май ще има гърмежи :D, но ще видим какво ще се получи. Някой ако не му се чака и има мераци да почва с изпитанията проба - грешка  :D.

v.donchev:
Колеги това чудо възможно ли е да се пригоди за ел. бойлер Diplomat?  Дали ще е рационално и безопасно? Моят бойлер е 3000W и загрява 80L вода за 1:45 часа. За едно денонощие ми изгаря от портфейла 1,40 лева, като се къпя само аз вечерта.
Мислих и да пробвам на един стар бойлер с фланец да му лепна индукционен нагревател със термореле до 130 градуса, като вътре си остане термонагревателя за да изключва при достигане на 60 гр. . Релето трябва да ми включва в диапазон от 20 градуса, след охлаждане на фланеца.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия