Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Анодно отопление
plaschoka:
Разбира се, че неръждавейката е скъпа, но радиатор тип-ЛИРА се прави само на заварки. Така се избягват колената и най-вече тетките. Ако купиш колена и тетки - заварките стават 3 пъти повече, а ако идеята ти е колената и тетките да са резбови е още по-голяма глупост. Тръбите няма нужда да са по-дебелостенни от 3мм. Само за информация това гофре с което съм си направил нагревателя от снимките издържа доста повече от 6 бара, а е дебело 0,5мм.
Dan Milan:
Сега малко да Ви понабия пак спирачките, че отново започнахме да излитаме. Качвам един doc файл за да можем да започнем да мислим позитивно, без да забравяме, че чудеса в областта на енергията няма. В доброто старо време имаше ПАРНО. Как работеше то. До абонатната станция идва топла вода от ТЕЦа. В абонатната станция имаше парен котел на мазут, който допълнително подгрява и изпарява водата. Този котел служи и за прегряване на парата, т.е. до повишаване температурата и, и до увеличаване на специфичния и обем- получаване на така наречената суха наситена пара. През редукс вентил на 0.7 бара се подава пара към абонатите. Тогава в кучи студове ходехме по къси ръкави и стояхме на отворени прозорци. Сметките бяха 5-10лв. на месец. Парата вследствие на налягането достига навсякъде, няма помпи няма дявол, пренася се и по малко количество вода във вид на пара. Радиатора не можеш го пипна. Тогава се говореше, че е икономически по ефективно и по изгодно парното, отколкото водното. Тогава мислеха за икономичност. Сега в пазарната икономика мазута го забраниха. Държавата няма интерес да живееш евтино. Колкото повече парички изсучат от джоба ти, толкова повече парички за крадене от държавната баница. Цялата икономика на САЩ е основана на потреблението (75%). Цялото им население се е превърнато в зависими потребители с тотално обезличаване на Хомо Сапиенс. Същото се случва и с нашата Държава в момента. Едно време при Прабългарите е имало свещен Саракт – самоподдържащи се и независими Общения на хора, т.е. богове( Хор-бог от египетската митология). Сега сме Държава (държат ни отвсякъде и ни разиграват като маймуни) и с пълна пара вървим към пагубната Американска „демокрация” и „пазарна” – бандитска икономика, където Правителството нищо не можело да направи, защото според търсенето и предлагането цените се саморегулирали от самосебе си и пазара. По голяма дивотия от това не съм чувал. Но явно Българинът не е генетично програмиран за такъв тип „модерно” Общество (т.е. чисто животинска общност на безлични биологични единици). Българина в най новата 133г. история винаги е бил беден, защото никога не е спирало неговото ограбване, и това ще бъде така докато не се върнем при старите си корени и вяра. Ако погледнем сайтовете из Нета навсякъде говорят за парно. Термопомпи, пиролизни и пилетни котли, камини и най различни други щуротии. Какво парно бе, като всичко е водно. А пък цените за такива инсталации – мале ле. Те предварително си слагат твоята икономичност в джобовете си. И къде е Киро на кирия. А всички са такива големи компетенции и спецове, че няма накъде – осенени от Божествена промисъл.
Към plaschoka. Както ще видиш от прикачения файл стоманените тръбни радиатори са един от най-скъпите варианти за отопление, а пък от неръждавейка още повече. Конструктивно представляват тръбни отоплителни тела, тип лира. Подходящи са за използване във високотемпературни парни и водни системи. В приложения, в които топлоносителят е вода tmax = 130 °C и pmax = 1,6 MPa. Съответно, за пара - tmax = 160°C и pmax = 0,5 MPa.Сериозен недостатък на този тип отоплителни тела е чувствителността им към качеството на топлоносителя. При работа с пара налягането пада pmax = 0,5 MPa. Налягането пада заради слабостта на конструкцията - чупки и заварки. Затова няма бягане от правата тръба, която съм описал за да постигнем по малкия обем на инсталацията за парата-което го постигаме със 6Атм. налягане. В предни постове пак съм описал как в студентските години чаша вода/200мл./ с две лъжички как завираше за 30-на секунди. Ако имаш финансова възможност направи външен парен нагревател, като анодния, но без тия чешмеджийски изпълнения, а от неръждавейка. По същия начин го вържи към радиатора. Алуминия абсолютно не е подходящ, но ще се видят резултатите и ползата дали има смисъл да се харчат други пари за качествено изпълнение. Външния парен нагревател няма да е по скъп от 30-на лева. Пък после може да се пригоди или преправи за друго изпълнение. Ще кача и снимка как горе долу би изглеждал.
v.donchev:
Колега Dan, как парата във неръждаемата тръба ще загрее водата в радиатора съдейки по чертежчето? Не съм наясно затова питам.
Днес зделахме нагревателче Ф16х200мм (304) тръба със Ф4х120мм шпилка. Сипах му 60мл. вода вътре в тръбата ( не е дупчена) и кипна за 4 секунди. Демек реботи системата.
Dan Milan:
Колкото по малко вода загряваме става по ефективно отоплението. В радиатора има съвсем малко вода, колкото да обере неравностите на дъното, а в нагревателя да може да прелива само малко вода 50-70мл. Системата работи на пара, включително и радиатора. В по горните обяснени съм написал, че за радиатор от 6 литра, необходимата вода за работа на системата във вид на пара е само 6.71 мл., с навързани защитни системи разбира се. Тия 6.71 мл. сигурно ще се изпарят за няколко секунди.
plaschoka:
Ще се опитам да кача една стара снимка на парното ми(водното) в оранжериите ми.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия