Автор Тема: Testatika - принцип на работа и основни схеми  (Прочетена 342698 пъти)

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #30 -: Октомври 22, 2010, 08:18:12 pm »
Вече съм любител на резонанса и темата е получаване на стояща вълна в забавящи (закъснителни) систими във вид на пръстен. При тази конфигорация забавящата система се превръща във вибратор, резонатор на определена дискретна честота, имаме  особен резонанс на стоящи вълни.
 Магнитното поле в диелектрик силно затихва, но електрично преминава. Диелектрик разглеждам въздух но в общ случей се разбира вакум. В диелектрик нямаме електронен ток, поради липсва на свободни заряди-електрони, но имаме ток на разместването (отместването). Този ток се получава само при разместване (отместване) на диполите в диелектрика. При Тестатика се предиздиква стояща вълна в диелектрика въздух. Напомням на читателите при диелектрици говорим за обемна плътност на заряда, а при проводници за повъхносна плятност на заряда-електрическа индукция.
За да се предизвика стояща вълна в затворена закъснителна линия броят на резонаторите трябва да е четно число. При Тестатика е 4 като прорезите са квадрат (правоъгълник). При стоящи вълни имаме връхи дол на тока и напрежението. Това свойство е от значение за консуматора в зависиност от инпеданса и може да се направи капацитивен трансформатор- виж материалите в началото.
Тестатика работи на хоризонтални стоящи вълни квадратна решетка и вертикална стояща вълна от четвърт вълнов резонатор. Стоящите вълни сгъстяват и рареждат електричните силови линии и някак се получава вечното движение. Теорията съм я взел от магнетронните генератори. При 4 резонатора се получават две спици от електрони, при 6 резонатора 3 спици, при 8 резонатора имаме 4 спици. Правя заключението, че имаме обратимост на явлението при циклична (кръгова) стояща вълна предизвиква генерирането.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #31 -: Ноември 06, 2010, 10:26:06 pm »
Нещата изглеждат отчайващи от практична гледна точка в смисъл комплектована лаборатория. Значи със закъснителни линий може да се генерират мощни стаполовидни (с друга форма) инпулси. Електростатичната част е до някъде ясна. Имам схема на училищна машина и съм видял действащ модел. Има тънкости, четки са медни едни се трият други са с въздушна междина, алуминиево Фолио. Най-трудно е правоъгълните прорези,стоящите вълни, резонансите и трансформаторите. От една схема и снимка не е ясно. Освен проекта да стартира с готова електростатична машина но тя е демострационна няма лагери и работи кратко.

Може би искаше да кажеш "линии" и "импулси"?
altium
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 12:22:43 am от altium »

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Thoughts become things!
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #32 -: Декември 30, 2010, 03:06:42 pm »
Попаднах на интересен линк:

http://www.only1egg-productions.org/AltSci/ElectrostaticMotors/capacitor_motors.htm - Capacitor motors

... хвърлете по едно око и на PDF-ите в началото на страницата  ;)
« Последна редакция: Декември 30, 2010, 10:29:24 pm от altium »

velstar

 • Гост
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #33 -: Януари 31, 2011, 10:46:43 am »
От два месеца работя по тестатика. Статичната машина е в процес на завършване и съживяване. Надявам се скоро да имам успешно генериране на статичен заряд. Когато я довърша, ще направя снимки и ще напиша подробно как се изработва. Поздрави  :)

velstar

 • Гост
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #34 -: Май 01, 2011, 06:03:06 pm »
От известно време се занимавам с тестатика. За сега съм в процес на изработка на статичната машина. Мнозина смятат, че тя може да се замени с обикновен високоволтов инвертор, изграден с ТХО от телевизор или  високоволтова бобина от кола. Аз мисля че статичната машина е основния блок на тестатиката и тя не може да бъде заменена, поради няколко важни особености. До този момент, нямам напредък, поради възникнал проблем с деформаране на единият диск. Опитвах се, да го изправя с нагряване но постигнах изкривяване в другата посока. Дисковете са от плексиглас, със дебелина 4mm и диаметър 400mm. Върху тях  съм залепил с помощта на поялник,  електроди от перфорирана ламарина. На снимката се виждат и двата трансформатора, с вградени в корпуса подковообразни магнити, с намотки и кондензаторни плочи, между полюсите. За сега, тестатик машината съм я оставил на страна, понеже работя върху нов вид енергиен генератор, моя лична разработка. Надявам се, като имам повече време да довърша статичната машина.  :)

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #35 -: Юни 26, 2011, 07:32:10 am »
Принципа на електростатичния генератор е даден в §30 стр.61 в прикачения файл. Тук има и тънкости. При електростатичният генератор тип" Уимшърст" имаме движение в противоположни посоки. Това довежда до възел на магнитното поле (тока) и връх в електричното поле (напрежение) в стоящата електромагнитна вълна.
Друга особеност е възникване на затихваща СВЧ електромагнитна вълна в квадратите. Това лесно се обеснява примерно с цигулка, движението на лъка предизвиква отклонение и възникване на собствена стояща вълна във струната това води до възпроизвеждане на звук (тон).
Схемата на преобразуване е доста загадъчна но ако се ползва преобразуване с кондензатор то нещата силно се упростяват. Капацитет на сферичен проводник (елементарен вибратор) се дава със следната формула С=4пи.е0.е.R;  където R-радиус на сферата. Ако радиуса е в метри то капацитета е в пикофаради. Следва 1пФ=0,9см (сантиметри). В системата СГС капацитет и индуктивност се мерят в сантиметри. В системата СИ капацитет във Фарад, индуктивност в Хенри.
Мощност на променлив ток се дава с извесната формула Р=Ie.Ue.cosф. Ако косинус ф е нула то имаме извесната реактивна мощност(стояща вълна). Да направим някой сметки. Имаме метално топче (сфера) с радиус 10 см или диаметър 20 см то капацитета е 11,1пф. Ако имаме честота 1мХц то ъглована честота е 6,28мХц. Да сметнеме реактивното съпротивление по-познатата формула R=1/w.C ;  където  w-ъглова честота. R-приблизително =140 ком. Ако имаме лампа със съпротивление 140 ома и да кажем имаме 140 кВ то 1А=140кВ/140ком то получаваме 1А ток. Тъй като капацитета е определящ то мощността напрактика е реактивна.
В тестатика се ползват и индуктивности и изглежда се ползва напрежителен резонанс. При резонас косинус Ф =1, имаме активна мощност. От така изложените факти сериозен проблен е обратната връзка по ток така че да имаме усилване на напрежението.  Енергия на кондензатор се дава с познатата формула W=0,5.C.U^2. Качването на напрежението с 2 пъти качва енергията на кондензатора 4 пъти.
Тестакика ползва многосложна електрическа схема (не ми е ясна), ползва се кристали (полупроводници), индуктивности (магнити), капацитети  (собствени и взаимни), резонанси и въртящи се механични генератори. Това да ли е надежно? Явно е надежно но ми се привижда сложно и скъпо.
Високо напрежение най-лесно са получава с теслов трансформатор, преобразуване с кондензатор остава същото, към това съм се насочил. 
П.П. Друг начин за преобразуване е да се ползват кристали (полупроводници). Да вземем теслов трансформатор и да възбудим светлина в кълбо от хелий. С кондензатор трика неможе да стане, защото електроните са инертни и светлината ще се отрази-ултрависока честота. На помощ идват кристалите по-точно фотоволтиците с вътрешен фотоефект. Полученият ток се връща и напрежението се увеличава, генератора се самовъзбужда. От изложеното следва, че оптимална честота за преобразуване с кондензатор е 80-120кХц. Това незначи, че неможе да се ползва и индукционна бобина за кола и да се работи примерно с 10кХц. Установкана може да работи и на 1мХц. Какви са предимствата и недостатъците?
Сповишаване на честотата се намаля отразяващата способност на ефира, това води да понижено напрежение на стоящата електромагнитна вълна. С понижаване на честотата се увеличава капацитивното съпротивление, това води до големи габарити на сферите (топчетата). Всичко е въпрос на баланс и разчети.
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 08:01:31 pm от mi68 »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #36 -: Юни 27, 2011, 09:21:29 am »
Колеги,
имайте предвид, че прякото сравнение на генератора на Уимшърст със Тестатика не е коректно. Въпреки приликата, те са коренно различни устройства. Дисковете на Тест. са прости прекъсвачи на полето и се движат бавно, с около един оборот в секунда, което е несъпоставимо със високата скорост на генераторните /разделящи ел. ст. заряди/. Имам Уимшърст машина и съм правил многократни тестове с нея, така че знам какво казвам. Когато си отговорите вярно на въпроса защо първите маломощни Тестатики са били ориентирани винаги с оста на въртене изток-запад, а освен това разгледате магнитите не като индуктивности и кристалите не като полупроводници, ще сте доста по-близо до истината. Според мен има обаче по-ясни СЕ генератори и занимавката с тая комплицирана машина не си заслужава - Пол Бауман е бил часовникар и му е идвало отвътре да си човърка механики, но не всеки има такива нерви  :) Плюс това е слабичка като изходен ток 
Поздрави
   
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 09:24:31 am от caduceus »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #37 -: Юни 27, 2011, 08:14:59 pm »
Напълно съм съгласен, но количествените натрупвания водят до качество. Проведох експеримент със симетричен, несиметричен елементарен вибратор (топче), светодиоди, високо напрежение с висока честота. Резултатите са положителни и затова твърдя, че приемната част може да се направи силно упростена като се ползват полупроводници. Липсва механиката и резононса в приемника, напрактика елементарен (прост) високоефективен апериодичен приемник.
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 08:34:20 pm от mi68 »

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 674
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #38 -: Октомври 30, 2011, 03:45:21 pm »
Здравейте! Някой може ли да даде обяснение или предположение, каква роля изпълняват постоянните магнити на които има навити бобини и между полюсите им е поставен кондензатор от плексиглас и медно фолио в тестатика. Попаднах на едни снимки на тестатика на, които се вижда, че там има и разрядник.  Втория ми въпрос е дали има взимодействие между разрядника и постоянните магнити и, ако има, какво е вашето обяснение или предположение. Прилагам снимките. Благодаря предварително.

Неактивен coke2k

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 583
 • Пол: Мъж
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #39 -: Октомври 30, 2011, 06:20:55 pm »
Здрасти ,
за магнитите няма никаква представа за какво може да са , но другите снимки съвсем точно приличат на тръбата на Едвин Грей, само са по малки.  http://peswiki.com/index.php/Directory:EV_Gray
Ти от къде набара тези снимки?
« Последна редакция: Октомври 30, 2011, 06:26:23 pm от coke2k »

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 674
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #40 -: Октомври 31, 2011, 02:49:29 am »
соке2к, намерих снимките някъде в нета, но вече не помня, къде. Имам ги от няколко месеца, но не знам точно от къде ги дръпнах, защото в главата ми вече е такава каша...
  Предполагам, че има някакви сходства между Капанадзе и Тестатика, първо източници на високо напрежение, да различни, но на високо напрежение, второ разрядници....

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #41 -: Октомври 31, 2011, 09:05:25 am »
mito_kupona, трябва да се има в пред вид, че Testatica е изработена от човек, който няма понятие какво прави и даже сега не знае.. (информацията е получена "отгоре" по време на медитция). Стефан Маринов е пробвал да говори с "изобретателя", но разбирайки, че си губи времето е "вдигнал ръце". Някъде в книгите на Стефан Маринов се споменава, че когато е задал въпрос на Бауман за B-H, характеристиките на същите тези магнити, за които говорим, е получил отговор( по памет.. За какви сутиени става въпрос? ) и после пояснява, че BH  е сленг за сутиен в германо говорещите страни.
Така, че наличието на магнитите и намотките по принцип не може да е явява реална информация за принципа на действие на машината. Може би магнитите и тези намотки не вършат нищо, кой знае... По същия начин получих съвет от "компетентни" хора, че ако искам да имам плодотворна медитация, трябва да съм облечен в бяло!!! След това ми беше обяснено, че това е цветът на "чистотата". Въобще " молчать и не разсуждать".Така, че не се връзвай чак толкова от тия магнити... Успехи

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #42 -: Октомври 31, 2011, 06:41:23 pm »
Цитат от "Изгубените открития" на Джери Василатос:
"Английският преводач на Райхенбах, д-р Ашбърнър, изработил няколко забележителни детектори на кристална од с помощта на осем или повече големи планински кварцови кристали, обвити в големи медни намотки, изолирани с коприна. Устройството, поставено в платинено „хранилище", произвежда огромен заряд од с изумителна мощност."
1. Меден проводник провежда од /оргона/
2. При магнитните полюси подобно на краищата на кристалите има концентрация на позитивен и негативен оргон.
3. Статичните оргонни полюси се ползват за начално зареждане на системи за усилване и допълнителна концентрация на оргон, с цел директно използване или преобразуване в по-ниска степен на енергията - електростатични заряди, магнитни полета и т.н.
4. Разрядникът предизвиква освен пулсация на електрическия ток и такава на оргонния - това дава възможност той да се усили и модифицира чрез определен вид бобини или да се включи в оргонни резонансни трептящи кръгове. Оттам идва и допълнителното натрупване на електростатични заряди, които са всъщност трансформиран оргон, надхвърлил капацитета на системата.
Изясни ли се?
ПП
Като не разбирате нещо, не изкарвайте Бауман прост и неук. Доста от тези устройства са правени от хора със пряк усет за енергийния поток /оргона/ и нямат логично обяснение за външната публика. Померльо, Бауман, Стъбълфийлд и т.н. не се побират в рамките на т.нар.научно познание, но това не значи, че не са наясно какво правят - другите не са! 
Поздрави 
« Последна редакция: Октомври 31, 2011, 09:40:13 pm от caduceus »

врановски

 • Гост
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #43 -: Февруари 16, 2012, 07:37:53 pm »
Уважаеми Кадуцеус,
изчетох с интерес темата и искам да предложа на обсъждане идеята, че тестатика може да е гравитационно- електростатичен генератор. Знаем способността на масите да левитират под действието на електростатика и това, че електрона има маса.
От друга страна цикълът на Карно е широко използван метод за добиване на енергия от околната среда. Теоретичното обяснение на този цикъл е заложено в Законите на термодинамиката. Защо обаче не можем все още да получаваме от околната среда и други видове енергия освен топлинната. Дали само топлината се подчинява на тези закони или са валидни и за другите видове енергия?

Задавайки си този въпрос нека анализираме самия термодинамичен процес.
На първо място за да се появят термодинамични ефекти е необходимо да настъпи промяна на обема на газ или неговото сгъстяване /разреждане/.
От това произтичат възможността да се променя температурата, да се извърши някаква работа, или да се промени агрегатното състояние, съгласно законите на термодинамиката. Какво се крие зад това сгъстяване или разреждане. 

Ако го разгледаме от гравитационна гледна точка, ще забележим че всички тела, които имат маса се намират в динамично гравитационно равновесие с околната среда. Това важи както за планетите така и за най - малките частици включително и тези с дуалистично поведение. При нарушаване на установеното гравитационно равновесие като сгъстяване или разреждане на гравитационните маси възникват промени на равновесието, като сближаваните маси се ускоряват, а отдалечаваните се забавят.
При реалните газове възниква  промяна на ентропията на веществото при промяна на налягането в разглежданата система. В следствие на ускореното движение се получават свободни радикали от частиците на газа и се отделя топлина.
При отворена система е налице и дифузия на топлина спрямо околната среда. Последното свойство дава възможност, чрез термопомпени устройства работещи на обратния цикъл на Карно и топлообменници да се черпи свободна енергия. Това са познатите ни хладилници, термопомпи с посредник вода и климатици с посредник въздух.

Ако си представим, че вместо атомарен газ, използваме електронен газ, то би трябвало да наблюдаваме поведение на идеален газ, тоест без температурни загуби. При сгъстяването му трябва да се получи повишаване на напрегнатостта на електрическото поле, а при разреждане напрежението да спада, съгласно цикъла на Карно. Ние познаваме поведението на кондензаторите при зареждане и разреждане и при това не се наблюдава голяма дифузия на топлина.
При повишаване на енергията на електрона, той увеличава ъгловата си скорост, както и орбиталната скорост, като при това увеличава и гравитационната си маса. Промяната на орбитата около ядрото компенсира новата гравитационна енергия и не се отделя топлина, защото няма удари между частиците както в реалния газ. Електрическият потенциал при това нараства еластично много близо до характеристиките на идеален газ. 
Както в класическите термодинамични устройства като термопомпите, така и тук, за да има взаимодействие с околната среда системата трябва да бъде отворена.От сходството между поведението на двата газа можем да очакваме, че :
- При двата газа намаляването на обема /сгъстяването/води до увеличаване на налягането, респективно на напрежението, а при разреждане обратното отношение.
- При атомарен газ повишаването на налягането води до сгъстяване на частиците на газа и увеличаване на ентропията, а при електронния газ електростатичното напрежение предизвиква сгъстяване на електроните в обема на кондензатора и увеличаване на ъгловата и орбитална скорост на електроните.
- При атомарният газ се дифузира топлина към околната среда чрез топлообмен.

Дали и Какво се дифузира при електронния газ, при висока скорост на възбуждане, ако не се отделя топлина?

Разликата между атомарния и електронния газ е само в скоростта на движение на частиците. Атомите и молекулите в газовете не могат да се движат с големи скорости поради голямата си маса и ударите помежду си, докато електроните могат лесно да се ускоряват до скорости близки до тази на светлината.
Както знаем от Общата теория на относителността, при скорости близки до светлинната се променя фактора време.
Следователно при електронният газ цикъла на Карно ще се изпълнява, като вместо топлина, ще се дифузира време към околната среда, при достигане на определени скорости близки до тази на светлината. Такива скорости могат да се достигнат при бързо нарастване на напрежението до високи стойности.
Като доказателство за тази хипотеза може да се посочат опитите на Томас Таунсенд Браун с бързо зареждане на кондензатор с високо напрежение, при което се получава изкривяване на пространството и времеви лаг. Браун наблюдава левитация на целия кондензатор в продължение на няколко минути след бързото му зареждане, което потвърждава гравитационния характер на взаимодействието при сгъстяване на електронен газ.
Следователно при подходяща конструкция на уред, осигуряваща сгъстяване на електронния газ и ротация на този газ за създаване на собствено гравитационно поле на този уред, както и отвореност на системата към околната среда, такъв уред би могъл да се свърже с въздуха в хронообменен процес. При този процес ускоряването на едната материя в локалното си време ще осигурява забавяне на друга материя в оравновесяващото време, като при това общото време няма да се променя. Гравитационната енергия, която ще се черпи от материята ще се възстановява от енергията на Слънцето, също както се възстановява енергията необходима за движението на планетите в Слънчевата система. Тоест такава конструкция ще бъде възстановим естествен и неизчерпаем източник на енергия в рамките на живота на нашата Звезда.  Ще бъде източник на енергия с неутрално влияние върху природата и ще разреши плавен преход към намаляване на въглеродното и озоново замърсяване на атмосферата при нарастващо потребление на енергия.
 
Хронопомпата трябва да работи аналогично на термопомпите, но с възможност за самозахранване поради прякото превръщане между гравитационното и електрическото полета. Поради по голямата близост до поведението на идалния газ, хронопомпата ще има по-висок КПД от този на термопомпата работеща с реален атомарен газ.

В заключение моля да обсъдим и тази страна на тестатика

С уважение

врановски

 • Гост
Re: Testatika - принцип на работа и основни схеми
« Отговор #44 -: Февруари 16, 2012, 09:50:54 pm »
като допълнение в този ред на мисли от предния ми пост, искам да приветствам Mi68. Аз също съм убеден, че буталото на една хронопомпа трябва да бъде стояща вълна.