Автор Тема: Електроника за управление на електролизата  (Прочетена 119723 пъти)

rosenmvr

  • Гост
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #60 -: Октомври 10, 2011, 03:52:11 pm »
Колеги в предишното си съобщение отправих призив дали някои би ми помогнал с направата на електроника за управление на електролизата , но не получих еднозначен отговор. Ако някои има желание ще бъда благодарен.

vitan

  • Гост
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #61 -: Октомври 10, 2011, 04:04:09 pm »
Понеже колата е твоя, трябва да подсигуриш управляващ сигнал. И да дадеш характеристиките му:.... диаграма обороти/напрежение на сигнала. :)

ataman1970

  • Гост
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #62 -: Януари 05, 2012, 04:32:39 pm »
Здравейте, надявам се че пиша във правилната тема, ако не се извинявам предварително.
Имам Няколко въпроса, ще съм благодарен ако някой ми отговори достатъчно обоснователно и изчерпателно. Нека да предложа първо въведението.
Да предположим,че имаме клетка захранвана с 12В DC. Ако вържем директно клектата и захранването ще имаме електролиза, но ще има и громен излишък на енергия под формата на топлина, това зависи преди всичко от съпротивлението на клетката. Което значи, че процесът ще продължи до изчерпването на зараяда в батерията, независимо от загубите (те винаги фигурират). Общата израсходвана енергия я изчисляваме чрез позната формула P= E.I (волт по ток), големината на тока е краен продукт на съпротивлението, и като заместим I със E/R (волт върху съпротивление) получаваме P= E.E/R= E2/R. Това е линейно представяне на мощостта. В реалността (Е) се експонира във времето и е намаляваща функция. Но нека разглеждаме идеалният вариант.
Това до дук важи ако не греша разбира се.
Нека захранваме същата клетка със същото захранване, но този път то (захранването) е пулсиращо с правоъгълни импулси, както е предложено във всички познати документи (D14, D9, Бойс и т.н.). Честотата в момента не е от голямо значеи понеже е някаква фиксирана стойност. Значи, при всеки пулс, когато веригата се затваря и захранващото напежение минава през клетката то ще има Мощност която можем да изчислим с формулите от закона на Ом. Пак припомням- Дължината на импулса не ни интересува за момента. Нека го разгледаме в пример.
Имаме клетка която има общо съпротивление, да речем 2 Ома. Захранваме клетката с 12В DC.
Големината на токът през клетката ще е I= E/R= 12/2= 6А в началото и тази стойност ще намалява с течение на времето, докато се разреди акумулатора. Израсходвана мощост ще е P= E.I= 12*6= 24W (включително и загубите), която мощност също не намалява с течение на времето.
НЕКА, сега същото захранване да е пулсиращо (правоъгълна вълна), да речем 1 път в секунда (1 Хз). При тази честота, дължината на импусла ще е 0.5секунди ON и 0.5секунди OFF. Използвайки същите стойности 2 Ома и 12В получаваме, същите резултати- 6А и 24W, но този път това са стойностите за всеки ON-пулс, т.е. всеки 0.5секунди.
Ако можем да компенсираме тези загуби и в двата случая ще имаме постоянна мощност мощост 24W.
Въпросите ми следните- къде тогава е ползата от Пулсиращото захранване? Правилни ли са тези расъждения или не? И ако не Защо?
Благодаря предварително за отговора.

Неактивен amdatlon

  • Beginner
  • *
  • Публикации: 66
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #63 -: Януари 05, 2012, 08:32:19 pm »
Без да разбирам много, само бих добавил, че тези 24W ще се консумират в 50% от времето, тъй като само тогава е в ON режим.
Т.е. ти не включваш величината "време".
Израсходваната енергия се определя за интервал от време.
Тези 24W са моментната стойност през товара, и за да видиш колко енергия ще разходва засичаш за определено време ( примерно за час).

Мога да ти дам един аналогичен пример ако ми позволиш :)
Имаш бойлер в къщи 3 кW , ако му приложиш импусно включване но с много по малка честота, примерно 1 час работи и 1 час не работи.

И така дали бойлера ще израсходва еднакви kWh ( по електромера), ако работи постоянно включен и   ако отчетеш за едно денонощие ?
« Последна редакция: Януари 05, 2012, 08:34:14 pm от amdatlon »

hristo

  • Гост
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #64 -: Септември 04, 2020, 04:24:31 pm »
Фиг.1. Графика тока на електролизер

Здравейте на Фиг.1 съм качил моята представа за управление на сигнала на електролизера захранването му трябва да пулсира с трионообразен сигнал като се достигне максимално зададения ток да се спре подаването на ШИМ сигнала от електрониката след това да почне пак от минимална шинирина на ШИМ сигнала и да увеличава ширината (напрежението) отново до достигане на максималния ток този принцип използва Bob Boyce и S.A.Mayer в тяхните схеми. Мисля алгоритъма  може да се реализира с Управляем ШИМ сигнал който се ограничава (спира) за кратко при достигане на максимално зададения желан ток като така се постига един по нисък среден ток на консумация с честота 42,8кХц.

hristo

  • Гост
Re: Електроника за управление на електролизата
« Отговор #65 -: Септември 05, 2020, 04:19:28 am »

Нацвъках една схема по точно силовата част а се управлява с Arduino Nano 3.0 стара платка на 5 волта https://store.arduino.cc/arduino-nano
https://content.arduino.cc/assets/NanoV3.3_sch.pdf

Софтуера за управлението прави модулиран ШИМ сигнал с последователно увеличение на продължителността на ШИМ импулса, което води до плавно увеличаване на напрежението на клетката и следи тока от шунта да не превиши зададения 100А примерно когато тока стигне зададената граница се спира ШИМ импулсния модулатор и се изчаква да спадне след известно време отново се стартира ШИМ генератора от минимална продължителност на ШИМ импулса и пак започва плавно да нараства докато достигне зададения максимален ток, който се измерва с шунта.