Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Ендотермичен реактор GEET на Paul Pantone

Принцип на действие на реактора

(1/6) > >>

administrator:
Чертеж на реактора - има го като прикачен файл в края на поста

Принцип на работа:
В отделен съд (изпарител) се наливат до 75% вода (според автора) и 25% конвенционално гориво (бензин, нафта, спирт и др.). Реално е било постигнато съотношение на смесване 50/50.
В този съд се насочват през отвод от изпускателния колектор на двигателя част от изгорелите газове, за да подгреят и чрез бълбукане да изпарят смесицата от вода и гориво. Отделно съда се подгрява външно, например като има контакт с изпускателните тръби на двигателя.

Газовете от изпарителя, минавайки през тясната междина между пръта и вътрешната тръба тръба, се наелектризират, блъскайки се между стените, разреждат се, после пак се наелектризират и т.н. По този начин се поддържа стабилна плазмена (йонизирана) среда в центъра на реактора. Магнитното поле стабилизира и ориентира плазмата. Вакуумът в реактора, който е вследствие на всмукването от двигателя, също е важна част от процеса. Условията в тази среда спомагат за разделяне на водната молекула и конвенционалното гориво на съставни леки газове, които после рекомбинират и дори се синтезират в добре изгарящ газ, подобен на метана.

Процесът е свързан и с поглъщане на топлина, независимо от това, че газовете на входа на реактора и самият реактор се подгряват от изпускателния колектор, затова се нарича ендотермичен. Според автора, в изхода на реактора газовете са с ниска температура, близка до околната.

В ауспуха на двигателя, работещ с GEET, се наблюдават супер малко вредни емисии и твърди частици. Двигателят работи много меко и с по-малко износване, вследствие на правилното и едновременно изгаряне на горивната смес. На видеоклиповете се вижда, че поставена бяла кърпичка върху ауспуха си остава бяла. Измерванията на вредните емисии, показани от автора, са почти нулеви.

Конструкция:
Намагнитеният прът по средата на реактора (фи12mm x 305mm) е от средно твърда стомана и има остатъчна намагнитеност, която се усилва и поддържа автоматично при работа на реактора. В оригиналните планове се казва, че ориентирането му в посока север-юг е достатъчно за намагнитването му. Ние смятаме, че е недостатъчно и трябва да се ползва външно намагнитен прът, затова сме показали и полюсите на намагнитване.
Със светлокафяво е вътрешната тръба (фи12.7mm x 418mm). 
Разстоянието между нея и стоманения прът е важно и е около 1,5mm.
Със светлосиньо е външната тръба на изпускателния колектор на двигателя, през която минават изходящите газове за подгряване на реактора.

Патента на руски:
http://mazeto.net:8080/GEET%20Pantone/RU2168029C2.pdf

Още обяснения за принципа и магнетизма:
http://waterfuel.t35.com/geet_plasma.html

2011-04-06 Анимация на модернизиран GEET с впръскване на вода: http://quanthomme.free.fr/qhsuite/GillierPantoneDe2004a2010/imagereal07/aut28animationschema.gif - качвам анимацията и тук - aut28animationschema.gif

Как работи: Подава се вода в изпарителна тръба (хоризонталната малка тръба).  В нея се получава пара (червени стрелки), която се смесва със свеж въздух (сини стрелки), след което двете постъпват в GEET (вертикалната тръба - зелени срелки). След GEET, реформираната смес постъпва в смукателния колектор на двигателя.

BlackAdder:
Едно не ми е ясно, като средно статистически читател, завършил Механотехникум, защо половината размери са дадени в мм, а други в Цолове.
И най-неясното ми е следното - как, след като стоманения прът, по схемата горе е  с размери 304.8 мм х 1/2 " (половин цол), ще влезе в тръба 430мм Х 1/2 " (половин цол)
най-малкото някакъв допуск трябва да има, за да си паснат двете неща, отделен е въпроса, ако е топло или студено набита сглобката, как ще минават парите, нарисувани на чертежа?

administrator:

--- Цитат на: "BlackAdder" ---Едно не ми е ясно, като средно статистически читател, завършил Механотехникум, защо половината размери са дадени в мм, а други в Цолове.
И най-неясното ми е следното - как, след като стоманения прът, по схема http://www.mazeto.net/pantone_construction_bg_files/original-Pantone-diagram.png
е  с размери 304.8 мм х 1/2 " (половин цол), ще влезе в тръба 430мм Х 1/2 " (половин цол)
най-малкото някакъв допуск трябва да има, за да си паснат двете неща, отделен е въпроса, ако е топло или студено набита сглобката, как ще минават парите, нарисувани на чертежа?
--- Край на цитат ---
Toва е защото всичко се превежда от английски или от френски, съответно английските преводи са в цолове и инчове, френските -- в милиметри. Френските преводи се правят от технически неграмотно лице, но всичко е на доброволни начала.


Честно казано и на мен не ми е ясно това за пръта но го преведох дословно от оригиналния сайт, още когато не знаех нищо за реактора. В действителност сърцевината на реактора (стоманения прът) е с 1.5мм по-малка от вътрешния диаметър на тръбата.
По принцип задължително трябва да се изчетат упътванията на Мишел Давид преди да се започне каквато и да е експериментална дейност.

mamba1987:
Мисля, че тази диаграма е по-точна:

-стоманения прът (305mm x 12 mm) и черната тръба (418mm x 12.7mm)

1 inch = 2.54 centimeters (25.4 mm)
1/2 inch = 1.27 centimeters (12.7 mm)

emm:
Може ли да изложа своите размишления за реактора. При експериментите ми с моя реактор стигах до заключението, че изпарителят трябва да е затворен, така че при  работата на двигателя с клапата на изпускателният колектор, която, отклонявайки  газовете към изпарителя, повишава скороста на  парата през реактора, което довежда до наелектрезирането на частиците.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия