Автор Тема: ГМО в България - дойде ли краят на българското земеделие?  (Прочетена 99670 пъти)

Неактивен zxsec

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 56
За съжаление днес няма да мога да присъствам на протеста, макар че съм от редовните участници, но да споделя какво открих в днешният вестник Монитор:
Цитат
Пълна забрана за мутанти в храната
Депутатите наложиха вето върху отглеждането и вноса на ГМО

Тотално вето върху генетично модифицираните организми, освен за опити в специални лаборатории, наложиха вчера депутатите от парламентарната екокомисия. По думите на зам.-министъра на екологията Евдокия Манева, която присъства на извънредното заседание на комисията, окончателният вариант на текстовете в закона за ГМО гарантира забрана както за отглеждането на мутанти, така и за вноса и разпространението им въобще в търговската мрежа. Няма да се допуска никакво ГМО на територията на страната, увери Манева. По думите й, който си позволи да наруши ветото, ще бъде санкциониран солено, като предвидените в закона глоби достигат до 1 млн. лв. ...

Източника: http://www.monitor.bg/article?id=236218

Лек лъх на надежда на фронта на ГМО, дано тези промени в закона бъдат направени и по-важното контролирани и спазвани ...

vitan

 • Гост
Вижте тук: http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=12514.msg201053#msg201053

Поста на ellimar в червено… (Отговор #138) Големите червени букви са линкове със стряскаща информация за ГМО и политици и/или екзекутори.


Втори ОБЩОНАЦИОНАЛЕН  протест против промените в Закона за ГМО!

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГА НА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ ГМО:

УТРЕ, 17 МАРТ


София – от 08.30ч. до 14 ч.  в градинката между Народното събрание и Университета

Варна - от 16.30ч.  до 18.00ч. пл. "Независимост" - до шадраваните

Пловдив - от 12ч. до 13.30ч. до фонтана пред Общината

Плевен от 11ч. до 12ч. пред театъра, носете си плакати , грамадни плодове и спринцовки с някаква цветна течност

Велико Търново - от 12ч  до 13.30ч.. пред община Велико Търново

Русе - от 17ч.- Шествие тръгващо от "Вазата" в Парка на Младежта, по ул.Александровска  до площада пред съда, в последствие предвижване до площада пред Общината.

Кюстендил- от 12 ч.  при 'Арката'

Рудозем - 17ч. на площада пред читалище “Христо Ботев”


Важно указание за протестите в сряда!
 
Моля, информирайте организаторите в другите градове, ако не пишат тук.

ОРГАНИЗИРАЙТЕ ВАШИ ХОРА С ВИДЕОКАМЕРА И ФОТОАПАРАТИ И СНИМАЙТЕ ИЗЯВИТЕ ПОДРОБНО! КЛИПЧЕТА МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ И С НАЙ- ОБИКНОВЕН ФОТОАПАРАТ!
НЕКА НЕ ЧАКАМЕ НА "ТРОХИТЕ" ОТ МЕДИИТЕ.
ИНАЧЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!


ПЕТИЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕТИЦИЯ

РЕПОРТАЖЪТ НА "НОВА"

ДАВИД СРЕЩУ МОНСАНТО- филм със субтитри на бълг. език
субтитри

„Тайното“ писмо от  ЕК, което управляващите криха от българските граждани, давайки многократно лъжлива информация за съдържанието му.

КОЙ СТОИ ЗАД ГМОфикацията?


МОНСАНТО знаят за промените в закона още преди да бъде публикуван (видео)!

Кръгът КАПИТАЛ за новата "аграрна" революция

Учените искат да ГМОфицират България!
« Последна редакция: Април 01, 2011, 11:27:14 pm от altium »

Неактивен zxsec

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 56
ммм, ходя при всяка възможност на протестите против ГМО (утре пак ще съм там макар и не целият ден), но почва да ме глождят напоследък мисли, че дори да се приемат исканията и залегнат в някакъв нормативен документ - файда няма да има ... Ето моите мисли/наблюдения:

1. организаторите на протеста - всеки дърпа за него си ... едни за пчелите си, други за натурата и 30 км. трети за розите, гроздето и т.н. - не разбирам ... или те не разбират - въпроса е глобален и отговорът му е  (поне за мен) тотална забрана ! ...

2. от искания за забрана ... никой не мисли за контрола (който у нас традиционно - липсва), тази година ще правели 600 проби(излезе в пресата) проби за ГМО. При това не върху произведената и внесената селскостопанска продукция, а върху какво не е ясно. Отделно една проба струвала на лабораторията 130 лв. (явно скъпи - затова малко) ..., но канадски, немски и японски фирми предлагат тест-китове за трансферирани ГМО протеини на цена 120-160 евро за 12 броя - това цена на дребно ...

3. освен това - никой заловен(ако заловят де) производител, вносител, преработвател на продукти съдържащи ГМО (евентуално, ако приемат забраните) - няма да бъде санкционира според действащите закони ...

Това са все пак мои мисли ... породени от това, че живея в България ...

ppankov

 • Гост
Досега не се бях замислял за ГМО в плодовете и зеленчуците, но наскоро
на пазара в София, портокали обикновени 2,20лв различни по размер, с различна кора и цвят, някъде от топлите страни, други портокали на цена 1,50лв ярко-наситено оранжеви всичките еднакви "без семки, супер сладки"...

Заговарям трърговеца : - Чшш нашия , кви са тия еднакви портокали па и по евтини...нещо съмнително еднакви ми изглеждат, а и по евтини от другите ?! Нещо ГМО, а?
Търговеца: - Брато, ти кво си мислиш? Знаеш ли откога лапаме ГМО-та? Сега с приемането на този закон, стана ясно за кво става въпрос... Забелязал ли си по хранителните хипермаркети, колко съмнително големи са ябълките, особено тези белите а си държат цена?!

Тихомълком се измъкнах от пазара, без желание да си купувам каквото и да е...
Ами, ако е прав човека?
Направо не знам какво да си мисля вече...

П.С.
Да ме извинявате за жаргонната пряка реч.

giunal

 • Гост
Хора нека не разводняваме нещата, всички имаме една обща цел. Целта е да не позволим на законо-преписвачите да ни ГЕННОМОДЕФИЦИРАТ нас и нашите деца. А дори и да променят закона то ние трябва да продължим да отстояваме съществуването си защото е ясно едно - срещу себе си имаме изключително добре мотивирани фирми(водени от алчни,безскруполни и ненаситни за пари и власт хора(според мен неслучайно подбрани за тези позиции)) чиято единственна задача е да наложат ГМО продуктите на пазара и след това да ни доят всяка година(както това правят със земеделците в Индия, Латинска Америка и други места до който са се докопали). Така че, нека не правим мисловни мастурбации а, да ДЕЙСТВАМЕ НЕПРЕКЛОННО защото, става въпрос за нашият живот и живота на нашите деца.

Неактивен zxsec

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 56
... новини от парламента, с гласовете на ГЕРБ и Атака, в дневният ред на Народно събрание влезе точката за гласуване на закона за ГМО, против гласуването на 2-ро четене са гласували депутатите на БСП и ДПС ...

Снимките от началото на протеста съм качил тук:
http://www.bs.20x.cc/images/anti-gmo-sofia-bg-17032010/]http://www.bs.20x.cc/images/anti-gmo-sofia-bg-17032010/]http://www.bs.20x.cc/images/anti-gmo-sofia-bg-17032010/

Песента, която ще стане химн на протестите против ГМО в България:
http://www.youtube.com/watch?v=ZLT2_xIWY24
« Последна редакция: Март 17, 2010, 07:58:16 pm от zxsec »

Неактивен zxsec

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 56
Депутатите сложиха "ГМО-шрифт" върху храните ...

Цитат
Съдържанието на ГМО в храните ще бъде обозначавано с двойно по-голям шрифт, решиха днес депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за генетично модифицираните организми.
Производителите на такива храни ще бъдат задължавани да слагат предупредителния надпис, в противен случай се предвиждат солени глоби. Народните представители ще продължат разглеждането на второ четене на промените в закона утре.

Докато протичаше гласуването и обсъждането на промените, в София се проведе поредният протест срещу промяната в законодателството. От СДС призоваха мнозинството да се вслуша в общественото мнение по темата ГМО. Едновременно с това проучване на НЦИОМ показа, че няма друг въпрос с такова единодушие сред българското общество като неодобрението на навлизането на ГМО - 97% са категорично против.
http://frognews.bg/news_21298/Deputatite_slojiha__GMO-shrift__varhu_hranite/

За мен това е явно несъобразяване с желанието на българският народ, който явно иска тотална забрана на ГМО храни и производство на ГМО продукти в България ...

vitan

 • Гост
Ами да припомним на политиците пак това понятие: http://www.enichari.hit.bg/ibrik.html

В ролята на султана: Монсанто & сие.

vitan

 • Гост
И.В. Ермакова семинар за ГМО – Оръжие за масово поразяване

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=1951252
Описание: Доктора на биологическите науки Ермакова И.В. разказва за щателно скриваните факти за ГМО в Русия и по света. Полезно е да знаете за вероятната причина за много ракови заболявания и безплодие.

Не пропускайте този велик филм! Може да спаси вас донякъде от много неща. Но ако в китай има много китайци да се кътерят по дърветата и да опрашват на ръка, тук кой?!? Опасно е дори да се живее до ГМО полета.

Разтения пръскани с раундъп стават биологическо оръжие!!! Микро дози от него веднага убиват ембриона! Раундъп бие и по стволовите клетки, отговорни за самовъзтановяването на човека! A ако те се унижтожат идва преждевременното стареене!! Тази жена е от единиците учени, работещи по вредата от ГМО. Такива като нея са се броели преди на пръсти.

Монсанто разливат Раудъп нарочно да глобяват жестоко фермерите и да всяват страх чрез съда.
Или да ядете ориз с човешки гени? Как ви звучи? ..... абе гледайте, не мога да разкажа всичко.
Моля вижте и споделяйте по форумите.

Филма е шокиращ. Малки животинки, хранени с ГМО биват отхвърлени от майките си, за да умрат отделно. Такива малки са по-дребни на ръст, по-уродливи и ….. по-студени (като температура)!!! А на такива животни, ако дадат потомство като по-възрастни липсва майчин инстинкт. И са по-агресивни!! Въобще всичко, което е попило раудъп става агресивно…. А агресията води и до автоагресия (самоубийствата в Индия). Разрушават се и вътрешните органи на животните..

Женските хормони (естроген) в/от ГМО соя идват до 100 пъти в повече. Някой да спомена за увеличението на гейовете и разюзданите девойки? А ако се хранят мъжките и женските с ГМО соя, няма и 1 поколение.

ГМО влияе и глобално на климата, защото води до безплодие на живите организми…. Разрушава се БИОСФЕРАТА. Изчезват микроорганизмите в почвата… Тя ДЕГРАДИРА в ПУСТИНЯ. Трансгенните организми, живеещи 1-2-3 поколения произвеждат токсични продукти….

Някой е казал, че след 4 години, след като изчезне и последната пчела, ще изчезне и човечеството.

А във Франция само няколко умни човека правят така, че властта да забрани тотално ГМО – гледайте филма.

Качвам торента:
« Последна редакция: Март 17, 2010, 11:12:25 pm от vitan »

Неактивен eclipse

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 25
Една статийка от Dnevnik.BG

Мутант в супата?
От Дорейд ал Хафид
 
Дорейд Ал Хафид е създател на "Дар за горене" ООД - фирмата, развила занаята на ръчно правените свещи в България и организатор на редица изложби за етно изкуство в София. Активен участник в екологични и граждански прояви и инициатор на проекта "Радио землянка". В момента следва журналистика в Софийския университет.


Представете си следната ситуация...

Септември 2020 г., софийски ресторант
– Добър ден.
– Добър ден, заповядайте!
– Едно меню, ако обичате!
– Разбира се.
След 5 минути:
– Избрахте ли си?
– Да, ако обичате, едни пържени картофки "BASF" с кетчуп "Кремиковци", ребърца "Michelin" по марокански и салата "adidas".
– За пиене?
– Един газиран "Shell" моля!
– Хляб желаете ли?
– Какъв имате?
– "Mason’s", "AlArabia", "Рос нефт" и "Bayer".
– Ох, знам ли вече, какъвто ми препоръчате, само да не е на "General Motors" че не мога да заспя от него.
– Не се безпокойте, вчера го спряха… Житото им "GM-multy active" било с ген на бухал, за да расте и нощем, но се оказало, че води до трайно безсъние. Ще ви препоръчам пълнозърнест на "Mason’s" - миналия месец спечели награда за най-малко странични ефекти.
– Добре, две препечени.
– За дамата?
- .....
– Здравкеее, опомни се! Тебе питат, в ресторанта сме, ще можеш ли да хапнеш нещо?
– Ааа… Аха… Не… Не ми п о н а с я вече.
– Имаме био меню, ако…
– Не, не можем да си го позволим, но ще ви помоля, понеже дамата май вече е само на системи, ако имате малко планктон?!
– …Ааа… нали знаете трябва да сме дискретни!
– Разбира се, разчитайте.
– Тук не сервираме, но ще ви завия за вкъщи.
– Много ви благодаря.
След 25 минути:
– Хареса ли ви господине?
– Ъъъ… Както обикновено :/
– Десерт ще желаете ли?
– Нещо по-така?!
– О, да, парфе "Suzuki" с гени на делфини и от последните диви пеперуди – силно еуфорично.

Ако този въображаем диалог ви се струва плод на параноична фантазия, ето ви малко reality check за отрезвяване:

ЩО Е ТО?

- Генно модифициран организъм е такъв, на които му е добавен ген от друг организъм. Идеята е един "полезен" ген, да кажем за студоустойчивост на някакво студоустойчиво растение, да се предаде на друго, така че то да може да вирее и на по-студено.
- Звучи прекрасно, но генното инженерство е твърде млада наука с много неизвестни. Така например генетиците не знаят къде точно ще се вгради новият ген в хромозомата. Не могат също да бъдат сигурни дали следващото поколение на новият организъм ще притежава същата генетична модификация.
- Освободени пък в природата, гените на новите организми могат да прескачат върху гени на други организми, последствията от което са още неясни, но от тук нататък контролът над разпространението на генетично модифицирани организми става невъзможен, което увеличава потенциалният риск, както за био разнообразието, така и за човешкото здраве.
- За да отговори на тези въпроси и предизвикателства, на науката са й нужни десетилетия. Но индустрията, поблазнена от новите възможности на генното инженерство, не желае да чака.

И К’О СТА’А ?!!

- 1982 г. учени на американския химически концерн "Монсанто" разработват първото генно модифицирано растение. Компанията е лидер в производството на пестициди за селското стопанство и насочва изцяло дейността си в посока "Биотехнологии". "Монсанто" патентова новите си сортове, чрез генна модификация ги прави устойчиви на своя токсичен пестицид "Roundup" и обещава на земеделците по-големи добиви. Компанията извършва световна инвазия на пазара на сортови семена, като изкупува над 50 специализирани фирми из целия свят и така реализира около 90% от търговията с ГМ семена, контролирайки почти 8% от световната обработваема земя.

Една от средносрочните цели на компанията е през 2020 г. всички сортови семена навсякъде да бъдат генно модифицирани и патентовани. За целта "Монсанто" ангажира цели научни институти и правителства. През 2005 г. компанията е изобличена за подкупването на държавни служители в Индонезия, за да прикрие научен доклад относно ГМ памук и е глобена с 1.5 милиона долара.

Апетитът за печалби и контрол над хранителните ресурси привлича и други химически гиганти в бизнеса, като "DowChemical" и "DuPont" , все корпорации, известни като разработчици на изключително вкусни неща като: напалм, ядрени бомби и диоксин. Те са в изключително добри "отношения" с властите във Вашингтон, които лобират из целия свят, за да защитят интересите им.

Последствията:
– През 1989 г. в САЩ избухва епидемия, причинена от хранителна добавка, съдържаща ГМ триптофан на японската фирма "Шоуа Денкп". Умират 37 души, а над 1000 остават инвалиди.*1
– Земеделците стават зависими да купуват всяка година нови семена, защото ГМ семената са терминатори и не се репродуцират.
– С годините пестициди изтощават земята, а плевелите стават резистентни към тях. Земеделците пък, за да надвият плевелите, завишават нивата на токсичните пестициди. (Това създава една отровна среда особено опасна в малки стопанства от третия свят, където селяните живеят непосредствено до нивите си.)
– Селата опустяват, а земеделието се индустриализира, това лишава милиони хора, от възможността сами да отглеждат прехраната си, а удължаването на продоволствената верига води до неминуемото оскъпяване на земеделската продукция.
– Годишно стотици фермери са подложени на съдебно преследване. Често посевите на фермери, отглеждащи конвенционално земеделие, биват заразени чрез прелитащи полени от съседни ГМ посеви и фермерите биват съдени за това, че са "нарушили патентното право" и "интелектуалната собственост". Типичен пример е случаят с канадския фермер Пърси Шмайзер, обвинен от "Монсанто" че незаконно е засадил рапицата "Round up ready". Шмайзер е принуден да води дълга съдебна битка, но в крайна сметка доказва, че естествено култивираната му рапица е заразена от тази на "Монсанто". Канадският фермер се превръща в символ на съпротивата срещу "биотехнологичните" корпорации.
– В Индия хиляди памукопроизводители са изпаднали в омагьосан кръг. Там на пазара вече няма семена за конвенционален памук и те са принудени да купуват ГМ семена и пестициди за тях от "Монсанто", което им излиза хиляда пъти по-скъпо. За да смогнат финансово, неплатежоспособните стопани прибягват до услугите на лихвари и примката около вратовете им така се затяга, че за няма 10 години се самоубиват 125 000 земеделеца. Да, 125 000 не е грешка. ("The GM genocide", Daily mail, November 2008)
– Нарастват случаите на генетично замърсяване, което се отразява сериозно на популациите на пчели и пеперуди особено в САЩ, където голям дял от обработваемите земи са посети с ГМО. Както знаем, пчелите са основният естествен опрашител на растения сред насекомите и като такива представляват важен фактор за опазване на био-разнообразието.
– Германия, Франция, Австрия, Унгария, Гърция и Люксенбург забраняват отглеждането на генно модифицирана царевица MON 810 с аргумента, че крие рискове за биоразнообразието и човешкото здраве.*2

А У НАС?*

България е една от страните с най-голямо био-разнообразие в Европа и относително чиста (все още) околна среда, с традиции и име в отглеждането на маслодайна роза, тютюни, лозя, овошки и зеленчуци. Известни са и качествата на българското кисело мляко, овче сирене и богатият на витамини пчелен мед. Все предпоставки за развитието на най-перспективното и доходно земеделие – производството на екологично чисти био-продукти. Това налага българското правителство да води изключително отговорна политика в тази област.

- През 2005 г. народното събрание приема един силно рестриктивен спрямо ГМО закон. Независимо от това в края на миналата година край Шумен бяха открити полета , незаконно засети с генно модифицирана царевица.
– През ноември 2009 г. представителят на "Монсанто" за България заявява на Националния панаир на семената: "Законодателството се променя много бързо и много скоро ще имаме възможност да засяваме генетично модифицирана царевица."
– Дни по-късно, на 27 ноември, Правителството внася в Парламента законопроект за генно модифицираните организми, който изцяло отговаря на очакванията на "Монсанто". Мотивът за внасянето на новия закон е, че Еврокомисията ни го налагала и ни грозяла опасността от налагане на санкции, което звучи много пресилено в момент, когато Еврокомисията обмисля да разшири правото на страните-членки да решават сами дали да култивират ГМ растения. Премиерът даже увери, че е против "генно модифицираните същества"! И Правителството било против, което не попречи на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, на съвещания на Съвета на министрите на Европа, да гласува ТРИ ПЪТИ "ЗА" освобождаването и вноса на определени ГМ култури в рамките на ЕС.
– Законопроектът предизвика силно възмущение в обществеността. Редица неправителствени и браншови организации се обединиха в инициативен комитет "България свободна от ГМО". Организираха се шествия и протести из цялата страна.
– В подкрепа на законопроекта и "биотехнологиите" американският посланик Джеймс Уорлик публикува статия във в-к "Сега", в която дипломатът класифицира аргументите на противниците на модифицираните култури като "дезинформация и необосновани страхове". Някои видяха в това груба намеса във вътрешните работи на страната.
– След сага от преговори и заседания на Комисията по околната среда и водите към Парламента управляващите привидно отстъпиха. Министър-председателят Б. Борисов и Председателят на Народното събрание Цецка Цачева дадоха уверения пред медиите и в лични срещи с протестиращите, че ще се съобразят с всички техни искания и специално, че няма да допуснат ГМО извън лабораториите.
– Само след няколко дни се разбра че обещанията няма да бъдат спазени. Комисията по околната среда и водите гласува законопроекта на второ четене, даже без да изслуша исканията на неправителствените организации. Законопроектът в последния му вариант дава зелена светлина за полевите експерименти с ГМО и освобождаването им в природата. Освен това отстоянието за посев на ГМО от защитените територии по "Натура-2000" не обосновано се намали от 30 на 10 км., което, ако погледнете картата, ще видите, че е крайно недостатъчно, за да гарантира неразпространението на ГМО върху българска земя.

КАКВО СЛЕДВА?

1. Сценарий - белият кон: В последния момент Б.Б. се явява на бял кон и ритва закона, налагайки изменения, които да удовлетворят общественото мнение, което е абсолютно в негов стил. Остава открит въпросът за евентуалния ангажимент на Борисов към американския посланик и Председателя на ЕК Барозу (явен лобист и привърженик на ГМО).

2. Сценарий – най-вероятен: Когато четете този текст, новият закон ще е минал най-вероятно и на второ четене в пленарна зала. Най-вероятно Президентът, както обяви по-рано, ще наложи правото си на вето и ще го върне за преразглеждане (а има и да си връща за "Втора ядрена"), после най вероятно в парламента ще му бъдат направени 1-2 козметични промени, както стана със Закона електронните съобщения. После закономерно текстът ще отиде в печатницата и "Държавен вестник" официално ще обяви началото на края на българската продоволствена независимост.

3. Сценарий – продължение на втория, също така обречен: Президентът прибягва и до втората си закана, а именно да внесе в парламента предложение за свикване на референдум по въпроса. Тakова развитие ако не друго, поне ще покаже на практика, че Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е трудно приложим. Първо - защото решението за свикване трябва да бъде взето от мнозинство в народното събрание (алтернативата е събирането на подписка "съдържаща подписите на не по малко от 500 000 български граждани с избирателни права") и второ - даже да се стигне до национален референдум, за да бъде прието решението му, в гласуването трябва да участват не по-малко гласоподаватели от участвалите в последните парламентарни избори. В цифри казано 60.2% или 4.2 млн. души. Дали това е постижимо е трудно да се гадае. От една страна имаме голямо обществено неодобрение на ГМО (между 71% и 80% от запитаните според различни соц. агенции) от друга страна, най-големият досега протест срещу ГМО събра едва 1000 души.

Глас народен – глас божи, но когато само шепти, дори сам не се чува.

1* An Centers for Disease Control and Prevention. Analysis of L-tryptophan for the etiology of eosinophilia-myalgia syndrome. MMWR 1990;39:589-91.
2*Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit http://www.bvl.bund.de/cln_027/nn_491658/DE/08__PresseInfothek/00__doks__downloads/mon__810__bescheid.html

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Ами то повечето жени от острова изглеждат така :).  От старата еврейска традиция на  близкородствените връзки се получават  такива отклонения. Но важно е парите да останат в семейството !!! Повечето банкери и такива дето от раждането си са зачислени в някой борд на директори или потни вода не са пили, представляват  компилация от натрупани генни грешки. Физиологията дава отражение на психиката и поведението, и така се получават хора с античовешко поведение. Просто е. Причинно-следствени връзки. Като добавим и липсата на нормален подбор на индивидите, то даденото общество започва да се изражда в това което наричаме съвременно демократично общество.

Неактивен zxsec

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 56
На път е да се сади ГМО царевица у нас...
« Отговор #86 -: Юли 15, 2010, 10:57:48 pm »
Източник: http://society.actualno.com/news_307043.html

Цитат
България се оказа в патова ситуация да има анти ГМО закон и про ГМО учени. Българските учени от консултативната комисия, създадена със Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), препоръчаха да министъра на земеделието Мирослав Найденов да не въвежда забрана за употреба и продажба на царевицата МОН 810 в България. Комисията излязла с решение на 30 юни, че е "малко вероятно генно модифицираната царевица МОН 810 да окаже неблагоприятно въздействие върху околната среда...", предаде АСН.

Парадоксът е, че българските учени се позовават на същите научни статии и литература, въз основа на които френската комисия през 2008 г. взема решение да се задейства предпазна клауза срещу отглеждането на същата МОН 810 и го изпращат на президента на Франция.

Екологичната комисия към парламента разгледа днес работата на консултативната комисия за ГМО по повод на въпросното решение. В Европа може и да може, но в България законът за ГМО не разрешава отглеждане на въпросната царевица, каза председателката на комисията Искра Михайлова.

Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева предложи комисията да мине на подчинение на земеделския министър, тъй като законът за ГМО напълно забранява отглеждането на генно модифицирани култури в опитни полета и за търговски цели.

Комисията по околна среда да свика българските евродепутати и министрите на земеделието и околна среда за изготвяне на единно становище пред Съвета на Европа. Става въпрос за текст, който дава право на всяка страна от ЕС сама да решава дали да забрани отглеждането на ГМО култури. България вече забрани засаждането на ГМО растения..

« Последна редакция: Юли 16, 2010, 03:49:50 pm от altium »

kostq

 • Гост
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=24049
Български земеделски производители посетиха единствената изследователска станция за биотехнологии на Балканите
Май се прави всичко възможно да убедят българските фермери да започнат сами да искат ГМО семената! Има само два коментара, но и двата много на място!!!

http://www.bnews.bg/article-15063
Найденов: Уверявам ви, в България няма да се сади ГМО (видео)
Добре е! Но изгледайте видеото.

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Морков с дървена сърцевина...Не знам колко е нормално това, но вижте сами
« Последна редакция: Май 06, 2011, 10:32:02 pm от gotiniq7 »