Автор Тема: ГМО в България - дойде ли краят на българското земеделие?  (Прочетена 112129 пъти)

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
"защото са разработени технологии, откриващи генно-обработените елементи"

Дайте да си поговорим за тези технологии. Някой знае ли как става това - разпознаването на ГМО?
Щото това също е начин да се предпазим до известна степен. Чух, че ако се даде на една кокошка нормално и ГМО зърно и пробирала само нормалното.
Ако се използва метода на радиестезистите да се открива по резонанс на подобни предмети, може да се получи нещо. По този начин се откриват предмети с една и съща структура(ДНК?) . Така  търсят изчезнали хора с кичур коса или нещо подобно. Така съм чувал само, но не съм виждал на практика.

vitan

 • Гост
Оставете да ви подпалят къщата, па после водете дискусия за пожарогасители.

Всеки народ заслужава управлението си!

vitan

 • Гост
Част от субтитри на филм:

00:56:17,159 --> 00:56:25,564
Семена, но не генно-модифицирани.
Семена, чийто плод ще ви даде качествени семена, а не да купувате наново.

00:56:25,631 --> 00:56:33,237
Сдобийте се с качествени естествени семена.
Това би било полезна валута за в бъдеще.

Говори се много за бъдещата криза за енергия. Малко ни е бедна фантазията. Завършва така:

01:17:56,035 --> 01:18:03,176
Субтитрите достигнаха до вас благодарение на странното ми желание
да си изгубя времето ... заради вас.

Разбирам го напълно. Дори и опитен в тая област би си изгубил 1 или 2 месеца от свободното време.

Филма: http://zamunda.net/details.php?id=205104&hit=1
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 07:56:24 pm от vitan »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 481
Гледах филма, съгласен съм с възможния сценарий. Добре ще е повече хора да го гледат и да се замислят! - за да оцелеят в бъдеще.

Краха на световната икономика ще е лавинообразен процес. Ще се разпаднат мегаполисите и големите градове. Хората ще се върнат по родните си места, и както сега никой не иска да обработва замята, тогава ще копнеят за това, защото ще е единственото спасение от глада, обаче ако я има, който няма ще стане ратай.

Човечеството от месоядно ще бъде принудено да се преориентира към растителната храна /което е и правилният начин на хранене/, който не е съгласен няма да има избор. Ще трябва човек да се научи да гладува /не патологично/, във всяка една религия е залегнал поста, т.е. въздържание от храна. Не е страшно, който се научи по-лесно ще оцелее. Поста /въздържанието от храна за известен период от време/ струва повече от цялата медицина, може да направи това, което и най скъпото лекарство или операция не може - доказано много пъти!

Спасението ще е в комуните, сам човек, индивидуалист, не би оцелял. /такива има и сега в Швейцария, и постигат много висок стандарт на живот/.

Превантивни мерки: Да не скъсва човек нишката със село. Да има едно парче замя, двор, къща, за всеки случай. Да превръща финикийските знаци в злато - реално конвертируемо.

Благодаря на Витан за този филм, ще попълни колекцията ми!

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 481
Тук е и мястото да се спомене ролята на Свободната енергия!

Тя само би могла да спаси отчасти неизбежното.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
И аз гледах филма , благодаря на vitan за линка, аз го бях пропуснал в замунда.
Определено споделям мнението на автора за "светлото бъдеще" на човечеството, но не съм съгласен , че технологията и науката не може да изведе хората от задънената улица - та нали науката и техниката  в комбинация с алчноста  са причината за сегашното положение. Затова гърците са измислии историята с кутията на Пандора.

Лошо е друго: американците си поживяха близо 60г. добре изсмуквайки ресурсите на другите народи и сега когато дойде време за стягане на опинците , всички наравно да операт пешкира !
Не говорим за някое необозримо бъдеще - това започва от днес.
Стягайте се за кръгова отбрана, оправяйте си къщите на село, кладенци и плевни. И си купете радиостанции с модеми, щото  комуникациите също ще сгинат.

mi68

 • Гост
Страхът е много важен фактор, защото блокира,а това е неоснователно. Тук се бърка старозаветни хора с новозаветни хора. Христос скъсва храмовата завеса и всеки човек може да общува с БОГА. Не са необходими патриарси,папи и адвокати да говорят от мое име. Щом е написан пътя ще се извърви. Много съм горд,че съм източно православен христианин и на източно православния празник идва божественият ОГЪН. От историята е извесно ,че е имало безуспешни опити да се взема от католици,арменци,еврей и т.н. Но са мирясали и не правят опити. Всики христянин да си купи църковен календар да научи символа на вярата и преди да яде да каже една молитва. Важно е да се яде осветена храна ,а не просто храна. Твърдо съм вярващ,че ГМО от недостатък ще се превърне в предимство. В евангилиетата е записано христяните да бягат по планините. Аз го тълкувам ,че трябва генератор на свободна енергия,сега манастирите са на умиране. Стегнете се и търсете, природата работи на прости принципи, те не засичат и не искат настройка-обратното е да сме ги разбрали веднага при първата засечка.

MarioBros

 • Гост
От каквото и да бягаш където и да се скриеш - в гората, на Луната, то ще те настигне рано или късно, ако не теб то децата ти. Това е нашата земя, нашата майка и ние трябва да я защитим.
« Последна редакция: Януари 18, 2010, 11:34:44 pm от altium »

vitan

 • Гост
……….Не са необходими патриарси,папи и адвокати да говорят от мое име…… Много съм горд,че съм източно православен христианин и на източно православния празник идва божественият ОГЪН.
Това, че народа си предаде вярата и комунистите назначиха свои хора в нея, не значи че не трябва ред и йерархия. Всичко в природата според Твореца се извършва в съвършен ред и хармония. Дори катаклизмите са елемент от възстановяването на равновесието. А колкото до горните 2 твои изречения, означава, че не познаваш това с което си горд. Ако го познаваше, нямаше най-малкото да си горд.

…Всики христянин да си купи църковен календар да научи символа на вярата и преди да яде да каже една молитва…… Важно е да се яде осветена храна ,а не просто храна……..
Това е търговския принцип във вярата. Православието не е магьосничеството – правиш това и това, и резултата е такъв и такъв. Не че не трябва това, но което си разписал е плитко. Св. Кирил философ, когато е оборил при хазарите другите религии е казал, че те (другите) са като поток, който всеки при усилие може да прескочи, а нашето е като море, което за да го преплуваш, трябва да имаш солиден кораб. Цитирам по смисъл. Как се строи кораба е друга тема.
Няма гаранция в този живот: правиш това, това и това за еди-какъв-си резултат. Гаранцията е само една за всички като финал.... Друга 100% гаранция няма.

………Твърдо съм вярващ,че ГМО от недостатък ще се превърне в предимство………
Ето от такива вярващи доказано ще намалее раждаемостта и ще се появят уроди. А и ще падне много качеството на живот. Организма не може да разпознае ГМО и го третира като агресия/отрова. Как ще реагира – вероятно индивидуално, но във всички случаи отрицателно!

В евангилиетата е записано христяните да бягат по планините. Аз го тълкувам ,че трябва генератор на свободна енергия,сега манастирите са на умиране………
На умиране са, защото не си срещал истински монах вероятно. Ако си срещал, ще се сетиш и за казаното за последните времена: „У мнозина ще изстине любовта”.

Не упорствай в неразумните си импровизации. Моля. Добре е човек да носи отговорност за това което казва на хората.
« Последна редакция: Януари 17, 2010, 09:50:27 pm от vitan »

vitan

 • Гост
10 причини защо не ни трябват генно модифицирани храни

Ефектът на растящите цени на храните сe чувства не само от купувачите, но и от бедните, развиващи се страни. В този контекст генно модифицирани (ГМ) храни се рекламират като средство да се изхрани света. Но това е трик. ГМ храни не само не са ни нужни, а има неопровержими доказателства, че изобщо не ни трябват.

1. ГМ храни няма да разрешат кризата с храната
Доклад на Световната банка от 2008г. заключава, че увеличаващата се продукция на биогориво е главната причина за растящите цени на храните. ГМ гигантът Монсанто лобира най-вече за биогорива- култури, които се отглеждат за горива, а не за храна.  В същото време той извлича огромни печалби от кризата с храната и я използва за ПР възможност за ГМ храните.
“ Кризата с климата се използва за реклама на биогоривата , което създаде кризата с храната, а сега кризата с храната съживява  финансите на ГМ индустрията". -- Даниел Хауден, кореспондент в Африка за Индепендент
“Циникът в мен смята, че те използват кризата с храната като трамплин за ГМ храните. Разбирам защо го правят, но аргументите, че така ще преустановят световния глад и суша са пълна глупост."  -- Проф.Денис Мърфи, завеждащ отдела по биотехнология в Университета Гламорган, Уелс

2. ГМ храните не увеличават реколтите
Въпреки обещанията, ГМ храните не са увеличили реколтите. Напротив, най-разпространената ГМ култура- соята отчита намалени реколти.
“Да сме наясно. До днес, 2008 година няма ГМ култура с увеличена реколта, няма и ГМ култури, които са по-издръжливи на суши, намляват замърсяването от торовете или спасяват почвите." -- Д-р Дъг Гуриан- Шерман, бивш биотехнолог към Американската агенция за защита на околната среда и съветник в американското правителство по храните и лекарствата

3. ГМ култури увеличават употребата на пестициди, а не ги намаляват според статистиката в САЩ
 “Обещанието е, че по-малко химикали ще се използват. Това не е истина." -- Бил Кристинсон, Президент на Американската национална фамилна фермерска асоциация.

4. Има по-добри начини да се изхрани света
Огромно и важно изследване на ООН, Световната Банка, от 400 учени, прието от 58 страни, заключава, че ГМ храните не помагат на глобалното селско стопанство и не спомагат за премахването на глада и бедността. Има по-добри алтернативи.

5. Други фермерски технологии имат повече успех
Органични методи за борба с насекомите и паразитите са доказано високо ефективни, особено в развиващите се страни. Други технологии като Асистирана селекция се очаква да увеличат продуктивността на глобално ниво и то безопасно.
“Тихата революция в картографирането на гените ни помага да разбираме културите по-добре. Ще има огромен ефект в агрикултурата." Проф. Джон Снейп, началник на отдела по генетика на културите, Център Джон Иннес

6. ГМ храните не са безопасни за консумация
Генетичната модификация е груба и неточна методика за внасяне на чужд генетичен материал (от вируси, бактерии) в култури, това има непредсказуеми последствия. Няма изследвания за безопасността им или те са малко и винаги показват опасности за здравето. Има само един непълен тест с хора.
“Имаме много мощна технология, която бързо се въвежда, но никой не мисли за последствията" -- Д-р Сузан Вюртеле, Американската агенция за защита на околната среда, токсиколог.

7. Тайно се дават ГМ храни на селскостопански животни, без съгласието на консуматорите
Месото, яйцата, сиренето, млякото от такива животни се внасят в Европа без изискване да има предупреждение върху етикетите им. Ефектът от ГМ храните е негативен за здравето на животните, следва да е така и за хората, консумиращи продуктите им.

8. Никой не следи за ефекта на ГМ храните върху здравето
Смята се, че в САЩ тези храни се ядат от години, но никой не следи ефекта им върху здравето на хората. Трансмазнините -- предишни модерни храни се оказа след години, че са причина за милиони смъртни случаи.

9. ГМ и не ГМ култури не могат да съществуват отделно
Контаминацията на органичните култури с ГМ култури се увеличава. Незаконно засаден ГМ ориз е замърсил нормални посиви на ориз в Америка, в Канада органичната реколта от рапица е била унищожена. В Испания същото е станало със замърсяването на органичните семена от ГМ семена и заключението на изследване в тази област е било, че разграничаването им е невъзможно.
Времето е дошло да се избере между ГМ храни или органичните храни.
“Ако на някои хора се разреши да култивират, продава и консумират ГМ  храни, скоро никой няма да може да избира чисти храни, чиста биосфера. Веднъж ако се въведат, както зайците в Австралия, ситуацията е необратима." -- Роджър Левет, специалист по устойчиво развитие

10. Не можем да се доверим на ГМ компании
Големите ГМ фирми имат ужасна история с токсични замърсявания и измами. ГМ храните им дават патенти и монопол в сферата на хранителната индустрия, затова са изгодни за тях. Те преследват фермери за "кражби" на патентовани семена, дори, когато тези семена са пръснати от вятъра или от насекоми.
“Фермерите са съдени, че имат ГМ семена в полетата си, които не са купили, не искат и не използват, нито продават." -- Том Уайли, фермер от Северна Дакота

Източник: http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?PHPSESSID=8d5a2597db7a6f3a9ec3f80b95c4fbc4&topic=12514.msg194971#new

Неактивен ceko26

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 41
Пчелите предполага ,че ще разпознават естествените от модифицираните растения и ето как може да се осъществи предсказанието.

MarioBros

 • Гост
Статия:
Ако сме това, което ядем, то какво сме наистина?

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/01/18/ti-si-tova-koeto-iadesh.84362
На този сайт се споменават производители, които явно не са си платили на когото трябва и са изложили продуктите им.
« Последна редакция: Януари 18, 2010, 11:45:55 pm от altium »

Неактивен prp

 • Активен
 • **
 • Публикации: 208
  • Free Gary McKinnon
ГМ храни може би ще имат ключова роля в изхранването на райони където не модифицираните храни са трудни за добив поради наличието на паразити и насекоми които са характерни за климата там например Африка и центр. Америка но за България тези храни няма нужда да навлизат на пазара и да се отглеждат по нашите плодородни ниви.
За това предлагам да купуваме мляко, месо, пшеница, хляб и други продукти само от наши познати или от сигурни производители въпреки че цената ще е по-висока но само така ще подкрепим родното производство и ще се предпазим.
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 11:05:41 pm от prp »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Проблема с ГМО идва не от нуждата да се произвежда по-качествено, а повече. Когато се произвеждат Не-ГМО и се достигне предела от определен район, човешката алчност започва да търси начини за увеличаване на печалбата. Така всички икономически субекти залагат растеж от 10-30% годишно(независимо какво произвеждат). Спомням си 2005 когато Майкрософт имаха заложен 50% растеж (такъв беше в предните години) , но пика на потребителите вече беше достигнат. Е откъде да се вземат повече потребители (съответно обработваеми площи, енергийни ресурси и природни суровини)? Проблема пак опира в капитализма и свободния пазар. Постоянен растеж (и печалби съответно)  докато нещо не се счупи в системата. Така обикновенните фирми стават корпорации, те световни монополи и накрая идва световната криза (или световна война) за да се намали количеството хора, преразпределят пазарите и суровините. И така до пълното изтощаване и унищожаване на планетата. Оказва се при ограничен ресурс е необходима планова икономика , но няма как да стане при положение че конкуренцията е движешта сила.Нещо като закона на джунглата. Даже да се създаде търговска марка "Генетично НЕмодифицирани храни" тя ще има краткотраен ефект защото в борбата за печалба неминуемо ще се промени смисъла на Не-ГМО или тя ще изчезне.  Нещо като "Утопия" или работническите общности от далечното и не толкова далечното минало.
Извинете ме че ви отнех от времето, но много често се забравя, че "политиката е продължение на икономиката, а войната продължение на политиката" .

aviv

 • Гост
Много точно казано. Какви са изводите и решенията?
Според мен има условия да се създадат общини и с техните земи в такива места за отглеждане на читава храна. Много по-лесно е от колкото цяла една страна да се промени. Даже по малко хора да се убеждават и по малко инвестиции. Има подготвено такова място с цел като комуна. Има и предприятия купени за тзи цел.Независимост. Както за всичко така е тези проекти имат нужда постоянно от финанси и хора които да движат нешата.
Ще кажа, че когато искаш намираш начин, но ако не си търсиш оправдание.