Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти

Електролизер - експерименти

<< < (41/54) > >>

Ksurnev:
toncho Ето схемата, може да ти свърши работа за нещо друго.
Чертал съм я на ръка, извинявай.

toncho:
Мерси Ksurnev, за схемата. Аз също я намерих в аудио форумите като евтин аналог на филтри обаче мисля, че Михаил Кузмов е прав за нашето приложение и сигурния "бум".
Имам следния въпрос към по-знаещите - ако имам 2 отделни семисторни /триаци/ регулатора по 10А има ли вариант да ги свържа /в паралел най-вероятно/ така, че да ги разтоваря. И дали греят много семисторите и как да им сметна радиаторите при консумация 10А.

Михаил Кузмов:
Захванали сте една идея с триаци и тиристори в която съм професионално специализиран! От мн. мн. години се занимавам с тиристорни и симисторни управления на мощни и маломощни двигатели, захранвания, осветление и т.н. За да правите това трябва да сте наясно с принципа на работа на тези електронни прибори. И двата прибора работят в ключов режим по следния начин: могат да пропуснат почти цялата синусоида или само част от нея в зависимост от момента, в който подаваме управляващ импулс и се запушват в момента, в който синусоидата премине през нулата. И така този цикъл трябва да се случва всеки полупериод. За симистора всеки положителен и отрицателен, за тиристора всеки положителен. Схемите за управление са и прости и сложни в зависимост от това какво целим и какво управляваме. Сега за електролизата: по принцип може да се направи, но ще бъде по-неефективно от всички други начини. Защо? Нарастващия фронт на синусоидата никога не може да започне от нула а това само по себе си означава, че там имаме прекъсване т.е. спираме тока през клетката макар и за кратко време. Опитах се по най-разбираем начин да обясня! Има още мн. неща да се кажат, но ще стане сложно и няма смисъл. Зарежете това! Просто приемете, че ще намалите ефективността в каквато и схема да включите тиристор или симистор. Освен ако искате само да намалявате!

Seeker:

--- Цитат на: toncho в Март 10, 2013, 12:37:04 pm ---Имам следния въпрос към по-знаещите - ако имам 2 отделни семисторни /триаци/ регулатора по 10А има ли вариант да ги свържа /в паралел най-вероятно/ така, че да ги разтоваря. И дали греят много семисторите и как да им сметна радиаторите при консумация 10А.

--- Край на цитат ---
Разсейваната мощност е пада на напрежение върху симистора  х  тока през него.  Или тока на квадрат х вътрешното съпротивление на отпушен симистор. Едното се мери с осцилоскоп , другото се взема от данните на прибора.

Михаил Кузмов:
Добре, но хората които четат това очевидно са забравили електротехниката от средното училище и това е причината да не пиша реферати с формули от които никой не се интересува! А колко водородни ентусиасти имат осцилоскоп или поне приличен multiсet? Моята идея е първо да станем повече, после много и на края всички! В началото мисля, че е най-добре да се започне с най-простото и най-лесното за да се получи нещо, и съответно стимул за следващо стъпало нагоре!!!!!!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия