Автор Тема: Въпрос  (Прочетена 20433 пъти)

bonjyr89

 • Гост
Въпрос
« -: Януари 12, 2008, 02:33:26 am »
Здравейте!
Казвам се Деан Тодоров и случайно срещнах сайта Ви,който много ме заинтригува прекарах 4 часа в четене,и реших да се опитам да направя GEED на трактор ТК80 (дизел) всичко е много добре въпросът мимпресията ще може ли да възпламени газа Pantone (без свещ) и другия като премине на режим на работа с газ Pantone трябва да се прекрати подаването на дизел към нагнетателната помпа според мен като няма дизел тя ще блокира.Ако греша моля поправете ме.
Блягодаря предварително!!!

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Въпрос
« Отговор #1 -: Януари 12, 2008, 10:57:09 am »
Здрасти.

Поздравявам те за заинтересоваността ти!

По въпроса- компресията по- скоро не, а малка част от дизеловото гориво ще възпламени газа, ако той въобще гори. За съжаление в България освен за Жоро, не знам за друга репликация (имам предвид, при която са дадени сравнителни данни за разход и действие на ДВГ).

Горивото към помпата не го спирай, нали трябва да се маже. Според мен трудно можеш да откачиш и инжекторите, така че да връща горивото обратно..

По- добре врътни кранчето за празните обороти. Освен това имаш и друг проблем- системата трябва да се загрее. Така че навтоподаването няма да можеш да спреш. Ще имаш и проблеми с регулирането му след това.


Имай предвид, че ГЕЕТ работи винаги с някакво количество гориво. Доколкото знам минимума е 20% гориво и 80% вода. Освен това във френските сайтове го добавят като икономайзер и/или като "катализатор", защото при тях има граници за вредните емисии, не е както при нас.

Успех!

ПС: не се притеснявай да задаваш и други въпроси, сигурен съм че хората тук ще се радват да ти отговорят!

bonjyr89

 • Гост
Въпрос
« Отговор #2 -: Януари 12, 2008, 11:16:24 am »
Благодаря за отговора,
но остава проблема дизеловите двигатели нямат кранче за празни обороти,а неможе ли да се спре горивото губи смисъл цялата инсталация . А относно загряването не е проблям защото трактора има много по-голям обям на двигателя съответно по-големи колектори и много повече горещи газове.

(Имай предвид, че ГЕЕТ работи винаги с някакво количество гориво. Доколкото знам минимума е 20% гориво и 80% вода. Освен това във френските сайтове го добавят като икономайзер и/или като "катализатор", защото при тях има граници за вредните емисии, не е както при нас.)
Да това е ясно но от изложеното в този сайт разбрах че допълнителното (20%) гориво трябва да се смеси с водата т.е когато заработи двигателя  на ГЕЕТ трябва да се преустанови подаването на гориво от карбуратора или от навтовата помпа.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Въпрос
« Отговор #3 -: Януари 12, 2008, 09:43:44 pm »
Не, горивото не се спира. Т.е. поне в по- простите инсталации.


За да го спреш напълно трябва много добро регулиране на впръскването и използването на инжектор или карбуратор, вместо изпарител пред реактора.

Печалбата ти идва от факта, че имаш по- голяма мощност при по- малко натиск на педала.

Някаква клапа за притока на нафта определено трябва да има. Поне на баща ми печката й регулираха оборотите на празния ход в един гараж, не знам как е на този трактор.

Прочети внимателно какво е написано. Всичко е там, а аз само повтарям каквото съм прочел, така че...

ppankov

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #4 -: Февруари 25, 2009, 07:18:47 pm »
@Тони,MZK,EMM

Тези дни монтирах GEET на моя  Мерцедес 124/16V.
В резервоара смесвам 20:80 бензин-вода, загрявам за по сигурно системата за 25мин.
Газта от реактора подавам директно в смуктелния колектор, но....колкото подам с такива обороти работи двигателя (сложих кранче на тръбичката преди колектора), разхода на бензин се качва - горивото подавам от 4 литрова туба директно на помпата (няма монтирана дистанционна муфа на ламбда сондата). Не съобразих след първия опит, изключих двигателя за около 1 мин.,
пак опитах да запаля и...праааас....въздуховода от пластмаса се разлетя на парченца!  >:(
Сега съм назад с 300 кинта за нов въздуховод  :(
Остатъчен газ? Концетрация в колектора и въздуховода? Все тая, резултата е налице.
За снимки не ме питайте, кръв нямам от яд... >:(
Колеги призовавам Ви да внимавате с експериментите !!!

Та въпроса ми е следния, как мога да линеализирам газоподаването на бензинов инжекцион  с GEET?
Реших, че като подам газ директно в колектора, двигателя ще си вземе, колкото му е дебита, но не...

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Въпрос
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2009, 09:05:52 pm »
      В смукателния колектор зад дроселната клапа има подналягане. От там се взима вакуума за сервото на спирачките. При двигател на празен ход налягането е 300- 400 hPa. Нормално за София е 940-950 hPa (прибл. 600м надморска височина). Гърмежите се получават от бедни смеси. Навремето правихме експерименти с Коце и MZK, но нямахме проблеми, понеже подавахме сместа преди дросела.
      Успех!

ppankov

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #6 -: Февруари 26, 2009, 06:21:45 pm »
      В смукателния колектор зад дроселната клапа има подналягане. От там се взима вакуума за сервото на спирачките. При двигател на празен ход налягането е 300- 400 hPa. Нормално за София е 940-950 hPa (прибл. 600м надморска височина). Гърмежите се получават от бедни смеси. Навремето правихме експерименти с Коце и MZK, но нямахме проблеми, понеже подавахме сместа преди дросела.
      Успех!

Тези опити на двигател с пълен инжекцион ли сте провели?

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Въпрос
« Отговор #7 -: Февруари 26, 2009, 06:45:54 pm »
Не, едноцилиндров четиритактов мотор от водна помпа. Данните за подналягането обаче са за автомобил. Те са почти еднакви за всички коли и са в тези граници.
« Последна редакция: Март 22, 2009, 11:03:45 pm от lazy »

grebo

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #8 -: Март 22, 2009, 06:40:19 pm »
Значи...
Въпроса ми е следния - като говорим за ендотермия, къде се получава тя и в резултат на какво? Вътрекамерна ли е или в изпускателния колектор? Термично натоварване на буталото и клапаните?
В сайта четох за повишаване октановото число. Въз основа на това че един от методите за повишаване на мощността на бензинов мотор е повишаване степента на сгъстяване, НО с компромисни настройки на сместа, които компромиси се изразяват в нейното обогатяване, с цел температурно буфериране, и стабилизиране процеса или използване на гориво с по-високо октаново число, с оглед предотвратяване детонациите.
Разбира се много неща зависят и от самия дизайн на камерата - всмисъл остри ъгли и ръбове по камерата и челото на буталото са "конфликтните" зони предразполагащи 2-компонентната смес към зони на обогатяване и разреждане, всмисъл - нееднородност, също и типа на смесване - неидеалната пулверизация, независимо дали става въпрос за вътрекамерно или предкамерно смесване, но това е друга тема.
Тези недостатъци доколкото разбирам се елиминират от факта че GEET - горивото е газ и се получава един много хубав еднороден разтвор, със стабилно горене. Това ясно, ама това повишено октаново число спрямо бензина не предостава ли перфектна възможност за повишаване на компресията, а оттам и КПД на ДВГ? Дори да има ограничения в постигане на висока компресия, другото за което се говореше е че е силно намалена температурата на горене в самия цилиндър - Това не дава ли възможност за повече boost при мотори с принудително пълнене, или надув над считания за безопасен 0.4-0.6 бара?  ???
Безопасен вмисъл - спрямо буталата - при турбо-моторите те са ковани, точно затова че кората на пресовката на челото е по-термоустойчива от нормално разстъргано бутало..
И другия въпрос - понеже явно процесора работи със скоростта на газовете, не е ли възможно система с възможност за промяна на сечението по функция на товара и оборотите, демек - да се нагажда по дебита на газовете? Например цилиндричните компоненти по процесора да са конични и подвижни?ppankov

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #9 -: Март 22, 2009, 07:26:41 pm »
Ще се опитам очасти да отговоря на вторият ти въпрос:
-сместа получавана в реактора е близка по състав до метана CHN4, за да се осъщество процеса са необходими следните компоненти : смес от вода и вещество богато на въглеводород, дифузионна камера (бойлер), подходящо свързване към на входа ауспуха-веднага след генерацията  и изхода към смукателния, практиката показва, че при карбураторни, моноинжекционни и дизелови двигатели пускането в действие като алтернативно гориво е много лесно и супер ефективно.
За съжаление при пълния инжекцион дотук няма никакво развитие, т.е. колкото подадеш на двигателя с толкова обороти се форсира.

Излиза следната хипотеза : да се събира ли газта в буфер и после да се подава на специално монтирани и електронно управлявани инжектори?

Ето, че пак се стига до въпроси :)

grebo

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #10 -: Март 22, 2009, 08:25:54 pm »
Всмисъл тука едно разсъждение четох в темата за вартбурга май беше, дето ми прозвуча логично, та чак ме размисли - въглеводорода се разпада и свързва в къси молекули с разпаднатите молекули на водата - за да образува къси вериги, му е необходимо допълнително количество водород, да "затапи" молекулата като къса, черпи това количество от водните молекули, следователно математичеки се получава обогатяване с кислород - от останалите разпаднати и несвързани молекули, затова се получават аномалиите с дроселовата клапа - между всмукателя и изпускателя се получава потенциална разлика в налягането, тъй като в смукателя имаме подналягане, а в изпускателя винаги имаме надналягане, това обуславя посоката на дв. имаме и остатъчен кислород, (поне аз под обедняване разбирам излишък на кислород в съотношението Г/В останалото е кол-во на така полученото "качество" от въглеводород, горивен агент и хим. неактивен темп. буфер, останалото е въпрос на обемна ефективност на мотора (VA), входна температура, и налягане) който може да обедни сместа преди дори да сме отворили дроселовата клапа. Дойде ми на акъла да се направят дросели възможно най близо до портовете - да се подобри throttle-response, така няма да има остатъчна инертност от големия обем на всмукателите, а смесването [геет-газ]+[въздух] да става преди тези дросели. Недостатъка е в синхронизацията и честото и налагане тъй като 2 и повече дросела като се поизносят, почват да дават отклонения един спрямо друг. Ако някой от вас е имал досег с алфа V6 с 6 карбуратора - знае за какво иде реч. ;D

Горенето като процес е отделяне на Q (кол-во топлина и разширение) нас ни върши работа само разширението, а какъв е обратния процес тогава - изготвянето на енергоносителя от стабилни елементи в нестабилна молекула с потенциална енергия - демек ГЕЕТ-горивото? Съгласно закона за запазване на енергията (ЗЗПЕ) процеса би трябвало да поглъща топлина или да отнема или преобразува енергията, като я съхрани под някакъв вид в една или повече от степените на свобода на молекулата или молекулните взаимодействия? Така си обяснавам ендотермията. Въпроса е къде или докъде по дългия път към дома (от реактора, по тръбите, през колекторите, та до горивната камера) се получава ендотермията и аджеба как можем да използваме това удобство?

Nicolov

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #11 -: Март 22, 2009, 09:44:00 pm »
rebel, моля внимавай с формулите, химичната формула на метана е CH4, никъде там няма атом азот, та даже 4. Въпроса е добре зададен и мен това ме интересуваше първоначално. Grebo, виж поста ми за повторно отработване на отработени газове и синтез на GEET газ!

ppankov

 • Гост
Re: Въпрос
« Отговор #12 -: Март 23, 2009, 12:38:39 am »
rebel, моля внимавай с формулите, химичната формула на метана е CH4, никъде там няма атом азот, та даже 4. Въпроса е добре зададен и мен това ме интересуваше първоначално. Grebo, виж поста ми за повторно отработване на отработени газове и синтез на GEET газ!

Прав си Nicolov,
няма азот N във формулата, грешка...защо ли съм я написал  :-[