Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Електролизер на Stanley Mayer

<< < (19/27) > >>

mzk:
Можем да си разделим някакви задачи за експериментиране. Аз лично съм се заел със следните неща:

- експеримент за клетка без пробиви и прав ток (стандартна електролиза). Този експеримент е само за доказване на ефективността и достигането й в домашни условия;

- експеримент на магнитен електролизер (в съответната тема);

- експеримент с модулиране на правия ток с конкретна честота (използва тороид и *една* честота с две хармонични, за максимално правилна форма на желаната честота). Желаната честота е измерена според импедансите на клетката и тороида, за да се осъществи стояща вълна. Този експеримент е на практика клетката на Боб Бойс и за мен ще е най- сложен и времеемък.

Давайте вие.  ::)

gotiniq7:

Идеята е двете тръби да са с една резонансна акустична честота, а втора честота да се определя от капацитета на клетката. Ефекта ще е силен, според мен. Като захраниш 2-те тръби с правилната звукова честота (под вода ще е малко по различна) ще трептят силно ако волтажа е достатъчен, ще се чува даже. Това ще стресира доста водната молекула. Втората трябва да е "работната" честота, електрическия резонанс,който зависи от капацитета на кондензатора който се получава от тръбите (под вода пак е малко различен). И по-неясната част сега, двете честоти как да се подават? Модулация, но каква? Амплитудна? Честотна? Шим? Акустичната да е синусоида, а работната положителни импулси? Или обратно? За това си мисля постоянно. Моля някой от по-запознатите с "тока" да даде съвет

mi68:
Прочетох последната побликация от януари 2009г. на статията от форума нова единна физика и грубо се реши проблема.Атомният водород има електрон с линейна скорост приблизително на скороста на МЮ-неотриното и го пренася.При молекулния водород Н2 електрона се върти по-бавно и ефекта е по-слаб.МЮ-неотрино има във въздуха и електрически ток на практика би трябвало да не ни трябва.Според мен трябва да се използва водороден прекис(кислородна вода) за катализатор.За получаване на МЮ-неотрино е извесни 3 начина:
-използване на магнит
-получаване на високо напрежение
-изменение на посоката,конус(центробежна сила)
Трите начина са взаимно свързани(като з-н на Ом).Промяната на една величина води до промяна на друга величина.Успеха ще дойде ако се променят ДВЕ величини едновременно то третата ще фръкне.Всеки експериментатор да постави експериментите на научна основа,а не на копиране на схеми без творческо преобразуване. 

момчо:
mi68 с тази материя съм имал малък допир. Физика на елементартните частици е много далече от мен- просто не съм имал повод да задълбоча знанията си. както и да е. Ако мислиш че ще ни доведе до някъде, моля. Продължавай да го чоплиш.  ;)

снощи ми хрумна следното нещо.

ако имаме едно колело свързано с ос в центъра си, и го завъртим, то няма да се върти много време, а само толкова аналогично на приложената въху него сила. ако обаче преди да спре да се върти колелото, ние го "потупнем", то ще продължава да се върти, и колкото по-често го потупваме, толко по малък ще е интервалът в който ще варира ъгловата скорост ( която може да се разглежда и като честотата на трептене).

Имам следната теория ( при идеални усливия).
Сега- нека началното количесвто енергия, която внасяме в системата я озанчим с F0. Тя ще е достатъчна да преодоле началните сили на триене на колелото и оста, да преодоле триенето с въздуха, и всички останали "вредни" фактори, и ще заварти колелото с една ъглова скорост w0, в последствие благодарение на въщите "вредни" фактори колелото ще спре да се върти, поради липса на енеригя.
ако обаче го потупваме ние ще внасяме в системата, равни количества енергия F1,F2,F3,...Fn, които ще потвържат ъгловата скорост в малът интервал (w0,wn) определен от началната скорос и средната ъглова скорост на коелото. Всъщност всичките тези потупвания ще са по-малки като количество енергия в сравнение с пъвроначалното количесто F0, и напрактика със всяко едно потупване ние внасяме разликата между F0 и Fa, къде Fa определя количеството енергия изразходвано за преодоляване на "вредните" фактори.
ако тотупванията се повтарят преиодично колелото ще се върти с ПОЧТИ постоянна скорст, или поне в много тесен интервал на (w0,wn).

ако нашето колело го заменим с ЛЦ веригата на клетктата ( намотка-клекта), мисля че е възможно да се използва същата теория.

някъде прочетох за ел.съпротивлението на водата - 2.5*10^+5 ома. Само за справка ел.съпротивлението на живакът е 9.58*10^-7 ома. Моля, нека някой който има достъп до литература да потвърди стойността за водата.

сега както каза и mi68, понеже всичко се свежда до закона на ОМ (не съм напълно убеден), имаме уравнение с ЕДНО ИЗВЕСТНО - ел. съпртотивление на водата.

I= V/R
V=I*R
R= V/I

Мсля че технически да се увеличи Волтажът е по-лесно отколкото да се увеличи Амперажът ( дотри е невъзможно, тероитично- амперажът).

бягам за работа.че ще закъсенея. двечера пак. лек ден на всички.  8)

mzk:
Ех, толкова много неща има изписани. Момчо, в електролизата на Майер се вдига волтажът и ако водата се разлага с напрежение, тогава това е пътят, по който всички трябва да вървим

НО

водата се разлага с ток. Когато имаш 2 електрода и вода между тях, трябва да приложиш напрежение от поне 1.36 волта за да започне разлагането на водата. В нормалната електролиза напрежението е около 2 волта на клетка, а в резонансните е около 1.5 волта. Минимизирайки напрежението увеличаваме ефективността.

И така- ако аз и ти направим по една клетка с 2 електрода, аз използвам вода с електролит калиева основа, а ти използваш само чиста вода, когато ти приложиш напрежение, трябва да го вдигнеш до 5, 10... 15 волта, кой знае? Защото в твоята вода няма основа и е по- малко проводима. Т.е. твоята вода има по- голямо съпротивление

Така, ако приемем че при теб процесът започва при 15 волта, и при тези 15 волта достигаш 1 ампер ток, тогава мощността, която ще използваш е 15 вата.

само че

водата използва ток, и аз, понеже съм сипал основа (електролит) във водата, проводимостта й е по- голяма (съпротивлението й е по- малко). Тогава аз, вдигайки напрежението от 0 до.. 1,7,...2 волта, вече имам достигнат ток от 1 ампер. Така моята мощност е 2х1=2 вата. Разликата е 7 пъти в ефективността.

Въпросът е, че водата ще се разложи за този 1 ампер, а напрежението няма значение. То ще се отрази като загуби във водата (загряване). Дори малки пробиви в клетката водят до силно загряване във водата, затова е жизнено важно да се изгради клетка без пробиви!

По същата причина в лабораториите използват различни сплави, при които се получава потенциал между тях (съвсем условно можем да кажем платина и неръждавейка, или някакви други сплави, между които си има някакъв обособен потенциал). По този начин се увеличава ефективността на електролизата, като напрежението, за достигане на започването на процеса се компенсира от части от потенциала между електродите (заради използваните сплави).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия