Автор Тема: Искам GEET  (Прочетена 184575 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 780
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Искам GEET
« Отговор #60 -: Април 22, 2019, 09:21:13 am »
Ребятки,  ;)
въпростъ е по-скоро технологичен, отколкото мафиотски. Вярно, че никой монополист не ще, да не е вече такъв и някой друг да му вземе бизнеса с електричките, но драпането сега към електричките не е заради петрола - никога не е имало такива големи добиви на петрол, като сега, благодарение на шистовия петрол, но преходът е продиктуван най-вече от екологични съображения. Природата пред очите ни се преобразява и скоро няма да има ресурси за толкова много хора, човечеството ще се изправи пред дилемата, кой заслужава да живее  и кой не. Затова и преди 100 г. не е било нужно да се развиват електричките, защото с ония ми ти батерии са имали пробег до 100 км, не е стоял на дневен ред екологичния проблем, пък скъпо-скъпо...

Сега положението не е много по-различно. Отново малък пробег и отново проблема е технологичен, липсва пробив в батериите. Те трябва да са евтини, екологични, с голям капацитет и с бързо зареждане. Нищо от това не притежават съвременните батерии. С познатите технологии не може да се увеличи площта на електродите, затова се правят и опити за електроди на атомно ниво - графен. Скъпи и редки са металите за производство - литий и кобалт.

Екологията? - представете си всеки автомобил с огромна батерия, представете си всеки камион с 1 тон батерия - що производство, що химия, що рециклиране, отпадъци - нещо страшно...
Отделно никой не си дава сметка, че за да заредиш един акумулатор с 1 кВч е нужно 1,2-1,3 кВч. За да разредиш батерията положението е същото, кажи-речи. Т.е. самото зареждане и разреждане и то има КПД, загуби както в електролита, така и в инвертора. После това електричество откъде ще идва, нали ще е пак от горива. Слънчевата и вятърната енергия за сега е вятър работа, едва покрива 10% от енергийните нужди.

После, ако ще се зареждат бързо тези батерии, да речем за 5-10 мин., представете си каква електрическа мрежа и с какво моментно натоварване ще бъде, примерно само за една кола ще е стотици киловати само за 10 мин., а за 100 000 коли или 1 мил. коли в един голям европейски град? Просто няма как да се случат тези неща бързо. Това според мен ще е един дълъг процес на технологии и изграждане на инфраструктура.

Не мафията е виновна, просто липсата на технологичен пробив благоприятства монополната мафия с петрола, коя е тя? Кой има най-голям интерес? Коя валута е вързана с черното злато и не е вързана с жълтото злато? - и т.н. все риторични въпроси...Но мафията ще е безсилна при технологичен пробив. Именно технологичния пробив е този, който движи социалните и политическите процеси в обществото, а не дебатите в парламента и стачките по улиците. В Китай тая "мафия" много не вирее. Кирил Чуканов избяга от "мафията" и предостави технологията си на китайците. След 10-тина години китайските 3D-принтери на кълбовидни мълнии няма да могат да бъдат спрени от "мафията".   ;)
« Последна редакция: Април 22, 2019, 09:44:22 am от EDM electronics »

Неактивен tobo1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 585
Re: Искам GEET
« Отговор #61 -: Април 22, 2019, 09:54:12 am »
ЕДМ,
Технологичен пробив можеше да има много отдавна, има множество примери за различни открития при батериите, вкл. и руски, които са спрени. Ще кажеш, че това са интернетски легенди, но никой не знае на какво ниво щяхме да сме ако успоредно с ДВГ се развиваха и други видове двигатели за автомобили. Съществува и българска разработка за акумулатор с размерите на кибритена кутийка, съществува завод за графенови батерии в Испания, който НЕ РАБОТИ (представи си какви "тъпи" инвеститори е имал). Същото важи и за слънчевите колектори - множество разработки, които не виждат никакво развитие и приложение.
Да, технологичния пробив ще задвижи обществото, и точно затова се спира с мафиотски методи.
Колкото до екологията - самата дума "гориво" или "петрол" е антиекологична.
Аз също възлагам някакви надежди на китайците, но ми се струва, че много бързо ги вкарват "в релсите" и тях.

П.П. И сложи някоя снимка с калъпа и отливките, да видим какво се е получило и подходящ ли е оня течен камък за който писа.
« Последна редакция: Април 22, 2019, 10:09:46 am от tobo1 »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 508
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Искам GEET
« Отговор #62 -: Април 22, 2019, 10:11:26 am »
Много от проблемите с електрическите автомобили ще се избегнат ако се унифицира един или няколко вида сменяеми акумулаторни блокове. Отиваш на електростанцията и ти сменят батерията със 'бавно' заредена батерия. Колата си я купуваш без батерия както сега купуваш електрическа дрелка. Батерията може да е под наем един вид.
Един друг въпрос ме гложди: Защо се произвеждат големи ,  тежки и неподходящи за електрическо задвижване автомобили? Всички се опитват стандартните модели да ги приспособят за електрически. Липсва според мен масово производство на малки, леки, лесни за подръжка  'градски' автомобилчета на къси разстояния (в града).  При намалени ежедневни разходи мисля, че човек може да си позволи за дълъг път да вземе бензинова кола под наем.
Явно няма желание от концерните да опростят нещата.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 780
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Искам GEET
« Отговор #63 -: Април 22, 2019, 11:21:30 am »

П.П. И сложи някоя снимка с калъпа и отливките, да видим какво се е получило и подходящ ли е оня течен камък за който писа.
То все има някакви по-спешни и наложащи майсторения, та калъпа все е на педал, но все остава за утре. Но до края на другия месец ще го направя, защото трябва да отливам тежестта, започва риболовния сезон - крастата сърби.  ;) Скоро ще пусна снимки на калъпа. Направил съм кутия за отливката, имам силиконов спрей-отделител, просто търся свободна събота и неделя.

Не мисля, че някой е открил акумулатор с нужните харектеристики, дори и руснаците. Те направиха атомна батерия, впрочем отдавна ползват такива за спътниците, но струват майка си и баща си, въобще не са за граждански цели. По едно време се изсилиха с йонисторите, но и там технологиите са в първо отделение, там е още по-малка енергийната плътност от днешните батерии. Графеновите и те не са кой знае какво. Да речем 2 пъти по-голяма енергийна плътност, но скъпо-скъпо-скъпо.....тоя графен не е лесна работа.

Следя с голям интерес развитието на батерийните технологии, защото и аз понапрайвам нещо в тази област за лични нужди, но не съм срещал пробив. Не мисля и, че някой спира пробива, просто реално го няма. Ако се подобри някакъв показател, влошава се друг, а е необходимо подобряване на всички споменати показатели.

Това с подмяна на батериите, като газови бутилки също ми изглежда неприложимо и тягостно. Кой ще ти подменя батерия от 100-200 кг. или 1-2 тона при камионите? Та то ще се изпочупи купето и ще получиш дископатия, с кран или мотокар ще се сменят?  :D Как ще я подмени една жена или старец? Товарачи ли ще има по зарядните станции, мароци, сачове, менгян?  :D

Аз не виждам все още светлина в тунела по този въпрос. За ограничено приложение електрички на този етап, да, но за фундаментални промени не я виждам. А и геополитическите процеси го потвърждават. Направени са разчети от великите сили за експлоатацията на природните ресурси. Водят се войни ва-банк за тоя петрол и газ, съсипват се цели държави и региони. Ако му се виждаше края на петрола, едва ли щеше да има такива напъни.

Ще се радвам, ако някой сподели технология на батерия, която да има поне 4-5 пъти по-голяма плътност от сегашните лтий-йон, да има поне 2 000 цикъла, да е безопасна, евтина, лесно рециклируема. Дори и да има направена в някаква лаборатория, ако цената й е по-висока от тази на златото, то това не е технологията, която трябва да е.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 780
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Искам GEET
« Отговор #64 -: Април 22, 2019, 01:07:58 pm »
То с подмяната на батерии, като газови бутилки също не е възможно и поради това, че тези батерии са свързани с подгряващо-охлаждаща течност - антифриз. Кой ще ги свързва тези системи? Кой разбира от тези неща, е по-фундаменталния въпрос, като аз не познавам ни един млад човек да е прочел някаква книга, поне художествена литература, да не говорим за учебник, пък по-старите не знаят вече на кой свят се намират? За 30 г. 1 300 училища у нас се превърнаха в руини...

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 601
Re: Искам GEET
« Отговор #65 -: Април 22, 2019, 01:19:53 pm »
Уважаеми PyroVeso,
Световната петролна мафия има интерес точно от неикономични, неекологични и скъпи за експлоатация автомобили. Точно затова над 100 години не е имало никакъв прогрес при другите видове автомобилни двигатели. Точно затова и постоянно се забавя и отлага масовото навлизане на електромобилите. Затова и ще се произвеждат до последна възможност неефективни батерии като литиевите и подобни, за да се забави още повече прехода към ефективен електромобил.

Коя точно е "световната петролна мафия"? В ОПЕК членуват 12 държави:
Алжир
Ангола
Венецуела
Еквадор
Ирак
Иран
Катар
Кувейт
Либия
Нигерия
Обединени арабски емирства
Саудитска Арабия

По добив на първо място е Русия, на 3-то е САЩ, на 4-то е Китай, на 6 е Канада, на 7 е Мексико, на 9 е Бразилия. Нито една от тези държави не членува в ОПЕК.
Сега си представете картел на САЩ с Мексико, или на САЩ с Русия, или на САЩ с Китай, или на САЩ с Иран, или на САЩ с Венецуела... Та те са почти в състояние на война, какви картели сънувате?

Един друг въпрос ме гложди: Защо се произвеждат големи ,  тежки и неподходящи за електрическо задвижване автомобили? Всички се опитват стандартните модели да ги приспособят за електрически. Липсва според мен масово производство на малки, леки, лесни за подръжка  'градски' автомобилчета на къси разстояния (в града).  При намалени ежедневни разходи мисля, че човек може да си позволи за дълъг път да вземе бензинова кола под наем.
Явно няма желание от концерните да опростят нещата.
Има достатъчно такива на пазара, но няма търсене. VW E-Up, Nisan Leaf, Renault Twizy... Няма търсене изобщо на малки автомобили. За сметка на това из градовете се мотат камари Х5-ци, Q7-ци, GL-и - все коли с тегло над 2 тона и размер на малка гарсониера. С горивото на такъв танк една малолитражка ще измине 3 пъти по-голямо разстояние. Но явно голяма част от хората изобщо не им пука.

И не им пука, защото бензина е ЕВТИН. Когато литър бензин стане 10 лева, тогава и тежките джипове ще намалеят, и неикономичните стари барутници ще изчезнат, и ще се появят повече електрички. Това е единствения начин нещата да се случат. Но не си мислете че ще е по-евтино отколкото сега на бензин :)

Неактивен tobo1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 585
Re: Искам GEET
« Отговор #66 -: Април 22, 2019, 04:46:49 pm »
Абе Юлияне, вместо да пишеш заглавия на държави, вземи прочети кой е "собственик" на залежите, през кого минава преработката и огромния процент от печалбите. Аман от повърхностни коментари. Съвсем наскоро на Кипър му спретнаха банкова криза, точно като откриха залежите там... ама е безмислено да ти пиша.

Неактивен Vector

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 559
Re: Искам GEET
« Отговор #67 -: Април 22, 2019, 05:51:08 pm »
Със СЕ нищо не е скъпо. И производството на диаманти е евтино. Друг е въпросът, ще има ли пазари за евентуалното свръхпроизводство.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 601
Re: Искам GEET
« Отговор #68 -: Април 22, 2019, 06:04:23 pm »
Абе Юлияне, вместо да пишеш заглавия на държави, вземи прочети кой е "собственик" на залежите, през кого минава преработката и огромния процент от печалбите.
За Русия е Газпром. За САЩ "собствениците" са няколко десетки. Във Венецуела собственик е Мадуро и обкръжението му. За Китай предполагам че е като във Венецуела.
Как си представяш шефа на Газпром да седне да преговря с Мадуро или с с изп. директор на Ексон Мобил или Шел?

По същия начин можете да твърдите за всяка една стока, че цената й е картелна. Защо цената на пшеницата е толкова? Ами ... щото има борса и на каквато цена се срещнат продавач и купувач - това е цената. Същото е и с петрола - едни хора искат да добият максимална печалба от барел, други искат да купят барел на възможно най-ниска цена. Цената зависи от нетърпеливостта на някоя от страните в сделката.
Защо демократичния Мадуро не почне да продава петрола по $10 за барел? Защо китайците не го продават по толкова? Смятай че ще изкупят цялото количество, независимо колко предложат.

Неактивен бай Теню

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 473
 • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
Re: Искам GEET
« Отговор #69 -: Април 22, 2019, 06:16:27 pm »
Мишо и Наско спират Маздата на бензиностанция в Германия. Бензинджията пита:
- Бензин, дизел?
Мишо:
- Само вода, моля.
Пълни резервоара догоре, вади едно шишенце с таблетки и пуска една в резервоара. Качват се, палят и заминават. На германеца му увисва ченето.
На следващия ден на същата бензиностанция. Мишо:
- Само вода, моля.
Пълни резервоара догоре, вади шишенцето и пуска една таблетка в резервоара. Качват се, палят и заминават.
На третия ден спират на същата бензиностанция. Към тях се приближава костюмиран джентълмен и казва:
- Чух, че имате някакви специални таблетки. Аз съм директорът на ESSO и ви давам един милион евро за тях.
Мишо:
- Три милиона или няма сделка.
След малко получават парите, дават шишенцето с таблетките на джентълмена и си тръгват. Наско пита:
- Абе, Мишо, а ние как ще караме сега?
Мишо:
- Ами както и досега - на газ.

Неактивен технократ

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 528
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Искам GEET
« Отговор #70 -: Април 22, 2019, 07:33:37 pm »
https://blitz.bg/obshtestvo/poslednoto-izobretenie-na-sotsa-benzin-ot-voda-snimki_news550757.html
Последното изобретение на соца - бензин от вода (СНИМКИ)

Цитат
На касетата има още няколко впечатляващи записа като например следния: изливат вода от бутилка в съд и добавят към нея няколко капки зелена течност. После щракват запалка; водата лумва в пламъци.


Аааа има намеса на малките зелени човечета от НЛО  ;D

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 780
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Искам GEET
« Отговор #71 -: Април 22, 2019, 08:28:56 pm »

Защо демократичния Мадуро не почне да продава петрола по $10 за барел?
Защото ДЕМОКРАТИЧНИТЕ САЩ, не се месят във вътрешните работи на Венецуела, не им налагат санкции, т.е. не карат своите лакеи да не търгуват с тях, да не им купуват петрола, не им задържат парите, на държавата, щот те не са диктатори, ето затова не го продава по 10$. Не подготвят държавен преврат и не подкрепят някакъв вербуван бивш студент от ЦРУ, който забележи те признават за президент, без той да е бил избран чрез избори без дори някой от народа да го познава, спуснат изведнъж парашутист, като гръм от ясно небе, т.е. демократично? - смях в залата....това е демокрацията...Още Чавес изхвърли, като кирливи фесове американските пиявици на петрол и всичко там вече стана недемократично. Ако американски компании им точат петрола, като кърлежи, тогава е много демократично, иначе не, не...

Мадуро е избран демократично, точно чрез избори. Но дори и да не беше, кой е тоя и с какво право ще определя, как трябва да се избира управлението на една страна, нека си гледа в своя кенеф. Що не вземат САЩ да лаят, колко е демократично в Саудитска Арабия, нали там разчленяват опозицията и изгарят журналистите с киселина. Но това е една друга демокрация.
Най им бръкна в гъза Мадуро, когато направи безплатно много неща във Венецуела и бензина беше жълти стинки, той и сега е, и тока без пари - богата държава. Не е ли странно, най-богата държава на природни ресурси изведнъж западна? Няма да е от външна намеса май?
« Последна редакция: Април 22, 2019, 08:56:24 pm от EDM electronics »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Искам GEET
« Отговор #72 -: Април 22, 2019, 08:59:26 pm »
Юлияне EDM.
Оставете този спор за венецуела. Защото въобще не знаеме какво точно е положението там. Защото и аз си мислех, че знам "от медиите" нещо за Ливан. Обаче като отидох се оказа, че ама абсолютно нищо общо няма действителността със представеното от медиите. Дори не са араби.
Убеден съм, че и за латинска америка е същото положение. Само си мислиме, че нещо знаеме.

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 685
Re: Искам GEET
« Отговор #73 -: Април 22, 2019, 09:52:24 pm »
Ако искате да си сверите часовниците, слушайте, какво лаят и повтарят до пенясване либералните, „демократични“ медии и бъдете сигурни, че истината е точно обратното на този бесен лай.