Автор Тема: Образователен документ за електролиза  (Прочетена 74510 пъти)

Неактивен gaco

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 42
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #15 -: Октомври 27, 2008, 01:35:24 pm »
Тони, би ли споделил как получи атомарен водород?
Чета книгата и публикации на проф. Канарёв и там става въпрос за синтез на Н2 по време на електролизата му.

Браунчо

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #16 -: Октомври 27, 2008, 03:13:10 pm »
При стандартна електролиза не се получава Браунов газ или Н2+О2. Горенето на този газ е 2700 градуса и няма "ум"
както Брауновият газ. Имам го направен при мен и не може да стопи волфрам, но като разделих Н2 на Н+Н картинката е друга. При свързване на Н+Н=Н2+3500гр. по келвин. Разликата е голяма.

Да не би да използваш трика на Юл - магнит за разделяне на Н2 и О2, плюс волтова дъга за разцепване на Н2, преди дюзата на горелката ? Или друг трик?

Макар че и това - "глупавото", върши работа при 2700 С.

Тони

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #17 -: Октомври 28, 2008, 08:17:42 am »
 Магнити се използват за разделяне на газа, а волтова дъга 400В/25кHz за рекомбинацията на 2Н.

Nicolov

 • Гост
Re: Образователен документ за електролиза.
« Отговор #18 -: Март 12, 2009, 11:40:31 am »
Разбира се, че калият е най-активен от трите метала. Може би се има предвид, че калцият е по-ефективен заради молните съотношения в реакцията с вода. При калий и натрий реагират 2 мола метал за 1 мол водород. При калцият съотношението е 1:1! 

FreeEnergy

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #19 -: Април 25, 2009, 03:52:51 am »
Браунчо е прав за своите разсъждения относно невъзможността да измерим КПД-то на Браун газа. Само искам да добавя че патенти за използването на Браун Газ като източник на топлина има, т.е. хората са намерили начин как да го използват да загрява нещо, което да ти загрява стаята например през зимата. Чел съм патентите и са хитри. Така че може да се измери. Същата тази корейска фирма ги прави, а аз съм виждал тяхната машина в действие.

А знаете ли кой е единствения материал, който Браун Газа не топи.....

Ще ви кажа ако видя интерес по темата, че ми се струва малко позабравена от Октомври миналата година.

aviv

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #20 -: Април 25, 2009, 09:43:42 am »
Не е забравена тя. Не се забравя лесно нещо което има потенциал в себе си. Мога да кажа за себе си, че ми се изчерпаха идеите за сега.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 335
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #21 -: Април 25, 2009, 02:31:18 pm »
За усвояването на топлината от Брауновия газ вероятно може да се ползват т.нар. топлинни тръби, имат огромна топлопроводност. Не е сложна изработка, доколкото си спомням - метална вакуумирана тръба с фитил и малко спирт в нея  :) Топлината се пренася от процеса вътре - не помня дали беше на изпарение и кондензация , но не по стените защото е бавно. При пламък в единия край за отрицателно време се нагрявал и другият... Има дори в библиотеката книга в раздел Физика, Топлотехника - "Топлинни тръби", май американска беше. Да каже някой специалист повече
Поздрави

« Последна редакция: Април 25, 2009, 02:38:32 pm от caduceus »

Браунчо

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #22 -: Април 28, 2009, 10:15:17 am »
Поне за мен за момента най-добрия, най-прост, лек и евтин преобразувател на топлинната енергия на браунгаза в електрическа е FPSE - free piston stirling engine - свободно бутален Стърлингов двигател, куплиран с линеарен алтернатор. Изобретен е от основателя и собственик на Sunpower inc. през 1971 г. - www.sunpower.com . В раздел library на сайта им е поместена почти цялата информация за развитието на този тип двигател от откриването му до използването му в космическите совалки днес.
Разбира се, водородната горивна клетка е доста по-елегантно решение, но е адски скъпа и има кратък живот - 4000 цикъла - засега.
FPSE не изисква никаква поддръжка, освен може би подмяна на сегменти веднъж на 5 години. Няма триещи се части, лагери и др. Прост е като бял боб. Няма нужда от смазване, защото работния му газ вътре в камерата е хелий, който има смазващи свойства. Работи при 700 градуса и 50 атм.
Създадените до момента двигатели обаче използват за нагряване на главата природен газ (в космическия вариант - радиоактивен изотоп). За да се пригоди за браунгаз, главата трябва да е направена от волфрам или поне плейтвана с такъв или подобен материал, иначе заминава. Също така пламъка трябва силно да се разконцентрира и да излиза от многоточков дифузер, иначе и волфрама ще замине. Този вариант на дифузер вече се прилага. При такова равномерно разпределение на пламъка ще се използва в пъти по-малко браунгаз в сравнение с метановия вариант за постигане на необходимата температура за нагряване на главата - 700 градуса. Enatec cogen Холандия вече правят серийно битови когенерационни системи на метан за едновременен добив на ток и топла вода.
Освен това при реверсивен режим Стърлинга става криокулър и се използва и като климатик.
Така че в един шкаф над мивката имаш събрани в едно - електрогенератор, парно котле, бойлер, климатик.
Само дето още няма телевизор с Биг Брадър и Мара Отварачката.
Остава само да слезем чувствително под Фарадеевата ефективност, за да резнем кабела към Енергото и тръбите към Топлото.
Тръбите към ВиК ще си останат - няма как, по тях идва горивото.
Ако разбира се, си нямаш сонда в мазето.
Вече има и разработки на автомобилни ел.двигатели на този принцип. 100 кВт и нагоре.[/img]

Браунчо

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #23 -: Април 28, 2009, 10:26:13 am »
В предишното четиво на третата картинка е показан стърлингов двигател с ел.генератор. На капака му пише дизел, защото за нагряване използва нафта.
На първата каартинка е един от стърлингите, който използва НАСА. Производство на INFINIA CORP. На втората е схемата му.
А ето сега тук различни варианти на стърлинги - 55 кВт за захранване с ток и топло на 10 къщи, когенераторите на Енатек и автомобилни разработки.

FreeEnergy

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #24 -: Април 28, 2009, 12:56:23 pm »
Браунчо, много полезна информация. Знаеш ли ги кои са тези, произвеждащи такива стирлинг мотори, но само моторите за продаване?

Инфиния и аз ги открих и им писах, но те не продават само стирлинг мотора си. Продават го като едно цяло с концентриращата слънчева чиния. Засега имат 3КВ и 10КВ, като цената беше от рода на $25000. Хубаво би било да можем да си купим само мотора, че да го захраним с Браун Газ и тогава глей кво става... Мога да публикувам писмото им ако има желаещи да прочетат.

Както казваш ти трябва да се смени нагревателния материал на стирлинг-а за да удържи на енергията на горящата вода, но и волфрама няма да помогне, тъй като се изпарява, а ако разсеем пламъка, не губим ли енергия така и съответно КПД? То не че и трябва толкова висока температура на машинката, ама все пак трябва да използваме колкото може по-малко енергия да произведем газа, за по-добро КПД.FreeEnergy

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #25 -: Април 28, 2009, 01:36:54 pm »
Между другото на Sunpower също съм писал, питайки дали продават само стирлинг мотора, но отговора им беше само едно кратко 'Не'.

FreeEnergy

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #26 -: Април 29, 2009, 01:48:19 am »
Браунчо, случайно чел ли си как изчисляват колко Браун Газ е нужен да захрани определено производство КВ електроенергия? Или технически данни за това колко Браун Газ горят вече съществуващи стрирлинги с генератори?

Благодаря

Браунчо

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #27 -: Април 29, 2009, 10:00:31 am »
    Не знам дали знаеш, но думата Браун газ е мръсна и забранена дума навсякъде. Повтарям, НАВСЯКЪДЕ. Споменеш ли я, всички кепенци хлопват. Не очаквай никаква информация, ако говориш със сериозни фирми и ги питаш работят ли машините им с браунгаз. Ще бъдеш тотално игнориран, че и изгонен. Че може и да ЧУЕШ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ и дори да имаш проблеми. Говоря ти съвсем сериозно, част от това съм го изпитал вече. Просто действай внимателно.
    Така че НЯМА ДА НАМЕРИШ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ПО ВЪПРОСА АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ.
    Това не означава, че самите тези фирми не работят, и то яко, по въпроса с браунгаза и то от десет-двайсет години. Оттук-оттам получавам информация, че под повърхността всъщност ври и кипи. Всички корпоративни, полу-корпоративни лица, частноинвестиционни фондове и всякакви разтворени в мъглата чичкопаричковци, имащи и най-малък интерес в енергийния бизнес, са пощурели на тая тема. В най-скоро време очаквам шоуто да излезе на светло и да гръмне в целия си водороден блясък.
    По въпроса с изчисленията на количествата и енергиите виж по-горните ми постинги. Не можеш да изчислиш неизчислимото. Или можеш, но трудно, и с големи приближения. Поне засега.
    Отговора на Сънпауър на твоето запитване е напълно логичен и очакван. По този начин реагират 99% от американските фирми, когато получат и-мейл от България. Бях сигурен, че ще отговорят така, затова и още не съм им писал. Контакта с тях трябва да стане на високо ниво, чрез посланици, министри и пр. Не могат да си говорят по интернет с всяко скучаещо хлапе. След като двигателите им летят в космоса, говорим за секретни и военни технологии. За да ти продадат такъв генератор, трябва първо да те проверят до девето коляно, да се убедят, че изделието им няма да попадне в ръцете на Алкайда или в Иран (Иран-България, за тях е горе-долу едно и също), ще искат държавни гаранции, куп декларации за конфиденциалност и пр. Най-малкото ще искат да им отидеш на крака в Орегон, да ти видят очите и да изпият няколко бири с тебе. За янките личния контакт е всичко. Трябва задължително да се сприятелят с тебе, за да те прецакат по-успешно. Освен това България както знаеш, е във всеки черен списък, за който се сетиш. Извинявай, но ти си тръгнал малко през просото. Дано не си затворил някои врати.
    От друга страна, ние българите сме ненадминати майстори да натриваме по един просташко-безпардонен начин носовете на разни богопомазани баровци, които се правят на много интересни. Добре че се намери един българин, да им отвори очите за браунгаза. И за компютъра, и за други работи. Имам предвид, че нещо толкова просто като свободнобуталния стърлинг не трябва да е никакъв проблем да бъде произведен и у нас. Че може даже да му се направят и някои подобрения, опростявания и побългарявания, за които се сещам. Не съм се захванал, не съм го направил.
    Но все пак не може да не отдадем дължимото уважение на американците. Свалям им шапка за гения и предприемчивостта.
    Забележката ти за загубата на енергия при разсейването на пламъка е уместна, но просто няма друг начин да спасиш материала от сублимация, ако не жертваш (малко) енергия. Ще трябва да преглътнеш факта, че няма пълно щастие.

Браунчо

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #28 -: Април 29, 2009, 10:12:52 am »
И за какво ти е отделен двигател? За директно задвижване на кола? Не става - лошото на стърлинга е в кофти съотношение маса-мощност. Въпреки, че се работи усилено по въпроса. Става само за добив но ток и топлина. Но пък за сметка на това е дълговечен, прост за поддръжка и работи безшумно.
Ще започна да търся сериозна българска фирма да ми проектира и произведе един пробен образец.

FreeEnergy

 • Гост
Re: Много полезно четиво!
« Отговор #29 -: Април 29, 2009, 01:00:08 pm »
Браунчо, аз не споменавам на никой тази мръсна дума. Просто се интересувам дали продават само Стирлингите си. Но досега никой не го прави. Те си ги използват за собствено производство или ги продават в съвкупност с нещо друго - бойлер, слънчев концентратор и т.н.

Според мен технологията е много по-напреднала, но се изнася бавно, стъпка по стъпка, за да се извлекат максимални парични изгоди от 'инвеститорите'. Уж е безплатна енергия - слънце, вода, вятър, но 'безплатната' част е инкорпорирана в цената на продукта и пак трябва да се изплаща с години и години. И всичко е базирано на събиране на парите от дребния човечец.

Аз също искам да намеря пробен стирлинг мотор, за да правя опити с него. Дай да се чуем, можем да комбинираме усилия. Виж си личните съобщения.

Поздрави