Автор Тема: Лабораторен регулируем импулсен стабилизатор, автом. зарядно 0,7-30V/10mA-5A  (Прочетена 98786 пъти)

seyfetin

  • Гост
Благодаря за отговора колега, сега като мине сесията ще седна да гледам всичко и ако има нещо ще споделя! :)

Kruger

  • Гост
Здравейте колеги, напоследък ми остана време да тествам по-обстойно схемата и установих следното:
1. При мен след продължително натоварване, дросела започваше да грее доста. Първоначално помислих, че има междунавивково късо, но неколкократно пренавиване не реши проблема. Навивките бяха 50 ,следващата ми мисъл беше, че феритния пръстен се насища и ги намалих на 30, което определено помогна на дросела, но пулсациите в изхода скочиха доста (за период от половин секунда напрежението се променяше с +- 0,3 - 0,4V) и транзисторите започнаха да топлят леко. С намаляване на навивките тенденцията се запази, дросела оставаше студен, но транзисторите грееха все повече и повече. Пробвах да увелича и честотата на превключване (по стойности сега е 40kHz...), но както се досещате схемата стана много нестабилна. Не знам дали това беше оптималното решение, но в крайна сметка взех по-голям пръстен (R34/20.5/12.5) и отново намотах 50 навивки. При това положение всичко беше наред и КПД стигна до 88% при товар  с мощност 35W.
2. Шунта се претоварва по мощност при ток от 5А (разсейва 8,25W при R=0,33) и трябва да се сложи 10 ватов.
3. ZD1 (24 волтовия ценер) също започва да пари доста (субективно казано, не съм съвсем наясно къде е границата) при по-голямо натоварване на схемата и затова свързах последователно на R17 още един резистор със същата стойност.
4. Като цяло при мен схемата се държи много по-стабилно на празен ход, ако R21 се намали до 470 ома (5W).
5. При разкачане на голям товар ми се случи да запаля TL494  :'( ,но сам съм си виновен- на входа имам 39 волта... Сложих един LM317, нагласен на 35V да храни отделно TL494.

Към колегата seyfetin: След като се настрои минималния ток с RP1 (еднократно се прави, както е описано на 1та страница и в последния пост на altium), последователността е:
1. Наглася се напрежението, с което ще се зарежда акумулатора. (S1 - изключен)
2. Поставя се RP2 в положение за минимален ток (светодиода свети), а с RP3 се наглася тока, при който трябва да спре заряда на акумулатора (примерно както е писал колегата на 1ва стр - 100mA).
3. Включва се S1 и RP2 се върти, докато светодиода изгасне.
4. S1 се изключва и с RP3 се наглася максималния заряден ток.
5. Включва се S1 и светодиода свети, докато тока е по-голям от зададения в стъпка 2. Когато тока падне, светодиода изгасва и заряда приключва. При това схемата "блокира" и за да се започне наново заряд (примерно на друг акумулатор), S1 трябва да се изключи и включи.
Колкото до контролната точка от 0,7 волта - предполагам толкова е била първоначално, когато вместо R7 е имало диод.

Edit: Мисля да направя въпросната индикация на напрежение, ток и т.н. Колебая се дали да е със 7-сегментни индикатори (тогава ще е само за ток и напрежение, но някакси е по-удобно за всекидневна работа) или със LCD модул (с който пък ще може да се извежда допълнителна информация).
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 08:10:45 am от Kruger »

hunter_88

  • Гост
Здравейте някой има ли готова печатна платка на лабораторния блок, че не съм чертал платки за импулсни устройства. Предложете цина или на лични или тук в темата

seyfetin

  • Гост
Както и при колегата Kruger и при мене изгора TL494 ( направо се запали ) проблема е че много греят IRF9540 ( сложил съм радиатор и вентилатор 12 cm) май нещо немога да оцеля дросела, първо пробвах с 50 навивки и всичко беше наред но забелязах че IRF9540 греят много, намалих навивките на 30 и IRF9540 вече не грееха ма тогава пак схемата стана много нестабилна? Дали проблема е в дросела или някъде другаде. Ако някой знае да пиши. И за защитата сега като ми остане малко време ще ремонтирам платката и как ще пробвам ( стъпка по стъпка както е обяснил колегата Kruger).

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 3 360
За няколкото колеги, които срещат трудност при реализацията на схемата!

Първо, импулсния регулируем стабилизатор не е лъжица за всяка уста. С толкова регулировки, такава импулсна схема в общия случай е винаги нестабилна. Именно затова в НЕТ-а няма подобна. Ако не се спази на 100% схемата и платката, която съм дал, трудно може да се подкара схемата. Не е невъзможно, но трябва много опити и практика.

Препоръчвам да се измери сигнала с осцилоскоп!

Трябва да се знае основното: MOSFET-ите искат стабилен и чист правоъгълен сигнал за да работят, като перфектния ключ. В противен случай се превръщат в "греещ реотан" и се обезмисля целта на схемата - високо КПД. Ако на гейта няма мин. 12 V /сигурно отпушване-насищане/ или сигнала съдържа хармоници, т.е. не е идеално чист, няма как схемата да заработи в КЛЮЧОВ, а ще работи в реостатен режим. При мен стабилизатора е двоен в една кутия и радиаторите са с площ от 9 кв.см. - алуминиева тънка ламарина. Всъщност токовият резистор грее много повече от транзисторите.

Сигналът съдържа хармоници защото или сте спестили кондензаторите около интегралата в обратните връзки, или липсват по платката кондензатори, поставени на точно определените места и с точния им капацитет. Ако се спазят едно към едно стойностите на елементите и платката, схемата ще работи без да се самовъзбужда. Дроселът е със сърцевина KESHKE. Не знам с други сърцевини как ще работи, въпрос на опити е. Всъщност, ако и други елементи са заменени с подобни, като сърцевината - ето го проблема!

seyfetin

  • Гост
Колеги да ви попитам последно за дросела KASCHKE R20X10X7,5 с колко навивки. след като ремонтирам платката да оправям и дросела и тогава ще меря с осцилоскоп за това питам с точност за да няма грешки!