Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Кола на вода - обща теория, изчисления на дебитите на газовете
fever_wits:
Здр Dan Milan,
бих ако може да разкажеш по-подробно за това какво е станало с двигателя след 10 000 км, каза, че си го отворил. Интересуваме какви са пораженията. В смисъл, изядени, ръждясали и тн.
prp:
--- Цитат на: Dan Milan в Февруари 24, 2011, 04:04:20 am ---Бяхме си втълпили, че ще го караме само на водород.
--- Край на цитат ---
А водорода как го добивахте? С електролиза ли?
mzk:
@Dan Milan,
Не съм съвсем съгласен с теб, въпреки че не съм правил мащабни експерименти като твоите.
Може ли да споделиш какво направихте с предварението?
По принцип бързината на горене на водорода може да се забави чрез различни методи. Най-разумното за момента е да се комбинира с изгорели газове, или да се прави синтезгаз, както немците са правили Втората Световна война.
Методите с горични клетки, протонни мембрани и прочее устройства, използващи платина и други редки и прекомерно скъпи елементи просто не са за нас.
Dan Milan:
Пропан Бутана с формула пак Сn Hn /пропан C3H8 и бутан C4H10 / се казва, че е по калорично гориво, а не чак толкова мощно. Парадокс който логично не се връзва, хем тъй , хем па тъй. Това идва от факта, че е малко по друг тип горене, различно от горивото за която е конструирана колата-т.е даден вид бензин, за който всичко е изчислено и направено. Като почнем газоразпределение, искроподаване и материалите от които е конструиран двигателя. В този случай с по ниско октанов бензин можеш да караш, но с повисоко октанов пак можеш, но не се препоръчва, защото има по високо температурно изгаряне и може да стане вече фал, а пък и искроподаването е малко по различно и при по високо октановите има доизгаряне и в колекторите. Съсщото се случва и при Пропан Бутана. Това се преодолява при малко предварение - забелязал съм че е 4-6° и всичко е наред. Остава съвсем незабелижителната по малка мощност и то само при рязко покачване на скоростта. Стигаме до метана СН4 - тък нещата рязко се променят. Едни бутилки - дебелостенни от по..., където сам не можеш ги вдигна -защото налягането е огромно 180А мисля, че беше. Самата инсталация скъпа от 1000 и косур до 3000 и косур, защото колата горяла по малко. Това не е вярно. Колата си гори винаги едно и също количество в килограми - пр. 5 бензин, 5 пропан бутан, 5 метан. По малко е защото, Кг. пропан бутан е много по евтин от кг бензин, а кг метан е още по евтин. Сега идваме до горенето на метана - още по калорично и от по друг тип горене е, изисква вече голямо предварение 16° и нагоре, слагат се едни евтини аванспроцесори по 150лв магазинска цена, като за всяка кола е различен. Колата тръгва върви, или гърми и гасне. Това е че пак не е хваната нещо центровката. От голямото предварение гърми в смукателните клапани. Но пак има доизгаряне и в колекторите. Поради тая причина горят клапани, кривят глави, пукат фаски. Аванспроцесора не трябва да е фиксиран, а трябва да е променящ се при различните обороти, но такъв няма. Ако се сложи и плазмено искроподаване - може би да се преодолят някои негативни явления. Моя приятел на чисто ново Авео на 40 000 км сменя глава. Затова има фабрично произведени коли с метанови уредби - там нещата са съвсем други. Тука идва водорода Н , почна ли вече да ви се прояснява. Бензина не си спомням при каква температура изгаряше в камерите-мисля че беше 1200-1300° или по малко ли беше, но тука вече идва реч за над 2000° . Какво ще е предварението - някой знае ли , има ли направено досега работещо качествено искроподаване и най важното - водорода пак като метана, пак трябва да е натъпкан в още по тежка бутилка за да има равномерно подаване на газ, или компресор в по малък обем и не втечнен, но на изхода винаги да има равномерно подаване според нуждите.Другият вариант е компютър на задната седалко да смята какво количество водород да се произведе и колко да се подаде. И накрая моя резултат - Паднала фаска чупи сегмент 3-4 см . забит с острото в главата и напукване около него и накрая пръскане на буталото. Всички останали фаски бяха спукани, а между два клапана и спукана глава. Всички изпускателни прегорели и едно пробито бутало. Пълен леш на двигателя. Аз тази кола бях я купил от комшията. Имаше проблем с резервоара- беше пълен с ръжда-затлачваше карбуратор,тръбички и не вървеше. Той като ме юрна да правим ремонт защото не вървяла. Аз му викам да си купи резервоар да го сменим, накрая ме принуди да отворим двигателя. Смених му само едни сегменти, просто нямаше какво да се прави на двигателя - беше си перфектен. А накрая сатана на манджа с грозди.
caduceus:
Колеги,
моля да ме извините предварително, ако сгафя нещо - темата за електролизерите не ми е много близка, но не мога да схвана защо горите водород... Както се вижда, с тия високи температури стават бели в мотора... Струва ми се, че тука истината е друга - и тя е казана от бай Илия Вълков в интервютата му по повод браунгаза и екологията.
1. Карал е над 1200 км с 4 л. вода, определено е ползвал собствената си горелка, която харчи малко вода и ток, а производството на газ едва ли е било огромно.
2. Директно е казано пак от него, че имплозията, а не експлозията е истинския двигателен фактор - т.е. явно колата му се движи на всмукване, където отдавна е ясно, че има и СЕ колкото искате. Примери - Шаубергер, клетка на Джо и т.н.
3. Съответно трябва при имплозията да имаме адиабатно охлаждане, което се и наблюдава при много такива експерименти - премахване на охладителната система, лед по ауспуха и прочие
Извод - автоспециалистите и хората с електролизерите е добре да се обединят. Не за производство и горене на водород, а за имплозия чрез: браунгаз + искра в ДМТ+ още каквото може - например магнитно-катализна обработка на въздуха по Андреев. Тогава да видим какво ще стане...
Поздрави
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия