Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Качер на Бровин - интересен режим на работа на транзисторите

<< < (2/19) > >>

Vetap:
"Вот такую сказку на востоке, рассказал мне старьiй аксакал..." В. Вьiсотский
Братята не се отказват от качера.
Вижте това!

Vetap:
А ето и схемата му

vitan:
Интересен (режим на работа на транзистор) е много мила дума (за тази схема). Бих употребил друга.

Би ли ми обяснил някой какво става на крачетата на МОСФЕТ-а?  Има по-добри електромагнитни трансформатори, до колкото знам. Ма не се наричат качер :)

Vetap:
Според мене ако това нещо работи този MOSFET е сложен за "украшение". На практика капацитета D-S бобината в приемната част образуват паралелен трептящ кръг. По същия начин, а може би и по - добре би работила схема в която вместо MOSFET имаме кондензатор.

Vetap:
Направих няколко експеримента с качера на Бровин по двете класически схеми, описани в "Matri-x", едната е с бобина между база и емитер, а другата с бобина между база и колектор. Във филмчето на Бровин двете схеми фигурират като "схема 1" и "схема 2". Резултатите са учудващи: Получавам много тънки импулси с ширина 2uS и амлитуда до 250V. Захранването на схемата е осъществено с 1.5V бат. Схемата е чувствителна към типа на транзистора,  диаметъра на проводника на бобините и захранването. За сполучливото запускане на схемата е необходимо за всеки отделен тип транзистор да се подбере захранване в диапазон от 1.1V до 5V . Честотата е сравнително стабилна. Всичко, което Бровин обяснява във филмчето отговаря на истината. За принципа на работа на схемата нямам теоретично обяснение!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия