Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Качер на Бровин - интересен режим на работа на транзисторите

<< < (6/19) > >>

Maistora52:
madsatbg, тази схема в последния ти пост ме заинтригува. Дай моля те пояснение:
1. Чия е схемата? - ако знаеш.
2. Какво спомага броят на диодите? - защо са три, а не да речем един или два, или четири? Могат ли да бъдат други, а не посочените?
3. В кои две точки трябва да се свърже батерийката?
4. Намотките имат ли задължително местоположение "начало-край" една спрямо друга, какъв е броят на навивките им, и евентуално диаметърът на проводника?

Отдавна чакам подобна схема за моите разработки, като допълнително обмислям да пробвам и с доста по-големи капацитети на кондензатора.

madsatbg:
Здравей Maistora52,

Схемата е на LaserSaber.
Линк към неговата страница:

http://laserhacker.com/

Диодите са за преднапрежение на базата на транзистора.
При такова включване се явяват  високоомни "резистори".
За това, в зависимост от транзистора - силициев - се ползват един до няколко диода за да се отпуши.
Докосвам батерията паралелно на кондензатора.

http://mazeto.net/index.php?topic=2476.msg61574;topicseen#msg61574
Намотките са по идеята описана в пост N 20.
Навивам един ред на макарата със проводник 0.25 мм.
Това е колекторната намотка.
Изолация и навивам вторичната до запълване на макарата със същия проводник - 0.25 мм.
Не съм броил намотките.
Това е базисната намотка.
Ползвам топфкeрн ф38мм със Al = 5000.
Колекторна намотка   =  57 mH
Базисна намотка         = 300 mH
Типа на диоди е без значение. Аз опитвах и 1n4148.
Транзистора е малко по специален.

This device is designed for low noise, high gain, applications at
collector currents from 1u A  to 50 mA.

Не съм пробвал с друг.
В "ЕЛИМЕКС" ги има. 15 стотинки са.

успех

п.с. При пускане не загенерира веднага.
Размених краищата на колекторната намотка и светна.

При този вариант не съм поставял екран от фолио.
Само две намотки са.

Maistora52:
Сърдечно благодаря!
Ето това е смислен, подробен и ясен отговор... не като някои други, където се чудиш даже какво си питал!
Сега ще потърся из нета сходен аналог на транзистора и диода, че няма как да си ги набавя посочените в схемата.

prp:
Как си го обяснявате това явление? Схемата прави кондензатора да работи като батерия ли? Само с едно докосване? Може ли да се направи да работи с по-големи товари напр. 1ват лед и колко ще свети? Повече кондензатори свързани паралелно? Ако проработи би трябвало да обезсмисли използването на акумулатори и батерии за електромобилите. Зареждаш за секунди и караш часове после.

madsatbg:
Здравейте,

ето така може да се вдигне мощността.
Но...продължителността на светене пада. Свети около четири минути при равни други условия.
Това отговаря и на въпроса как работи, за сметка на какво свети?
Аз имам схващането, не го натрапвам на никого и не съм склонен да го обсъждам, няма СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ. Според мен има ЗАПАСЕНА енергия, която изразходваме по различен начин - две столетия изразходваме безогледно ресурсите. В последните двадесетина години се замислихме как да изразходваме икономично.
Да, кондензатора работи като "батерия".
При по-голям капацитет свети много по-дълго.
Например правих опит със 1,5 F/ 5.5 v. Големия недостатък на "супер" кондензаторите е ниското работно напрежение - засега.
Предимството на схемата е, че светодиода работи в импулсен режим.
Схемите от рода на "качер" / блокинг генератор/ по принцип консумират много малко.
В резултат свети, за окото нормално, но реално консумира микро ампери.

Между другото вече има такива "кондензаторни батерии" за автомобили, които се зареждат много бързо.

п.с. Майсторе чест и почитания. ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия