Автор Тема: Дискусия за т-р на Тесла  (Прочетена 92674 пъти)

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #30 -: Декември 19, 2009, 08:30:23 pm »
Кратки еднополярни импулси, с няколко десетки хиляди ампера сила. За това е нужен качествен кондензатор. Първичната по-дебела, и с малко навивки 3-5 от медна тръба ф10 - ф 40
« Последна редакция: Декември 19, 2009, 08:32:49 pm от gotiniq7 »

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #31 -: Декември 19, 2009, 09:24:47 pm »
Някой има ли идея какъв трябва да е кондензатора? Купих 10 бр 1.5 nF/3 kV от този вид, подходящи ли са?

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #32 -: Декември 20, 2009, 08:35:57 am »
Eдно от приложенията на теслов трансформатор е в хирургията(медицината). Попаднах на книга за електромедицинска апаратура и там се разглеждат апарати с искрище(за периода между двете световни войни). В книгата на кратко се описват и дават схеми на два вида искрища-темата с искрищата във форума не е дискотирана, а това е важен елемент. След това се разглеждат лампови теслови трансформатори.(развиват се след втората световна война). Разглеждат се предимства и недостатъци на двата типа трансформатори от гледна точка на хирургията. Тесловите т-ри с искрище имат затихващ характер и при ламповите т-ри да имитират тази характеристика включват мулти вибратори. Схемите на тесвови т-ри с противотактни лампи съм заимствал от тази литература.
Разряда на кондензатор е характер но, че токът зависи от външната верига т.е. на важи з-н на Ом за цялата верига. Прочетох,че лорд Келвин е открил ,че разряда на кондензатор е високочестотен и достига до 100мХц и има Формула. Положих усилия и не можах да намеря формулата. За това Тесла е гасил дъгата за получаване на еднополярни инпулси-защото при променлил ток средната стойност е 0 при незатихващи трептения. При затихваци трептения имаме диоден ефект и колкото по бръзо затихва толкова по добър ефект-както фотона с по-висока честота е по-енергетичен- и радио вълната пренася енергия. За получаване на затихващи трептения вълновото съпротивление на първичната намотка трябва да е по-малко от 1/30 ома т.е. капацитета да е голям.10 кондензатора по 1,5нФ прави 15нФ стойноста е добра трябва да се сметне индуктивността на първичната-има малко навивки но пък диаметъра е голям и индуктивноста се качва-броят на навивките трябва да е поне 3 и всичко е изчисление. Кото правило трябва да се гони максимален капацитет и изправяне с грец,за минимален самоиндукционен ток,за увеличаване на тока максимално напрежения. Конструктора трябва да усети баланса и да работи надежно устройството.
« Последна редакция: Декември 20, 2009, 08:49:53 am от mi68 »

Dex

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #33 -: Декември 20, 2009, 10:56:47 am »
Някой има ли идея какъв трябва да е кондензатора? Купих 10 бр 1.5 nF/3 kV от този вид, подходящи ли са?
Вчера завърших опитна постановка на лампов Тесла траф с 6П45С и точно такива руски кондери ползвах. Получи се нещо, което ме озадачи. При захранване на схемата с 360 волта тези кондери в трептящия кръг, взеха да се нагряват като котлони. Мисля, че не стават за високи честоти, но може и да греша. Някой да има подобни наблюдения?

ppankov

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #34 -: Декември 20, 2009, 11:14:10 am »
Всички елементи във веригите на 6П45Ц греят, не съм сглобявал Теслов траф с нея, но знам от телевизорите, че е така.

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #35 -: Декември 20, 2009, 11:19:04 am »
Хартиени кондензатори не трябва да се ползват заради големият тангенс бета(диелектрични загуби и получаване на микровълнова печка). Ползват се керамични ,стирофлексни и слюдени кондензатори.На картинката са керамични кондензатори и търсете високочестотни керамики. В справочник на радиолюбителя се дават граничните честоти на кондензаторите. В сайта на силистренските радиолюбители има копие.
« Последна редакция: Декември 20, 2009, 11:23:25 am от mi68 »

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #36 -: Декември 24, 2009, 10:57:02 am »
Искам да се извиня. Първата ми схема с лампи бе с-ма Колпиц и ми трябваха кондензатори 1-10 пФ/2-3кВ и реших да ползвар ширмован кабел. При работа напрактика се стопи. Реших да ползвам коаксялен кабел 75ома като диелектрика е дебел полиетилен но и той грееше.Не разполагам с тръбни кондензатори трансмитерен тип.Тогава реших да ползвам с-ма Хартлей,ползвам паразитните капацитети на лампата. Получиха се същите резултати без греещи кондензатори.

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #37 -: Януари 02, 2010, 10:17:09 pm »
В Тесла трансформатора текат три процеса едновременно7
-трансформиране на напрежението
-трансформиране на честотата
-трасформиране на мощността
трите параметри се увеличават и са взаимно свързани в триединство. Тава е достижимо само на искрищните трансформатори-те имат недостатък искрището е ненадежно. Замяна на искрището с електронна лампа работеща в клас С или Д се получават синосуидални инпулси в оптимален режим са правоъгълни но нямаме голямо усилване на честотата, е добре но тук недостатъците лъсват-малък аноден ток и малък капацитет анод катод, изкуственото увеличаване е в тесни граници заради ниската стойност на анодният ток от тук ниският коефициент на усилване на мощността.Замяната на лампата с транзистор има свой недостатъци. Най ми се вижда перспективно използване на тиристор или транзистори в тиристорно свързвани. Тиристорите са май-мощните полупроводникови прибори със сравнително добро бързодействие. Най-високата  честота на искрището се движи в диапазона10000-50000 искри в секунда ако се направят някой ограничения до 2000 искри в секунда това отговаря на 2кХц мисля, че тиристорите могат да работят на този честотен диапазон. Напрежението се изправя от грец зарежда се кондензатор и се разрежда през тиристор с подходящ сигнал от  генератор 2кХц може таймер 555.
« Последна редакция: Януари 02, 2010, 10:26:23 pm от mi68 »

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 403
 • Големите неща се раждат в малките часове!
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #38 -: Януари 02, 2010, 11:12:57 pm »
  ЧНГ !
Драги ми mi68, позволи ми да вметна минимум
две неща, на които не съм съгласен: ;)
 
   Ти мислиш, че:
  Искрището е ненадеждно...
 
Цитат
 Тиристорите са най-мощните надеждни прибори...
Цитат
 
    Въпрос:
Знаеш ли, че има един полупроводник, наречен IGBT !
  
  Извинявам се, но все пак в спора се ражда истината ! :)
« Последна редакция: Януари 02, 2010, 11:26:46 pm от GMG »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #39 -: Януари 02, 2010, 11:44:22 pm »
Тиристорите са май-мощните полупроводникови прибори със сравнително добро бързодействие.

Колко потенциални бариери трябва да преодолеят електроните за да преминат през тиристора, колко през биполярния транзистор и колко през МОСФЕТа?

С лампи никога не бих се захванал, макар че съм работил известно време и с тях. Трябва да вървим напред а не назад, 21 век е.

Ако говорим за мощности, аз бих заложил на тия елементи които разсейват най-малко такава при работа /особено при висока температура при 100гр., не при 25 гр. от даташийта/, предвид пада на напрежение на прехода/от това зависи разсейваната мощност, т.е. загубите, ниското КПД/, а при тиристора колко е?

За мен най-добрите електронни ключове са МОСФЕТ-ите. Има такива за перманентен ток от 200А, а импулсния е много по-голям. Най-бързи са, постига се най-добро dv/dt, стига човек да е в час как се управляват и как се защитават, защото иначе играчката излиза скъпо.

Има IGBT-та до 5 kV, работят обаче до 30 kHz, но има и друга техника да се направи така, че да издържа електронния ключ на високо напрежение. Иначе IGBT-та превъзхождат по мощност МОСФЕТ-ите, но пък са по-бавни.

Дай да видим схемата на управление на тиристора - най-вече запушването!

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #40 -: Януари 03, 2010, 12:55:23 am »
Всеки може да си разработва електронни ключове допускам да греша. При тесловият трансформатор стaва преобразуване на честотата,ако имаме 50Хц то получаваме 100кХц имаме преобразуване 2000 пъти толкова и преобразуваме мощността. Ако електронният ключ работи на 1мХц да вземем 10 хармоник и имаме 10 пъти увеличаване на честотата и толкова мощността. Сметките не са лоши ако усилвателя работи в генераторен режим. Предложете читава схема. С инпулсни методи неработя от година,защото искам да подкарам центробежните. Ако не подкарам центробежните ще се върна на инпулсните.Отвреме на време изказвам мнение,а искрището е не надежден еленент защото се загрява и електродите ерозират и изпаряват. На плазма никой метал не може да устои.Тиристоът  е с много р-н преходи и издържа високо напрежение. При отпушване имаме два транзистора и се развива лавинообразен процес и наистина е трудно да се спре силен електронен ток.Изказвам мнение тиристора най-се доближава до свойствата на искрището.
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 07:12:48 am от mi68 »

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 335
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #41 -: Януари 03, 2010, 01:14:38 am »
Не съм капацитет по електроника,но бих искал да отбележа,че има един голям списък в държавен вестник със стоки,технологии и елементи които са с възможна двойна употреба.В този смисъл са пояснени (пак там ) каква е допустимата точност на някои видове електронни компоненти.Освен че са технологично ограничени е твърде вероятно и НАРОЧНО да не са особено устойчиви.

varvarin

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #42 -: Януари 03, 2010, 03:33:35 am »
Тиристорите правят много стръмни импулси и издържат на много големи претоварвания за разлика от повечето транзистори. Причината поради която се предпочитат най-вече в устройства работещи на 50 херца е, че се запушват при определени условия а не когато им кажеш. Така че схемата трябва да е така направена че тези условия да възникнат когато ние искаме. Ето например един мой експеримент за квазирезонансно управление на паралелен трептящ кръг - 50Hz_quasi_SCR002.jpg. Горе е напрежението върху кръга а долу тока през тиристора. В този случай разбира се входното напрежение е променливо но със същия успех може да се получи и при постоянно. Освен това много лесно става да се отпушва на по ниски хармонични на резонансната. Струва ми се за постоянно напрежение е най добре с два трептящи кръга - паралелен след тиристора (еввнтуално първичния кръг на тесла трафа) и последователен бобина (по скоро дросел) която зарежда кондензатор захранващ анода на тиристора. Що ми се струва че из патентите на Тесла има подобна схема само че там има искрище естествено. То май условието за прекъсване на тока в искрището е подобно на това на запушване на тиристора - напрежението трябва да спадне под определена стоност, при тиристора тя е почти нула. Според мен динистора най точно наподобява искрище, като разбира се стойностите на напреженията са доста различни...

Поздрави !

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #43 -: Януари 05, 2010, 06:34:39 pm »
Динистора най-добре имитира гасящо искрище-широки електроди с малко разтояние 0коло 0,2 мм-характеризира се със силен ток и мноко искри при периода на мрежовото напрежение.
Обикновенно искрище е два остри електрода с разтояние 2-3мм.Характерно е по-слаб ток и пробива настъпва около максимума на амплитудата на мрежовото напрежение. това се имитира с тиристор(динистор) отпушен около максимума. Магнитното гасене на дъгата се получава от еднопосочната проводимост на тиристора. Всеки тиристор може да се отпушва от към анода ако се подаде подходящ прав ток на управляващият електрод. Тиристора се превръща в динистор. Това са мойте виждания по въпроса.

mi68

 • Гост
Re: Дискусия за т-р на Тесла
« Отговор #44 -: Януари 06, 2010, 08:17:08 pm »
Имаме два вида трасформатори с два вида ВЧ напрежение:
първо искров трансформатор със затихващи ВЧ трептения
второ електронен(лампов) трансформатор с незатихващи ВЧ трептения
трето(междинно) електронен трансформатор с модулирани ВЧ трептения
Най-хубаво е затихващи ВЧ трептения с много голям дискремент. Тук неоткриваме топлата вода това си е природен феномен/така излъчва фотон електрона/. В тесловият трансформатор вместо един електрон излъчват група електрони(заряд),просто се подражава на природата. При затихващи трептения имаме разлика в амплитудите,а това е параметрично изправяне без диоди. На практика се получава правоъгълен инпулс т.е. моно функция с широк спектър. Ако се разполага с диоди(Грец) може да се ползва и незатихващи трептения. Като варянт е да се пулсира електронния трансформатор, тук имаше схема на съфорумец но той пожела да се изтрие, без да иска е налучкал нещата. Нещата не са страшни имам схеми на пулсиращи лампови трансформатори. В зависимост от елементната база е и вида теслов трансформатор.
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 11:57:39 pm от mi68 »