Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Стърлинг

Stirling - общи положения

<< < (2/3) > >>

teofilius:
ефективността на електролизата е в границите на около 6-7% или енергията вложена в разлагането на водата е повече от десет пъти повече от енергията получавана от изгарянето на получения кислород и водород. Ако имаш много късмет , по скоро Гений , би могъл да направиш устройство за свърхефективна електролиза от рода на клетката на Майер и получавания кислород и водород да изгаряш в стандартен бензинов двигател или в горивна клетка която е точно противоположна на електролизната и така на изхода да имаш електроенергия. Всъщност всичко става дълго и широко с електролизата и водорода и лично мен това не ме влече особено. Предпочитам да работя върху устройства за получаване на свободна електроенергия. В момента имам два работещи двигателя на принципа на Бедини като работя върху усъвършенстването им така че да затворя енергийния кръг. Това е двигател който работи едновременно и в генераторен режим при това с минимална реакция. Без проблеми мога да използвам енергията на автоиндукцията на управляващата бобина като да поставя и допълнителна бобина. Има възможност с леко променен и оргинален принцип ефективността да се вдигне многократно, което се и надявам да направя в най-скоро време. ..

Grail:
Това с идеята за Стирлинг-а и слънчевите колектори и аз от отдавна го замислям. Единият цилиндър  се топли от колектора другия се охлажда с вода от кладенеца.
Относно конструкцията имам една идея. Ползват се два едноцилиндрови компресора от камион с водна риза. Главата на компресорите се преработва (клапаните се махат), картера се херметизира. Компресорите се свързват посредством верижна предавка под 90° спрямо буталата като трябва да се прекачи и маховик.  :)
Лесно за изпълнение с подръчни материали.  :) Така и аз си поръчах 2 компресора на един приятел, и вече ги чакам половин година (обеща но се оказа доста несериозен)  :-\ Някои ден обаче обещавам на къщата на село ще имам работеща инсталация  :)
Успех на всички.

FreeEnergy:
Не виждам защо не би станало да затворим кръга с ННО газ или както го наричате. Поради вълшебните му свойства, както е в един друг пост във този форум, не можем точно да изчислим КПД-то му. Достатъчно е да се намери материал, който да има висока температура на топене и тогава със едно и също количество газ ние ще го загреем достатъчно високо, за да може Стирлинга да работи при пълна мощност. Градусите не са от значение, защото можем да ги постигнем само с избора на материала, който ще топлоотдава на стирлинга, при поддържане на абсолютно същия пламък.

На теория ми се вижда напълно възможно, но е трудно да се сдобие човек със стирлинг машина за да се пробва.

Orenda:
http://www.youtube.com/watch?v=PO1X95LwlBM&eurl=http%3A%2F%2Fnrg.blog.bg%2Fnauka%2F2007%2F10%2F10%2Fstirling-dvigatel.119310&feature=player_embedded

Идеите са много добри и реално възможни според мен.
Може дори да се комбинират с това например:
http://www.youtube.com/watch?v=gfJfu5-31Pg&feature=related
Може да се прибавят и  магнити за по големи обороти, така поне си мисля.

Ето още една идея от филма free energy - the race of zero point
1h13min

--- Цитат ---Конструирал съм и съм разработил
най-ефективната топлинна помпа в света.Това са изпарителите на топлинната помпа - високи 2.5 м и широки 1 м. Хладилната течност
завира при -40°, затова по всяко време - денем или нощем, навън, в дъжд и вятър, снежна буря или градушка, посред горещ слънчев ден или студена нощ, докато хладилната течност в системата е по-студена от околния въздух
или феномена, нагряващ този панел, тогава топлината на въздуха, Слънцето, вятъра, дъжда или снега ще преминава в хладилната течност от другата страна,  ащото това е вторият закон на термодинамиката -топлината отива при студа. Щом това е най-студеното нещо навън,всичко, което го докосва, му отдава топлината си. Топлината кара газа да се разширява бурно и, разширявайки се, той е притеглен от компресора не чрез всмукване - а чрез отрицателно налягане. Компресорът създава отрицателно налягане и газът отива в него, така че, компресорът е газова помпа, изпомпваща газ. Газът се изпомпва от компресора вътре в него при повишена температура. Дори при докосване панелът да е ледено студен, ако докоснете тръбата, излизаща от панела, тя също е ледено студена. Когато стигне компресора, той свива газа от това положение в това пространство, увеличава налягането и температурата на изхода на компресора. Не докосвайте тръбата, докато това нещо е включено, защото достига температура от 200-250°. Така извличаме топлината, която се предава тук, компресор поема относително безполезната енергия, която имаме, и, повишавайки температурата и налягането, я превръща в полезна енергия, получена от преработена топлина.
--- Край на цитат ---

Това е превод от филма free energy - the race of zero point . Преведеното се вижда на 1h13min от филма

п.с. Надявам се да не сам разводнил темата, но изпарителите на топлинната помпа - високи 2.5 м и широки 1 м.+двигател на Stirling е много по обещаващо от слънчевите панели.

emilvtc:
Не отварям нова тема, тъй като въпросите са ми относно общите положения за Стирлинг двигателя.

Рещил съм да направя като начало мини Стирлинг нискотемпературен двигател задвижван от енергията на чаша чай или кафе.
Разгледах доста клипове (включително и как сами да направим такъв двигател) и изчетох какво пише из Википедията по въпроса, но все още имам много въпроси (и колкото повече чета - стават все повече :-) ).

Позабравил съм физиката и трябва да опресня знанията си относно газовете.
Някой може ли да ми дате линк или инфо по въпроса (различно от Википедията)?

Работния газ може да е водород, хелий или атмосферен въздух. Той е затворен в "цилиндрите" на мотора и никога не би следвало да ги напуска.
  Та един от възникналите ми въпроси е дали ако налягането на затворения в двигателя газ е по-високо това би довело до повишаване на "КПД-то " му?

Имам и въпрос как да изчисля диаметрите и ходовете на буталата на мотора?

Някой може ли да ми даде линк или инфо по въпроса?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия