Автор Тема: Stirling - общи положения  (Прочетена 36639 пъти)

Мусала1

 • Гост
Stirling - общи положения
« -: Април 18, 2006, 08:04:50 pm »
Например и аз вярвам вече  в алтернативната енергия. Дълги години  изучавах цикъла Стирлинг Там в един от учебниците пишеше че няма научно обяснение на някои от феномените при този цикъл. но и без обяснение тои се ползва както и неговите алтернативи-Мак Махон, Ериксон и други по стечение на обстоятелствата за получване на...студ
и то голям студ.После  академик Капица изобрети получаването на студ с разделение на потоците  и тези високо производителни но прецизни  и скъпи машини бяха избутани някъде в ъгъла  на на лабораториите. Както и да е Преди 70 години Филипс установи че те стават за захранване на ...радиоапарати
което е пак куриоз защото при Стирлинга съотношението конска сила на киловат е много лошо. Както и да е Cockums( не зная дали правилно съм го написал)разработи яхти а впоследствие и подводници снабдени с тоци невероятно сигурен и свръх тих двигател с топлинен акумулатор на базата на стопени соли на алуминия.Както по късно стана ясно Стирлинг машините изместиха живачните силови установки на базата на Ренкин(парни машини) в енерго снабдяването на американските космически апарати в годините около 70-те  докато се появиха други свръх ефективни технологии като йонния двигател например.Върху цикъла Стирлинг продължават разработки фирми като Юнайтед Стирлинг, Хускварна,
Може да звучи като фнтазия  но в Петербург в 1917 година е съществувала фабрика която е произвеждала двигатели  от този тип
Навярно сега се работи върху прилагането на цикъла в  медицината най вече(изкуствено сърце) Иначе има модели които не са правени от специалисти и работят от топлината на ръката само като в зависимост от качеството КПД може да варира от 0.1% до около 17% че и повече
което обаче се постига твърде трудно и само в фабрични условия максималния КПД на тези машини надхвърля 45%
Нещата които разгледах след влизането ми в този форум ме впечатлиха изключително. Тесла , Де Палма  индийски японски  и руски учени са постигнали зашеметяващи успехи и което е най наи радващото дори и обикновени хора съвсем необразовани  доказват с моделите и реализациите им че е възможно да се черпи енергия от съвсем достъпни източници.Разбира се положен е голям труд, някои са били неразбрани ако съдим по историята на българина Юл Браун изминал хиляди километри с няколко литра вода в резервоара а и други българи и чужденци.Материята е много сложна не всичко е обяснимо с модерните научни теории  и нека да  завърша с думите на един известен човек и писател фантаст починал неотдавна в Цейлон(Шри ЛАнка):
"...може би студения синтез е най големия скандал в историята на науката..."
                                             Сър Артър Кларк
« Последна редакция: Март 05, 2010, 08:44:23 pm от altium »

Неактивен oniatam

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #1 -: Май 13, 2008, 02:34:32 pm »
Някой да се е опитвал да направи такова чудо??
Някой ако има желание съвместно да зглобим един Стирлинг, да вика.
Аз съм от СФ.

Имам някои идеи, но трябва първо да се зглоби един работещ Стирлинг, ако се окажа прав може с общи усилия да зглобиме 100% ЕКО автомобил.

Неактивен oniatam

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #2 -: Май 13, 2008, 06:15:54 pm »
Идеята е, да се вържат Стирлинг който да произвежда ток , а с този ток се разлага вода за да получиме водород който да е гориво за самия Стирлинг, след което да се използва енергията която се произвежда в повече от колкото е нужно за процеса.
Въпроса е колко е мощен един Стирлинг и колко ток може да произведе, дали тока произведен от  Стирлинга ще е достатъчен за производство на нужни я му водород.

Затова ми се ще да се обединим и да зглобим един Стирлинг да видим за какво става въпрос.

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #3 -: Май 13, 2008, 09:23:24 pm »
Теоретично КПД на Стирлинг двигателя мож да стигне около 70% но реално се постига около 40% и то при много добро техниеско изпълнение. В последно време доста го изочавах и посхванах доста неща в принципа. Личната ми идея е да се използва слънчев колектор който да концентрира топлината върху работната площ на един стирлинг двигател задвижващ електрогенератор. Това не е нищо ново всъщност и да го постигна няма да съм удовлетворен. Имам идея и намерение да направя двигател на Стирлинг, но може би вече няма да се нарича по този начин защото технологичното изпълнение ще е много по различно. Имам в предвид двигател който е без бутала а вътре в него има турбина която върти генератора на ел.енергия. Пак имаме затопляне от едната страна и охлаждане от другата  и като цяло е по-просто за изпълнение от Стирлинг двигателя. Въпрос на време е да експериментирам с принципа за да преценя ефективността. Мога да направя чертеж и да го пусна във форума но идеята е твърде проста. Имаме търба която е затворен кръг и е с някакъв диаметър. Например 100мм. Едната половина от търбата е отделена от другата посредством по-тесен отвор от едната страна а от другата от по-широк отвор във вътрешността на кръга. Имаме фреон или газ,или течност в търбата. Едната половина се загрява а другата се охлажда. Получава се циркулация която зависи от скоростта на загряване и охлаждане . В едната от двете търби се поставя турбина, която посредством ос се свързва към елгенератор. Това е. Имам идей и възможности за оптимизиране но първо трябва да се направят първични експерименти с принципа. Основното е че се получава голяма скорост на циркулация на газ или течност в този затворен кръг  , която може да задвижва турбина. Може за целта да се използува турбина на Тесла , което също е доста ефективна ...

Неактивен oniatam

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 106
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #4 -: Май 13, 2008, 09:57:26 pm »
Добре , даже и с турбина става , всъщност няма зна4ение кой от двата метода ще е , идеята ми е да се вържат двете машини за да се затвори кръга, след което енергията която е в повече да се използва .

Ако за пример вземем турбина която се задвижва от изгарянето на водорода и тази турбина произвежда ел.енергия която пък произвежда водорода, по този начин се получава един затворен кръг. По тази логика, ако се произвежда поне малко количество водород в повече , ще може постоянно да се увеличават оборотите на турбината , от там идва и повече ток и пак повече водород и пак по-високи обороти и т.н. докато не сложим лимит на подавания водород към турбината.

В случая ако се използва турбина , може да се задвижва на принципа на реактивните двигатели, а не от топлината при загряване както е при Стирлинг, тогава ще е много по-ефективно.

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #5 -: Май 13, 2008, 11:02:54 pm »
ефективността на електролизата е в границите на около 6-7% или енергията вложена в разлагането на водата е повече от десет пъти повече от енергията получавана от изгарянето на получения кислород и водород. Ако имаш много късмет , по скоро Гений , би могъл да направиш устройство за свърхефективна електролиза от рода на клетката на Майер и получавания кислород и водород да изгаряш в стандартен бензинов двигател или в горивна клетка която е точно противоположна на електролизната и така на изхода да имаш електроенергия. Всъщност всичко става дълго и широко с електролизата и водорода и лично мен това не ме влече особено. Предпочитам да работя върху устройства за получаване на свободна електроенергия. В момента имам два работещи двигателя на принципа на Бедини като работя върху усъвършенстването им така че да затворя енергийния кръг. Това е двигател който работи едновременно и в генераторен режим при това с минимална реакция. Без проблеми мога да използвам енергията на автоиндукцията на управляващата бобина като да поставя и допълнителна бобина. Има възможност с леко променен и оргинален принцип ефективността да се вдигне многократно, което се и надявам да направя в най-скоро време. ..

Grail

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #6 -: Юни 22, 2008, 12:29:45 pm »
Това с идеята за Стирлинг-а и слънчевите колектори и аз от отдавна го замислям. Единият цилиндър  се топли от колектора другия се охлажда с вода от кладенеца.
Относно конструкцията имам една идея. Ползват се два едноцилиндрови компресора от камион с водна риза. Главата на компресорите се преработва (клапаните се махат), картера се херметизира. Компресорите се свързват посредством верижна предавка под 90° спрямо буталата като трябва да се прекачи и маховик.  :)
Лесно за изпълнение с подръчни материали.  :) Така и аз си поръчах 2 компресора на един приятел, и вече ги чакам половин година (обеща но се оказа доста несериозен)  :-\ Някои ден обаче обещавам на къщата на село ще имам работеща инсталация  :)
Успех на всички.
« Последна редакция: Юни 26, 2008, 08:13:59 pm от Grail »

FreeEnergy

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #7 -: Май 01, 2009, 05:42:17 pm »
Не виждам защо не би станало да затворим кръга с ННО газ или както го наричате. Поради вълшебните му свойства, както е в един друг пост във този форум, не можем точно да изчислим КПД-то му. Достатъчно е да се намери материал, който да има висока температура на топене и тогава със едно и също количество газ ние ще го загреем достатъчно високо, за да може Стирлинга да работи при пълна мощност. Градусите не са от значение, защото можем да ги постигнем само с избора на материала, който ще топлоотдава на стирлинга, при поддържане на абсолютно същия пламък.

На теория ми се вижда напълно възможно, но е трудно да се сдобие човек със стирлинг машина за да се пробва.

Неактивен Orenda

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 147
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #8 -: Май 29, 2009, 08:51:50 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=PO1X95LwlBM&eurl=http%3A%2F%2Fnrg.blog.bg%2Fnauka%2F2007%2F10%2F10%2Fstirling-dvigatel.119310&feature=player_embedded


Идеите са много добри и реално възможни според мен.
Може дори да се комбинират с това например:
http://www.youtube.com/watch?v=gfJfu5-31Pg&feature=related
Може да се прибавят и  магнити за по големи обороти, така поне си мисля.

Ето още една идея от филма free energy - the race of zero point
1h13min
Цитат
Конструирал съм и съм разработил
най-ефективната топлинна помпа в света.Това са изпарителите на топлинната помпа - високи 2.5 м и широки 1 м. Хладилната течност
завира при -40°, затова по всяко време - денем или нощем, навън, в дъжд и вятър, снежна буря или градушка, посред горещ слънчев ден или студена нощ, докато хладилната течност в системата е по-студена от околния въздух
или феномена, нагряващ този панел, тогава топлината на въздуха, Слънцето, вятъра, дъжда или снега ще преминава в хладилната течност от другата страна,  ащото това е вторият закон на термодинамиката -топлината отива при студа. Щом това е най-студеното нещо навън,всичко, което го докосва, му отдава топлината си. Топлината кара газа да се разширява бурно и, разширявайки се, той е притеглен от компресора не чрез всмукване - а чрез отрицателно налягане. Компресорът създава отрицателно налягане и газът отива в него, така че, компресорът е газова помпа, изпомпваща газ. Газът се изпомпва от компресора вътре в него при повишена температура. Дори при докосване панелът да е ледено студен, ако докоснете тръбата, излизаща от панела, тя също е ледено студена. Когато стигне компресора, той свива газа от това положение в това пространство, увеличава налягането и температурата на изхода на компресора. Не докосвайте тръбата, докато това нещо е включено, защото достига температура от 200-250°. Така извличаме топлината, която се предава тук, компресор поема относително безполезната енергия, която имаме, и, повишавайки температурата и налягането, я превръща в полезна енергия, получена от преработена топлина.

Това е превод от филма free energy - the race of zero point . Преведеното се вижда на 1h13min от филма


п.с. Надявам се да не сам разводнил темата, но изпарителите на топлинната помпа - високи 2.5 м и широки 1 м.+двигател на Stirling е много по обещаващо от слънчевите панели.

« Последна редакция: Февруари 25, 2010, 03:32:31 pm от altium »

emilvtc

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #9 -: Март 14, 2011, 02:04:38 pm »
Не отварям нова тема, тъй като въпросите са ми относно общите положения за Стирлинг двигателя.

Рещил съм да направя като начало мини Стирлинг нискотемпературен двигател задвижван от енергията на чаша чай или кафе.
Разгледах доста клипове (включително и как сами да направим такъв двигател) и изчетох какво пише из Википедията по въпроса, но все още имам много въпроси (и колкото повече чета - стават все повече :-) ).

Позабравил съм физиката и трябва да опресня знанията си относно газовете.
Някой може ли да ми дате линк или инфо по въпроса (различно от Википедията)?

Работния газ може да е водород, хелий или атмосферен въздух. Той е затворен в "цилиндрите" на мотора и никога не би следвало да ги напуска.
  Та един от възникналите ми въпроси е дали ако налягането на затворения в двигателя газ е по-високо това би довело до повишаване на "КПД-то " му?

Имам и въпрос как да изчисля диаметрите и ходовете на буталата на мотора?

Някой може ли да ми даде линк или инфо по въпроса?

emilvtc

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #10 -: Март 14, 2011, 04:54:19 pm »
Прикачвам един интересен документ съдържащ много инфо като теория формули и др.

GTV

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #11 -: Септември 01, 2013, 02:12:56 pm »
Течно буталния Стърлинг, или така наречената асиметрична флуидина може да работи с енергия от вакуума. Т.Е. капсулована в единият край метална тръба се пълни до горе с вода, запушва се с пръст, обръща се и се потопява в друг съд с вода. Нагрява се капсулованият край и не след дълго се получават осцилации. Колкото е по-дълга тръбата / по-голям вакуум/ - толкова е по-ефективна системата. При буталният Стърлинг, след като се нагрее работния газ и изхвърли буталото, възвратното движение се осигурява от пружина или от маховик докато при асиметричната флуидина възвратното движение на течността се осигурява от вакуума.
 Но този пример мисля, че е за стърлингите.
« Последна редакция: Септември 02, 2013, 09:31:21 am от Maistora52 »

@praktik

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #12 -: Септември 01, 2013, 02:32:06 pm »
Течно буталния Стърлинг, или така наречената асиметрична флуидина може да работи с енергия от вакуума. Т.Е. капсулована в единият край метална тръба се пълни до горе с вода, запушва се с пръст, обръща се и се потопява в друг съд с вода. Нагрява се капсулованият край и не след дълго се получават осцилации. Колкото е по-дълга тръбата / по-голям вакуум/ - толковае по-ефективна е системата. При буталният Стърлинг, след като се нагрее работния газ и изхвърли буталото, възвратното движение се осигурява от пружина или от маховик. Докато при асиметричната флуидина възвратното движение на течноста се осигурава от вакуума.
 Но този пример мисля че е за стърлингите.
Може ли нещо като чертеж или анимация на работещ такъв Стърлинг ?

GTV

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #13 -: Септември 01, 2013, 03:58:29 pm »
    Колега Практик,
 ефекта с вакуума ми излезе съвсем случайно докато правих някои опити с течно-бутален Стирлинг, преди няколко години. Ето едно видео подобно на моята постановка, само че тръбата е права и потопена в съд с вода. Нещо като живачен барометър   http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80   или живачен апарат за кръвно.
            http://www.youtube.com/watch?v=U-dQinVWgb8

     Иначе инфо дал Господ. :)

 http://www.packratworkshop.com/hotwater9.htm
 http://www.youtube.com/watch?v=b9Kzl3UJLqg
 http://www.engineerlive.com/content/21335
 http://www.thermofluidics.co.uk/applications.php
 http://www.iedu.com/Solar/Engines/Fluidyne/TM-10475.html
 http://www.icrepq.com/icrepq07/365-Sun-Ki%20Hong.pdf
 http://www.stirling-fette.de/english.htm#A0
 http://www.engin.swarthmore.edu/academics/courses/e90/2005_6/E90Reports/FK_AO_Final.pdf
 http://wijono.lecture.ub.ac.id/files/2011/02/04107367.pdf

  Хубаво ще е ако Майстора прати последните постове в Течно-бутални Стърлинги.
« Последна редакция: Януари 15, 2014, 12:44:08 pm от Maistora52 »

GTV

 • Гост
Re: Stirling - общи положения
« Отговор #14 -: Януари 13, 2014, 11:19:09 pm »
 Solar Heat Pipe Stirling
   http://www.youtube.com/watch?v=Z5L2KK1JBCc