Автор Тема: Калифорния съди автомобилни производители за екощети  (Прочетена 3818 пъти)

administrator

  • Гост
Властите в американския щат Калифорния вчера подадоха съдебен иск срещу най-големите автомобилни производители в света-компаниите Ford, General Motors, Toyota, Daimler Chrysler, Honda и Nissan за нанесени екощети, предадоха световните агенции.
Съобщението до медиите бе направено от главният прокурор на щата Бил Локиър. Според обвинението вредните газове от автомобилите съдействат за глобалното затопляне.

"Този иск е прецедент, при който автомобилните производители са призовани да отговарят за щети, нанесени на екологията. Глобалното затопляне причинява значителни вреди на околната среда, икономиката и здравето на жителите на Калифорния", каза Локиър.
Обвинението иска от производителите "десетки и стотици милиони долари" като компенсация за щетите, допълни главният прокурор.
Емисиите от автомобилите са най-бързо растящият източник на въглероден двуокис, който допринася за затоплянето, но федералното правителство и автомобилните компании отказаха да реагират. Време е производителите да понесат отговорност за приноса си в кризата, е казал още той.

Според Локиър замърсяването от колите представлява 20% от отделения въглеродния двуокис в САЩ, а в Калифорния достига 30%.

Щатът изразходва милиони долари, за да предвиди, наблюдава и приспособява инфраструктурата си към сегашните и очакваните последствия от затоплянето, каза още Локиър.
Калифорния е най-гъсто населения американски щат, има 35 млн. жители и около 32 млн. регистрирани автомобила. Най-големият му град - Лос Анджелис, редовно е начело в класацията за замърсяване на щатските градове.

Калифорнийските власти начело с губернатора Арнолд Шварценегер са в конфликт по въпросите на околната среда с администрацията на президента Джордж Буш.

Очаква се Шварценегер да обнародва до края на месеца закон за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. Това ще бъде първият случай, в който американски щат се ангажира да следва протокола от Киото.

САЩ, отговорни за 25% от емисиите на парникови газове в света, не са ратифицирали протокола, сключен през 1997 и влязъл в сила през 2005 г., тъй като по думите на президента Буш изискванията на международния договор заплашват индустриите в страната му.

Неактивен sheki

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 196
    • http://sheki.zlatograd.com/blog/
  • Скайп: shekivsh
Калифорния съди автомобилни производители за екощети
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2007, 09:12:01 pm »
от тая статия се сещам за сценария на фирма " кой уби електрическата кола?"