Автор Тема: Toroidal Power Unit (TPU) - обща теория и принцип на работа  (Прочетена 268020 пъти)

administrator

 • Гост
Steven Mark`s toroidal power unit:

Всички материали за TPU са качени тук: http://lib.mazeto.net:8080/
http://www.overunity.com/index.php?board=49.0 - форум
http://www.skif.biz/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2180&pagenum=20 - форум

Статия "Tesla transverse and longitudinal electric waves", която е евентуално свързана с TPU: http://mazeto.net/index.php?topic=236.0

Ето част от нередактиран превод на кореспонденцията между изобретателя и група изследователи:

"Драги Линдси, вярвам че си добре.
Благодаря ти за писмото. Всъщност, не знаех, че писмото ми е публикувано на уебсайт. Обикновено никой няма интерес към писмата и докладите ми относно тази технология. Или ако се публикуват те скоро биват премахнати. Наблюдавам определени усилия от дадени лица да се крие и премахва всичко, което казвам и което доказва валидността на технологията. Обикновените хора не разбират че е много трудно, да не каже невъзможно, да се фалшифицира това, което е показано на видеозаписите. За съжаление объркани хора ги взеха и ги използваха за лоши цели. Сега, когато тези записи са разпространени навсякъде се появиха разни хора, твърдящи, че те са откривателите на това устройство или че познават изобретателя и т.н. Уверявам ви, че нямам съдружници освен компанията, която сега притежава технологията и Пол Стем, който работи по проекта най-дълго.

Интересното е, че когато започнахме демонстрации на технологията никой не вярваше,  че толкова малко устройство може да генерира каквато и да е полезна ел. енергия. Затова те наеха инженери и учени да потвърдят, че наистина работи, както демонстрирахме. И след като никой не можа да опровергае необяснимото количество енергия възникващо в тороида, с времето те започнаха да омаловажават откритието с хули и лъжи.

Първоначално това бе непонятно за мен. Защо хора, които дори не са идвали на демонстрация или не са се срещали с мен започват да разпространяват наляво и надясно лъжи и да ги публикуват по уебсайтове свързани с алтернативните източници на енергия? Скоро започнах да разбирам, че зад повечето от тези действия стои много милиардната петролна индустрия -- най-печелившата на Земята. С трилиони долари на разположение те стоят над всяко правителство и закон.

Технологията ми днес е собственост на корпорация извън Америка и това ми дава някаква свобода да споделя с вас повече за тази технология.

Виждам, че си от Австралия. Имаше един човек оттам, който твърдеше, че бил откривателя на тази технология и продаваше акции от компанията си на всеки, който му се вържеше на лъжите. Като прибавим и десетките, твърдящи, че притежават технологията от видеото и се опитват да извлекат изгода от това, се създаде лоша репутация на технологията и  работи в услуга на петролната индустрия. Мога да ви уверя, че съм вложил 15 години от живота си в тази технология и никога не съм търсил чужди пари за нея.

Технологията не някаква магия; всъщност показаните резултати се постигат с помощта на прости закони в електрониката.

Тук е предизвикателството...
======================================

Това изобретение извървя дълъг път. Няколко години бяха нужни да откри точите честоти, да разработя електронното управление и да стигна до това, което виждате на демострационното видео.

А за откритието на моя Тороиден Енергиен Генератор трябва да съм благодарен на инженерите, разработили първите цветни телевизори RCA. Сигурен съм, че сега не са между живите, но те помогнаха.

Всичко започна с история, която шефът ми разказа, случила се в далечната 1970-та. Историята започва със странна експлозия в Чикагски апартамент, някъде 1965-66-та година. Заключението на експертите било, че източникът на експлозията, убила малко дете, бил цветен телевизор General Electric. Моят шеф бил нает за разследването, поради ерудицията си в лампови приемници и схеми. Той се уверил, че това не било просто експлозия. Тя наистина убила малкото дете, което стояло пред телевизора но пощадила майката, която се намирала в кухнята. Очевидно било, че телевизорът е бил центърът на експлозията, но никой не могъл да намери обяснение за причината. В един телевизор няма много неща, които могат да избухнат с такава сила, че да разрушат цялата стая. Да, кинескопа би могъл да избухне и евентуално да убие човек, но в случая не говорим за такава експлозия -- (най-интересната част от историята на шефа ми) всички метални предмети в стаята, особено тези съдържащи голямо количество стомана, били разместени. Спомня си, че дори металните пирони от стените били изхвърчали навън в посока към телевизора. Когато ги открили всред развалините те били усукани като тирбушон! Всичко във стаята било привлечено към центъра на тази имплозия (е не експлозия, както първоначално изглеждало) и детето всъщност било убито от летящите метални предмети, които преминали през тялото му към центъра на телевизора. Никой така и не намерил приемливо обяснение за този феномен. Но се разбрало, че имало и други подобни експлозии на телевизори изработени от GE или използващи техни схеми.

Моят шеф си имаше собствена теория, обясняваща експлозията, която не споделил с никого през годините, освен с мен.

Той смята, че докато телевизора е работел, по някакъв начин редом с вълните на телевизионното предаване е приел и други, което го накарало за милисекунди да излъчи мощен магнитен разряд, сравним с този при атомна експлозия...


Това вече ме заинтересова. Историята на шефа ми оказа голямо въздействие върху мен. Не че нещо научих, но не ми даваше мира идеята, че комбинацията от различни честоти в даден момент може да предизвика отделянето на голямо количество енергия.

И оттам тръгна всичко. Този принцип залегна в бъдещата ми технология за конвертиране на енергия. Защото това точно представлява Тороидния Енергиен Генератор.

Поздрави, СМ
======================================
Открих тайната, докато четях книги за електронните лампи.

По онова време, в ерата на ламповите приемници, аз също поправях лампови телевизори. Добри стари времена, мисля си. В едно от инженерните ръководства на RCA открих забележка относно странния феномен. Там прочетох:

"в проводника се появява леко увеличение на тока, когато първите електрони тръгнат по него. Това се обяснява с влиянието на земното магнитно поле върху проводника и потока на електроните в него. Или по-точно електроните по повърхността на проводника".

Дори днес може да се намерят някои загатвания за този феномен по страниците на ненаучни издания. Да вземем за пример книгата на Morgan Jones "Лампови Усилватели" (Valve Amplifiers), 3-то издание, стр. 262:

"нахлуването на ток през отоплителната жичка влиза в взаимодействие със земното магнитно поле и създава лек (токов) удар".
ЛЕК ТОКОВ УДАР!Това доказва, че ИМА взаимодействие между полето на земята и на електроните протичащи по жицата. Може би е много малко въздействие, но това е свръх кондуктивност. Няколко години тази идея ми се въртя в главата. Учените твърдят, че свръх кондуктивност е невъзможна. Те имат в предвид, че не можеш да изкараш повече от колкото влагаш в една система. И все пак жицата и слабият токов удар при включване...

В това, приятелю се съдържа тайната...

* * *

Аз се срещнах с представител от австралийската енергийна компания Western Australia Power и той беше много ентусиазиран относно технологията ми. Той се върна с всевъзможна апаратура за тестване н но така и не я използва. Каза, че е достатъчно образован инженер за да види с очите си, че наистина става дума за генериране на огромно количество енергия от неизвестен източник. Той беше прекрасен човек и никога няма да забравя възхищението и впечатлението му. За съжаление не си спомням името му.

А колкото до Брайън, той нямаше ни най-малка идея какво кара устройството да работи. Аз също нямам ни най-малка идея какво накара Брайън да извърши глупостите, които направи в последствие. Но едно нещо е сигурно -- той се потруди много да ми създаде лоша репутация и опорочи изобретението. Оттогава, без значение каква демонстрация правя, всички ме смятат за мошенник, а устройството -- за измама... благодарение на Брайън Колинс и други като него. И си мисля, че това са насочени опити да се забави навлизането на чисти, ефективни и евтини енергийни технологии на пазара от тези, които ще бъдат засегнати (нефтени компании и др.)

Първото ми изобретение беше електромобилът Highbred през 1978 г. Знаех, че двигателят с вътрешно горене е много неефективен. Изчисленията ми показаха, че само 15 конски сили са нужни да поддръжат автомобила със 100 км/час на магистралата, но 40 и повече к.с. са нужни за неговото ускоряване. А за добро ускоряване са нужни около 100 к.с. Така че ние строим автомобили с огромни и неефективни двигатели, които са нужни само, когато те се ускоряват. А какъв е смисълът ако са нужни само 15 к.с. за да вървят със 100 км/час на магистралата.

Решението ми беше да намеря най-малкият и ефективен двигател и го съвместя със система, която да дава нужната акселерация. Идеята беше проста и в същото време елегантна. Първите ми експерименти бяха много окуражаващи. Взех 4 тактов бензинов двигател с 20 к.с. мощност свързан с 48 волтов генератор включен към 48 волтов самолетен стартер свързан към трансмисията на форд Fairmont. Форда вървеше добре. Не даваше зашеметяващо ускорение, но беше нормална кола. Можеше да си я караш из града цял ден а на магистралата, при 100 км/час гореше 3.6 л/100. Идеята ми се оказа добра, сега трябваше да я усъвършенствам. Трябваше ми по ефективно решение. Намерих преркасен двутактов бензинов двигател, който даваше 25 к.с. при разход 1 литър на час. Свързах го с 4бр. 12 волтови алтернатори, които зареждаха 4 броя 12 волтови акумулатори. Така имах супер ефективен бензинов двигател с много ефективна генераторна система. Сега автомобила ускоряваше много добре с помощта на допълнителна енергия от акумулаторите и вървеше със 120 км/час използвайки 18 к.с., оставяйки 5-7 к.с. изходящи от 25 к.с. бензинов двигател да поддържа батериите заредени за нужното ускорение. Добавих регулатор, който да регулира оборотите на бензиновия двигател, така че да спадат, когато не е нужна толкова мощност. Така можеше да се кара из града и по магистралата цял ден. Работеше чудесно и достигна разход 515 км с 3.7 л. бензин при пътуване от Лос Анжелос до Лас Вегас в Невада, разстояние окоо 1000 км.

Хибридът беше голям успех, получи доста гласност в пресата и тогава поканих Крайслер, Форд и Дженеръл Мотърс да дойдат и видят автомобила. Всички те изпратиха представители за демонстрация, но странно, те съвсем не изглеждаха изненадани. Аз смятах, че съм открил решение за енергийната криза а те дори не пожелаха да погледнат под капака на колата, която преработих. Да, бяха вежливи и ме попитаха дали не искам да работя за тях, но в никого не видях и искра на ентусиазъм или изненада.

Тази липса на интерес и хладно посрещане бе много непонятно за мен, докато не срещнах един впечатляващ господин на име Делроиан. Да, същият, бившият президент на компанията Форд, който се опита да въведе производство на моторната кола Делориан в Ирландия. След като го посетих и се срешнах с главния инженер на Форд, Зора Дунтоф, бащата на Corvette, аз разбрах, че автомобилните компании вече знаят как да правят супер ефективни хибридни автомобили и за това нямат нужда от моя дизайн. Напомням ви, това става пре 1970-та година, а те едва сега, 30 години по-късно започват да изкарват хибридни автомобили на пазара. И намирам за ужасно, че тези нови хибриди, въпреки цялата сложна електроника с която са натъпкани дават ефективност едва 4-5л/100 км.

Това беше първият ми урок по нещо, което сметнах за "откритието на века". Когато попитах г-н. Делориан защо тогава не правят автомобили, които да горят 2-3л /100 км. той ми отговори че в това би повлияло на много икономически интереси, включително на петролната индустрия и световната икономика.

И така до ден днешен... Очевидно нищо не се е променило. Разказах ти всичко това, за да имаш обща представа за опита ми в миналото.

С уважение, СМ.

====================================
 
Драги Линдзи, благодаря ти!

Искам да допълня, че съм получавал много, много големи оферти за мен, за технологията, за компанията, за каквото ти хрумне. Те бяха предложени от няколко от най-големите световни компании. Имал съм и няколко оферти от влиятелни милиардери. НО..., Линдзи, те искаха да закупят технологията изцяло, да разполагат с нея (не просто правата). А когато някой закупи технологията той може да я заключи, и няма никаква гаранция че тя ще види повече бял свят, за доброто на всички ни... Досега можеше да съм станал милионер десет пъти, само да бях казал "ДА". Е, сега съм беден, защото не се съгласих да им я дам. Благодаря ти, СМ.

Драги Лидзи, надявам се това писмо да те намери в добро здраве.

Прочетох последните ти писма. Искам да добавя няколко неща:

   1. Няколко части от захранващото устройство са патентовани. Не забравяй, че технологията сега е притежание на корпорацията U.E.C. и аз трябва да бъда много внимателен да не вляза в разрез с техните интереси. Но ще се постарая да ти дам достатъчно информация за да можеш да извършиш сам изследванията.
   2. Ще ви дам само схематични хардуерни диаграми, които може да ви свършат работа.
   3. Няма да публикувам електронната схема на контролното устройство. То е собственост на UEC.
   4. Ще ви разкажа за първоначалните ми експерименти с лампови схеми, които използвах за да контролирам честотите.
   5. Да, Стефан, аз ще ви насоча в правилната посока. Вие го заслужавате, заради усилията.
   6. Относно разряда, подобен на пламък -- да той причинява изгаряния.
   7. За щастие патентите са само върху контролната схема, не върху самите намотки, така че ще ви изпратя примери от хардуерните диаграми. Нямам постоянен достъп до компютър, така че ще ми отнеме малко време докато ги сканирам, бъдете търпеливи.
   8. ДА, тороидалния трансформатор има някои много странни фактори... Изучавай странните фактори. Интереса ти в хармоничния резонанс е стъпка в правилна насока. Но, зависи от гледната ти точка. Какъв хармоничен резонанс и какво отношение има той към магнитните полета и конвертирането на енергия, както е в моя захранващ модул.
   9. Извършвали сме много експерименти с постоянни магнити и някои от резултатите бяха забележителни. По тази тема мога много да пиша. Някой чел ли е за експерименти с нещо наречено "Материал хвърлящ магнитна сянка"?
  10. Ще се удивите от това колко много енергия може да се извлече от постоянния магнит. Ние експериментирахме с Неоидимови и Супер Кобалтови 404 магнити за около десет хиляди долара. Мога да напиша томове с информация за това. Тези експерименти са свързани с разработката на Тороидния Енергиен Генератор.
  11. Защо всеки смята, че магнитните полета пребивават само в едно измерение? Те не са... те не могат да бъдат.
  12. Ние смятаме, че страхът на правителството за злоупотреба (терористична) от тази технология и петролната индустрия са тези, които се опитват да потулят Тороидния Енергиен Генератор.
  13. Да, има инерция и има жироскопочен ефект, когато устройството е включено. Те (тороидите) се съпротивляват срещу придвижване във въздуха, когато са включени. Това се забелязва от всеки, който ги е държал докато работят. Усеща се също и вибрация, особено ако ги оставите на гладка повърхност.
  14. Въртене на полето -- колко от вас са помислили за това? Ако имате поле, което е като голяма топка и можете да го въртите в две посоки какво биха били последиците (ramification -- разклонение, отклонение, последица, бел. прев.)

Надявам се тези уточнения да ви свършат работа, ваш СМ.
===================================
Здрасти, Стийв Марк,

надявам се все още да четеш тези постинги защото този уикенд главата ми пуши и бих искал да те питам нещо.

В един от видеоматериалите ти демонстрираш устройството ти, което е свързано с измерваща апаратура. Когато го обърнеш с главата надолу волтажа спада. Въпросът ми е: изпробвал ли си устройството вече от южната страна на Земята?

Стийв: Да Робърт, изпробвахме ги на юг от екватора и те работят но обърнати обратно. Ако някой може да ми каже защо?

Мисля си пак за експлоадиралия телевизор и жиците намерени в стената. Позицията на тази жица в телевизора в кинескопа е NOSW, както и малките бобини в твоето устройство. Тези малки намотки са обхванати от голяма намотка, както първичната намотка в трансформатора на Тесла. Може би посоката на навиване на малките е също важна?

Началният "токов удар" идва от магнитите и е резултат от първоначалната инерция на свободни електрони в кабела.

Относно контрола, сигурен съм, че има кондензатори, но не знам как да го направя. Може би малките намотки отблъскват обратно на часовниковата стрелка индуцираното поле, така, че се получава въртящо се  магнитно поле?

Поздрави, Norbert Käßner

Стийв: Да, има въртящо се поле, което кара електроните да текат в медният проводник и да бъдат използвани за полезна работа. Може да има много намотки перпендикулярни на главния колектор. Това е задължителна част от устройството. Позрави, СМ.

Драги Линдзи, надявам се това писмо да те намери в добро здраве.

В момента съм малко зает. Съжалявам, че не мога навреме да отговарям на писмата ти. Знаеш ли, че Пол Стем (моят адвокат) беше приготвил споразумение с немски милионер на име Gerhling, който притежава голяма компания в Европа. Той бил много ентусиазиран относно технологията и искал да помогне на света но един ден престанал да отговаря. Така и не обяснил на Пол защо не искал да продължат. Аз му се обадих у дома и говорих с него. В разговора той ми каза, че при него дошли представители на немското правителство и му казали да прекъсне всякакви връзки с нас.

Относно въпроса за пулсиращ постоянно токов преобразувател и изходящото напрежение от тороида:

Да, може да се каже, че използваемото напрежение, излизащо от бобината е прав ток... но с малко смущения. Там наистина няма подвижен постояннотоков компонент, който да осигури механична движеща сила, както ти предлагаш. Множеството честоти, обикалящи през бобината (тороида) са от твърде висок порядък за да съдържат каквато и да е движеща сила. Те само служат за крайната цел. Многобройните честоти започват да подхранват себе си и многото малки "токови удари" стават комбиниран голям удар. Аз го наричам резониране. Затова, както забеляза на видеото, са нужни няколко секунди преди тороида "да подгрее" и да заработи с максимална мощност.

Виждаш ли, един малък токов удар е нищо. НО, представи си, че имаш стотици по стотици малки удари комбинирани в един голям енергиен удар...

Първоначалната идея ми дойде от електронна схема, която използва лампови вакуумни усилватели, като 5U4 GB или 5AR4 и т.н.

Подложката има високоволтов потенциал с много използваема сила. Но не можеш да я използваш без да приложиш подгряващо напрежение на катода и какъвто е там катодния потенциа на лампата. Така че подаваш малко променливо напрежение 5 V 60 Hz, което подгрява катода и привлича електронният поток към подложката. Или обратното, но това няма значение. И така мощното високоволтово напрежение преминава през катода и през бобината на 5 волтовия трансформатор заедно с 5-те волта променлив ток..."

=========> Превода е недовършен, останалата част на английски е тук: http://lib.mazeto.net:8080/
« Последна редакция: Май 28, 2010, 02:37:21 pm от altium »

akafazov

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #1 -: Октомври 08, 2007, 08:40:26 am »
Това Steven Mark TPU ли е? Ако да, четох дискусиите в overunity.com и мисля че там 2 момчета бяха постигнали КПД > 1. Аз мисля че такъв тип СЕ устройство е най-доброто което може да се направи.

venvel

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #2 -: Октомври 08, 2007, 10:05:43 am »
Не се заблуждавайте, че всичко е прекалено просто. Основната трудност идва според мен от необходимостта да имаш няколко генератора на високочестотни правоъгълни импулси (според броя на контролните намотки) и след това самата синхронизация на честотите.

akafazov

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #3 -: Октомври 08, 2007, 11:02:02 am »
Така е. От това което видях е доста трудно да се налучкат точните честоти.

administrator

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #4 -: Октомври 08, 2007, 02:49:41 pm »
Цитат на: "akafazov"
Това Steven Mark TPU ли е? Ако да, четох дискусиите в overunity.com и мисля че там 2 момчета бяха постигнали КПД > 1. Аз мисля че такъв тип СЕ устройство е най-доброто което може да се направи.


Да, това е устройството на Steven Mark. Преведохме едно кратко пояснения на принципа на работа:  техническо обяснение на TPU.pdf

administrator

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #5 -: Октомври 08, 2007, 02:53:11 pm »
Цитат на: "akafazov"
Така е. От това което видях е доста трудно да се налучкат точните честоти.

Проблемът, според мен е, че всички се втурват да го правят с електронни схеми, а Стивън Марк изрично казва опитният модел да се подкара с лампи.

trax

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #6 -: Октомври 08, 2007, 03:26:40 pm »
Проблема според мен е в оскъдната информация.
Тук има прекалено много въпроси и почти никакви отговори.
Освен това не знам дали ще се намерят много ентусиасти за лампови тестове.

Прочетох PDF-а и видях примерно това:
"Стъпка 1: на контролната намотка се подава много рязък импулс, ..."

1. Какво значи рязък? С много прави фронтове или много къс?
2. С каква продължителност 1ps, 1ns, 1us, 1ms ?
3. Какъв е този надпис HIGH VOLTAGE, колко high е този волтаж: 100V, 1000V, 100000V ?
4. Колектора доста дебел е нарисувам по всичките картинки, да разбирам ли че наистина трябва да е от дебел материал?

administrator

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #7 -: Октомври 08, 2007, 03:39:07 pm »
По принцип тази схема е за хора, запознати с ТПУ-то.
Доколкото аз знам, много къс значи да бъде прекъснат ПРЕДИ тока да е достигнал до КРАЯ на намотката. Тогава се получава този феномен, наречен токов удер или kick. Това предполага и стръмен фронт.
« Последна редакция: Април 01, 2010, 08:48:56 pm от altium »

trax

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #8 -: Октомври 08, 2007, 03:53:26 pm »
А кой тогава е запознат с TPU-то, че да говоря с него :)

hristow

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #9 -: Октомври 08, 2007, 07:21:12 pm »
Можем да побеседваме малко само че преди това искам да си направя малко експерименти . Има един чуждестранен форум където е изписано страшно много ама... маи не са го повторили още.Аз лично си мисля че може да се преопразува малко това ТПУ защото идеята е да се използва ЕЛЕКТРИЧЕСКО поле.Но тъй като в момента нямам никакви възможности за експерименти поради техн. причини ще го отложа за по-късно.

venvel

 • Гост
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #10 -: Октомври 08, 2007, 10:41:47 pm »
Струва ми се че може да се направят 3 генератора по подобие на тези за високочестотна електролиза на вода с 555, като вместо превключвател се използват променливи кондензатори за плавно регулиране на честотите. Връзват се към 3-те контролни намотки и се експериментира с различни честоти. Като критерии за ефективност може да се използва някаква ел. крушка свързана към колектора.

Неактивен sheki

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 196
  • http://sheki.zlatograd.com/blog/
 • Скайп: shekivsh
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #11 -: Октомври 08, 2007, 11:45:04 pm »
Цитат на: "venvel"
Струва ми се че може да се направят 3 генератора по подобие на тези за високочестотна електролиза на вода с 555, като вместо превключвател се използват променливи кондензатори за плавно регулиране на честотите. Връзват се към 3-те контролни намотки и се експериментира с различни честоти. Като критерии за ефективност може да се използва някаква ел. крушка свързана към колектора.


ами виж тук има схема на управление за TPU , схемата не е проста използвани са С-мос логики и Оп.усилватели (елементите са описани на 5 и 6 страница) доколкото видях всеки генератор има превключвател за честотата и отделно за продължителността на импулсите

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 169
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #12 -: Октомври 09, 2007, 10:42:52 am »
Схемата не е сложна, но трябва добра топология на платката, а може и схемите да се заменят с по-бързи
:)
серията 74F например
вече има и достатъчно бързи и мощни IGBT транзистори за управление на намотките

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 169
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #13 -: Октомври 09, 2007, 10:47:00 am »
:)
А ако под достатъчно кратко време за токовия удар се има предвид да не се насити намотката - то това време зависи от индуктивността и,
и може да се изчисли :)

Неактивен sheki

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 196
  • http://sheki.zlatograd.com/blog/
 • Скайп: shekivsh
Toroidal Power Unit (TPU) - теория
« Отговор #14 -: Октомври 09, 2007, 09:38:14 pm »
Цитат на: "jantar"
Схемата не е сложна, но трябва добра топология на платката, а може и схемите да се заменят с по-бързи
:)
серията 74F например
вече има и достатъчно бързи и мощни IGBT транзистори за управление на намотките


едва ли има нужда от по - бързи 74F, като гледам макс генерираната честота е 13mhz , пък и  F сериата не са С-мос, за 13 mhz честота платката трябва да има някаква що годе добра топология и екранировка.